Αθήνα

 

31 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

vogiatzis
Γιώργος Βογιατζής: “Εγώ σαν μαλ… περίμενα έτσι” – “Πάγωσαν” στο Στούντιο 4

OPINION

Η Άννα και ο ΟΟΣΑ απέναντι στον Μάρκους Ράσφορντ

Μέγιστη τιμή για την Άννα η πρόταση του Πρωθυπουργού.

Δείτε επίσης

42χρονος πνευμονολόγος πέθανε από κορονοϊό, όταν προσβλήθηκε από ασθενή που εξέτασε
Δωροθέα Μερκούρη: Μοιράστηκε μαζί μας την συνταγή της για κέικ με αλεύρι καρύδας και… λίγη ζάχαρη

Επιτυχημένη Υπουργός Παιδείας εξαιτίας της εκπαιδευτικής μεταρρυθμιστικής τομής «Νέο σχολείο» που επέφερε στην πολύπαθη ελληνική εκπαίδευση, ασχέτως αν η ίδια ονοματολογία του τότε νομοθετικού εγχειρήματός της δεν παρέπεμπε στον ιδρυτή του φιλοσοφικού και παιδαγωγικού ρεύματος που επισκίασε και επέδρασε καταλυτικά στην εξελιξιμότητα της παιδαγωγικής επιστήμης, του Dewey.

Άγνωστο και χρήζει διερεύνησης αν η Άννα είχε γνώση πως ο τίτλος που βάπτιζε το περισπούδαστο νομοθέτημά της δεν συσχετιζόταν με την παιδαγωγική σκέψη του Dewey. Γιατί στο σχολείο-εργαστήριο του φιλοσόφου η εκπαίδευση βασιζόταν στη γνώσεις των ικανοτήτων και των ενδιαφερόντων του παιδιού, γνώσεις που θα ικανοποιούσαν, πρωτίστως, τις ψυχολογικές και κοινωνικές του ανάγκες (Dewey, 1897), συνδυαζόμενες για την εύρυθμη κοινωνική του συμμετοχή. Βασική διδακτική προσέγγιση, η ανάδειξη της κριτικής σκέψης των εκπαιδευόμενων, κατά την οποία κορυφαίο ρόλο διαδραματίζει η αρχή της αυτενέργειας. Learning by doing.

Από την πρακτικά ανεφάρμοστη εφαρμογή στην ελληνική εκπαίδευση του Learning by doing που θεωρητικά ευαγγελιζόταν η Άννα, η ίδια, πλέον, θα εισχωρήσει βαθύτατα στα κελεύσματα των υπερεθνικών οργανισμών (ΟΟΣΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση) που επισήμως στη μεταμοντέρνα εποχή χαράσσουν την εκπαιδευτική πολιτική παγκοσμίως. Νέο σύνθημα, νέοι αγώνες. Σχολειοποίηση. Το αναλυτικό πρόγραμμα των δομών προσχολικής αγωγής θα πρέπει να συνταιριάζει με αυτό της δημοτικής εκπαίδευσης. Οι ανάγκες τις αγοράς επιτάσσουν και επιβάλλουν την μεγαλύτερη προσαρμογή σε ένα κόσμο ταχύτατων αλλαγών και επομένως ο εμπλουτισμός της προσχολικής αγωγής με νέες δεξιότητες (εκμάθηση ξένης γλώσσας, εκμάθηση ηλεκτρονικού υπολογιστή κ.α.) εκ των ων ουκ άνευ. Κριτήριο αξιολόγησης της επάρκειας ή της ανεπάρκειας του εκπαιδευτικού συστήματος μιας χώρας η επίδοση των μαθητών της στον περίφημο διαγωνισμό της PISA. Ενός διεθνούς διαγωνισμού που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Ανάπτυξης και Συνεργασίας). Η συμμετοχή στον προαναφερόμενο διαγωνισμό είναι εθελοντική, αλλά το οικονομικό δέλεαρ ιδιαίτερα ισχυρό. Το δε γνωστικό αντικείμενο της αξιολόγησης αφορά τις δεξιότητες των μαθητών στην κατανόηση κειμένου, τα μαθηματικά καθώς και τις φυσικές επιστήμες. Εύλογα τα κυριαρχούμενα ερωτήματα που απασχολούν την επιστημονική κοινότητα.

Πώς είναι δυνατόν ένας πολυεθνικός οργανισμός και δη με οικονομικό προσανατολισμό να επικυριαρχεί στην διεθνή, συγκριτική παιδαγωγική καθορίζοντας την εκπαιδευτική πολιτική κάθε κράτους; Ποιά τα κριτήρια επιλογής των συγκεκριμένων γνωστικών πεδίων; Γιατί, για παράδειγμα, να μην αξιολογούνται οι μαθητές στο γνωστικό πεδίο της ιστορίας ή της κοινωνικής και πολιτικής αγωγής, μαθημάτων που κατ’ εξοχήν προάγουν την ανάδειξη της κριτικής σκέψης; Ειρήσθω εν παρόδω η ανάδειξη της κριτικής σκέψης, ιδιαιτέρως στη χώρα μας και διαχρονικά, αποτελεί την πεμπτουσία κάθε νομοθετήματος εκάστοτε Υπουργού Παιδείας, πλην όμως ακόμη και σήμερα, αποτελεί ζητούμενο και διακαή πόθο των επιστημόνων που διδάσκουν την παιδαγωγική επιστήμη. Την Παιδαγωγική της κριτικής σκέψης και του κριτικού αναστοχασμού (Paulo Freire). Τελικά, κατά πόσο είναι ουσιαστική και ασφαλής η τεκμηρίωση αποτελεσμάτων, όταν το εκπαιδευτικό περιβάλλον είναι εντελώς διαφορετικό από χώρα σε χώρα, από την υλικοτεχνική υποδομή έως την ακολουθούμενη διδακτική προσέγγιση;

Η στόχευση είναι προφανής. Παρά τις εξαγγελλόμενες προεκλογικές κορώνες για την άρση της εκπαιδευτικής ανισότητας, παρά τις προγραμματικές δηλώσεις για ένα δημόσιο σχολείο για όλους, η κυβέρνηση προχωρά αταλάντευτα στην υιοθέτηση των πρακτικών που επιβάλλει ο ΟΟΣΑ. Έτσι επεξηγούνται και οι νέες πιλοτικές δράσεις στα νηπιαγωγεία (εκμάθηση ξένης γλώσσας, ψηφιακές δεξιότητες, κ.α.), οι επερχόμενες αξιολογήσεις εκπαιδευτικών και εκπαιδευτικών δομών με μοναδική στόχευση τη δημιουργία σχολικών μονάδων που θα χρηματοδοτούνται από την τοπική αυτοδιοίκηση αναλόγως την βαθμολόγηση που θα λαμβάνουν κατά την αξιολόγησή τους, αλλά και η προς στιγμήν αποτυχημένη προσπάθεια υπονόμευσης του συνδικαλιστικού κινήματος διά της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας των εκπαιδευτικών για την ανάδειξη των αιρετών των υπηρεσιακών τους συμβουλίων.

Το όραμα της κυβέρνησης για την ασκούμενη της εκπαιδευτική πολιτική επικεντρώνεται στο εκπαιδευτικό σύστημα που έχει χαράξει το Ηνωμένο Βασίλειο. Στο εκπαιδευτικό σύστημα που έκοψε τα σχολικά γεύματα σε περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια παιδιά. Σε παιδιά που ζουν σε καθεστώς φτώχειας και περίπου το 1/3 εξ αυτών βασίζουν την καθημερινή τους διαβίωση στα δωρεάν αυτά σχολικά γεύματα.

Αλλά εκεί «έπαιξε μπάλα» ο Μάρκους Ράσφορντ. Μεταξύ άλλων, στη συγκινητική επιστολή που απέστειλε στο βρετανικό κοινοβούλιο σημείωνε: «Γνωρίζετε ότι συνεργάστηκα, τους τελευταίους μήνες, με το πρακτορείο διανομής τροφίμων Fare Share, για να καλύψω την απουσία δωρεάν σχολικών γευμάτων. Διανέμουμε τρία εκατομμύρια γεύματα την εβδομάδα στις πιο ευάλωτες οικογένειες στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Και δεν αφορά την πολιτική, αλλά την ανθρωπότητα. Θέλω να κοιτάξω στον καθρέφτη και να νιώσω ότι έχω κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσω τους πιο αδύναμους. Κανένα παιδί δεν πρέπει να κοιμάται πεινασμένο. Η τροφική φτώχεια είναι μια πολύ σοβαρή πανδημία στην Αγγλία και μπορεί να εκτείνεται σε γενιές αν δεν γίνει τίποτα. Από μια τάξη 30 παιδιών, τα 9 ζουν σε συνθήκες φτώχειας και η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί έως το 2022. Το 45% των παιδιών από μαύρες εθνοτικές ομάδες ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Αυτή είναι η Αγγλία το 2020».

Εδώ θα παίξει κανείς μπάλα;

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

«Ξημερώνει» η πιο δύσκολη και η πιο κρίσιμη εβδομάδα- Κλειστά όλα τα σχολεία, σκέψεις για νέα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων

Ζώδια – Κώστας Λεφάκης: Εβδομαδιαίες Προβλέψεις 16-22 Νοεμβρίου 2020

Εορτολόγιο: Ποια ονόματα γιορτάζουν σήμερα, Κυριακή 15 Νοεμβρίου

Ροή Ειδήσεων

peripoliko 4

13/09/2024 | 19:02

Τριπλή παράσυρση πεζών: Παλαιότερες παραβάσεις οδήγησης υπό την επήρεια αλκοολ για τον 47χρονο

13/09/2024 | 18:58

Ανακοινώθηκε το αναλυτικό πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2025

13/09/2024 | 18:49

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε περιοχές της Χαλκιδικής λόγω κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς
logothetis 130924

13/09/2024 | 18:39

Αλέξανδρος Λογοθέτης: «Με κατηγόρησε ότι χρησιμοποιώ την εικόνα της για να κερδίσω ακολούθους»

13/09/2024 | 18:30

Νέα Μάκρη: Συναγερμός στην Πυροσβεστική για φωτιά σε σπίτι

13/09/2024 | 18:25

Ποινική έρευνα για το περιστατικό με τα δύο τρένα διέταξε ο Εισαγγελέας
pierrakakis 020924

13/09/2024 | 18:15

Πιερρακάκης: Υλοποιούμε την εντολή του ελληνικού λαού κάθε παιδί να έχει ποιοτική εκπαίδευση

13/09/2024 | 18:04

Ελένη Τσολάκη: Το Πρωινό ΣουΣου επιστρέφει ανανεωμένο τη Δευτέρα

13/09/2024 | 17:51

Ν.Κεραμέως: Σε δυο επίπεδα οι αλλαγές στο επίδομα ανεργίας
guardiola 180424

13/09/2024 | 17:43

Γκουαρντιόλα: «Όλοι είναι αθώοι μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο»

13/09/2024 | 17:32

Χάρης Δούκας: «Θέλουμε πόλεις στις οποίες τα αυτοκίνητα δε θα έχουν κυρίαρχη θέση»

13/09/2024 | 17:17

Δώρα Γκουντούρα: «Μέχρι τη στιγμή που συνέβη, διένυα την καλύτερη στιγμή της ζωής μου»
weekenders 130924

13/09/2024 | 17:09

Weekenders: Η επίσημη ανακοίνωση για την πρεμιέρα των Θανάση Πάτρα και Δημήτρη Πανόπουλου

13/09/2024 | 16:56

Βρετανία: Η κυβέρνηση θα απαγορεύσει διαφήμιση του τζανκ φουντ στο ίντερνετ και την τηλεόραση

13/09/2024 | 16:50

Κανδύλας: «Θέλουμε να σηκώσουμε την πρώτη κούπα για τα 100 χρόνια του Ολυμπιακού μας»
pasok 1 6
Το αξιακό ανάχωμα και η ανάγκη αλλαγής παραδείγματος στην Κεντροαριστερά
kalpi2 ekloges psifos2 100624
Πλάτωνας, Αριστοτέλης και… Φ.Π.Α.!
Θόδωρος Μαργαρίτης: Περί Κεντροαριστεράς
Γιώργος Μπουλμπασάκος: Η AI είναι μία επανάσταση αλλά χρειάζεται ανθρώπινο δυναμικό και πόρους
milliordos
Η βαρβαρότητα
maria mosxopoulou 160424
Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών: Αναγκαίος αλλά όχι Επαρκής