• Κυριακή, 20 Ιανουαρίου
  • 19:35

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Για τον κυρ Φώτη: «Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι»

Ο Φώτης Κουβέλης εθεωρείτο από πολλούς (και από εμένα για να είμαι ειλικρινής) πριν από μερικά χρονιά ως ένας ήπιος πολίτικος.

Μπορεί να ήταν πολυλογάς (λόγω και επαγγέλματος) , μπορεί ο λόγος του αν μην είχε γωνίες και να προσπαθούσε να τα στρογγυλοποιήσει όλα (σαυτό βοηθά και η πολυλογία), μπορεί να μην ήταν ο τύπος του πολιτικού –ηγέτη που συναρπάζει τα πλήθη, αλλά εθεωρείτο ως ένας σοβαρός πολιτικος-συνομιλητης.

Το αρχαίο ρητό «Αρχή άνδρα δείκνυσι» όμως τελικά αποδεικνύεται διαχρονικό.

Γράφει ο Πέτρος Τρουπιώτης*

Μόλις ο κ. Κουβέλης άρχισε να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της πολιτικής ζωής, άρχισε να δείχνει και το μέγεθος της πολιτικής παρουσίας του.

Δεν θα μείνω στο μακρινό παρελθόν. Θα φτάσω μόνον τέσσερα-πέντε χρόνια πίσω, όταν αποφάσισε να στηρίξει την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που προσπάθησε να βάλει τα πράγματα σε μια τάξη. Μόνον που φαίνεται ότι η απόφαση του ήταν απλώς μια απόφαση της στιγμής, που δεν την άντεξε ο ίδιος.

Δεν ήθελε να «στραπατσάρει» το προοδευτικό προφίλ του , λένε κάποιοι.

Έτσι, έψαχνε την κατάλληλη ευκαιρία για «να την κάνει» από την κυβέρνηση, κατά το κοινώς λεγόμενο. Και βρήκε την λανθασμένη απόφαση για κλείσιμο της ΕΡΤ και προχώρησε σε αυτό που από καιρό σχεδίαζε, με ορισμένους άλλους «προοδευτικούς» συνεργάτες του.

Και όχι μόνον αυτό, αλλά ενώ έβλεπε ότι η χωρά μπορούσε να βγει από τα μνημόνια, αρνήθηκε ακόμα και την εκλογή του στην θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας (άσχετα με το ΤΙ πρόεδρος θα ήταν τελικά) , οδηγώντας  την χώρα στην περιπέτεια ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και παρ. ολίγον στην καταστροφή.

Και θα πει κάνεις ότι επρόκειτο για μια πολιτική επιλογή. Τραγική, λανθασμένη , αλλά έστω πολιτική επιλογή.

Μόνον που δεν ήταν ακριβώς έτσι. Επρόκειτο, όπως όλα έδειξαν στην συνέχεια, για μια προσωπική επιλογή. Επιλογή προσωπικής πολιτικής επιβίωσης.

Γιατί αμέσως μετρά άρχισε τις δηλώσεις υπερ. του Σύριζα («γλείψιμο» τις χαρακτήρισαν πολλοί πρώην σύντροφοι του τους οποίους και απογοήτευσε), κερδίζοντας τελικά την επιβράβευση από τον αντίπαλο του στον αγώνα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Το έκανε «αναπληρωτή» υπουργό. Και μάλιστα αναπληρωτή του ….εκ δεξιών συγκυβερνήτη Π. Καμμένου...

Μέχρι που φτάσαμε τώρα ο κ Κουβέλης, ξεπερνώντας κάθε οροί κυνισμού (αλλά και γελοιότητας) να δηλώνει στην κρατική τηλεόραση , θέλοντας να βοηθήσει την κυβέρνηση που παραπαίει πως ««Αντιλαμβάνομαι απόλυτα πως έχει μαυρίσει η ψυχή των ανθρώπων, όλων μας με αυτό που συνέβη στο Μάτι, και χωρίς να θέλω να συμψηφίσω την κατάσταση, αλλά στις 21 Αυγούστου, έχουμε ένα τεράστιο γεγονός, η χώρα βγαίνει από 8 έτη μνημόνια»

Χωρίς αιδώ, χωρίς να αντιλαμβάνεται (ελπίζω) τι λέει.

Φαίνεται πως τώρα πια, ο κυρ Φώτης, όπως τον λένε και οι στρατιωτικοί στο υπουργείο Άμυνας, έχει χάσει κάθε μετρό, στην προσπάθεια του να γίνει αρεστός σε αυτούς τους οποίους κατήγγειλε παλαιοτέρα και αυτοί  με τι σειρά τους τον «στόλιζαν» με καταπληκτικά κοσμητικά επίθετα.

Θα μου πείτε  βέβαια, τι περιμένεις από άνθρωπο που δηλώνει πως ενώ ήταν αρχηγός κόμματος που κατέβαινε στις εκλογές, …ψήφισε άλλο κόμμα…

Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι

*Ο Πέτρος Τρουπιώτης είναι δημοσιογράφος

Send this to a friend