Αθήνα

 

37 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

anastasopoulou266
Μαρία Αναστασοπούλου: Η κίνηση μετά τον χωρισμό από τον Γιάννη Κολοκύθα – Τι τους κρατάει «μαζί»

OPINION

Μεταπολίτευση δυο πόλων χωρίς Φιλελεύθερο Κέντρο

Στις 23η Ιουλίου έκλεισαν 47 χρόνια από την πτώση της χούντας. Η Μεταπολίτευση, την οποία αρκετοί προσπάθησαν να απαξιώσουν, είναι μακράν η καλύτερη περίοδος για την ελληνική Δημοκρατία.

Συμβολικά αυτή τελείωσε το 2010. Το κομματικό-πολιτικό σύστημα που προέκυψε ήταν διπολικό με συμπλήρωμα ένα μικρό κόμμα της Άκρας Δεξιάς τα πρώτα χρόνια και δυο μικρά κόμματα της Αριστεράς συνεχώς. Απουσίαζε όμως ένα κόμμα του Φιλελεύθερου Κέντρου, εκτός της θνησιγενούς Ένωσης Κέντρου. Ένα κόμμα όπως αυτά που υπάρχουν μεταπολεμικά στην υπόλοιπη Δυτική Ευρώπη (Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Ισλανδία, Βέλγιο, Ισπανία, Πορτογαλία, Σκανδιναβία με συγκυριακή εξαίρεση τους Δημοκράτες 66 στην Ολλανδία και το Εμπρός του Μακρόν).

Αυτά ήταν και είναι μικρά και πολύ μικρά, τριτοτέταρτα κόμματα που συγκυβερνούν πότε με τη Σοσιαλδημοκρατία και πότε με τη Κεντροδεξιά. Στην Ελλάδα μετά το τέλος της μεταπολίτευσης έγινε μια αποτυχημένη προσπάθεια με το Ποτάμι. Σήμερα κάποιοι καλούν το Κίνημα Αλλαγής να ντουμπλάρει την αποτυχία. Αυτοί ετεροχρονισμένα παρουσιάζουν το ΠΑΣΟΚ ως το κόμμα του Κέντρου της Μεταπολίτευσης. ΠΑΣΟΚ και Κέντρο είναι σαν δοχείο με λάδι και νερό. Αυτό ήταν ο κεντροαριστερός πυλώνας της περιόδου και όχι κόμμα του Κέντρου. Ήταν το πιο επιτυχημένο και λόγω του αναγκαίου και σωτήριου ρόλου που έπαιξε στα μνημόνια έγινε και το πιο αδικημένο κόμμα της Μεταπολίτευσης. Συνάμα όμως με το τέλος της Μεταπολίτευσης κι εξαιτίας της κεντρικής του θέσης σ’ αυτήν το ΠΑΣΟΚ σήμερα εκφράζει μια τελειωμένη περίοδο.

Αρκετοί ειρωνεύτηκαν την αναφορά του κ. Τσίπρα πως ο ΣΥΡΙΖΑ «πρέπει να κερδίσει αυτό που ονομάζουμε μεσαίο χώρο. Αυτούς που ενδεχομένως (αδόκιμα) να αυτοχαρακτηρίζονται πολίτες του Κέντρου». Το αντιαριστερό μένος τούς τυφλώνει. Ο κ. Τσίπρας, για πρώτη ίσως φορά, εξέφρασε την ουσία της σοσιαλδημοκρατικής συνταγής επιτυχίας: Την από τα αριστερά προσέλκυση των κεντρώων. Το ζήτημα είναι ότι ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω προτέρου ανέντιμου βίου και εγγενών αδυναμιών δεν μπορούν να αποτελέσουν τον μείζονα εκφραστή αυτής της θέσης. Αν όμως δεν θέλουμε το κομματικό μας σύστημα να βαλτώσει στην μονοκρατορία του κεντροδεξιού πόλου (μονοκομματικό πλουραλισμό το ονομάζω και άλλοι σύστημα του ενάμιση κόμματος), χρειάζεται να δημιουργηθεί κάτι νέο. Όχι όμως από το μηδέν, αλλά από τον κοινωνικό χώρο που στη Μεταπολίτευση συσπειρώθηκε στο ΠΑΣΟΚ ως μια «ετερόκλητη συμμαχία» των «μη προνομιούχων», μια συμμαχία του «Κέντρου» με την Αριστερά. Συμμαχία που λόγω των μνημονίων οι άνθρωποί της «μετακόμισαν» στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ. Δημοκρατική Συμπαράταξη αρχικά και Κίνημα Αλλαγής στη συνέχεια έπεσαν θύματα νοοτροπίας μικρού κόμματος. Η ΔΗΜΑΡ και κυρίως ορισμένα στελέχη της που παρέμειναν μετά την αποχώρηση Θεοχαρόπουλου «κόλλησαν» στο ΚΙΝΑΛ την νοοτροπία του μικρού και όχι τον Πολιτικό Φιλελευθερισμό της Ανανεωτικής Αριστεράς. Το ούτε ΝΔ ούτε ΠΑΣΟΚ του Κωσταντόπουλου και του Αλαβάνου έγινε ούτε ΝΔ ούτε ΣΥΡΙΖΑ.  Έτσι αντί το ΚΙΝΑΛ να συνεχίσει την «παράδοση» ΠΑΣΟΚ, που το ήθελε εναλλακτική πρόταση εξουσίας, εγκλωβίστηκε σε μια ξένη για το χώροστρατηγική. Αυτή η μη θέση και η επίκληση μιας κενού περιεχομένου «αυτονομίας» δεν μπόρεσαν να συγκινήσουν τα δυναμικά μεσαία στρώματα που στράφηκαν προς τη ΝΔ, αλλά και τα ασθενέστερα που αναζήτησαν προστασία στον κρατισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Οι παλινωδίες ανάμεσα στην αντιδεξιά και στην αντισύριζα γραμμή, οι αδιάφοροι για τις ιδέες μηχανισμοί και η επιστροφή στα περασμένα μεγαλεία του ονόματος και των συμβόλων του ΠΑΣΟΚ δεν αποτέλεσαν θελκτικά προϊόντα για όλους όσοι δηλώνουν κεντροαριστεροί, αλλά ψηφίζουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως κανέναν και οι οποίοι αναζητούν κάτι πέραν και από το ΚΙΝΑΛ.

Όσοι πάλι θέλουν να μετατρέψουν το κεντροαριστερό Κίνημα Αλλαγής σε Φιλελεύθερο Κέντρο, παρά την έντονα αντισύριζα σκέψη τους εκχωρούν τη δεύτερη θέση στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό συμβαίνει γιατί ενώ υπάρχουν πολλοί «κεντρώοι» πολίτες, Κέντρο ως εναλλακτικός πόλος εξουσίας δεν υπάρχει. Το τι είναι Κέντρο εξαρτάται πάντοτε από την πολιτική συγκυρία. Άλλο ήταν αυτό στην περίοδο του Εμφυλίου, άλλο στο 1964, άλλο στη Μεταπολίτευση και άλλο σήμερα. Ο «καυγάς» στις δημοκρατίες αφορά το ποιος, από τα αριστερά ή από τα δεξιά, θα κερδίσει τους «κεντρώους» ως εκφραστές κυρίως των μεσοστρωμάτων και των αιτημάτων κοινωνικών μεταρρυθμίσεων με άξονα τις ιδέες του συμβιβασμού και της μετριοπάθειας. Οι «κεντρώοι» και όχι το Κέντρο είναι το μήλο για το οποίο ερίζουν Κεντροαριστερά και Κεντροδεξιά. Όποτε το πιάνουν στα χέρια τους, τους δωρίζεται η εξουσία. Αν η Κεντροαριστερά δεν προσελκύσει τους «κεντρώους» από τα αριστερά, με δεδομένο πως ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί, το μήλο της εξουσίας θα παραμένει για πολλά χρόνια στα χέρια της Κεντροδεξιάς. Για να τους κερδίσει όμως, χρειάζεται μια μεγάλη Ανατροπή,-σαν τη μυθιστορηματική του λατρεμένου μου Νίκου Θέμελη-ένα σοσιαλδημοκρατικό big bang το οποίο θα φέρει ένα νέο «Δημοκρατικό Κόμμα». Ένα κόμμα όχι όμως του Φιλελεύθερου Κέντρου, το οποίο θα εδραίωνε τον ΣΥΡΙΖΑ ως δεύτερο «μισό» εναλλακτικό πόλο εξουσίας. Μόνο ως απάντηση στην προοπτική «κεντροποίησης» του χώρου θα νομιμοποιείτο, ίσως, η επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ ως ιδιότυπη έκφραση της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας. Αυτό όμως δεν θα ήταν Ανατροπή ή big bang. Περισσότερα γι’ αυτό στην 47ηεπέτειο της 3ης Σεπτέμβρη.

*Ο Γιώργος Σιακαντάρης είναι Δρ. Κοινωνιολογίας, συγγραφέας και το άρθρο του δημοσιεύτηκε στο «Βήμα»

Ροή Ειδήσεων

plasta xartonomismata

14/07/2024 | 17:50

Συλλήψεις στην Αργολίδα για ναρκωτικά και για πλαστογραφία

14/07/2024 | 17:40

Ο Ερντογάν καταδικάζει την απόπειρα κατά του Τραμπ – «Θα σταθούμε στο πλευρό των συμμάχων μας»

14/07/2024 | 17:36

Ποινική δίωξη για τους 74 συλληφθέντες χούλιγκαν | Κατηγορίες για πέντε κακουργήματα
3838281

14/07/2024 | 17:30

ΕΛ.ΑΣ για το επεισόδιο στη Λεωφόρο: «Οι συμμετέχοντες είναι οπαδοί ίδιας ομάδας» (video)

14/07/2024 | 17:20

Τα ζώδια της εβδομάδας (14/7 – 20/7): Ποιοι ευνοούνται στα επαγγελματικά

14/07/2024 | 17:15

Παγκόσμιο σοκ από την απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ – Έντονη η αντίδραση της ηγεσίας της ΕΕ
flwrina

14/07/2024 | 17:10

Φλώρινα: Ερωτική αντιζηλία πίσω από το άγριο έγκλημα – Τον μαχαίρωσε χωρίς να ανταλλάξουν κουβέντα

14/07/2024 | 17:00

Σερβία – Αλ. Βούτσιτς για την απόπειρα δολοφονίας του Ντ. Τραμπ: «Πράξη μίσους κατά των φιλελεύθερων ηγετών»

14/07/2024 | 16:54

Π. Μαρινάκης: Γιατί φοβάται ο κ. Κασσελάκης να βγουν οι κουκούλες, αν το αποφασίσει η Δικαιοσύνη;
silipsi

14/07/2024 | 16:50

Μυτιλήνη: Στον εισαγγελέα του Ναυτοδικείου Πειραιά ο λιμενικός που κατηγορείται για ενδοοικογενειακή βία

14/07/2024 | 16:40

Καιρός: Τα νεότερα στοιχεία για τον καύσωνα που θα κρατήσει έως την Παρασκευή (19/7)

14/07/2024 | 16:30

Ανησυχία προκαλούν οι υψηλές νυχτερινές θερμοκρασίες – Καμπανάκι κινδύνου για την ανθρώπινη υγεία
syriza 768x512 2

14/07/2024 | 16:29

ΣΥΡΙΖΑ για Novartis: Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τη δημόσια συζήτηση από τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών

14/07/2024 | 16:20

Η θρυλική ιστορία του Μοχάμεντ Άλι στη μικρή οθόνη

14/07/2024 | 16:15

Πέθανε σε ηλικία 53 ετών η Σάνεν Ντόχερτι
kalpi2 ekloges psifos2 100624
Πλάτωνας, Αριστοτέλης και… Φ.Π.Α.!
Θόδωρος Μαργαρίτης: Περί Κεντροαριστεράς
Γιώργος Μπουλμπασάκος: Η AI είναι μία επανάσταση αλλά χρειάζεται ανθρώπινο δυναμικό και πόρους
milliordos
Η βαρβαρότητα
maria mosxopoulou 160424
Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών: Αναγκαίος αλλά όχι Επαρκής
milliordos
«Καιρός να ζήσουμε παιδί μου, ξημερώνει..»