Αθήνα

16 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Μουζουράκης: Στα 14 μου μπάρμπας στο καφενείο με έβαλε στο αμάξι και με πήγε σε ένα δάσος (vid)

OPINION

Οι διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας – Τουρκίας …μεγάλη σημασία να γίνεται πολύπλευρα σαφης η ατζέντα θεμάτων για συζήτηση!

Στις 25 Ιανουαρίου επανεκκινούν οι διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας – Τουρκίας. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να γίνεται πολύπλευρα  σαφης η  ατζέντα θεμάτων για συζήτηση!

 Ώστε  σε περίπτωση μη συμφωνίας να μπορούν με κοινή συναίνεση να οδηγηθούν στο διεθνές  Δικαστήριο της Χάγης. Οπως επίσης έχουν  πολύ μεγάλη σημασία τα επιστημονικά και νομοθετικά δεδομένα με τα οποία στοιχειοθετεί η χώρα μας τα δίκαια της στην διαμόρφωση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ). Η υφαλοκρηπίδα των νησιών και το δίκιο που αφορά το δικαίωμα για τα 12 μίλια είναι η βάση για την διαμόρφωση ενος πλαισίου που θα οδηγήσει σε οριστική και βιώσιμα αποδεκτή λύση.

Η συνάντηση της 25ης Ιανουαρίου των αντιπροσωπειών Ελλάδας – Τουρκίας είναι διερευνητική. Έχει το χαρακτήρα της προσπάθειας ωστε να προετοιμασθεί ένας ουσιαστικός διάλογος προκειμένου με ειρηνικό  τρόπο και χωρις αμφισβήτηση  κυριαρχικών δικαιωμάτων να αναζητηθούν λύσεις. Ακριβώς γι αυτό το λόγο με βάση την εθνικη συναίνεση που έχει παρασχεθεί πρέπει ευθύς εξ αρχής να αποτραπούν ενδεχόμενα διαθέσεις  της Τουρκίας να μεταλλαχθεί ο διάλογος  σ ένα ανατολίτικο παζάρι ! Σ ένα παζάρι που  θα αθροίζονται πλασματικά αιτήματα παραπέμποντας  στη γκρίζα αμφισβοιτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Η Ελλάδα με αποφασιστικότητα ,σταθερότητα και σοβαρότητα μπορεί και πρέπει να δείξει το δρόμο της λύσης

Με δεδομένες τις αναθεωρητικές βλέψεις της Τουρκίας εχουμε όλοι μας τα ευλογα ερωτηματικά , πλην ομως και τη σταθερη μας θέληση , να προκρίνουμε  μέσα από την ευδιάκριτη εθνικη στρατηγικη το δρόμο της ειρηνικής λύσης. Δυστυχώς όμως μέχρι τώρα  ο ρόλος του Βερολίνου δεν ανταποκρίνεται με καθαρότητα στην στήριξη των δικαιωμάτων μιας χώρας μέλους της ευρωπαϊκής ένωσης . Δηλαδή της ίδιας της ευρωπαϊκής ένωσης! Επικαλείται δήθεν το ρόλο του διαιτητή  προκρίνοντας στην ουσία τα ιδιαίτερα   γερμανικά συμφέροντα ,  έναντι αυτών  των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής ένωσης ,  της οποίας είναι  μέλος και έχει υποχρεώσεις και όχι μόνο οφέλη. Ο διογκούμενος ευρωσκεπτικισμός δεν είναι τυχαίος!  

Οι διεργασίες πλέον εκ των πραγμάτων θα φωτίσουν και τον  ρόλο τόσο της Ουάσινγκτον, όσο του Παρισιού  που θα βρεθούν μπροστά σε κρίσιμα δίλληματα για τις επιλογές τους
 Η χώρα όσο ποτέ άλλοτε -με σταθερό σημείο αναφοράς την  εθνικη συνεννόηση – έχει ανάγκη να θέσει  ένα τέρμα στην εξωτερική πολιτική των τελευταίων χρόνων που έδειχνε να αποδέχεται το ρόλο του δεδομένου και άνευ όρων πειθαρχημένου συμμάχου.  Του παρατηρητή στις πολύπλευρες γεωπολιτικες διεργασίες και ανακαταξεις που συντελούνται!
Πρέπει τώρα η κυβέρνηση για την προώθηση της εθνικής στρατηγικής να επαναφέρει τη πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική με αποφασιστική στήριξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων.
*μελος του ΠΣ Συριζα Προοδευτικη Συμμαχια
Μήτσος Παλαιολογόπουλος: Ένας αυτοδίδακτος άνθρωπος που άφησε το αποτύπωμα του και στην ιστορική γραφή
Οι λίγοι πού θεωρούν τον Κουφοντίνα ήρωα είναι βουτηγμένοι στην παράνοια
Η Προεδρία Μπάιντεν, η Ελλάδα, ο Αλβανικός παράγοντας και η προοπτική ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων στους Ευρωατλαντικούς θεσμούς
Αποφασισμένη για Σχέδιο «Β» στον Τουρισμό η κυβέρνηση
Περί συμμαχιών ο λόγος
«Καλύτερα να κάνει πίσω η Πολιτεία παρά να ηρωοποιήσει τον Κουφοντίνα»