Αθήνα

8 oC

αραιές νεφώσεις

Πήρα πρόσκληση… μα δεν θα πάω!

Πήρα μια πρόσκληση για την επετειακή εκδήλωση της 3ης του Σεπτέμβρη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, για το θέμα ήδη έχω τοποθετηθεί και σε μια εκδήλωση που οργανώνει ένα άλλο κόμμα για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ και όχι το ΠΑΣΟΚ για τον εαυτό του, δεν θα πάω.

Θα μου πείτε τι είμαι εγώ, ο ελάχιστος, που δεν θα πάω; είμαι ένας απλός πολίτης, ένας παλαιοΠΑΣΟΚος, ένας από το πολύ βαθύ ΠΑΣΟΚ, όπως κάποιοι μας ονομάζουν, επιχειρώντας να δαιμονοποιήσουν την ιστορική διαδρομή του ΠΑΣΟΚ, τα ιστορικά του στελέχη και κυρίως την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου.

Γράφει ο Γιάννης Σουλαδάκης

Διαπιστώνω μάλιστα, ότι πρόσφατα και κάποια νεόκοπα στελέχη που αυτοπροσδιορίζονται ως στελέχη του ΚΙΝΑΛΛ, έχουν προσχωρήσει στην θέση ΣΥΡΙΖΑ και νεοΚΑΡΑΜΑΝΛΙσμού, ότι το βαθύ ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου και οι πολιτικές που άσκησε, βρίσκονται στην αφετηρία της πτώχευσης της χώρας.

Ναι είμαι από το βαθύ ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα, της Μελίνας, του Πεπονή, του Βερυβάκη, του Χαραλαμπόπουλου, του Αλευρά, του Γεννηματά, της Φλέμινγκ και πολλών χιλιάδων άλλων, επωνύμων και ανωνύμων.

Όμως με την ευκαιρία, θα κάνω ορισμένες παρατηρήσεις και προσωπικές εκτιμήσεις για τα πολιτικά και κοινωνικά δεδομένα που ο ίδιος βιώνω εδώ στην Κρήτη, στην ιδιαίτερη πατρίδα μου που βρίσκομαι αρκετό καιρό τώρα…

Ο ρυθμός της ζωής ο συνήθης της τουριστικής περιόδου, πολιτικά μια αδιαφορία, αποστασιοποίηση, οικονομικά, τουρισμός χωρίς χρήματα .

Ένα σημαντικό στοιχείο επίσης που διαπίστωσα είναι, ότι οι πολίτες που είχαν έντονο ενδιαφέρον για την γεωργία κι ασχολούνταν ενεργά με αυτήν, άρχισαν να αδιαφορούν μέχρι και τα όρια της εγκατάλειψης, κυρίως λόγω του πολύπλοκου ασφαλιστικού φορολογικού καθεστώτος, και επιπλέον διότι κατά σημαντικό μέρος την γεωργία την συντηρούσαν για λόγους συμπληρωματικού εισοδήματος ετεροεπαγγελματίες, συνταξιούχοι και υπάλληλοι.

Σήμερα οι νέες συνθήκες είναι δυσμενείς κι έτσι έχουμε την εγκατάλειψή της και προσπάθεια από πολλούς, είτε να απαλλαγούν από την γεωργική τους περιουσία, είτε να παύσουν να ασχολούνται μαζί της, διότι τους δημιουργεί προβλήματα.

Όσον αφορά τώρα στο καθαρά πολιτικό μέρος και ιδιαίτερα στον χώρο της κεντροαριστεράς, το ΚΙΝΑΛΛ δεν είναι και πολύ γνωστό εδώ στην Κρήτη, ως τίτλος μερικώς είναι, ως περιεχόμενο όμως όχι, μόνο σε ορισμένους πυρήνες γύρω από πολιτικά πρόσωπα που έχουν προσωπικό ενδιαφέρον Στους λοιπούς πολίτες, κάποιοι κάτι έχουν ακούσει,  οι περισσότεροι κινούνται στην απορία, «ιντά ναι τούτο να»...

Το μόνο υπαρκτό μέσα στην κοινωνία, με όλη του την σημειολογία είναι το ΠΑΣΟΚ κι αυτό ας το λάβουν υπόψη όσοι σχεδιάζουν πολιτικές για τον  χώρο μας.

Επανέρχομαι τώρα στη 3η του Σεπτέμβρη και σε ερωτήματα που έχω θέσει και δεν έχουν απαντηθεί.

Έχω ζητήσει, έχω παρακαλέσει τους τρεις νυν και τέως Προέδρους του ΠΑΣΟΚ Γεννηματά, Βενιζέλο, Γ. Παπανδρέου, να κάνουν μια γραπτή τοποθέτηση, ένα κείμενο που να τεκμηριώνουν το γιατί ΚΙΝΑΛΛ, αντί ΠΑΣΟΚ.

Κανένας μέχρι σήμερα δεν έχει ανταποκριθεί, το ίδιο βέβαια ισχύει και για κάποιους διάφορους, νεόκοπους «πρωτοκλασάτους».

Πρέπει όμως να καταλάβουν, ότι μη απαντώντας σ εμένα,  στην πραγματικότητα μειώνουν τους απλούς πολίτες, τους απλούς Πασόκους, αυτούς, που από την μια μεριά τους θέλουν και τους ζητούν να τους ακολουθήσουν στο νέο κόμμα, κι από την άλλη τους αγνοούν,  χωρίς να τους εξηγήσουν, γιατί αυτό το νέο κόμμα είναι προτιμότερο αυτό από το ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια ώρα λοιπόν, που οι ίδιοι δεν έχουν γράψει ένα κείμενο υποστηρικτικό, τεκμηριωμένο για της επιλογές τους, ζητάνε από μένα, τον οποιοδήποτε από μας, να τεκμηριώσουμε, να στηρίξουμε και να επιχειρηματολογήσουμε.

Ο καιρός, ο χρόνος μέχρι τις επόμενες εκλογές στενεύει, άλλη 3η Σεπτέμβρη μέχρι τις επόμενες εκλογές, δεν θα υπάρξει και οι επόμενες εκλογές θα είναι πολλαπλά κρίσιμες για την χώρα αλλά και για τον χώρο μας, την ευρύτερη προοδευτική, δημοκρατική παράταξη.

Για τον χώρο μας, δεν θα κριθεί μόνο το ποιος, η ποιοι θα κυβερνήσουν την χώρα, θα κριθεί και το ποιος θα επικρατήσει στον χώρο της κεντροαριστεράς, ο παρείσακτος ΣΥΡΙΖΑ, η οι δυνάμεις οι σταθερές του χώρου και βέβαια σαφώς αναφέρομαι στο ΠΑΣΟΚ.

Θα επιτρέψουμε να καταλάβει τον χώρο ένας παρείσακτος; ναι η όχι; Πρέπει να καταλάβουν όσοι έχουν τις ευθύνες του χώρου μας, ότι μια ήττα του χώρου σ αυτή την σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει επόμενη ημέρα, είναι στρατηγική ήττα, δεν έχει αύριο κι εδώ ακριβώς είναι η κρισιμότητα των επιλογών της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.

Οι διάφοροι περιφερόμενοι, που για χατίρι τους έγινε το πολιτικά άχρωμο και άοσμο ΚΙΝΑΛΛ, έχουν συνηθίσει να περιφέρονται εδώ κι εκεί, εμείς θα μείνουμε χωρίς σπίτι κι αυτά σας τα γράφει ένας που έζησε άμεσα και συμμετείχε στο πολιτικό ψυχορράγημα  και τον πολιτικό επιθανάτιο ρόγχο της Ένωσης Κέντρου, είτε ως ΚΟΔΗΣΟ, είτε ως ΠΑΡΚΕ, είτε ως ΕΔΗΚ, τότε που ένα ένα από τα σχήματα αυτά διαλυόταν κι εμείς ως ΠΑΣΟΚ κι εγώ προσωπικά υποδεχόμασταν και υποδεχόμουν ως πρόσωπα στο ΠΑΣΟΚ και κατ επιλογήν τα σημαντικά στελέχη των διαλυόμενων σχημάτων, μέχρι που στο τέλος η ΕΔΗΚ κατέληξε ως σφραγίδα στα χέρια του αείμνηστου Σοφοκλή Μαντά.

Εγώ δεν θέλω το ΠΑΣΟΚ να καταλήξει σφραγίδα στα χέρια οποιουδήποτε και είναι ένας από τους βασικούς λόγους, που δεν θα πάω στην εκδήλωση της 3ης Σεπτέμβρη.

Δεν θα πάω, διότι δεν θέλω, έστω με την παρουσία μου να εμφανιστώ ότι συναινώ με τα τεκταινόμενα και στην ουσία να μπω κι εγώ στην χορεία εκείνων που επιχειρούν να πείσουν, ότι πίσω από το ΚΙΝΑΛΛ κρύβεται το ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ δεν κρύφτηκε ποτέ, ούτε πρόκειται να κρυφτεί.

Και τώρα απευθύνομαι στην Φώφη Γεννηματά ως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Η 3η Σεπτέμβρη είναι ευκαιρία να αφουγκραστεί την βάση του ΠΑΣΟΚ, τις μάχιμες δυνάμεις του και να σημάνει προσκλητήριο όλων των δυνάμεών του, για να δώσουν  την μάχη ενωμένες κάτω από τα σύμβολα και τις σημαίες της νίκης, τις σημαίες του ΠΑΣΟΚ.

Οι μέχρι σήμερα ισορροπίες και συμβιβασμοί δεν έχουν αποδώσει και οδηγούν τους πολίτες σε περαιτέρω αποστασιοποίηση αδρανοποίηση και παθητικοποίηση.

Στο τέλος τέλος να δώσει την μάχη μαζί με το ΠΑΣΟΚ, όρθια και όχι συρόμενη σε διάφορες σκοπιμότητες συμβιβασμού, ισορροπιών και όποιος θέλει ας ακολουθήσει ως σύμμαχος του ΠΑΣΟΚ σε μια εκλογική μάχη. Μόνο το ΠΑΣΟΚ έχει σαφές στίγμα στην κοινωνία μόνο το ΠΑΣΟΚ στέλνει μήνυμα.

Φώφη δώσε την μάχη των εκλογών όρθια, ως ΠΑΣΟΚ,  είναι μια επιλογή αξιοπρέπειας και νίκης.

Αυτό πρέπει να είναι το σάλπισμα της 3ης του Σεπτέμβρη και τότε πάμε όλοι μαζί.

Send this to a friend