Αθήνα

21 oC

ψιχάλες μικρής έντασης

Γιατί Κίνημα Αλλαγής

Το τελευταίο διάστημα ακούγονται φωνές εντός του Κινήματος Αλλαγής να επιστρέψουμε στο ισχυρό brand name του ΠΑΣΟΚ και τα σύμβολά του. Αντιλαμβάνομαι την αγωνία και την θετική βάση προσέγγισης που θέτουν ορισμένοι φίλοι και σύντροφοι.

Το τελευταίο διάστημα ακούγονται φωνές εντός του Κινήματος Αλλαγής να επιστρέψουμε στο ισχυρό brand name του ΠΑΣΟΚ και τα σύμβολά του. Αντιλαμβάνομαι την αγωνία και την θετική βάση προσέγγισης που θέτουν ορισμένοι φίλοι και σύντροφοι.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Γιώργος Μπουλμπασάκος

Όμως κάνουν λάθος.

Οι μεγάλες συγκεντρώσεις του Κινήματος Αλλαγής, η μεγάλη συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες του Συνεδρίου, η δικτύωση του κόμματος σε όλες τις κοινωνικές διεργασίες είναι σημάδια ανάκαμψης και δυναμικής επαναφοράς της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης.

Υπάρχει ένα ποδοσφαιρικό δόγμα. Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει. Αυτό ισχύει και στην πολιτική. Η μέχρι τώρα πορεία μας παρά τα προβλήματα είναι ανοδική.

Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω τα δημοσκοπικά ευρήματα τα οποία όλα καταδεικνύουν αυτή την δυναμική. Είναι πλέον εμφανές ότι το Κίνημα Αλλαγής ανησυχεί τους δυο μικρούς μονομάχους ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Ας δούμε όμως ορισμένα αυτονόητα και αυταπόδεικτα.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σε κανένα πολιτικό αναλυτή ότι το ΠΑΣΟΚ σηματοδότησε την εγχώρια εκδοχή της σοσιαλδημοκρατίας στη χώρα μας και ότι υπήρξε το μεγάλο λαϊκό κίνημα της μεταπολίτευσης. Η κυβερνητική του δε παρουσία είναι ταυτισμένη με όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κοινωνίας που ενέταξαν δυναμικά την χώρα στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και βελτίωσαν την θέση των εργαζομένων στο οικονομικό αλλά και στο θεσμικό επίπεδο.

Είναι γνωστό και δεν εξετάζουμε τις αιτίες ότι αυτό το μεγάλο κόμμα του 48% στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 κατέγραψε 4,68%. Επίσης είναι γνωστό ότι η Δημοκρατική Αριστερά με την ίδρυσή της και με τις θέσεις της, εξέφρασε με το καλλίτερο τρόπο τις περισσότερες δυνάμεις που είχαν αναφορά στην Ανανεωτική Αριστερά. Μετά τις δυο καταγραφές του 6,11% και του 6,26%, η τελευταία της καταγραφή του Ιανουαρίου του 2015 ήταν το 0,48%.

Η ήττα των δυο κομματικών σχημάτων οδήγησε σε αλλαγή της πολιτικής τους συμπεριφοράς. Το ΠΑΣΟΚ, από τις αμφίπλευρες διευρύνσεις, που ήταν η ταχτική του Ανδρέα Παπανδρέου και τις μετέπειτα διευρύνσεις, για πρώτη φορά το 2015 συμπορεύεται με συγκεκριμένο πολιτικό ρεύμα. Αυτό της Ανανεωτικής Αριστεράς.

Αυτό είναι περισσότερο συμβατό με την κίνηση του Ανδρέα Παπανδρέου που από την ασφάλεια της Ένωσης Κέντρου προτίμησε την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Θυμίζω ότι τα ποσοστά του 1974 ήταν 20,42% της Ένωσης Κέντρου και 13,5% του ΠΑΣΟΚ.

Σαφώς κατά συνέπεια η συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ έδρασε πολλαπλασιαστικά στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 και κατέγραψε 6,28%.

Στον ισχυρισμό ότι το Ποτάμι έφυγε, αυτό που έχω να πω είναι ότι αυτή η δυναμική ανεπτύχθη χωρίς την παρουσία του, και τώρα βρισκόμαστε στον πολιτικό χρόνο που αυτό χάνει τις κοινωνικές του αναφορές και πλέον εξαϋλώνεται. Η Δημοκρατική Αριστερά ήταν παρούσα σε όλες τις διαδικασίες της συγκρότησης του Κινήματος Αλλαγής.

Η οριακή πλειοψηφία της Κ.Ε της ΔΗΜΑΡ που αποφάσισε την αποχώρηση από το Κίνημα, με την επιλογή της ευκαιριακής προγραμματικής σύμπραξης με τον ΣΥΡΙΖΑ καλείται πλέον να απολογείται για την κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ και για την επιλογή του να συγκυβερνήσει με την ακροδεξιά των ΑΝΕΛ.

Χάνει θα έλεγα το πλεονέκτημα να χειρίζεται την “περιουσία” της Ανανεωτικής Αριστεράς.

Κατά συνέπεια η Ανανεωτική Αριστερά συνεχίζει να εκφράζεται από το Κίνημα Αλλαγής και να συμμετέχει ενεργά με τις ιδέες της και με φυσική παρουσία στην δημιουργία του ενιαίου σοσιαλδημοκρατικού φορέα.

Επίσης μια σειρά άλλων δυνάμεων, που δεν είχαν αναφορά στο ΠΑΣΟΚ, είναι παρούσες στο Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής.

Μια πρόγευση ήταν οι 70 υπογραφές των μελών της Κ.Ε του Κινήματος. Ο ενιαίος πολιτικός φορέας της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας απαντάει στις σημερινές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Δυνάμεις σοσιαλδημοκρατικές με δυνάμεις του μεταρρυθμιστικού κέντρου της Ανανεωτικής Αριστεράς και της Πολιτικής Οικολογίας, με τους 212,000 συνιδρυτές του Κινήματος Αλλαγής αποτελούν την εγγύηση ότι στις επερχόμενες εκλογές δεν θα συναινέσουν στην δεξιά παλινόρθωση και θα εμποδίσουν τον αριστεροδεξιό “αχταρμά” του ΣΥΡΙΖΑ να καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις.

Το Κίνημα Αλλαγής με το βλέμμα στο μέλλον υπογράφει το νέο Συμβόλαιο με την ελληνική κοινωνία και θέτει τις βάσεις της Πολιτικής Αλλαγής που έχει ανάγκη η χώρα και οι Πολίτες.

*Ο Γιώργος Μπουλμπασάκος είναι Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Κινήματος Αλλαγή

Send this to a friend