Αθήνα

11 oC

ελαφρές νεφώσεις

Η Ζωή είναι αλλιώς και το ξέρει

Η Ζωή είναι αλλιώς και το ξέρει

Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο αναδείχθηκε η 38χρονη δικηγόρος Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η Ζωή εξελέγη πρώτη σε σταυρούς βουλευτής, βουλεύτρια κατά την ίδια, στην εκλογική περιφέρεια της Α΄ Αθηνών.

Γράφει ο Βασίλης Καραμητσάνης*

Η Ζωή δεν προέρχεται από λαϊκή οικογένεια. Μεγάλωσε σε αστικό περιβάλλον, τελείωσε ένα καλό σχολείο και σπούδασε σε εξαιρετικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ο πατέρας της είναι επίσης δικηγόρος, επί σειρά ετών βουλευτής, πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου και κατά καιρούς φημολογούμενος υποψήφιος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Οι κακές γλώσσες λένε ότι οι φήμες αυτές ήταν ανέκαθεν δικής του επίνευσης.

Τη Ζωή τη γνώρισα πριν χρόνια μέσω κοινών γνωστών. Είχαμε φάει μαζί με άλλους φίλους σε ένα εστιατόριο του Πειραιά για τα γενέθλιά μου. Μια έξυπνη γυναίκα από τότε, με ευγενικούς τρόπους και συγκροτημένη σκέψη. Η κοινοί μας φίλοι μου έλεγαν ότι ήταν επιμελής νομικός και έδινε προσοχή στη λεπτομέρεια. Στρατευμένη στην ευρωπαϊκή Αριστερά από μικρή, ήταν ένα προοδευτικό και ανεξάρτητο άτομο, προσγειωμένο τότε. Κι ας ήταν κόρη του Κωνσταντόπουλου, ήταν «one of us». Παιδί της γενιάς της, με διεθνή οπτική και από τότε σαφή προσανατολισμό στη διεκδίκηση –με ευνοϊκούς, είναι αλήθεια, όρους– μιας πολιτικής σταδιοδρομίας. Με σαφή πρόβλεψη για μια ηχηρή και εμπεριστατωμένη κεντροαριστερή φωνή, σε όποιον πολιτικό σχηματισμό κι αν εντασσόταν. Είχα μπροστά μου ένα αξιοθαύμαστο άτομο.

Έκτοτε η Ζωή προχώρησε με γοργά και τολμηρά βήματα στο χώρο της πολιτικής, φτάνοντας πριν από τέσσερις μήνες και κάτι στον τρίτο τη τάξει πολιτειακό θεσμό του τόπου. Προσωπικά, είδα την εκλογή της μόνο ως θετική εξέλιξη. Μια σχετικά νέα γυναίκα, συνομήλική μου, νομικός με σοβαρή εγκύκλια παιδεία και δικηγορική καριέρα, στην κεφαλή του νομοθετικού σώματος.

Ωστόσο, η εμπειρία της θητείας της στην προεδρία της Βουλής έδωσε μηνύματα αντιφατικά, αν όχι αντίστροφα προς τις προδιαγραφές της. Η στήριξη σε τολμηρές και προοδευτικές ιδέες παρέμεινε και ενίοτε ήταν όσο τολμηρή απαιτεί μια χώρα διψασμένη για αλλαγές. Την ώρα που το πολιτικό σύστημα παίζει κρυφτούλι, η Ζωή άνοιξε την προηγούμενη εβδομάδα με έναν καθόλου ευφημιστικό, αλλά ειλικρινή χαιρετισμό το Gay Pride της Αθήνας. Δυστυχώς, όμως, κινήσεις σαν αυτήν, που δεν είναι λίγες, αναμείχθηκαν με ιδεοληπτικές, ρητορικές ενέργειες, όπως αυτές για ένα κρατικό χρέος που χαρακτηρίζει «επονείδιστο», μολονότι στο σύνολό του συστήθηκε πλειοψηφικά από τη Βουλή των Ελλήνων. Η πρόεδρος της Βουλής καταβάλλει συστηματική προσπάθεια για την τήρηση των αυτονόητων που δεν τηρούνται, όπως η προσέλευση των βουλευτών στις συνεδριάσεις, δίνοντας η ίδια το παράδειγμα. Την ίδια όμως στιγμή, αυθαιρετεί καθημερινά στο ρόλο της, άλλοτε κάνοντας αναρμοδίως παρατήρηση δίκην ανάκρισης σε αστυνομικό όργανο, και μάλιστα μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, άλλοτε απορρίπτοντας ως «απαράδεκτη» την ετήσια έκθεση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, επειδή δεν συμφωνεί με το –ούτως ή άλλως τεχνοκρατικό– περιεχόμενό της. Σε όλα τα παραπάνω προστίθεται μια εντελώς προσωπική δημόσια εικόνα όπου ζει την αγωνιώδη ανάγκη να είναι διαρκώς παρούσα και να «βγάζει γλώσσα» σε όλους. Στα μέσα ενημέρωσης, στις δημόσιες εκδηλώσεις, στις διαδηλώσεις, ακόμη κι εκεί όπου δεν είναι προσκεκλημένη, όπως η ορκωμοσία του Υπουργικού Συμβουλίου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Τη στιγμή που εκ των πραγμάτων και εκ των συνθηκών δίνεται στη Ζωή Κωνσταντοπούλου η ευκαιρία να κάνει τη διαφορά και να συμβάλει στο ποιοτικό άλμα που έχει ανάγκη ο τόπος, η ίδια απαξιώνεται σε μια εγωπαθή περιφορά μακριά από την ουσία, με όρους που ταιριάζουν όχι σε πολιτικούς την περίοδο της κρίσης αλλά σε εγχώριο ποπ σταρ στα χρόνια της φούσκας.

Η πρόεδρος της Βουλής παραμένει ένα όλως αξιοθαύμαστο άτομο, αλλά ατυχώς είναι το κατεξοχήν σύμβολο της κατάντιας μιας αυτάρεσκης κοινωνίας που έχει χάσει το μέτρο, αρνείται με εφηβικό πείσμα τη διεθνή πραγματικότητα και αδιαφορεί επιδεικτικά για το μέλλον. Κι αυτό πρωτίστως την αδικεί.

*Ο Βασίλης Κ. Καραμητσάνης είναι δικηγόρος και πρόεδρος της Πλατφόρμας - Εταιρείας Αστικού Πολιτισμού.

ΠΗΓΗ - ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: freesunday.gr

Send this to a friend