Αθήνα

26 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη για τον κορονοϊό – Στα “κόκκινα” από νέα κρούσματα και διασωληνωμένους σε ΜΕΘ

OPINION

Διαφήμιση πίστης 

Οι φωτογραφίες ήταν επαγγελματικές. Που σημαίνει ότι το διάσημο ζευγάρι είχε φροντίσει νωρίτερα να ειδοποιήσει τους φωτογράφους για να απαθανατίσουν τη στιγμή της επίσκεψής τους στον Αρχιεπίσκοπο.

Δείτε επίσης

Συγκίνηση στο Ρολάν Γκαρός: Ο γιος του Μαού παρηγορεί τον χαμένο πατέρα του και ο νικητής ξεσπά σε κλάματα (vid)
«Για την παρέα»: Το ατύχημα στον «αέρα» της εκπομπής που έκανε τους πάντες να τρομάξουν (vid)

Χειροφιλήματα, αγκαλιές, στημένες πόζες των τριών, ομολογία πίστεως, διαφήμιση πίστης.

Το κάνουν όλοι, ακόμα και οι άθεοι κομμουνιστές, δεν θα το κάνει ο πατεντάτος πολιτικός με έμφαση μάλιστα στα εθνικοχριστιανικά; Δεν θα επικοινωνήσει στους ψηφοφόρους του τη χριστιανική του ευλάβεια, δεν θα διακηρύξει δημοσίως τη βαθιά του πίστη, δεν θα σφραγίσει το θρήσκευμα στην ταυτότητά του με Αρχιεπισκοπικό βουλοκέρι; Αφού η Εκκλησία είναι πια μεγάλο κομμάτι του life style της πολιτικής, θα μείνει αυτός απ έξω;

Κι εκείνη, η ιέρεια του life style, το ξέρει καλά το παιχνίδι. Θα ήταν τόσο αφύσικο να μη φωτογραφηθεί με τον νέο σύζυγο στην Αρχιεπισκοπή. Και το ντύσιμο, η γλώσσα του σώματος, το ύφος, όλα κατάλληλα για την περίσταση – σοβαρή τεχνογνωσία στα θέματα πασαρέλας.

Έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε όλην τη γκάμα των πολιτικών, από συντηρητικούς θρησκόληπτους μέχρι άθεους αριστερούς, να συνωστίζονται με κάθε ευκαιρία να τύχουν της ευλογίας, της επιβράβευσης, των συμβουλών και της εύνοιας του Ιερώνυμου. Αρχηγοί πριν από τις εκλογές, επίδοξοι αρχηγοί πριν τη διεκδίκηση της ηγεσίας, πρωθυπουργοί πριν τον ανασχηματισμό, βουλευτές πριν βήξουν, καθένας τους κρίνει απαραίτητο να πάρει τις κάμερες και να σπεύσει στην αυλή της Αρχιεπισκοπής πριν κάνει ένα κρίσιμο βήμα. Οι πιο μερακλήδες κάνουν το ίδιο πράγμα στο Φανάρι με τον Πατριάρχη. Το γιατί δεν μπορούν να το κάνουν στα κρυφά, μυστήριο.

Σταυροπροσκυνήματα, χειροφιλήματα παπάδων, ευλαβικές πόζες μπροστά σε εικόνες και λείψανα, ακόμα και γονυκλισίες στα σύμβολα της Ορθοδοξίας από υψηλούς αξιωματούχους, όλο το τελετουργικό των ιερών δημοσίων σχέσεων έχουμε δει στις οθόνες μας. Εδώ ο άθεος Πρωθυπουργός ένιωσε την ανάγκη να αποσυρθεί κατανυκτικά στο Άγιον Όρος σε πανελλήνια μετάδοση.

Σέβομαι απεριόριστα την πίστη του καθενός. Όμως πιστεύω ότι στους περισσότερους πολιτικούς η Εκκλησία λειτουργεί ως κομμάτι της προεκλογικής τους ύλης, ως ψηφίδα της πολιτικής τους εικόνας. Δεν ξεγελούν. Οι πολλοί άνθρωποι λογαριάζουν τα θέματα ψυχής, συνείδησης και θρησκευτικής λατρείας ως εσωτερικά και ανομολόγητα γι αυτό παραξενεύονται με αυτήν τη λατρευτική εξωστρέφεια των πολιτικών και υποψιάζονται ότι το κάνουν για την ψήφο τους.

*Η Λίνα Παπαδάκη είναι διευθύντρια Γραφείου Τύπου του Ποταμιού

Προβληματισμοί με αφορμή το Ενδιάμεσο Σχέδιο Ανάπτυξης
Πρώτες σκέψεις για την Συμφωνία Ελλάδας Αιγύπτου
Ένα βήμα μπροστά… δύο βήματα πίσω
Καλωσορίζουμε τους διορισμούς εκπαιδευτικών, αλλά…
Επιλογές στελεχών στην Εκπαίδευση: Μια καινούρια παλιά ιστορία…
Ας ξανασκεφτούν τι θέλουν και στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΚΙΝΑΛ