Αθήνα

 

14 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

mitsotakis vouli
Μητσοτάκης: Η επιστολή που μου έστειλε ο Ράμμος δεν είχε ονόματα. Πού τα βρήκατε κ. Τσίπρα;

OPINION

Η Άννα και ο ΟΟΣΑ απέναντι στον Μάρκους Ράσφορντ

Μέγιστη τιμή για την Άννα η πρόταση του Πρωθυπουργού.

Δείτε επίσης

42χρονος πνευμονολόγος πέθανε από κορονοϊό, όταν προσβλήθηκε από ασθενή που εξέτασε
Δωροθέα Μερκούρη: Μοιράστηκε μαζί μας την συνταγή της για κέικ με αλεύρι καρύδας και… λίγη ζάχαρη

Επιτυχημένη Υπουργός Παιδείας εξαιτίας της εκπαιδευτικής μεταρρυθμιστικής τομής «Νέο σχολείο» που επέφερε στην πολύπαθη ελληνική εκπαίδευση, ασχέτως αν η ίδια ονοματολογία του τότε νομοθετικού εγχειρήματός της δεν παρέπεμπε στον ιδρυτή του φιλοσοφικού και παιδαγωγικού ρεύματος που επισκίασε και επέδρασε καταλυτικά στην εξελιξιμότητα της παιδαγωγικής επιστήμης, του Dewey.

Άγνωστο και χρήζει διερεύνησης αν η Άννα είχε γνώση πως ο τίτλος που βάπτιζε το περισπούδαστο νομοθέτημά της δεν συσχετιζόταν με την παιδαγωγική σκέψη του Dewey. Γιατί στο σχολείο-εργαστήριο του φιλοσόφου η εκπαίδευση βασιζόταν στη γνώσεις των ικανοτήτων και των ενδιαφερόντων του παιδιού, γνώσεις που θα ικανοποιούσαν, πρωτίστως, τις ψυχολογικές και κοινωνικές του ανάγκες (Dewey, 1897), συνδυαζόμενες για την εύρυθμη κοινωνική του συμμετοχή. Βασική διδακτική προσέγγιση, η ανάδειξη της κριτικής σκέψης των εκπαιδευόμενων, κατά την οποία κορυφαίο ρόλο διαδραματίζει η αρχή της αυτενέργειας. Learning by doing.

Από την πρακτικά ανεφάρμοστη εφαρμογή στην ελληνική εκπαίδευση του Learning by doing που θεωρητικά ευαγγελιζόταν η Άννα, η ίδια, πλέον, θα εισχωρήσει βαθύτατα στα κελεύσματα των υπερεθνικών οργανισμών (ΟΟΣΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση) που επισήμως στη μεταμοντέρνα εποχή χαράσσουν την εκπαιδευτική πολιτική παγκοσμίως. Νέο σύνθημα, νέοι αγώνες. Σχολειοποίηση. Το αναλυτικό πρόγραμμα των δομών προσχολικής αγωγής θα πρέπει να συνταιριάζει με αυτό της δημοτικής εκπαίδευσης. Οι ανάγκες τις αγοράς επιτάσσουν και επιβάλλουν την μεγαλύτερη προσαρμογή σε ένα κόσμο ταχύτατων αλλαγών και επομένως ο εμπλουτισμός της προσχολικής αγωγής με νέες δεξιότητες (εκμάθηση ξένης γλώσσας, εκμάθηση ηλεκτρονικού υπολογιστή κ.α.) εκ των ων ουκ άνευ. Κριτήριο αξιολόγησης της επάρκειας ή της ανεπάρκειας του εκπαιδευτικού συστήματος μιας χώρας η επίδοση των μαθητών της στον περίφημο διαγωνισμό της PISA. Ενός διεθνούς διαγωνισμού που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Ανάπτυξης και Συνεργασίας). Η συμμετοχή στον προαναφερόμενο διαγωνισμό είναι εθελοντική, αλλά το οικονομικό δέλεαρ ιδιαίτερα ισχυρό. Το δε γνωστικό αντικείμενο της αξιολόγησης αφορά τις δεξιότητες των μαθητών στην κατανόηση κειμένου, τα μαθηματικά καθώς και τις φυσικές επιστήμες. Εύλογα τα κυριαρχούμενα ερωτήματα που απασχολούν την επιστημονική κοινότητα.

Πώς είναι δυνατόν ένας πολυεθνικός οργανισμός και δη με οικονομικό προσανατολισμό να επικυριαρχεί στην διεθνή, συγκριτική παιδαγωγική καθορίζοντας την εκπαιδευτική πολιτική κάθε κράτους; Ποιά τα κριτήρια επιλογής των συγκεκριμένων γνωστικών πεδίων; Γιατί, για παράδειγμα, να μην αξιολογούνται οι μαθητές στο γνωστικό πεδίο της ιστορίας ή της κοινωνικής και πολιτικής αγωγής, μαθημάτων που κατ’ εξοχήν προάγουν την ανάδειξη της κριτικής σκέψης; Ειρήσθω εν παρόδω η ανάδειξη της κριτικής σκέψης, ιδιαιτέρως στη χώρα μας και διαχρονικά, αποτελεί την πεμπτουσία κάθε νομοθετήματος εκάστοτε Υπουργού Παιδείας, πλην όμως ακόμη και σήμερα, αποτελεί ζητούμενο και διακαή πόθο των επιστημόνων που διδάσκουν την παιδαγωγική επιστήμη. Την Παιδαγωγική της κριτικής σκέψης και του κριτικού αναστοχασμού (Paulo Freire). Τελικά, κατά πόσο είναι ουσιαστική και ασφαλής η τεκμηρίωση αποτελεσμάτων, όταν το εκπαιδευτικό περιβάλλον είναι εντελώς διαφορετικό από χώρα σε χώρα, από την υλικοτεχνική υποδομή έως την ακολουθούμενη διδακτική προσέγγιση;

Η στόχευση είναι προφανής. Παρά τις εξαγγελλόμενες προεκλογικές κορώνες για την άρση της εκπαιδευτικής ανισότητας, παρά τις προγραμματικές δηλώσεις για ένα δημόσιο σχολείο για όλους, η κυβέρνηση προχωρά αταλάντευτα στην υιοθέτηση των πρακτικών που επιβάλλει ο ΟΟΣΑ. Έτσι επεξηγούνται και οι νέες πιλοτικές δράσεις στα νηπιαγωγεία (εκμάθηση ξένης γλώσσας, ψηφιακές δεξιότητες, κ.α.), οι επερχόμενες αξιολογήσεις εκπαιδευτικών και εκπαιδευτικών δομών με μοναδική στόχευση τη δημιουργία σχολικών μονάδων που θα χρηματοδοτούνται από την τοπική αυτοδιοίκηση αναλόγως την βαθμολόγηση που θα λαμβάνουν κατά την αξιολόγησή τους, αλλά και η προς στιγμήν αποτυχημένη προσπάθεια υπονόμευσης του συνδικαλιστικού κινήματος διά της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας των εκπαιδευτικών για την ανάδειξη των αιρετών των υπηρεσιακών τους συμβουλίων.

Το όραμα της κυβέρνησης για την ασκούμενη της εκπαιδευτική πολιτική επικεντρώνεται στο εκπαιδευτικό σύστημα που έχει χαράξει το Ηνωμένο Βασίλειο. Στο εκπαιδευτικό σύστημα που έκοψε τα σχολικά γεύματα σε περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια παιδιά. Σε παιδιά που ζουν σε καθεστώς φτώχειας και περίπου το 1/3 εξ αυτών βασίζουν την καθημερινή τους διαβίωση στα δωρεάν αυτά σχολικά γεύματα.

Αλλά εκεί «έπαιξε μπάλα» ο Μάρκους Ράσφορντ. Μεταξύ άλλων, στη συγκινητική επιστολή που απέστειλε στο βρετανικό κοινοβούλιο σημείωνε: «Γνωρίζετε ότι συνεργάστηκα, τους τελευταίους μήνες, με το πρακτορείο διανομής τροφίμων Fare Share, για να καλύψω την απουσία δωρεάν σχολικών γευμάτων. Διανέμουμε τρία εκατομμύρια γεύματα την εβδομάδα στις πιο ευάλωτες οικογένειες στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Και δεν αφορά την πολιτική, αλλά την ανθρωπότητα. Θέλω να κοιτάξω στον καθρέφτη και να νιώσω ότι έχω κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσω τους πιο αδύναμους. Κανένα παιδί δεν πρέπει να κοιμάται πεινασμένο. Η τροφική φτώχεια είναι μια πολύ σοβαρή πανδημία στην Αγγλία και μπορεί να εκτείνεται σε γενιές αν δεν γίνει τίποτα. Από μια τάξη 30 παιδιών, τα 9 ζουν σε συνθήκες φτώχειας και η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί έως το 2022. Το 45% των παιδιών από μαύρες εθνοτικές ομάδες ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Αυτή είναι η Αγγλία το 2020».

Εδώ θα παίξει κανείς μπάλα;

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

«Ξημερώνει» η πιο δύσκολη και η πιο κρίσιμη εβδομάδα- Κλειστά όλα τα σχολεία, σκέψεις για νέα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων

Ζώδια – Κώστας Λεφάκης: Εβδομαδιαίες Προβλέψεις 16-22 Νοεμβρίου 2020

Εορτολόγιο: Ποια ονόματα γιορτάζουν σήμερα, Κυριακή 15 Νοεμβρίου

Ροή Ειδήσεων

28/01/2023 | 17:00

Κορονοϊός – Σαρηγιάννης: Στη χειρότερη περίπτωση θα πάμε για 16.000 κρούσματα τη μέρα από μέσα Φλεβάρη

28/01/2023 | 16:31

Κούγιας εν εξάλλω! «Στημένη η εκπομπή της Νικολούλη, θα κάνω αγωγή – Κύριε Καρακούκη, γελάει και ο κουρέας μου με αυτά που είπατε»

28/01/2023 | 16:16

«Μάξιμος Σαράφης»: Στη φυλακή το άλλοτε στέλεχος της Novartis και προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση

28/01/2023 | 16:04

Δήμος Αθηναίων: Καμία άδεια δεν ζητήθηκε ούτε χορηγήθηκε για εκδήλωση της Χρυσής Αυγής στην πλατεία Ρηγίλλης

28/01/2023 | 15:27

Σπύρος Μπιμπίλας για Πέτρο Φιλιππίδη: «Εξακολουθώ να τον έχω φίλο μου ό,τι κι αν έχει συμβεί»

28/01/2023 | 15:23

Αγρίνιο – Ξάνθη σημειώσατε 1: Κολώνα ηλεκτροδότησης διαπερνά δύο μπαλκόνια πολυκατοικίας

28/01/2023 | 15:08

Ηλιάνα Παπαγεωργίου για την επανασύνδεση με τον πρώην σύζυγό της: «Είμαστε διαζευγμένοι, δεν το περίμενα»

28/01/2023 | 15:03

Φίνος Φιλμ: Το ξεκαρδιστικό βίντεο με τον Θανάση Βέγγο για τις παρακολουθήσεις

28/01/2023 | 14:59

«Ντροπή κ. Μπακογιάννη»: Ο Γερουλάνος τον καταγγέλλει ότι συναίνεσε για συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής

28/01/2023 | 14:36

Άννα Κορακάκη: «Ανυποµονώ για τον γάµο µου»

28/01/2023 | 14:27

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ: Ο γιος του δολοφονημένου βουλευτή συναντήθηκε με Ανδρουλάκη

28/01/2023 | 14:07

Κυριάκος Μητσοτάκης για αναβάθμιση από τη Fitch: Είμαστε ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα

28/01/2023 | 13:36

Γεωργιάδης: Αν ο Ερντογάν ερχόταν νύχτα, τα Rafale και τα Viper θα συνέτριβαν την τουρκική αεροπορία

28/01/2023 | 13:22

Μπο για Καρολίνα: «Είναι κάτι που έχει τελειώσει για μένα»

28/01/2023 | 13:11

Άννα Αδριανού: «Οι κακοποιητικές συμπεριφορές υπήρχαν πάντα στο θέατρο, απλά ο κόσμος δεν μιλούσε»
Κρίση της μικρομεσαίας επιχείρησης; Η σοσιαλδημοκρατική απάντηση
pasok4
Αυτόνομα Αριστερά και ψηλά το κεφάλι
Παναγόπουλος: Έτοιμα τα ελληνικά συνδικάτα να εκπροσωπήσουν συλλογικά τους εργαζόμενους  στο χτίσιμο ενός σύγχρονου δικαιωματικού χάρτη
antonopoulos
Φοιτητικός συνδικαλισμός – Πολιτικές παρατάξεις – Η Ελλάδα του αύριο
Παναγόπουλος: Απαραίτητη η αύξηση του κατώτατου μισθού σε επίπεδα 60% του διάμεσου ή μέσου μισθού
2023 xronia2 3112
2022, μα τι χρονιά ήταν αυτή τέλος πάντων! (…και τι μας φυλάει το 2023)