Αθήνα

 

32 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Πάτρα 3 παιδιά: Μαρτυρία γιατρού της Τζωρτζίνας-«Είχαμε ενημερώσει το νοσοκομείο πως έχουμε υποψίες για τη μητέρα»

Τα καραβάνια των προσφύγων από την Ουκρανία, οι εικόνες των μανάδων με τα παιδιά στην αγκαλιά, οι γονείς που ψάχνουν για τους νεκρούς και οι ανελέητοι βομβαρδισμοί, ακόμη και σε αμάχους, ζωγραφίζουν έναν εφιαλτικό πίνακα που σκορπάει φόβο, οργή και πόνο.

Μπορεί τα καραβάνια της αλληλεγγύης να αμβλύνουν, να παρηγορούν προς στιγμή τα συναισθήματα αυτά, αφού για πολλούς πρόσφυγες προκύπτουν ζητήματα επιβίωσης, αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα του ξεριζωμού.


Δεν θέλεις να πιστέψεις ότι αυτά συμβαίνουν στην Ευρώπη, μετά από όσα μας δίδαξε ο μεγάλος πόλεμος. Κι όμως οι φύλαρχοι της γης, στους δρόμους της εξουσίας, της ενέργειας και του χρήματος συνεχίζουν να σχεδιάζουν πολέμους στο μικρό χωριό του σύμπαντος που λέγεται γη.

Φαίνεται λησμονούμε τα μαθήματα της ιστορίας. Η κορυφαία κατάκτηση της Ευρώπης ήταν το αγαθό της ειρήνης που διαφύλαξε στους λαούς της από το 1945 έως σήμερα. Και μαζί με την ειρήνη άνθησαν οι Δημοκρατίες, οι ελευθερίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και βελτιώθηκε το βιοτικό επίπεδο των ευρωπαίων πολιτών.

Και πάλι όμως οι φύλαρχοι μοίρασαν τον  κόσμο σημαδεύοντας μια νέα εποχή του «Ψυχρού πολέμου» ανάμεσα στις ΗΠΑ (ΝΑΤΟ) και τη Σοβιετική Ένωση (Σύμφωνο Βαρσοβίας). Μοιράσθηκε ο κόσμος όλος: οι κοινοβουλευτικές δημοκρατίες της Δύσης απέναντι στα κομμουνιστικά καθεστώτα. Κύρια η αντιπαράθεση ΗΠΑ – Ρωσία, ως υπερδυνάμεις στρατιωτικές, αλλά και οικονομικές.

Περίοδος που διήρκησε έως το 1989 με την πτώση ομοσπονδιακής ένωσης της Ρωσίας και την ανεξαρτητοποίηση των Ανατολικών κρατών. Διαδοχικά, οι χώρες αυτές, ενσωματώθηκαν στην Ε.Ε (Βαλτικά κράτη, Πολωνία, Τσεχία, Ρουμανία, Βουλγαρία κ.λπ.).

Φανταζόμασταν ότι οι μεγάλοι πόλεμοι έχουν πάρει τέλος και οι Διεθνείς Οργανισμοί (Συμβούλιο Ασφαλείας – ΟΗΕ) εγγυώνται την ειρήνη στα πλαίσια της συνεννόησης των κρατών και των διπλωματικών υπηρεσιών. Οι περιφερειακοί πόλεμοι δεν σταμάτησαν.

Με την είσοδο στον 21οαιώνα, οι περιφερειακοί πόλεμοι άρχισαν να φουντώνουν (Αραβική άνοιξη, Λιβύη, Αφγανιστάν, Συρία, ISS κ.ά.). Οικονομίες άνθισαν με αιχμή την Κίνα και άλλαξαν οι παγκόσμιοι συσχετισμοί των φυλάρχων οικονομικά, στρατιωτικά και σε σφαίρες επιρροής.

Η οικονομική κρίση το 2008-09 δημιούργησε προϋποθέσεις άνθισης ολιγαρχικών εξουσιών, που αποτέλεσαν τις μεγάλες απειλές για την ειρήνη, τη Δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή κρατών και λαών.

Χρόνια τώρα με την αρθρογραφία μου έχω αναφερθεί σ’ αυτές τις ολιγαρχικές μορφές διακυβέρνησης, που ίδρυσαν και σχολές προς μίμηση.

Ο «τραμπισμός», ο «ερντογανισμός» και ο «πουτινισμός» και σποραδικά στην Ε.Ε κάποιες πολιτικές δυνάμεις, που εκμεταλλεύτηκαν τα δεινά της οικονομικής κρίσης και τα κύματα της μετανάστευσης.

Σήμερα σε συνέχεα αυτών των εξελίξεων και των βασικών στόχων των φυλάρχων της γης (εξουσία, ενέργεια, τεχνολογία, χρήμα) ξανά φαίνεταινα υφαίνεται η νέα μεγάλη εικόνα της παγκόσμιας ασφάλειας. Το πυραμιδικό σχήμα, με επικεφαλής τις ΗΠΑ μετά την πτώση των Σοβιετικών, άρχισε να γκρεμίζεται από νέες οικονομικές υπερδυνάμεις, αλλά και από το εσωτερικό της ίδιας της Αμερικής.

Κεντρικό σύνθημα του Τραμπ: «Πρώτα η Αμερική». Αμφισβήτηση των διεθνών οργανισμών (ειρήνης, υγείας και περιβάλλοντος) και ακύρωση των αρχών της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Κάνοντας ένα βήμα, απομόνωσης  των ΗΠΑ κήρυξε εμπορικό πόλεμο στην Ε.Ε. και την Κίνα, προχωρώντας σ’ έναν ιδιόμορφο προστατευτισμό.

Βρίσκονταν όμως  πάντα σε ανοιχτή γραμμή με τις ολιγαρχικές εξουσίες. Κύριο εχθρό είχε κηρύξει την Κίνα. Την Ε.Ε την έγραφε κοινώς «στα παλιά παπούτσια». Τη Ρωσία,  τη χαρακτήριζε ως περιφερειακή δύναμη που ήταν «λίγο εχθρός» και «λίγο φίλος».

Ο Μπάιντεν αποκατέστησε αρκετά πράγματα στη συνεργασία της διεθνούς κοινότητας, το περιβάλλον κ.ά., αλλά η στρατηγική του «σημάδευε», έναν και μόνο εχθρό την Κίνα. Τη Ρωσία επίσης τη θεώρησε ως περιφερειακή δύναμη, αλλά και ως απειλή για την Ε.Ε, με την ενεργειακή εξάρτηση. Με απώτερο βέβαια στόχο να μην χάσουν οι ΗΠΑ την «κηδεμονία»  μέσω του ΝΑΤΟ της Ε.Ε.

Άσκησε δε μεγάλη η πίεση προς τη Γερμανία να μην λειτουργήσει ο NordStream2, ένας πολύ μεγάλος αγωγός ενέργειας. Στη νέα μεγάλη εικόνα ασφάλειας και ειρήνης στον πλανήτη τέσσερις μεγάλες δυνάμεις προσπαθούν  να πάρουν θέση, ρόλο στη διαμόρφωση της διεθνούς σφαίρας σε όλους τους τομείς της οικονομίας, της τεχνολογίας,  των στρατιωτικών εξοπλισμών, των σφαιρών επιρροής κ.ά.

ΗΠΑ – Κίνα οι βασικοί πόλοι και Ρωσία – Ε.Ε να ακολουθούν, η Ρωσία νιώθει απειλούμενη σαν το πληγωμένο θεριό, που από υπερδύναμη δεν θέλει να αποδεχθεί τον ρόλο της περιφερειακής δύναμης. Δεν θέλει επίσης αν αποδεχθεί τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ στα σύνορά της, νιώθοντας την ανάσα του ΝΑΤΟ πάνω από το κεφάλι της.

Η Ε.Ε., δυστυχώς ως ηγεσία Προέδρου και αρμοδίου εξωτερικών υποθέσεων κινείται υπό τη σκιά των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, χωρίς να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καιρών για το μέλλον της Ε.Ε.  Τεράστιο το έλλειμμα της Ευρώπης στις διεθνείς εξελίξεις, αλλά και τον πόλεμο στον αυλόγυρό της. Προσπαθούν, βέβαια, Γαλλία και Γερμανία να καλύψουν αυτό το κενό αλλά ανεπιτυχώς. Ούτε καν τον ρόλο του διαμεσολαβητή δεν κατάφεραν να απαιτήσουν, όταν ο πόλεμος γίνεται στον αυλόγυρό τους, όταν τα καραβάνια των προσφύγων βρίσκουν παρηγοριά και ασφάλεια στα κράτη – μέλη της Ε.Ε.

Παρηγοριόμαστε ότι στο καραβάνι των προσφύγων προσφέρουμε υπηρεσίες με το καραβάνι ανθρωπιστικής αλληλεγγύης άντε και λίγου εξοπλισμού στην πολιορκούμενη Ουγγαρία. Η Ρωσία παραμένει ως στρατιωτική υπερδύναμη και αυτό προσπαθεί με τον βάρβαρο και άδικο πόλεμο να επιδείξει ο Πούτιν. Δεν θέλει να υποδεχτεί τον ρόλο του «κομπάρσου» στη διεθνή σκακιέρα αξιοποιεί γι’ αυτό βάρβαρα τη στρατιωτική ισχύ.

Γι’ αυτό βλέπουμε τη Ρωσία πανταχού παρούσα στην Ανατολική Μεσόγειο, στα αγκαλιάσματα και τις έχθρες με τον Ερντογάν, στον πόλεμο στη Συρία, στη Λιβύη και σήμερα στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να ακυρώσουν αυτές τις επιδιώξεις της Ρωσίας είτε στις στρατιωτικές επιχειρήσεις είτε στην εξάρτηση της Ευρώπης σε ενέργεια.

Η Κίνα καραδοκεί, παραμένει σιωπηλή προς το παρόν, αφού πλέον έχει αποτελέσει τον δεύτερο αναμφισβήτητο  πόλο υπερδύναμης έναντι των ΗΠΑ. Η Ε.Ε είναι η μεγάλη χαμένη, αφού είναι ανήμπορη και ανίσχυρηστις συλλογικές παρεμβάσεις για κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα. Τον ρόλο σ’ αυτούς τους κρίσιμους τομείς, που αφορούν κυρίαρχα την ειρήνη και την ασφάλεια των ευρωπαίων πολιτών, έχουν αναλάβει επιμέρους τα εθνικά κράτη και ίσως μόνο Γαλλία – Γερμανία.

Χρόνια, από αρχές του 21ου αιώνα, ως υφυπουργός  Άμυνας, είχα εργασθεί και επισημάνει για την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας στρατιωτικού ευρωπαϊκού σώματος (ευρωσταρατός) και την ενοποίηση της στρατιωτικής βιομηχανίας της Ευρώπης.

Είχαν γίνει τα πρώτα βήματα. Από την εποχή του Τραμπ, Μέρκελ και Μακρόν μίλησαν και εξήγγειλαν τις προθέσεις για τη δημιουργία ευρωστρατού. Τώρα που ο πόλεμος είναι στα πόδια μας και η απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια της Ευρώπης, γίνεται απειλή χωρίς αστερίσκους, δεν υπάρχουν δικαιολογίες για να μην γίνουν τολμηρά, αποφασιστικά βήματα στον τομέα της Κοινής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Γαλλία και Γερμανία φαίνεται να ανοίγουν δρόμους για την ολοκλήρωση της Ε.Ε.

Αν η Ε.Ε δεν προχωρήσει σ’ αυτή την προοπτική και δεν χαράξει  έμπρακτα στρατηγική αυτόνομης ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας,  θα παραμείνει ανίσχυρη, ως γίγαντας οικονομικός και νάνος στρατιωτικά για τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων και την ειρήνη στην Ευρώπη. Εμείς αυτή την αδυναμία  την βιώνουμε καθημερινά με τις προκλήσεις του Ερντογάν, στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο. Και εκεί που νομίζαμε ότι διπλωματικά η Τουρκία έχει απομονωθεί, αναδεικνύεται σε τακτική συνομιλητής με Μπάιντεν, Πούτιν, Ζελένσκι και τους ευρωπαίους ηγέτες.

Καιρός η  Ελλάδα να αφουγκρασθεί τα μηνύματα και να κατανοήσει καλύτερα τις εξελίξεις. Να διαμορφώσει εθνική στρατηγική και να πρωτοστατήσει, να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ολοκλήρωση της Ε.Ε κύρια και πρωταρχικά στην Άμυνα και την Ασφάλεια. Αλλιώς ο ίδιος ή ένας άλλος Ερντογάν σήμερα ή μεσοπρόθεσμα θα χτυπήσει την πόρτα του πολέμου στο Αιγαίο και την Κύπρο.

Βλέπουμε τον λύκο που έρχεται και ψάχνουμε τον Ζορό;(τα ίχνη του).  Κάπως έτσι συμπεριφερόμαστε. Πρέπει κάποιος να σηκώσει το ανάστημα για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων άμεσα και μακροπρόθεσμα. Ο Ν. Ανδρουλάκης άρχισε με το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ να μιλάει για τον ευρωστρατό και το μέλλον της Ε.Ε στους θεμελιώδεις πυλώνες της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας. Πρέπει μαζί με τους σοσιαλδημοκράτες της Ε.Ε. να σηκώσουμε ψηλά τον πήχη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης για να διαφυλάξουμε την ειρήνη, την συνεργασία των κρατών-μελών και την ευημερία. Έχει κουρασθεί ο ελληνισμός από λόγια, εταίρων και συμμάχων.

Χρόνια τώρα «χορτάσαμε» από πολλά ψηφίσματα και δηλώσεις συμπαράστασης για τη διχασμένη Κύπρο (κομμάτι της Ε.Ε), για τις προκλήσεις της Τουρκίας,  τον κατοχικό στρατό, πράξεις όμως και ενέργειες μηδέν. Αν θέλει η Ευρώπη να διαφυλάξει το πολυτιμότερο αγαθό της ειρήνης, που διατηρεί από το 1945, από τις βαλτικές χώρες έως τον τελευταίο αγκωνάρι της Κύπρου, αν θέλει να ακούσει τους στίχους του Ρίτσου ότι «Τ’ όνειρο του παιδιού είναι η ειρήνη. Τ’ όνειρο της μάνας είναι η ειρήνη». Πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση της Ε.Ε στον βασικό βραχίονα της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας. Η κοινή πολιτική στα μεγάλα ζητήματα της ενέργειας, του περιβάλλοντος, της ανάπτυξης και της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής αποτελούν βασικώς στρατηγικούς στόχους για το μέλλον της Ε.Ε.

*Οι φύλαρχοι της γης

(Πόλεμος και Ειρήνη)

«Τ’ όνειρο του παιδιού είναι η ειρήνη

Τ’ όνειρο της μάνας είναι η ειρήνη

Τα λόγια της αγάπης κάτω απ’ τα δέντρα είναι ειρήνη»

Γ. Ρίτσος

**Ο Λουκάς Αποστολίδης είναι πρώην υφυπουργός και πρ. βουλευτής του ΠΑΣΟΚ

Ροή Ειδήσεων

04/07/2022 | 16:56

Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Αυτοψία κλιμακίου ΥΠΕΝ-Τι αναφέρει το πόρισμα

04/07/2022 | 16:46

Πάτρα 3 παιδιά: Πειθαρχικός έλεγχος για τους ιατροδικαστές που εξέτασαν αρχικά Ίριδα και Μαλένα

04/07/2022 | 16:44

Κατερίνα Καινούργιου: «Τα πήρε» στον αέρα με ρεπόρτερ της εκπομπής – «Στεναχωρήθηκα πολύ»

04/07/2022 | 16:35

Δανία: Σε ψυχιατρική πτέρυγα ο φερόμενος δράστης της επίθεσης σε εμπορικό κέντρο

04/07/2022 | 16:31

Φέτος το καλοκαίρι πραγματοποίησε τις συναλλαγές σου με Mastercard® και κέρδισε!

04/07/2022 | 16:24

Φωτιά στον Κάλαμο: Επίγειες δυνάμεις στη μάχη της κατάσβεσης

04/07/2022 | 16:23

Λευτέρης Πανταζής: Είμαι έτοιμος για έναν γάμο… ποτέ δεν λέω, ποτέ

04/07/2022 | 16:16

Καιρός: Αλλαγή σκηνικού το Σαββατοκύριακο-Σε ποιές περιοχές πέφτει η θερμοκρασία

04/07/2022 | 16:13

Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Ο Μητσοτάκης εκλιπαρούσε στο Κογκρέσο να μην μας δώσουν τα F-16

04/07/2022 | 16:11

Κορονοϊός: 9.360 νέα κρούσματα, 23 νέοι θάνατοι και 102 διασωληνωμένοι

04/07/2022 | 16:05

Κορονοϊός-Πρασσάς: «Αν μας πρωτοέσκαγε αυτό το στέλεχος πριν δύο χρόνια θα τρέχαμε και δεν θα φτάναμε»

04/07/2022 | 16:04

ΓΣΕΕ: Όχι στις διώξεις συνδικαλιστικών στελεχών στην ΕΑΒ

04/07/2022 | 15:55

Μεγάλη φωτιά στο Σχηματάρι Βοιωτίας: Και Ρουμάνοι πυροσβέστες στην προσπάθεια κατάσβεσης

04/07/2022 | 15:46

Θέμης Αδαμαντίδης: Αναβλήθηκε η δίκη για τις 14/7 – «Από εφοπλιστή η μελανιά, δεν είναι αυτός στο βίντεο», είπε ο Κούγιας

04/07/2022 | 15:31

Σοφιάννα Αβραμάκη: Βάζει ξανά το μαγιό της και δείχνει πόσο λείπει από το Survivor!
Η επόμενη μέρα των αναδρομικών
Οι αναπτυξιακές προοπτικές του Νομού Δράμας
Ηθική και πολιτική υποχρέωση της κυβέρνησης η επιστροφή των αναδρομικών σε όλους τους δικαιούχους
Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου
Οι Γαλλικές εκλογές στέλνουν μηνύματα…
Το ΠΑΣΟΚ στο νέο ευρωπαϊκό και εθνικό περιβάλλον