Αθήνα

 

23 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

simos vasilis
Βασίλης Σίμος: Ο πρόεδρος της ιχθυαγοράς Αθηνών αναλαμβάνει πολιτικός εκπρόσωπος στο κόμμα Δημοκράτες

OPINION

Η Ισπανία πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα του Κένεντι

Οι διαφωνίες που παρατηρούνται σήμερα στην ισπανική κοινωνία – και αποτυπώνονται στο πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα – προκαλούν μια μεγάλη αβεβαιότητα για τη σύνθεση και την ατζέντα της επόμενης κυβέρνησης. Αλλά τα προβλήματα και οι προκλήσεις έχουν μεγαλύτερο βάθος. Δεν περιορίζονται στη δυσκολία να συγκροτηθεί μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα στηρίζει την επόμενη κυβέρνηση.

του Ρόμπερτ Μ. Φίσμαν *

Προκλήσεις αυτού του μεγέθους οδηγούν όχι μόνο σε διαφωνίες, αλλά και σε λύσεις μακροπρόθεσμων προβλημάτων. Ένα παράδειγμα είναι η ιστορική συμβολή του Προέδρου Τζον Κένεντι στην Αμερική. Οι ομοιότητες με τη σημερινή ισπανική κρίση δεν είναι απόλυτες, αλλά υπάρχουν.

Ύστερα από μια πολωτική και διχαστική προεκλογική εκστρατεία, οι εκλογές του 1960 είχαν ένα αποτέλεσμα που σε ό,τι αφορά τις ψήφους εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να αμφισβητείται. Χάρη στο έμμεσο αμερικανικό σύστημα, όμως, ο Κένεντι κέρδισε περισσότερους εκλέκτορες και τον Ιανουάριο του 1961 εξασφάλισε την προεδρία.

[adsense]

Ο 43χρονος πρόεδρος ανέλαβε την προεδρία σε μια διχασμένη χώρα, επικεφαλής ενός κόμματος με πολλές εσωτερικές συγκρούσεις, σε μια δύσκολη οικονομική στιγμή, και ενώ προβάλλονταν καινούργια αιτήματα που πολλοί χαρακτήριζαν αποσταθεροποιητικά. Πολλοί ήταν εκείνοι που έβλεπαν τότε στον Κένεντι έναν αδύναμο Πρόεδρο με μικρή πολιτική νομιμότητα. Πενήντα χρόνια μετά, όμως, η αμερικανική κοινή γνώμη τον θεωρεί έναν ιστορικό γίγαντα. Η κεϊνσιανή του πολιτική εγκαινίασε μια δεκαετία ανάπτυξης, στη διάρκεια της οποίας οι ανισότητες μειώθηκαν. Οι μεγαλύτεροί του θρίαμβοι, όμως, ήταν πολιτισμικού χαρακτήρα. Και προκάλεσαν μια βαθιά αλλαγή στους άγραφους κανόνες του παιχνιδιού και στον τρόπο σκέψης των πολιτών.

Παρά την πολύχρονη λειτουργία των δημοκρατικών τους θεσμών, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν γνωρίσει πολλούς πολιτικούς και κοινωνικούς αποκλεισμούς. Δεν είχε υπάρξει κανείς καθολικός Πρόεδρος. Ο αυξανόμενος πλούτος των λίγων ερχόταν σε αντίθεση με την επίμονη φτώχεια των λίγων. Ο πιο κατάφωρος αποκλεισμός αφορούσε τη μειοψηφία των μαύρων που δεν μπορούσε να ψηφίσει σε ορισμένες πολιτείες ή δεν μπορούσε να καθίσει δίπλα στους λευκούς στα εστιατόρια και τα λεωφορεία. Ένα μεγάλο κίνημα διαμαρτυρίας, που πολλοί θεωρούσαν απειλή για το σύστημα, απαιτούσε το τέλος αυτών των αποκλεισμών.

Ο Κένεντι αντιμετώπισε όλους αυτούς τους αποκλεισμούς. Παρουσιάστηκε με επιτυχία στις προκριματικές εκλογές της Δυτικής Βιρτζίνια, όπου υπήρχε ισχυρή προτεσταντική παρουσία, καταφέρνοντας να αποσπάσει την ψήφο πολιτών που δεν ασπάζονταν την καθολική του θρησκεία. Στην ομιλία που εκφώνησε κατά την ανάληψη της προεδρίας, απηύθυνε έκκληση για αλληλεγγύη, υποσχόμενος ότι θα μειώσει τη φτώχεια. Η σημαντικότερη συμβολή του όμως είχε να κάνει με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μαζί με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, πέτυχαν πράγματα που κανείς από τους δύο δεν θα πετύχαινε μόνος του. Και παρά τις συστάσεις ορισμένων συμβούλων του, που ανησυχούσαν ότι θα έχανε την υποστήριξη του λευκού πληθυσμού του Νότου, ο Κένεντι πήρε επανειλημμένα το μέρος του Κινγκ και των διαδηλωτών.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ισπανία συνδέονται με βαθιές πολιτισμικές διαιρέσεις και με σιωπηρούς αποκλεισμούς που είναι μεγαλύτεροι από εκείνους που υπάρχουν σε παρόμοιες δημοκρατίες. Στην Ισπανία, αντίθετα με την Πορτογαλία, οι διαδηλωτές δεν μπορούν να πλησιάσουν τα σκαλιά της Βουλής. Κάτι τέτοιο θεωρείται αμφισβήτηση των εκλεγμένων θεσμών. Και όταν η πολιτική δύναμη που βρίσκεται πιο κοντά σε αυτούς τους διαδηλωτές εισέρχεται στη Βουλή ύστερα από εκλογές, πολλοί θέλουν να την αποκλείσουν από τις συζητήσεις και τις κεντρικές συμφωνίες του πολιτικού συστήματος.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι μια κυβερνητική συμφωνία δεν πρέπει να περιλαμβάνει κόμματα που αντιπροσωπεύουν περιφερειακούς εθνικισμούς. Καλά θα έκαναν να θυμηθούν την οικουμενική αξία της Γκερνίκα, του αριστουργήματος του Πικάσο. Ο αποκλεισμός τον οποίο ζητούν θα στερούσε την πολιτική νομιμότητα από τους απογόνους των θυμάτων των βομβαρδισμών που αναπαριστά στον πίνακά του ο Πικάσο.

Η Ισπανία χρειάζεται επειγόντως την αναβίωση της αλληλεγγύης. Μιας αλληλεγγύης σύγχρονης, όπως εκείνης που ζήτησε ο Κένεντι, τόσο οικονομικής όσο και πολιτισμικής, που να σέβεται τον άλλο, όπως κι αν θέλει να προσδιορίζεται. Σε πολλές δημοκρατίες θεωρείται φυσιολογικό μια μειοψηφία να αυτοχαρακτηρίζεται «έθνος» στο εσωτερικό της χώρας όπου ζει. Η καναδική ταυτότητα, για παράδειγμα, είναι σήμερα ισχυρότερη από ποτέ. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί αμφισβητούν το δικαίωμα των Καταλανών και των Βάσκων να χαρακτηρίζονται «έθνη» στο εσωτερικό της Ισπανίας. Αυτό δεν κάνει τίποτα άλλο από το να υποδαυλίζει τα αισθήματα ανεξαρτησίας.

Ο δρόμος του Κένεντι οδήγησε στην υπέρβαση όλων αυτών των αποκλεισμών μέσα από την πολιτισμική αλλαγή και την ενσωμάτωση. Αν τον ακολουθήσει και η Ισπανία, το βέβαιο είναι ότι θα ενισχυθεί, με εδραιωμένα και τα σημερινά της σύνορα.

(Πηγή: El Pais)

* Ο Ρόμπερτ Μ. Φίσμαν είναι καθηγητής πολιτικής επιστήμης και κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Carlos III στη Μαδρίτη. Πριν ενταχθεί στο δυναμικό του ισπανικού πανεπιστημίου, είχε διδάξει στο Χάρβαντ και ακολούθως, στο πανεπιστήμιο Notre Dame (ΗΠΑ). Το διδακτορικό του στην κοινωνιολογία είναι από το Γέιλ, ενώ ο ίδιος είναι μέλος της American Sociological Association καθώς και της American Political Science Association.  Έχει συγγράψει τα «Working-Class Organization and the Return of Democracy in Spain», «Democracy’s Voices: Social Ties and the Quality of Public Life in Spain» (και τα δύο στις πανεπιστημιακές εκδόσεις Cornell, το πρώτο, το 1990, το δεύτερο, το 2004), καθώς και το «The Year of the Euro: The Cultural, Social and Political Import of Europe’s Common Currency» (μαζί με τον Άντονι Μεσίνα, στις πανεπιστημιακές εκδόσεις Notre Dame, το 2006).

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

mitsotakis diloseis maximou

28/03/2024 | 13:18

Δεν θα γίνει το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

28/03/2024 | 13:14

Η Duffy σε μία σπάνια ανάρτηση: «H αληθινή ευτυχία έρχεται από μέσα μας»

28/03/2024 | 13:07

Γιάννης Ραγκούσης: «Βεβαίως και μία επίορκη κυβέρνηση μπορεί να κάνει νοθεία»
xrimata euro

28/03/2024 | 12:56

Αύριο στο υπουργικό Συμβούλιο ανακοινώνεται η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό

28/03/2024 | 12:47

Καταδικάστηκαν οι ιδιοκτήτες κέντρου φροντίδας ηλικιωμένων για τον θάνατο από φωτιά 66χρονου

28/03/2024 | 12:37

Το «αντίο» του Παύλου Γερουλάνου στον Μιχάλη Χαραλαμπίδη: «Βαθιά δημοκράτης, ουσιαστικός σοσιαλιστής, ο Ανδρέας τον άκουγε, το κίνημα τον σεβόταν»
petros lagoutis 280324

28/03/2024 | 12:30

Πέτρος Λαγούτης: «Όταν κάποιος γίνεται αδιάκριτος και ξεπερνά τα όριά μου με νευριάζει»

28/03/2024 | 12:17

Tο Dads Retreat έρχεται για δεύτερη χρονιά στην Villa Amfiario στις 15-17 Ioυνίου!

28/03/2024 | 12:07

Δείτε εικόνες: Η αφρικανική σκόνη «σκέπασε» την Αθήνα – Πότε έρχεται το νέο κύμα
despoina kampouri 280324

28/03/2024 | 11:52

Το σαρδάμ της Δέσποινας Καμπούρη που… διέλυσε το πλατό του «Πάμε Δανάη»

28/03/2024 | 11:45

Παναθηναϊκός AKTOR – Αταμάν: «Στόχος μας να υπερασπιστούμε την δεύτερη θέση»

28/03/2024 | 11:36

Νίκος Παππάς: «Υπήρξε συνεννόηση, δεν έγιναν αιφνιδιαστικά τηλεφωνήματα» απαντά μετά την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ
elena akrita 081123

28/03/2024 | 11:30

Ακρίτα για Βορίδη – Μιχαηλίδου: «Τους έβλεπα στη Βουλή να χαριεντίζονται και μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι»

28/03/2024 | 11:16

Πέντε πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σου όταν είσαι στο αεροπλάνο

28/03/2024 | 11:00

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου αντιπρόεδρος στο κόμμα Δημοκράτες
lazaros lavasidis kentriki
Λάζαρος Λαβασίδης: Ένα πείραμα εν αναμονή
screenshot 14
Κρείττον του λαλείν το σιγάν
280699874 2173598039475106 5681344062880807178 n
Στέλλα Μπελιά: «Αριστερά με ακροδεξιά επιχειρήματα»
231204123225 01 gaza attack 120323
Σφοδροί βομβαρδισμοί του Ισραήλ, στη νότια Γάζα
Η πρώην καγκελάριος και η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη
salteri
Νέο φορολογικό νομοσχέδιο- Ασκήσεις κοινωνικού αυτοματισμού