• Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου
  • 23:42

Αθήνα

11 oC

βροχοπτώσεις μέτριας έντασης

Η χώρα χρειάζεται επανεκκίνηση

Όταν θες να σπρώξεις ένα βαρέλι σε ανηφορικό ανώμαλο δρόμο, χρειάζεται πολλή μεγάλη προσπάθεια λόγω της κλίσης του εδάφους. Όταν όμως μετά το αφήνεις σε κατηφορικό ομαλό δρόμο, σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα έχεις χάσει κάθε οπτική επαφή μαζί του και προφανώς δεν ξέρεις που θα σταματήσει, εάν δεν υπάρχει κάτι να ανακόψει την ρότα του.

Γράφει ο Νίκος Σώκος

Τόσο απλά περιγράφεται η πορεία της Ελλάδας, τουλάχιστον στο δεύτερο μισό του 20ου και στις απαρχές του 21ου έως το σωτήριο έτος που διανύουμε.

Το κράτος αυτό βίωσε τραγικές καταστάσεις και το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας ζούσε στα όρια της εξαθλίωσης μέχρι που σταδιακά από το τέλος της δικτατορίας άρχισε να ανεβαίνει οικονομικά, πολιτικά, πολιτισμικά, κοινωνικά. Μετά όμως από ένα σύντομο πέρασμα στην ομαλότητα και στην ισορροπία της κοινωνίας, ξεκίνησε σταδιακά και πάλι η πτώση, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ελεύθερη λαμβάνοντας δραματικές διαστάσεις τείνοντας να εξελιχθεί σε ανεξέλεγκτη. Η χώρα βρίσκεται ακριβώς στο σημείο μηδέν και η δυστυχία είναι ότι δε βρίσκεται κάτι ή κάποιος να τη «σηκώσει λίγο ψηλότερα», αντιθέτως υπάρχουν πολλοί που είτε λόγω ανικανότητας, είτε λόγω άγνοιας, είτε λόγω σκοπιμότητας τη βυθίζουν καθημερινά όλο και περισσότερο.

Την περασμένη Κυριακή στον αγώνα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ παρακολουθήσαμε εμβρόντητοι εκτός των άλλων, τον Μεγαλομέτοχο της ομάδας του ΠΑΟΚ να εισβάλλει στον αγωνιστικό χώρο μαινόμενος, με συνοδεία έχοντας στην τσέπη του ένα πιστόλι. Ο άνθρωπος αυτός έχει στην κυριότητά του εκδοτικό συγκρότημα, ομάδα, επιχειρήσεις στην Βόρεια Ελλάδα και επομένως εκατοντάδες εργαζομένους στη δούλεψή του άρα χιλιάδες εξαρτώμενους από αυτόν οικονομικά. Αυτόν τον άνθρωπο τον καλωσόρισε η προηγούμενη κυβέρνηση ως μεγάλο επενδυτή και η τωρινή κυβέρνηση του δίνει γη και ύδωρ προκειμένου να εξασφαλίσει την εύνοιά του. Μια σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι για αυτόν τον άνθρωπο γνωρίζουμε από ελάχιστα έως και τίποτα για το παρελθόν του.

Ανθρώπους αμφιβόλου ποιότητος έχει καλωσορίσει κι άλλες φορές αυτό το κράτος, ως επενδυτές ή και πρότυπα υγιούς επιχειρηματικότητας και έπεσε έξω αλλά η εξουσία που διαχειρίζεται ο εν λόγω αυτήν τη στιγμή είναι υπερβολική και φυσικά αναντίστοιχη με την όποια «οικονομική προσφορά» στους εργαζομένους του και στην χώρα. Το να τριγυρνάει κάποιος «επιφανής» σε ένα γήπεδο, κατά τη διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα, έχοντας πιστόλι δημιουργεί προβληματισμό και θλίψη, προβληματισμό για το τι μπορούσε να κάνει αν δεν τον συγκρατούσαν και για το ποσοστό υποτέλειας μιας κυβέρνησης αλλά και ενός μέρους της κοινωνίας σε έναν «υγιή επιχειρηματία».

Επειδή όμως το ποδόσφαιρο είναι άθλημα που παιδαγωγεί δημιουργεί έναν έξτρα προβληματισμό το παράδειγμα που δίνει ο εν λόγω στα νέα παιδιά και στην κοινωνία γενικότερα. Θλίψη δημιουργεί γιατί κάθε μέρα γίνεται ορατή η απομάκρυνση της σημερινής Ελλάδας από τις ιδέες, τις αξίες και τα οράματα μιας γενιάς που προσπαθούσε με πολλές δυσκολίες, να ανεβάσει το βαρέλι μέχρι την κορυφή. Θλίψη προκαλεί επίσης το γεγονός ότι οι φωτογραφίες με τον «πιστολέρο πρόεδρο» κάνουν τον γύρο του κόσμου κάνοντας την Ελλάδα για μία ακόμα φορά τραγέλαφο.

Η χώρα χρειάζεται ένα restart επειγόντως σε όλα τα επίπεδα γιατί ναι μεν τώρα ασχολούμαστε με τον Ιβάν Σαββίδη αλλά εκ των πραγμάτων καλούμαστε να απαντήσουμε σε ποιο σοβαρά πράγματα, πράγματα που άπτονται της εθνικής υπόστασης της χώρας και της κοινωνικής συνοχής.

Send this to a friend