Αθήνα

20 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Στο νοσοκομείο η Ολυμπία Χοψονίδου (ΦΩΤΟ)

OPINION

Οι αντιθέσεις και τα παράδοξα του νέου αθλητικού νόμου Αυγενάκη για τις εκλογές στις Ομοσπονδίες

Μελετώντας  το νέο αθλητικό νόμο 4726/2020 επικεντρώθηκα στη διάταξη που αφορά τις εκλογές στις αθλητικές ομοσπονδίες διαπιστώνοντας κάποια παράδοξα  πράγματα που δεν συμβαδίζουν με τον λογική.

Συγκεκριμένα ο νομοθέτης αναφέρει: «Δεν επιτρέπεται να εκλεγεί πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας ο οποίος  έχει συμπληρώσει τρεις (3) συνολικά πλήρεις ή μερικές θητείες στο αξίωμα αυτό. Δεν επιτρέπεται να εκλεγεί αντιπρόεδρος, γραμματέας ή ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας ο οποίος έχει εκλεγεί σε οποιοδήποτε από τα αξιώματα αυτά δύο (2) συνεχόμενες φορές για πλήρη ή μερική θητεία. Πρόσωπο που έχει υπηρετήσει επί δύο (2) συνεχόμενες θητείες σε οποιοδήποτε από τα αξιώματα του προηγούμενου εδαφίου, δύναται να επανεκλεγεί σε τέτοια θέση εφόσον μεσολαβήσει χρονική περίοδος δύο (2) ετών» Μέχρι εδώ καλά.

Αναρωτιέμαι όμως: Ο πρόεδρος μιας   ομοσπονδίας μπορεί να διοικήσει μέχρι τρείς θητείες και έως την ηλικία των 70 ετών, αλλά ο πρωθυπουργός και οι βουλευτές που διοικούν ολόκληρη την χώρα δεν έχουν κανέναν ηλικιακό περιορισμό ή περιορισμό θητειών. Αυτοί έχουν το δικαίωμα από το νόμο να διοικούν για όσες θητείες τους εκλέγει ο ελληνικός λαός. Ο Πρόεδρος της εκάστοτε ομοσπονδίας δεν μπορεί  να είναι πάνω από 70 χρονών ( κάτι το οποίο ακούγεται λογικό) αλλά ο πρόεδρος της δημοκρατίας ο πρωθυπουργός οι υπουργοί και οι βουλευτές μπορεί να είναι εβδομήντα, εβδομήντα πέντε, ογδόντα , θεωρητικά και εκατό.

Σε ένα άλλο σημείο ο νομοθέτης αναφέρεται στα κωλύματα όσων δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι για πρόεδροι ή μέλη του Δ.Σ της ομοσπονδίας. Συγκεκριμένα  οι εν ενεργεία προπονητές και  αθλητές δεν μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα .Για να μπορέσουν να είναι υποψήφιοι οι προπονητές και όταν λέμε προπονητές εννοούμε αυτούς  που  έχουν βγάλει από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος του αντίστοιχου αθλήματος της ομοσπονδίας   πρέπει να την καταθέσουν δυο μήνες πριν τις εκλογές στην Γ.Γ. Α. Οι δε αθλητές θα πρέπει να έχει περάσει ένα έτος από τότε που αγωνίστηκαν για  τελευταία φορά μέχρι τις εκλογές. Αυτοί οι χρονικοί περιορισμοί δεν καταλαβαίνω με ποιο  κριτήριο ορίστηκαν. Ξυπνάει  μια μέρα   ο εκάστοτε υπουργός  και λέει σήμερα ας θέσω ένα όριο δυο μηνών και βλέπουμε;

Τι πιο απλό, όταν  ο υποψήφιος  πρόεδρος  για το Δ.Σ της ομοσπονδίας  έχει δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα  δέκα μέρες πριν τις εκλογές,  γιατί να  μην μπορεί και ο προπονητής ή ο αθλητής  να καταθέσουν  τότε τα αντίστοιχα δελτία τους  στην Γ.Γ.Α. και να θέσουν υποψηφιότητα. Γιατί  πρέπει να υπάρχει η εκ προμελέτης κίνηση  δυο μήνες πριν και ένα χρόνο; Γιατί ένας αθλητής πρέπει να κόψει το άθλημα που αγαπά ένα χρόνο πριν  για να ακολουθήσει μετέπειτα διοικητική πορεία;

Γιατί ένας προπονητής που αποχώρησε από μια ομάδα  ένα μήνα πριν  τις εκλογές  και θέλει να υπηρετήσει το άθλημα από τη θέση του παράγοντα δεν μπορεί; Ένα άλλο παράδοξο που πρέπει να σταθούμε στο νόμο αυτόν είναι  το εξής: Ο νομοθέτης  θέτει ως κώλυμα όπως προανέφερα τον εν ενεργεία προπονητή που είναι στη λίστα της Γ.Γ.Α και έχει βγάλει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος για το συγκεκριμένο άθλημα. Εδώ πρέπει να διευκρινίσω κάτι .Εν  ενεργεία προπονητή ο νομοθέτης δεν εννοεί μόνο αυτόν  που έχει αποκτήσει την άδεια ασκήσεως   επαγγέλματος  από την Γ.Γ.Α. και δουλεύει  ως προπονητής  αλλά εννοεί και αυτόν που δεν εξασκεί το επάγγελμα .Όλοι όσοι πήραν μια ειδικότητα στα Τ.Ε.Φ.Α.Α η όσοι έβγαλαν μια σχολή  προπονητή  από την Γ.Γ.Α  μετά την αποφοίτηση τους, το πρώτο πράγμα που έπρεπε  να κάνουν είναι να βγάλουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από την Γ.Γ.Α.  ώστε να είναι  έτοιμοι ανά πάσα στιγμή  να αναλάβουν κάποια ομάδα.

Δεν είναι δυνατόν να σε προσεγγίσει ομάδα, να σου ζητήσει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος για να είναι νόμιμο το σωματείο και εσύ να πεις περιμένετε   δυο με τρείς  μήνες  να την αποκτήσω , μην πάρεις άλλον και μετά θα αναλάβω.

Όσοι λοιπόν πήραν την άδεια είναι πιστοποιημένοι προπονητές, αλλά από όλους αυτούς  κάποιοι δεν άσκησαν το συγκεκριμένο επάγγελμα ποτέ, κάποιοι άλλοι το έκαναν και σταμάτησαν , άλλοι το εξασκούν  περιοδικά όταν βρίσκουν ομάδα. Εδώ τίθεται το ερώτημα.

Γιατί  π.χ. ένας  προπονητής  που έκανε το χρέος του βγάζοντας την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος  ως  όφειλε  αλλά δεν την άσκησε ποτέ, δεν ανέλαβε ποτέ ομάδα, δεν γράφτηκε ποτέ σε φύλλο αγώνα, δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα π.χ.  δέκα  μέρες  πριν τις εκλογές  καταθέτοντας τότε την κάρτα του, αλλά μπαίνει το όριο των δυο μηνών;  Γιατί  π.χ. κάποιος άλλος  που ήταν προπονητής σε ομάδες για χρόνια αλλά έχει σταματήσει  την τελευταία διετία, τριετία (βάση φύλλων αγώνων)  δεν μπορεί να καταθέσει την κάρτα του δεκαπέντε μέρες πριν τις εκλογές και να συμμετάσχει  ως υποψήφιος;

Θεωρώ ότι  με τους παραπάνω περιορισμούς  επιχειρείται   να μπει ένα τοίχος  σε ανθρώπους που έχουν ιδρώσει  ως αθλητές και  μοχθήσει ως προπονητές  να θέσουν υποψηφιότητα  για τα  Δ.Σ των ομοσπονδιών . Συνέπεια αυτού είναι να χάνει το ίδιο το άθλημα της εκάστοτε ομοσπονδίας  αφού  η εμπειρία αυτών των ανθρώπων,  η γνώση  των προβλημάτων και  των καταστάσεων εκ των έσω, του χώρου τους  είναι πολύτιμη και πολλές φορές καθοριστική για την εξέλιξη του αθλήματος.

*O Γιώργος Χρονόπουλος είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής, προπονητής Πετοσφαίρισης

Κάποιοι προσπαθούν να πείσουν ότι δήθεν είναι αναχρονιστική η πολιτική διάκριση ανάμεσα στην Δεξιά και στην πραγματική Αριστερά
Κι όμως, η Μάνια Τέκου ήταν ειλικρινής – A Tribute
Πολιτική διαχείριση της πανδημίας στην Ελλάδα
Κοινωνίες των «ευτυχισμένων» άξιων ή της αξιοπρέπειας;
Μετά το 2023 η ανάκαμψη… και ΕΑΝ
Παγκόσμια Ημέρα στο “Φάσμα του αυτισμού”