Αθήνα

26 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Η Ιωάννα Κουταλίδου πήγε στο The Voice, δεν γύρισε κανένας κριτής και το twitter έγινε «έξαλλο»

OPINION

Οι κυρώσεις στην «απομονωμένη» Τουρκία

Διαβάζοντας τον Κυριακάτικο τύπο και ακούγοντας τα ΜΜΕ αντιλαμβάνεσαι ότι η χώρα υπολογίζει πολλά ωφέλη από ένα μύθο και από μια υπερεκτιμημένη πολιτική.

Δείτε επίσης

Χάρης Βαρθακούρης: Τι είπε για την πρεμιέρα του Big Brother – «Ένιωθα άβολα – Έπεσα στα πολύ βαθιά τσίτσιδος…»
Κορονοϊός: 17 νεκροί από το γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι – Πέθανε 88χρονη

Ο μύθος είναι ότι η Τουρκία είναι απομονωμένη και η υπερεκτιμημένη πολιτική είναι αυτή των πολυαναμενόμενων κυρώσεων κατά της Τουρκίας από την ΕΕ ή τις ΗΠΑ. Προφανώς και ο μύθος και η υπερεκτιμημένη πολιτική συνδέονται . Πιο εύκολα επιβάλλονται κυρώσεις σε μια απομονωμένη χώρα, αδύναμη και χωρίς συμμάχους. Είναι όμως έτσι; Και θα μπορούσε να είναι αλλιώς; Η απάντηση και στα δυο ερωτήματα νομίζω ότι είναι όχι.Ισχυρίζομαι ότι εθελοτυφλούν αν δεν παραπλανούν συνειδητά όσοι καλλιεργούν την εντύπωση της απομονωμένης Τουρκίας. Με πρώτη την κυβέρνηση και τα φιλικά της ΜΜΕ που θέλουν απεγνωσμένα να παρουσιάσουν « επιτυχίες» εκεί που δεν υπάρχουν ή αποτελούν αμφίσημες και ημιτελείς πρωτοβουλίες ( πχ 12 νμ στο Ιόνιο) αξιοποιήσιμες  μόνο αν ενταχθούν σε μια συνολική στρατηγική ειρηνικής επίλυσης των Ελληνοτουρκικών διαφορών. Αν αντιθέτως θεωρηθούν πρόκριμα επέκτασης στο Αιγαίο , όπως αφήνουν να εννοηθεί διάφοροι με περίσσεια ανευθυνότητα, η εξέλιξη θα οδηγήσει σε μεγάλες περιπλοκές .

Και αν τα ανοιχτά μικρόφωνα του κ. Μπορέλ δεν αρκούν για να συνειδητοποιήσουμε ότι η στήριξη των συμμάχων μας δεν είναι αυτονόητη , η ορθή ανάγνωση της επίσημης δήλωσης της Άγκελα  Μέρκελ δεν αφήνει καμμία αμφιβολία.

«Ολοι, ως κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουμε ασφαλώς την υποχρέωση να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας τα δικαιώματα και τα θέματα που παρουσιάζουν οιΈλληνες φίλοι μας και επίσης να τους υποστηρίξουμε, όπου έχουν δίκιο….. Παρά ταύτα, έχω επανειλημμένα προσπαθήσει προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση και αυτό γίνεται εν μέρει μόνο με το να μιλάει κανείς συνεχώς και με τις δύο πλευρές. Οι διαφορές που υπάρχουν εκεί σε ό,τι αφορά τον διαχωρισμό των οικονομικών ζωνών μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μαζί. Για αυτό προσπαθεί η Γερμανία», δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ στο πλαίσιο της θερινής συνέντευξης Τύπου στη γερμανική πρωτεύουσα. «Ισχυρό μήνυμα προς την Άγκυρα» μετέφρασαν κάποιοι εθελοτυφλούντες. Φιλοτουρκική στάση, διέγνωσαν άλλοι εθελοτυφλούντες.

Όπου έχουμε δίκιο λέει η δήλωση. Άρα δεν έχουμε παντού. Το διεθνές Δίκαιο μας δικαιώνει σε πολλά αλλά όχι σε όλα. Και μια σοβαρή πολιτική δύναμη που θέλει να παίξει ηγετικό ρόλο στην ΕΕ και ταυτοχρόνως έχει οικονομικά συμφέροντα στην μεγάλη αγορά της Τουρκίας δηλώνει μεν την γενική αλληλεγγύη της προς ένα κράτος μέλος αλλά  ταυτοχρόνως επιδιώκει διαμεσολάβηση , αποκλιμάκωση και διάλογο. Υπάρχουν διαφορές, επισημαίνει,  για την επίλυση των οποίων  απαιτείται συνέργεια. Δεν ενθουσιάζει αυτός ο ρεαλιστικός λόγος. Αντιλαμβάνομαι γιατί στα αυτιά πολλών  ακούγεται πιο ευχάριστα ο λόγος του Μακρόν. Επιρρίπτει όλη την ευθύνη στην Τουρκία, έχει μια επιθετική ρητορική που ενθουσιάζει όσους απορρίπτουν ή υποκριτικά αποδέχονται ( χαρακτηριστική περίπτωση ο βουλευτής της ΝΔ Άγγελος Συρίγος) τον διάλογο με την Τουρκία . Η  ψευδαίσθηση μιας συμμαχίας με την Γαλλία (και την Αυστρία)   καλλιεργεί ανέφικτες προσδοκίες , αποπροσανατολίζει τελικά από την μόνη εφικτή στρατηγική που σχηματικά την προσδιορίζουμε ως εξής: αποκλιμάκωση, διερευνητικές συνομιλίες, συμφωνία όπου αυτό καταστεί δυνατόν και συνυποσχετικό για παραπομπή στην Χάγη των διαφορών που θα παραμένουν. Όσοι εργάζονται για αυτή την προοπτική θα βρουν χρήσιμη την ρεαλιστική  προσέγγιση της Μέρκελ . Δεν θα βρουν προστιθέμενη αξία στην ρητορική Μακρόν.

Οι απειλές κυρώσεων  μπορούν  υπό προϋποθέσεις να αποτελέσουν ένα μοχλό πίεσης για να σταματήσει η Τουρκία τις έρευνες σε αμφισβητούμενη και διεκδικούμενη περιοχή. Προσωπικά δεν έχω πειστεί για την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων. Η διεθνής πρακτική δεν συνηγορεί. Ακόμα και εκεί που πήραν ακραία μορφή όπως εμπάργκο στην Κούβα, σκληρές οικονομικές κυρώσεις σε Ιράν και Βενεζουέλα ήσαν αναποτελεσματικά και κατά κανόνα οι πολίτες συσπειρώθηκαν στο καθεστώς. Πόσο μάλλον στην Τουρκία όπου ουδείς αναμένει ουσιαστικές κυρώσεις για πολλούς λόγους με πιο σημαντικούς την συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ και τις οικονομικές σχέσεις με πολλές χώρες της ΕΕ και όχι μόνο. Ας δεχθούμε ότι εδώ δεν θα ισχύσει ο κανόνας και οι κυρώσεις θα έχουν κάποιο  αποτέλεσμα. Αν όχι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις , τουλάχιστον στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων , ώστε να σταματήσουν οι σκοτεινές υποθέσεις και καταδίκες για « τρομοκρατία» που οδήγησαν στον θάνατο μετά απεργία πείνας την δικηγόρο Εμπρού Τιμτίκ. Αμφιβάλλω αλλά ας το δεχθούμε. Αυτό που δεν μπορούμε να δεχθούμε είναι την ανάδειξη των κυρώσεων στο βασικό εργαλείο άσκησης πολιτικής . Με αυτό τον τρόπο θα παρακάμψουμε την μόνη εφικτή στρατηγική των τεσσάρων σταδίων που προανέφερα. Θα περιμένουμε λύση δια των κυρώσεων , λύση από τρίτους , από τους συμμάχους ή τους αντιπάλους των συμμάχων. Για χρόνια δοκιμάστηκε αυτή η γραμμή στο Κυπριακό με οδυνηρά αποτελέσματα.Ούτε οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ούτε η ισχυρή τότε Σοβιετική Ένωση απέτρεψαν την καταστροφή και την παγίωση μετά της διχοτόμησης επι του εδάφους. Και μια και μιλάμε για το Κυπριακό – που αποτελεί πρωταρχικό και αναπόσπαστο κομμάτι στις ελληνοτουρκικές διαφορές- καλό είναι να ξέρουμε την θέση του ΑΚΕΛ για τις κυρώσεις. Θεωρεί ότι απομακρύνουν την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού αποπροσανατολίζοντας από το κύριο που προσπαθεί να αποφύγει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Την αναζήτηση λύσης με βάση την Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία και το πλαίσιο Γκουτιέρες όπως διαμορφώθηκε στο Κραν Μοντανά.

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Μυκήνες: Πρώτη εκτίμηση για την πυρκαγιά από το Υπ. Πολιτισμού – Ποιες περιοχές του αρχαιολογικού χώρου επλήγησαν

Κορονοϊός: Στους 263 οι νεκροί – Κατέληξε 86χρονος στο «Παπαγεωργίου»

Οι προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού στην παρούσα συγκυρία
Η κουλτούρα της ξαπλώστρας και το Big Brother
Που λες Παύλο εκείνες τις μέρες σε ήξερα μόνο από τους στίχους σου…
Η δικτατορία των λοιμωξιολόγων
Πώς μπορεί με μια κίνηση της κυβέρνησης τα τροχαία ατυχήματα να μειωθούν στο μισό
Αναποδογυρίζοντας τον Μαρξ σαν «ψόφιο σκυλί»