Αθήνα

 

9 oC

αυξημένες νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

20230214 eortologio (3)
Εορτολόγιο 13 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

OPINION

Η χώρα μας στο παιχνίδι της τεχνολογικής ανάπτυξης

Οι τεχνολογικές αυτές εξελίξεις παγκοσμίως αφορούν κυρίως στην καινοτομία, τις νέες ψηφιακές πολιτικές αλλά και την τεχνητή νοημοσύνη.

Υπάρχει άραγε όμως πρακτική εφαρμογή αυτών των σαρωτικών βιομηχανικών  εξελίξεων στην καθημερινή ζωή των κατοίκων μίας περιφέρειας;

Ας το θέσουμε και λίγο αλλιώς, μπορούν οι περιφέρειες  να λειτουργήσουν υπέρ της βελτίωσης των κατοίκων τους;

Μία πρώτη απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα είναι τα τεχνολογικά επιτεύγματα των έξυπνων πόλεων (smart cities).

Τι είναι όμως οι έξυπνες πόλεις;

Θα μπορούσαμε να ορίσουμε τις έξυπνες πόλεις ως εκείνες που κάνουν εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας για την βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών προς τους κατοίκους τους με στόχο να γίνουν πιο ανθεκτικές, πιο βιώσιμες, πιο αποτελεσματικές και παραγωγικές. Η συστηματική τους συγκρότηση τους στο πλαίσιο της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης μπορεί να φέρει θεαματικές αλλαγές στην καθημερινότητα και να διευκολύνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών τους.

Μπορούν να αλλάξουν ουσιαστικά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζαμε μία σειρά από συνθήκες.

Κεντρική παράμετρος των έξυπνων πόλεων σε σχέση με την τεχνολογία και την καινοτομία είναι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση (e-government), η οποία εφαρμόζεται στις περισσότερες περιφέρειες του Δυτικού Κόσμου.

Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τα τελευταία χρόνια κερδίζει σταθερά έδαφος και στην χώρα μας.

Βασικός στόχος της είναι η μείωση της γραφειοκρατίας, η καλύτερη και γρηγορότερη εξυπηρέτηση του πολίτη, η μείωση των εξόδων και η ενίσχυση φυσικά της διαφάνειας.

Σε αυτούς τους στόχους, δεν πρέπει να παραλείψουμε να προσθέσουμε και τους περιβαλλοντικούς στόχους όπως για παράδειγμα τη μείωση της χρήσης χαρτιού και των πλαστικών.

Όπως όλοι κατανοούμε οι παραπάνω αρχές είναι εξαιρετικά ωφέλιμες για μια σύγχρονη πόλη.

Είναι όμως τελικά εφαρμόσιμες στην χώρα μας; Φυσικά.

Και μάλιστα στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα ήταν το καλύτερο να ξεκινήσει άμεσα μία ευρεία εφαρμογή πολιτικών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Έτσι, θα μπορέσουμε να διεκπεραιώσουμε και στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, έργα που θα εξυπηρετούσαν τους παραπάνω στόχους, όπως Διευθύνσεις Ψηφιακών Υπηρεσιών και αυτοματοποιημένα Κέντρα Εξυπηρέτησης  πολιτών.

Παράλληλα, θα μπορούσαμε να οργανώσουμε  πύλες δεδομένων που θα ενισχύουν την διαφάνεια αλλά και θα επιτρέπουν την άμεση και γρήγορη παρακολούθηση έργων, όπως για παράδειγμα, η πορεία ολοκλήρωσης των τεχνικών έργων και η εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Με αυτόν τον τρόπο στόχος μας είναι να αυξήσουμε τη λογοδοσία, αλλά και να ενδυναμώσουμε τη συμμετοχή των δημοτών στα τοπικά πράγματα κάθε  περιοχής, αλλά και να διευκολύνουμε τις καθημερινές συναλλαγές τους.

Συμπληρωματικά, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν και δυνατότητες έξυπνης στάθμευσης, διαχείρισης του Περιφερειακού ηλεκτροφωτισμού αλλά και διαχείρισης της αποκομιδής απορριμμάτων.

Όλα τα παραπάνω συντείνουν στην πρόοδο και την βελτίωση της ποιότητας ζωής μας. Την ίδια στιγμή αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση  για την ένταξη της περιφέρεια μας στην χορεία των τεχνολογικά προηγμένων περιοχών, που «αφουγκράζονται» τις παγκόσμιες εξελίξεις.

Οι σχετικές προκλήσεις είναι μπροστά μας. Στόχος, είναι οι δεσμεύσεις αυτές να υλοποιηθούν άμεσα ώστε να μην χαθεί το τρένο της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, από την χώρα μας και την περιφέρεια μας.

*Ο Χρήστος Γραμμένος είναι οικονομολόγος – Υποψήφιος Περιφερειακός σύμβουλος στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 

Ροή Ειδήσεων

13/01/2025 | 11:49

Εθνική απεργία στο Βέλγιο προκάλεσε προβλήματα στις εναέριες και σιδηροδρομικές μεταφορές

13/01/2025 | 11:42

Συνεχίζονται οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα κατάρτισης και απασχόλησης, με 100% επιδότηση έως 13.416 ευρώ

13/01/2025 | 11:36

Η Εύα Λονγκόρια προσφέρει 50.000 δολάρια για τους ήρωες της πρώτης γραμμής του Λος Άντζελες
androulakis 281124

13/01/2025 | 11:25

Ανδρουλάκης: Δεν θα συγκυβερνήσει το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ – Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον προοδευτικό χώρο

13/01/2025 | 11:20

Η ΗΛΕΚΤΩΡ προχώρησε σε υπογραφή με τη ΔΕΗ για την κατασκευή μονάδας ΣΗΘΥΑ για την κάλυψη των αναγκών τηλεθέρμανσης της Δ.Μακεδονίας

13/01/2025 | 11:01

Μαρτίκας: «Έχω κάποια ευαισθησία στη μέση, έχω ενάμιση χρόνο να το πάθω»
theodorikakos

13/01/2025 | 10:47

Τ.Θεοδωρικάκος: Διαφάνεια και δίκαιη λύση για τα ασφάλιστρα

13/01/2025 | 10:40

Τραμπ και Πούτιν αναμένεται να έχουν σύντομα τηλεφωνική επικοινωνία

13/01/2025 | 10:29

Επελαύνει η κακοκαιρία: Χιονοπτώσεις στη βόρεια Ελλάδα, βροχές στην Αττική – Πού είναι κλειστά σχολεία και δρόμοι, συστάσεις από τις Αρχές
katsafados 130125

13/01/2025 | 10:20

Θοδωρής Κατσαφάδος: «Ξεχωρίζω τις φορές που βρέθηκα στην Επίδαυρο, ακούγεται γραφικό και τετριμμένο αλλά είναι ευλογία»

13/01/2025 | 10:10

Αναβλήθηκε η δίκη του αστυνομικού για τον θάνατο του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη

13/01/2025 | 09:58

Μέγκαν Μαρκλ: Αναβάλλει την πρεμιέρα της σειράς της, λόγω των πυρκαγιών στην Καλιφόρνια
romas 130125

13/01/2025 | 09:49

Χάρης Ρώμας: «Θα κάνουμε αγωγές γιατί θέλουμε να το κλείσουμε, τη βρωμιά του ανθρώπου πρέπει να την καταπολεμάμε»

13/01/2025 | 09:34

Σάκης Κατσούλης για τον χωρισμό του από την Μαριαλένα Ρουμελιώτη: «Εγώ αυτό δεν μπορούσα να το αντέξω»

13/01/2025 | 09:17

Κασσελάκης: «Μίλησα για τη χρήση κοκαΐνης γιατί ήθελα να είμαι αυθεντικός»
greek church state
Μια χαμένη ευκαιρία (;)
screenshot 29
Η «ασφάλεια» ως δημόσιο αγαθό – Ο διάλογος που οφείλουν να ανοίξουν οι προοδευτικές δυνάμεις
462549127 889914579943504 5300132196421392297 n
«Η δημοκρατία είναι θέμα μόνιμου αγώνα»
pasok 1 6
Το αξιακό ανάχωμα και η ανάγκη αλλαγής παραδείγματος στην Κεντροαριστερά
kalpi2 ekloges psifos2 100624
Πλάτωνας, Αριστοτέλης και… Φ.Π.Α.!
Θόδωρος Μαργαρίτης: Περί Κεντροαριστεράς