Αθήνα

 

18 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

ethniki sima 170424
UEFA προς ΕΠΟ: «Δεν υπάρχει θετικό δείγμα Ελληνα ποδοσφαιριστή»

OPINION

Η Εργασία αλλάζει μορφή & επιζητεί άμεσα μία γνήσια Σοσιαλιστική Προστασία!

Το άρθρο 22 του Ελληνικού Συντάγματος προβλέπει, ότι η εργασία αποτελεί δικαίωμα του Πολίτη, το οποίο προστατεύεται από το ίδιο το κράτος, που μεριμνά αφενός για τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης αφετέρου για την ηθική και υλική εξύψωση του εργαζομένου αγροτικού και αστικού πληθυσμού.

Κατά τούτο, η μέριμνα και η προστασία της εργασίας παίρνει τη μορφή και τα χαρακτηριστικά που της αποδίδει κάθε φορά η εκάστοτε εκτελεστική εξουσία (Κυβέρνηση) η οποία και διοικεί το Κράτος.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2019, η Νέα Δημοκρατία που αποτελεί ιστορικά τη συντηρητική παράταξη της χώρας, δηλαδή τον έναν εκ των δύο ιστορικών πόλων του πολιτικού μας συστήματος, κατάφερε να σχηματίσει με μία μεγάλη νίκη την 1η μονοκομματική κυβέρνηση μετά από μία δεκαετία σκληρών οικονομικών μνημονίων της χώρας αλλά και μίας ιδεολογικής σύγχυσης ολόκληρου του πολιτικού συστήματος πλην του ΚΚΕ.

Η ίδια κυβέρνηση της ΝΔ, έρχεται σήμερα κι έχοντας κατά δήλωσή της ως δεδομένα α) ότι η οικονομία είναι σταθερή και δεν διατρέχει κίνδυνο β) ότι η πανδημία είναι ελεγχόμενη κι ότι το εμβόλιο προστασίας θα έχει επιτύχει πολύ σύντομα (το αργότερο έως το φθινόπωρο) την οριστική πλέον κατά την ιατρική επιστήμη “ανοσία” του πληθυσμού & γ) την επικείμενη εκταμίευση ενός τεράστιου οικονομικού πακέτου στήριξης της χώρας μέσω του ταμείου ανάκαμψης φέρνει εσπευσμένα για τη σπουδαιότητά του στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που φέρει τον τίτλο “Για την Προστασία της Εργασίας”.

Το νομοσχέδιο αυτό, όπως εισάγεται προς ψήφιση, ξεφεύγει συνειδητά από τους κανόνες της καλής νομοθέτησης αφού εισάγει προς ψήφιση 2 διεθνείς συνθήκες και μία ευρωπαική οδηγία προς ενσωμάτωση στο Ελληνικό Δίκαιο το αντικείμενο των οποίων όμως δεν σχετίζεται ουσιαστικά με το IV μέρος αυτού, δηλαδή με τις Δομικές αλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο για τη φύση της εργασίας και τις νέες μορφές της, για τις εργασιακές σχέσεις και κατ΄επέκταση για την ίδια μας τη ζωή κατά παράβαση θα μπορούσε να πει κανείς του άρθρου 85 παρ.2 του Κανονισμού της Βουλής.

Συνειδητά θα έλεγα εγώ γιατί διευκολύνει επικοινωνιακά και πολιτικά.

Η κυβέρνηση λοιπόν – εκτός πολιτικού απροόπτου – θα επικυρώσει νομοθετικά και μάλιστα σε δυνητικά οριζόντια επίπεδο την τηλεργασία, ως μία νέα μορφή εργασίας.

Η τηλεργασία εφαρμόστηκε διεθνώς κάτω από έκτακτες συνθήκες κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μάλιστα αποτέλεσε οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προς όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ προκειμένου να μειωθεί η διασπορά του μολυσματικού ιού.

Εφαρμόστηκε δε τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, κλιμακωτά και όπως χαρακτηριστικά απαντούν οι ιθύνοντες, λειτούργησε.

Όχι μόνον λειτούργησε όμως αλλά όπως αποδεικνύεται συνέβαλε στην εξοικονόμηση τεράστιων χρηματικών ποσών για ορισμένες επιχειρήσεις, χρήματα που έως τότε δαπανούνταν για τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων αυτών.

Από τη στιγμή λοιπόν που:

– η πανδημία είναι στο τέλος της.

– το εμβόλιο έχει ήδη λειτουργήσει και

– το ακαταδίωκτο ιατρικό επιστημονικό προσωπικό που συνεργάζεται με την κυβέρνηση πιστοποιεί με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι πολύ σύντομα θα διασφαλιστεί η περίφημη ανοσία της αγέλης ποίος είναι ο λόγος που κρίνεται σκόπιμη στην παρούσα χρονική συγκυρία η νομοθετική επικύρωση της τηλεργασίας και μάλιστα σε οριζόντιο επίπεδο χωρίς εξαιρέσεις καθιερώνοντας έτσι ένα έκτακτο μέτρο ως απολύτως τακτικό ;

Πρώτα απ’ ‘ολα λοιπόν το πολιτικό προσωπικό της χώρας θα πρέπει να απαντήσει στο μείζον.

Η ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ αποτελεί ή όχι εκείνη τη συνθήκη απασχόλησης σήμερα που κατά το Σύνταγμα συμβάλλει στην ηθική και υλική εξύψωση του εργαζομένου, αγροτικού και αστικού πληθυσμού ;

Η κυβέρνηση ασφαλώς και το πιστεύει και για το λόγο αυτό το φέρνει προς νομοθέτηση στη Βουλή.

Η Αντιπολίτευση όμως , μείζονα και ελάσσονα τί πιστεύει;

Διότι από τη στιγμή που θα αποδεχθούμε την τηλεργασία ως αναγκαία ρύθμιση για τις εργασιακές σχέσεις αυτό συνεπάγεται αυτόματα αναγκαίες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις λόγω της ίδιας της φύσης της τηλεργασίας.

H απάντηση λοιπόν πέραν της βιωματικής εμπειρίας που είχε ο καθένας από εμάς στον χώρο που εργάζεται γίνεται άμεσα αντιληπτή αν διαβάσει προσεχτικά και αντικειμενικά το IV μέρος του νομοσχεδίου (άρθρα 54 επόμενα).

Ειδικότερα, επτά (7) είναι οι σημαντικές δομικές αλλαγές που κατά τη γνώμη μου φέρνει το εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, οι οποίες θα αλλάξουν επί τα χείρω την εργασιακή μας καθημερινότητα και κατ΄επέκταση την ίδια μας τη ζωή, ήτοι:

1. Η τηλεργασία αλλάζει την έννοια του τόπου σε μία σύμβαση εργασίας.

2. Η τηλεργασία αλλάζει την έννοια του χρόνου σε μία σύμβαση εργασίας και την κάνει πιο ευέλικτη.

3. Η επί ίσοις όροις μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη (απουσία συλλογικών συμβάσεων εργασίας) συμφωνία διευθέτησης του χρόνου εργασίας (άρθρο 58) οδηγεί σε κατανομή του 8ωρου απασχόλησης δυνητικά σε ολόκληρο το 24ωρο αλλά και στις 7 ημέρες της εβδομάδας καταργώντας έτσι de jure τα έως σήμερα κεκτημένα εργατικά δικαιώματα, όπως επί παραδείγματι την υποχρεωτική ανάπαυση της Κυριακής. Η ανωτέρω δε άρση θα καλύπτει τα πάντα ακόμη και τις τραπεζικές δραστηριότητες.

4. Για πρώτη φορά μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου παρεμβαίνει μία νέα νομική κατάσταση, ήτοι η παροχή υπηρεσιών του εργαζομένου δια μίας αναγκαστικής ψηφιακής απόδοσης αυτής, μέσω ενός παρόχου διαδικτύου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιτυχή ή μη παροχή αυτών των υπηρεσιών αλλά και για την διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων του ιδίου του εργαζομένου αλλά και των τρίτων προσώπων που σχετίζονται με το αντικείμενο της εργασίας του.

5. Το νομοσχέδιο μέσα από το άρθρο 66 παρ. 4 θέτει το κόστος εξοπλισμού και τις δαπάνες συντήρησης αυτού σε μία κατ΄ουσία συμφωνία μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου με μόνον κριτήριο και βάση την ελευθερία βουλήσεως των μερών.

6. Το νομοσχέδιο μέσα από το άρθρο 66 παρ. 9 προβλέπει ότι ο τηλεργαζόμενος υποχρεούται να εφαρμόζει τη νομοθεσία για την υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία. Μετατοπίζει δηλαδή την ευθύνη για την υγιεινή και ασφάλεια στον εργαζόμενο αγνοώντας, ότι οι εργαζόμενοι δεν ζούνε σε τεράστια οικήματα αλλά η συντριπτική πλειοψηφία αυτών σε διαμερίσματα, στα οποία ζουν επίσης και άλλα μέλη της οικογένείας τους (π.χ. μικρά παιδιά). Ο δε χώρος εργασίας περιορίζεται σε μία μικρή γωνιά του διαμερίσματος με ότι αυτό συνεπάγεται για την άρτια ή μη παροχή των υπηρεσιών τους.

7. Το νομοσχέδιο τέλος προβλέπει μέσα από το άρθρο 66 παρ.10 το δικαίωμα αποσύνδεσης του εργαζομένου από την εργασία. Αν θέλεις, δεν μπορείς ή δεν σου αρέσει σου αναγνωρίζω την ελευθερία να αποσυνδεθείς καλύπτωντας όμως ταυτόχρονα κάθε πλημμέλεια του εργοδότη αφού μέσω του άρθρου 75 παρ.1 δίνει τη δυνατότητα στον τελευταίο να υποβάλλει εκπρόθεσμα και χωρίς καμία αναφορά χρονικού πλαισίου όλες τις απαιτούμενες καταστάσεις και τα συνημμένα έγγραφα που αποτυπώνουν νομικά την εργασιακή σχέση και διασφαλίζουν σε κάποιο βαθμό τον εργαζόμενο σε περίπτωση δικαστικής διεκδίκησης αξιώσεών του.

Τα ανωτέρω 7 σημεία αλλάζουν όλα όσα μέχρι σήμερα γνωρίζαμε για τους κανόνες του εργατικού δικαίου και αφορούν την καθημερινή μας ζωή.

Έρχεται δε συνοδευόμενο από μια εκκωφαντική επιστημονική σιωπή της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και των επιστημονικών φορέων της χώρας και επιστημονικών σωματείων και εταιριών εργατικού Δικαίου που σκοπό σύμφωνα με το καταστατικό τους έχουν την προστασία του Δικαίου και της επιστήμης καθώς και την εξέλιξη και προαγωγή αυτής προς όφελος όμως του Πολίτη.

Έρχεται όμως και σε μία κακή πολιτική συγκυρία όπου η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ είναι κατακερματισμένη και η αντιπολίτευση (μείζονα και ελάσσονα), η οποία θέλει να αποτελέσει το νόμιμο εκφραστή και συνεχιστή αυτής αδυνατεί για τον ανωτέρω λόγο να ανταποκριθεί πολιτικά στον ιστορικό της ρόλο.

Το νομοσχέδιο για την νέα μορφή εργασίας έρχεται σε ένα ενιαίο κείμενο με το οποίο θα επικυρωθούν επίσης και 2 Διεθνείς Συμβάσεις, ήτοι:

1. η κύρωση της Σύμβασης 190 του οργανισμού ILO (Ιnternational Labour Organisation), που εποπτεύει ο ΟΗΕ για την παρενόχληση και τη βία στην εργασία.

2. Η κύρωση της Σύμβασης 187 του οργανισμού ILO (Ιnternational Labour Organisation), που εποπτεύει ο ΟΗΕ για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία.

Σύμφωνα με τα άρθρο 112 του Κανονισμού της Βουλής, η Βουλή εγκρίνει ή απορρίπτει τα σχέδια κα τις προτάσεις νόμων που κυρώνουν διεθνείς συνθήκες ή διεθνείς συμβάσεις χωρίς μεταβολές του περιεχομένου των συνθηκών των συμβάσεων τηρώντας τη διαδικασία του άρθρου 108, δηλαδή τη συνοπτική νομοθετική διαδικασία περιορισμένου χρόνου που μπορούν να μετέχουν στην καλύτερη περίπτωση μόνον ο αρμόδιος Υπουργός, οι εισηγητές, οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και οι βουλευτές που διατύπωσαν τις αντιρρήσεις για 10 λεπτά της ώρας ο καθένας.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ, ως πολιτική έννοια γένους, ενωμένη, οφείλει να κάνει κάποιες υπερβάσεις αυτή τη στιγμή – έστω και για λίγο – και με κοινό αίτημα προς τον Πρόεδρο της Βουλής να προτάξει τη σημασία των ιστορικών αυτών αλλαγών αιτούμενη από κοινού επί της διαδικασίας να διαχωριστεί το κείμενο του νομοσχεδίου και οι 2 διεθνείς συμβάσεις να ψηφιστούν σε διαφορετική συνεδρίαση, όπως προβλέπει ο Κανονισμός, και το υπόλοιπο νομοσχέδιο να αποτελέσει αυτοτελές κείμενο, επί του οποίου να ζητηθεί ονομαστική ψηφοφορία σύμφωνα με το άρθρο 72 παρ.1 του Κανονισμού της Βουλής.

Σε τέτοιες δομικές αλλαγές που αφορούν τη ζωή μας θα πρέπει όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα να ακουστούν δημόσια μέσα στο ναό της Δημοκρατίας, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, και να διατυπώσουν καθαρά τη δική τους θέση για την εργασία του μέλλοντος καθώς και τον τρόπο με τον οποίο θα διασφαλίσουν την ηθική και υλική εξύψωση όλων των Πολιτών, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα.

Δεν πρέπει να κρύβονται πίσω από συνοπτικές νομοθετικές διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής.

Η εργασία αλλάζει μορφή.

Είναι βέβαιον.

Επιζητεί όμως περισσότερο από ποτέ άλλοτε μία γνήσια σοσιαλιστική προστασία!

Σπυριδούλα Γεωργίου είναι Δικηγόρος Παρ΄Αρείω Πάγω – Διαμεσολαβήτρια και Συντονίστρια Τομέα Δικαιοσύνης ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών

 

 

Ροή Ειδήσεων

doukas idalgo 170424

17/04/2024 | 23:30

Με τη δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό συναντήθηκε ο Χάρης Δούκας

17/04/2024 | 23:18

Στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο συζητήθηκε η περικοπή δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας σε συνταξιούχους

17/04/2024 | 23:07

Τζώνη Καλημέρης για Γρηγόρη Αρναούτογλου: «Μόνο τρεις εκπομπές; Ε, αδικία»
pasok kinal 130723

17/04/2024 | 22:56

ΠΑΣΟΚ: Πώς μπορούν να συνυπάρχουν στο ίδιο ψηφοδέλτιο η Σοφία Μπεκατώρου και ο Δημήτρης Παπανώτας

17/04/2024 | 22:45

Έγινε πατέρας για δεύτερη φορά ο Γιώργος Πρίντεζης – Η χιουμοριστική ανάρτησή του

17/04/2024 | 22:36

Βίντεο ντοκουμέντο από την επιχείρηση απεγκλωβισμού του αστυνομικού μετά την κατάρρευση του κτιρίου στο Πασαλιμάνι

17/04/2024 | 22:27

Κλήρωση ΛΟΤΤΟ 2510: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

17/04/2024 | 22:13

Πέγκυ Ζήνα: «Σε κουβαλάω στην ψυχή μου κάθε μέρα, βουνό μου»

17/04/2024 | 22:00

Δημήτρης Σταρόβας: «Δεν υπάρχουν όρια και γίνεται μια υπερβολή τεράστια»
nikos romanos 011023

17/04/2024 | 21:50

Ρωμανός για τις δηλώσεις Κασσελάκη: Για μια ακόμη φορά η υποκρισία περισσεύει

17/04/2024 | 21:43

Κασσελάκης: Η καπηλεία του πατριωτισμού, της πίστης, της οικογένειας τελειώνει εδώ

17/04/2024 | 21:32

Πάτρα: Εργατικό ατύχημα σε σούπερ μάρκετ, κόπηκε δάχτυλο εργαζόμενου
tsitsipas 170424

17/04/2024 | 21:25

Νίκησε Όφνερ και κούραση ο Τσιτσιπάς και προκρίθηκε στους «16» του Barcelona Open

17/04/2024 | 21:17

Εποχικές λοιμώξεις: Πρόληψη και αντιμετώπιση

17/04/2024 | 21:08

The Walt Disney Company και National Geographic γιορτάζουν τον Μήνα της Γης
maria mosxopoulou 160424
Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών: Αναγκαίος αλλά όχι Επαρκής
milliordos
«Καιρός να ζήσουμε παιδί μου, ξημερώνει..»
lazaros lavasidis kentriki
Λάζαρος Λαβασίδης: Ένα πείραμα εν αναμονή
screenshot 14
Κρείττον του λαλείν το σιγάν
280699874 2173598039475106 5681344062880807178 n
Στέλλα Μπελιά: «Αριστερά με ακροδεξιά επιχειρήματα»
231204123225 01 gaza attack 120323
Σφοδροί βομβαρδισμοί του Ισραήλ, στη νότια Γάζα