• Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου
  • 22:23

Αθήνα

10 oC

αραιές νεφώσεις

Η Fraport και ο κρατικοδίαιτος καπιταλισμός

Η Fraport και ο κρατικοδίαιτος καπιταλισμός

H Mariana Mazzucato είναι καθηγήτρια οικονομικών γνωστή για την θέση της ότι η πηγή της καινοτομίας είναι το κράτος. Στο βιβλίο της <Το Επιχειρηματικό Κράτος> αναλύει πως τα κράτη χρηματοδοτούν την έρευνα και την καινοτομία, ενώ σε αντίθεση οι εταιρίες, οι οποίες αποφέυγουν να ρισκάρουν σε κάτι που μπορεί να μην αποδώσει εμπορικά, προτιμούν να επενδύουν κεφάλαια στο μάρκετινγκ. Είναι ένα φανταστικό βιβλίο που καταρρίπτει τον μύθο ότι η καινοτομία προέρχεται από την αγία ιδιωτική πρωτοβουλία.

Γράφει ο Ηλίας Πατλάκας

Εάν η Mariana Mazzucato ζούσε στην Ελλάδα σήμερα πιθανόν να έβρισκε έμπνευση για ένα ακόμη βιβλίο-αμφισβήτηση της ελεύθερης αγοράς, αυτό του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού.

Χθες έγινε γνωστό ότι η Fraport Greece, εταιρία της κρατικής γερμανικής Fraport στην οποία θα παραχωρηθούν τα 14 αερόδρομια για 1.2 δις ευρώ, ζήτησε και εξασφάλισε δάνειο ύψους σχεδόν 1δις ευρώ από κοινοπραξία 5 τραπεζών: της Alpha Bank, η οποία θα δανείσει τα περισσότερα, και 4 επενδυτικών τραπεζών διεθνών οργανισμών.

Αξίζει να θυμηθούμε 3 πράγματα: 1) Μεγάλο μέρος των χρημάτων που απαιτήθηκαν για τις ανακεφαλοποιήσεις της Alpha Bank προήλθε από τους δανεισμούς της Ελλάδας μέσω των μνημόνιων. 2) Οι ελληνικές τράπεζες δανείζουν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με το σταγονόμετρο και με υψηλά επιτόκια. 3) Και στις 4 άλλες επενδυτικές τράπεζες της κοινοπραξίας η Ελλάδα συμμετέχει ως μέλος και συνεισφέρει χρήματα.

Η κρατική γερμανική Fraport εξασφάλισε τα 14 ελληνικά αεροδρόμια για 1,2 δις ευρώ αλλά και σχεδόν 1δις ευρώ δάνειο, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου προέρχεται, άμεσα ή έμμεσα, από τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. Ο πωλητής (Ελληνικό Δημόσιο), δηλαδή, φαίνεται να δανείζει τον αγοραστή (γερμανική εταιρία Fraport) τα χρήματα με τα οποία θα τον αποπληρώσει.

Η αποκρατικοποίηση δεν μπορεί να γίνει αφορμή για κραυγές και σκανδαλοθηρικές αναζητήσεις. Άλλωστε, η Fraport έχει την δική της επιχειρηματολογία: ότι θα επενδύσει πολύ περισσότερα σε υποδομές τα επόμενα 40 χρόνια, ότι θα απασχολήσει εργαζομένους στις επιχειρήσεις της, ότι δημιουργεί επενδυτικό κλίμα στο εξωτερικό και πάει λέγοντας.

Πιστεύω όμως ότι πρέπει να γίνει η αφορμή για μια μεγάλη πολιτική συζήτηση. Πρέπει να μιλήσουμε για την κατεύθυνση των χρημάτων.

Υπάρχουν χρήματα που σπαταλώνται σε αργόσχολους υπαλλήλους, όπως συχνά ακούμε, υπάρχουν όμως και χρήματα που προωθούνται σε κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες και δεν συζητιούνται.

Υπάρχουν μεγάλοι επενδυτές με πρόσβαση σε φθηνά τραπεζικά προϊόντα και μονοπωλιακές θέσεις, υπάρχουν και όλοι οι υπόλοιποι.

Ο κρατικοδίαιτος καπιταλισμός υπάρχει. Με την προνομιακή για λίγους σήμερα πρόσβαση στα τραπεζικά προϊόντα διαμορφώνονται οι οικονομικές ανισότητες του αύριο. Η πολιτική εξουσία και το τραπεζικό σύστημα έχουν την δυνατότητα να διοχετεύσουν πόρους προς πολλές κατευθύνσεις. Σε μια εποχή τόσο μεγάλων ανισοτήτων οι κατευθύνσεις του χρήματος που θα υποστηρίξουμε είναι η πολιτική μας ταυτότητα.

Send this to a friend