Αθήνα

16 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Παπαχελάς για Δένδια-Τσαβούσογλου: Δεν πήγε καλά – Θα μπορούσε να χειροτερέψει η κατάσταση με μονομερή ενέργεια της Τουρκίας

OPINION

Αποφασισμένη για Σχέδιο «Β» στον Τουρισμό η κυβέρνηση

Ο εμβολιασμένος Τουρίστας είναι ο Τουρίστας για την Ελλάδα το 2021 και το πιστοποιητικό εμβολιασμού πέρασε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως το πρώτο βήμα για να έχουμε φέτος μια σεζόν καλύτερη από αυτή του 2020.

Φέτος σημασία έχει όχι το πότε θα ξεκινήσει η σεζόν, αλλά πως και με ποιο τρόπο. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού δίνει την απάντηση, προσφέροντας μια βιώσιμη λύση.

Πάρα τις αρχικές αντιδράσεις και  ενστάσεις των χωρών Γαλλίας και Γερμανίας που έθεσαν θέματα για ακόμη άγνωστους παράγοντες, όπως η διάρκεια της ανοσίας του εμβολίου, η μεταδοτικότητα του ιού  όσων έχουν εμβολιαστεί, καθώς και νομικά και ηθικά ζητήματα σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι στα ψηφιακά πιστοποιητικά θα αναγράφεται ο τύπος του εμβολίου και τα εντελώς απαραίτητα στοιχεία με αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων, ενώ εκτίμησε ότι θα γίνει προσπάθεια ώστε σε τρεις μήνες η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί.

Στη σχετική παράγραφο των συμπερασμάτων της συνόδου οι ηγέτες ζητούν τη συνέχιση των εργασιών για μια κοινή προσέγγιση στο θέμα των πιστοποιητικών εμβολιασμού, υπογραμμίζοντας ότι θα επανέλθουν σχετικά σε επόμενη συνεδρίαση.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, της πρώτης χωράς σε νούμερα εισερχομένου τουρισμού, μέσα από τις δηλώσεις της άφησε πολλά ερωτήματα για τελικό  χρονικό διάστημα ολοκλήρωσης και εφαρμογής του πιστοποιητικού εμβολιασμού αναφέροντας: «…Οι ηγέτες έκριναν πως είναι απαραίτητο το πιστοποιητικό, καθώς και ότι θα είναι έτοιμο μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

Όλοι συμφώνησαν πως χρειαζόμαστε ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, που θα επιτρέπει στους ανθρώπους να ταξιδεύουν στην Ευρώπη, παρά την πανδημία. Δεν είμαι προγραμματίστρια, άρα δεν μπορώ να εγγυηθώ το χρόνο που θα απαιτηθεί, έτσι όπως δεν μπορώ να εγγυηθώ την παράδοση εμβολίων. Η πολιτική εντολή είναι να έχει επιτευχθεί μέσα στους επόμενους μήνες -έχω μιλήσει αρχικά για διάστημα τρεις μήνες- και για αυτό πιστεύω ότι όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ εργάζονται προκειμένου να επιτευχθεί σε εύλογο χρόνο».

Μετά τις δηλώσεις αυτές η Ελληνική Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη για διακρατικές συμφωνίες, καθώς παρατείνεται η δυστοκία στην Ε.Ε. για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Ανοίγει η κρίσιμη αγορά της Βρετανίας, με πολλές δυσκολίες καθώς δεν είναι πλέον μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από της 17ης Μάιου 2021 με περιορισμένες πτήσεις και με επαναξιολόγηση της κατάστασης από την Βρετανική Κυβέρνηση στης 23ης Απρίλιου 2021.

Οριστική άρση των περιοριστικών μέτρων στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Η.Β. την 21η Ιουνίου 2021. Από εκεί και μετά διαφαίνεται μια σχετική αύξηση της ζήτησης αλλά όχι τόσο υπερβολική όσο θέλουν ορισμένοι κύκλοι να την παρουσιάσουν.

Στο σημείο αυτό επίσης πρέπει να τονισθεί ότι για τις μεγάλες αυξήσεις που ανακοινώνονται στις κρατήσεις στη Βρετανία, τα ποσοστά αύξησης που αναφέρονται είναι πολύ υψηλά επειδή γίνεται σύγκριση με τα αντίστοιχα της προηγούμενης εβδομάδας, όταν οι κρατήσεις εισιτηρίων βρίσκονταν ακόμη κοντά στο απόλυτο μηδέν. Θα χρειασθεί αναμονή αρκετών εβδομάδων (έως και δύο μηνών), μέχρι να εξαχθούν πιο σοβαρά συμπεράσματα.

Προσπάθεια από την Ελληνική Κυβέρνηση είναι να δημιουργηθεί θετικό κλίμα ώστε τον Ιούνιο να  έχουν ανοίξει όλα τα ξενοδοχεία όμως το ρεαλιστικό σενάριο πλέον και με τις μελέτες του Σ.Ε.Τ.Ε δεν προβλέπει παραπάνω από 40% της επιτυχημένης χρονιάς του 2019.

Μέρος της προσπάθειας αυτής είναι και η σύναψη διακρατικών συμφωνιών οι οποίες όμως δεν θα παρεκκλίνει από την πολιτική της Ε.Ε.

Το ζητούμενο τελικά, όπως τονίζουν, είναι αν θα καταφέρει η κυβέρνηση να βρει μια φόρμουλα, έστω και εκτός κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου, ώστε να ανοίξουν τα σύνορα στους ξένους επισκέπτες που θα έχουν κάνει εμβόλιο.

Τέτοια συμφωνία σε διμερές επίπεδο έχει ήδη γίνει με το Ισραήλ, ενώ αναμένονται εξελίξεις από τη σχετική διαπραγμάτευση με τη Ρουμανία και την Ρωσία. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η στρατηγική των διμερών συμφωνιών δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να ακολουθηθεί με τις δύο μεγάλες αγορές για τον ελληνικό τουρισμό, τη γαλλική και τη γερμανική.

Σε όλη αυτή την προσπάθεια ανοικοδόμησης η Ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να πιέσει και τις τράπεζες να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να ξεπεράσει ο κλάδος του τουρισμού τον σκόπελο και της δύσκολης σεζόν του 2021 καθώς η ρευστότητα των επιχειρήσεων μέχρι να ξεκινήσουν οι πληρωμές από τους Tour Operators του εξωτερικού θα είναι ελάχιστη έως μηδενική.

Δένδιας -Τσαβούσογλου: Ο σκοπός της επίσκεψης και ο τουρκικός αναθεωρητισμός
Φιμωμένη Βουλή σημαίνει φιμωμένη δημοκρατία
«Πειραματισμοί και εθισμοί»
Κάποιοι προσπαθούν να πείσουν ότι δήθεν είναι αναχρονιστική η πολιτική διάκριση ανάμεσα στην Δεξιά και στην πραγματική Αριστερά
Κι όμως, η Μάνια Τέκου ήταν ειλικρινής – A Tribute
Πολιτική διαχείριση της πανδημίας στην Ελλάδα