Αθήνα

22 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Έξαλλη η Ζήνα Κουτσελίνη αποχώρησε από την εκπομπή του Γρηγόρη Αρναούτογλου – Η ενόχληση με τις «Σφήκες» (vid)

OPINION

Η καμπάνια θετικών ειδήσεων του Αλέξη Τσίπρα και η αριστερή στροφή του Κινήματος Αλλαγής

Θα στηρίξουν τα ευρωπαϊκά κέντρα την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να γράψει τον επίλογο της ελληνικής κρίσης;

4 Υπουργοί, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Στέργιος Πιτσιόρλας, η Έφη Αχτσιόγλου κι ο Αλέξης Χαρίτσης, με κείμενά τους στον πρωτοχρονιάτικο τύπο έδωσαν τον τόνο της κυβερνητικής παρουσίας για το νέο έτος.

Γράφει ο Ηλίας Πατλάκας

Το 2018 θα είναι το έτος του Μεγάλου Αφηγήματος του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στο οποίο φιλοδοξεί να χτίσει το πολυετές του μέλλον στα πολιτικά πράγματα.

Το μεγάλο αφήγημα κινείται γύρω από δύο άξονες: την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια τον ερχόμενο Αύγουστο και την επιδίωξη μιας δίκαιης ανάπτυξης, απέναντι στη “σκληρή νεοφιλελεύθερη προσέγγιση”.

Θα στηρίξουν τα ευρωπαϊκά κέντρα την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να γράψει τον επίλογο της ελληνικής κρίσης;

Στις χώρες που βγήκαν από το μνημόνιο η έξοδος συνοδεύτηκε από μια καμπάνια θετικών ειδήσεων. Έντυπα του διεθνούς τύπου εντόπισαν μεγάλες προοπτικές στις οικονομίες που μέχρι πρότινος κατακεραύνωναν. Είτε γιατί τα δημοσιογραφικά αντανακλαστικά ανταποκρίνονται γρήγορα στους δέικτες είτε γιατί η πώληση ενός προϊόντος (ομόλογο στις διεθνείς αγορές) χρειάζεται την απαραίτητη διαφήμιση, μέσα στο 2018 είναι πιθανό να δούμε μια εκτεταμένη καμπάνια θετικών ειδήσεων και για την Ελλάδα.

Η νέα κατάσταση, όμως, φαίνεται να ευνοείται και από την υπάρχουσα σύμπτωση συμφερόντων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και διάφορων ευρωπαϊκών παραγόντων.

“Το 2018 η Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει στις αγορές”, γράφει σήμερα το γερμανικό dpa και μεταδίδουν τα μεγαλύτερα ελληνικά ΜΜΕ, ενώ, λίγες μέρες πριν, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Μοσκοβισί στο ίδιο κλίμα δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος ότι αυτό θα συμβεί.

Είναι βέβαιο ότι οι θετικές ειδήσεις για την πορεία της Ελλάδας θα ευνοήσουν πολιτικά την Κυβέρνηση. Εκτιμώντας ότι το σενάριο θα επιβεβαιωθεί θα βρεθούμε ξαφνικά μέσα σ’ ένα πολύ διαφορετικό κλίμα, όπου ο πολιτικός λόγος που μόνο καταγγέλλει θα ζοριστεί ακόμη περισσότερο.

Απέναντι σε ένα ισχυρό κυβερνητικό αφήγημα η αντιπολίτευση δεν μπορεί να συγκροτηθεί γύρω από τη διαπίστωση ότι “ο κύριος Τσίπρας άλλα έλεγε κι άλλα έκανε”. Η αδυναμία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να επιτελέσει τον ρόλο της ευνοεί το μέλλον του νέου φορέα της κεντροαριστεράς. Το υπό διαμόρφωση Κίνημα Αλλαγής μπορεί να αναδειχθεί μέσα στο 2018 σε ηγεμονική δύναμη της αντιπολίτευσης, εφόσον αφουγκραστεί τη νέα πραγματικότητα και δεν φοβηθεί αυτό που οι περισσότεροι περιμένουν: την αριστερή στροφή.

Ένας είναι ο εχθρός, ο ανθρωπισμός
Η σημερινή ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ
Το ενδιαφέρον σας είναι φαντασιακό, υποκριτικό, επικοινωνιακό
«Το σκοτεινό τέλος του Κυβερνήτη»
Πασοκοποίηση ή σοσιαλδημοκρατία
Ποτοαπαγόρευση