Αθήνα

18 oC

ελαφρές νεφώσεις

6 χρόνια μετά, #σιγά_μην_φοβηθώ!

Σήμερα θυμάμαι. Θυμάμαι γνωστούς δημοσιογράφους τότε, σήμερα βουλευτές, να προσπαθούν να πείσουν την κοινή γνώμη για την ανάγκη κανονικοποίησης της Χρυσής Αυγής.

Σήμερα θυμάμαι. Θυμάμαι γνωστούς δημοσιογράφους τότε, σήμερα βουλευτές, να προσπαθούν να πείσουν την κοινή γνώμη για την ανάγκη κανονικοποίησης της Χρυσής Αυγής.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Γιώργος Τσούμας

Θυμάμαι τον Τάκη Μπαλτάκο, Γενικό Γραμματέα της τότε Κυβέρνησης, να προωθεί μια διαδικασία θεσμικής αποδοχής και συνομιλίας με το νεοφασιστικό μόρφωμα.

Θυμάμαι την προσπάθεια αποποινικοποίησης των πράξεων της (δολοφονίες μεταναστών, καθημερινές επιθέσεις ένοπλων ταγμάτων εφόδου σε διαφωνούντες, προπηλακισμοί κλπ) γιατί τότε η δράση της εξυπηρετούσε διάφορα συμφέροντα.

Θυμάμαι την προσπάθεια ξεπλύματος της Χρυσής Αυγής από συγκεκριμένα ΜΜΕ λίγες μόνο ώρες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Θυμάμαι την αυθόρμητη αντίδραση και το «φτάνει πια» κάθε λογικού ανθρώπου που δεν είχε δηλητηριαστεί από το μίσος της εποχής, εναντίον των δειλών δολοφόνων.

Θυμάμαι τη Μάγδα Φύσσα, τη μάνα του Παύλου, τη μάνα όλων μας, να παλεύει σαν τίγρης, πολλές φορές μόνη της, για το δίκιο του γιου της, για το δίκιο όλων μας.

Θυμάμαι όλα αυτά γιατί είναι ο μόνος τρόπος να θυμίζω ακόμη και στον ίδιο μου τον εαυτό ότι ο φασισμός μισεί την ύπαρξη μας, μισεί την διαφορετικότητα, μισεί την διαφορετική άποψη, μισεί την Δημοκρατία και την Ελευθερία.

Θυμάμαι όλα αυτά γιατί είναι ο μόνος τρόπος να θυμίζω ακόμη και στον ίδιο μου τον εαυτό ότι κάποιοι έγιναν θυσία και σύμβολα άθελα τους ίσως, γιατί δεν ήθελαν να παραχωρήσουν ούτε σπιθαμή από τις γειτονιές τους, από την κουλτούρα τους, από τα στέκια τους, από τα όνειρα τους, στους Χρυσαυγίτες νεοναζί.

Δεν ξεχνώ. Δεν ΣΑΣ ξεχνάμε.

Θυμάμαι πολλά. Θυμόμαστε πολλά. Και πολλούς.

Μην διανοηθείτε να ξεχάσετε.

*Ο Γιώργος Τσούμας είναι μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής

Send this to a friend