Αθήνα

 

7 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

2
Κακοκαιρία: Σε ποιους δρόμους υπάρχουν προβλήματα

OPINION

Εθνικά επωφελής η εκμετάλλευση των Υδρογονανθράκων για την Ελληνική οικονομία

Η παγκόσμια ζήτηση και, κατ’ επέκταση, κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας αυξάνονται συνεχώς...

Η παγκόσμια ζήτηση και, κατ’ επέκταση, κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας αυξάνονται συνεχώς, ακολουθώντας τους ρυθμούς αύξησης του πληθυσμού της γης και τη σχετική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων. Οι υδρογονάνθρακες (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) παραμένουν βασική ενεργειακή πηγή του σήμερα αλλά και του αύριο.

Γράφει ο Δημήτρης Κληρονόμος

Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες της Ευρώπης που χαρακτηρίζεται από μεγάλο βαθμό εξάρτησης από το πετρέλαιο εισαγωγής, καθώς και από έλλειψη ορθολογικής αξιοποίησης της ενέργειας. Παρότι η χώρα μας, συγκρινόμενη με άλλες ευρωπαϊκές, μεταξύ των οποίων η Πορτογαλία, η Ισπανία ή η Ιταλία, είναι σε καλύτερη θέση στο ενεργειακό της ισοζύγιο, κυρίως λόγω της εκτεταμένης χρήσης του λιγνίτη για ηλεκτροπαραγωγή, εντούτοις, υστερεί στον βαθμό που διαφοροποιούνται οι ενεργειακές της πηγές, με αποτέλεσμα να θεωρείται σχεδόν πλήρως εξαρτημένη από το πετρέλαιο.

Πιο συγκεκριμένα, η συμμετοχή του πετρελαίου στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας κρίνεται ως ηγεμονική , με ποσοστά σταθερά πάνω από 50%. Οι ανάγκες της Ελλάδας υπολογίζονται σε περίπου 120 εκατομμύρια βαρέλια το χρόνο. Το 56% της συνολικής κατανάλωσης παρατηρείται στον τομέα των μεταφορών. Η βιομηχανία αντιπροσωπεύει το 18,5%, ενώ οι υπόλοιποι κλάδοι (οικιακός, εμπορικός, κ.α.) το 25%. Ένα σημαντικό μέρος του πετρελαίου χρησιμοποιείται από τη ΔΕΗ για ηλεκτροπαραγωγή, κυρίως στα μη διασυνδεδεμένα νησιά. Το πετρέλαιο είναι βέβαιο ότι για αρκετά χρόνια ακόμα θα εξακολουθεί να καλύπτει σημαντικό μερίδιο της αγοράς. Το 99,4% του αργού πετρελαίου που διατίθεται για διύλιση στη χώρα εισάγεται από το εξωτερικό και μόνο περίπου το 0,6% παράγεται στην Ελλάδα και ενώ εκτιμάται ότι η αυξανόμενη διείσδυση του φυσικού αερίου στο άμεσο μέλλον θα μειώσει τη χρήση πετρελαιοειδών, αυτό δεν θα αποτελέσει σημείο μείωσης των εισαγόμενων καυσίμων. Συνολικά, η εξάρτηση της Ελλάδας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο ανέρχεται στο 72%, όταν η μέση εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέρχεται στο 54%. Όσον αφορά το φυσικό αέριο προβλέπεται να αυξηθεί στο μέλλον, λόγω της εξάντλησης των ενεργειακών πηγών της ΕΕ, και από το σημερινό επίπεδο του 40% να φτάσει περίπου το 65% το 2020.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η κυριαρχία των εισαγόμενων υδρογονανθράκων στο ενεργειακό ισοζύγιο είναι εξαιρετικά υψηλή. Η μεγάλη εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές πετρελαίου, φυσικού αερίου και τις μη προβλέψιμες και κυρίως μη ελεγχόμενες μεταβολές στην τιμή του είναι επικίνδυνη για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, αλλά και για την εθνική ασφάλεια. Επομένως, απαιτείται η μέγιστη δυνατή απεξάρτηση από τις εισαγωγές . H εκμετάλλευση των εγχώριων αποθεμάτων υδρογονανθράκων αποτελεί προτεραιότητα, τόσο για τη μείωση της εξάρτησης από εισαγόμενα καύσιμα, όσο και για να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για την χώρα.

Όλες οι μέχρι σήμερα ερευνητικές εργασίες και μελέτες, παρότι αποσπασματικές, ασυνεχείς και ανολοκλήρωτες, επιβεβαιώνουν ότι η χώρα διαθέτει πετρελαϊκό δυναμικό. Εκείνο που απαιτείται είναι η διενέργεια ερευνών, ώστε να είναι δυνατή η ανακάλυψη και παραγωγή υδρογονανθράκων. Αυτό συνεπάγεται σε μείωση δαπανών αγοράς αργού, έσοδα του δημοσίου, αύξηση θέσεων εργασίας κλπ.

(Πηγή – εφημερίδα “Τα Νέα”)

Η έρευνα και η παραγωγή υδρογονανθράκων είναι μια εξαιρετικά περίπλοκη επιχειρηματική δραστηριότητα, κατά την οποία εφαρμόζονται εξειδικευμένες τεχνολογίες, απαιτείται υψηλή ένταση κεφαλαίων, ενώ εμπεριέχονται σημαντικοί κίνδυνοι αποτυχίας (γεωλογικοί, τεχνικοί, περιβαλλοντικοί, εμπορικοί, πολιτικοί). Βεβαίως, έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι τα τελικά οικονομικά αποτελέσματα είναι ιδιαιτέρως θετικά, τόσο για τα κράτη που έχουν στην κατοχή τους κοιτάσματα υδρογονανθράκων, όσο και για τις πετρελαϊκές εταιρείες που τα εκμεταλλεύονται.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κινήσεις προς αυτή κατεύθυνση στην χώρα μας. Έπειτα από δύο διεθνείς διαγωνισμούς παραχώρησης έρευνας και εκμετάλλευσης με την πρώτη φάση να εστιάζει στα οικόπεδα του Ιονίου, Ηπείρου, Πατραϊκού κόλπου με την πρώτη γεώτρηση να αναμένεται μέσα στα επόμενα ένα με δύο χρόνια.

Συγκεκριμένα εταιρείες – Κολοσσοί όπως η γαλλική Total μαζί με την ιταλική Edison και τα ΕΛΠΕ έχουν αναλάβει για έρευνα στην Ελλάδα και το Block 2 δυτικά της Κέρκυρας. Η ισπανική Repsol με ημερήσια παραγωγή 695.000 βαρελιών, και κέρδη 6,7 δισ. Ευρώ για το 2017, σε κοινοπραξία με την ελληνική Energean Oil & Gas για τις χερσαίες παραχωρήσεις στα «Ιωάννινα» και την «Αιτωλοακαρνανία». Τα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν επίσης και τα χερσαία οικόπεδα των Άρτας

– Πρέβεζας και της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου. Ενώ η δεύτερη φάση αφορά δύο θαλάσσια οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης με την Κοινοπραξία Exxon Mobil-Total-ΕΛΠΕ να έχει αναλάβει την έρευνα και εκμετάλλευσή τους, καθώς και αυτό του Ιονίου εν ονόματι Block 10 που το έχουν αναλάβει τα ΕΛΠΕ . Πρόσφατα, είχαμε τη μονογραφή των σχετικών συμβάσεων των παραπάνω τριών θαλάσσιων οικοπέδων μεταξύ του Υπουργού Ενέργειας – Περιβάλλοντος και των ανάδοχων εταιρειών που έχουν επιλεγεί. Επόμενο βήμα είναι ο έλεγχος και η έγκριση των συμβάσεων παραχώρησης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ώστε να πέσουν μετά οι τελικές υπογραφές και η ισχυρή κοινοπραξία που έχουν συστήσει η Αμερικανική Exxon-mobil, η Γαλλική Total και τα Ελληνικά Πετρέλαια να ξεκινήσει τις πρώτες έρευνες.

Πηγές:

– Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Α.Ε. (2018). Στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του προγράμματος έρευνας και εκμετάλλευσης στις θαλάσσιες περιοχές ‘Δυτικά Κρήτης’ και ‘Νοτιοδυτικά Κρήτης ’.Αθήνα

– Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (2015). Ετήσια ενεργειακά στατιστικά στοιχεία 2015.

– Δημήτριος Διαμαντόπουλος (2014), «Εξόρυξη πετρελαίου στον Ελλαδικό χώρο και οικονομικές επιπτώσεις», Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Πειραιάς

– Καραγιώργος Θ. Βασίλειος (2018), «Βιομηχανική ασφάλεια σε υπεράκτιες πλατφόρμες εξόρυξης υδρογονανθράκων», Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, Ξάνθη

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο offlinepost.gr

Ροή Ειδήσεων

27/01/2023 | 00:55

Χρήστος Σταϊκούρας: «Καλοδεχούμενη η συζήτηση, όχι για να συγκρουστούμε αλλά για να συγκριθούμε»

27/01/2023 | 00:50

Γιώργος Χρυσοστόμου: Έπινα κάθε μέρα και γινόμουν εύφλεκτος

27/01/2023 | 00:41

Ε. Αχτσιόγλου: «Όσα είπε ο κ. Βορίδης εκθέτουν ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση»
5790229

27/01/2023 | 00:27

Σαρωτικός στο δεύτερο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός ισοπέδωσε στο ΟΑΚΑ τη Ζάλγκιρις

27/01/2023 | 00:22

Ξαφνιάζει ο Στρατής Χατζησταματίου: «Δεν έχει νόημα να συνεχίσει ο Σασμός για τρίτη χρονιά επειδή έχει επιτυχία»

27/01/2023 | 00:18

27 Iανουαρίου: Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος

27/01/2023 | 00:14

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Παρασκευή

27/01/2023 | 00:09

Τα ζώδια της Παρασκευής 27 Ιανουαρίου

27/01/2023 | 00:05

Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ: Ο αιώνιος μύθος της κλασικής μουσικής
kairos kakokairia

27/01/2023 | 00:01

Συνεχίζεται η κακοκαιρία: Πώς θα κινηθεί την Παρασκευή, ποιες περιοχές θα έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα

26/01/2023 | 23:53

Θεσσαλονίκη: Νέα ληστεία σε ψιλικατζίδικο – Απείλησαν με μαχαίρι τον υπάλληλο

26/01/2023 | 23:42

Περιστέρι: Και πάλι υποψήφιος με τον δήμαρχο Παχατουρίδη ο Γιώργος Τσαλίκης
tilefoniki apati

26/01/2023 | 23:28

Πάτρα: Νέα απάτη σε βάρος ηλικιωμένης – Πως την έπεισαν να βάλει 20.000 ευρώ σε κάδο

26/01/2023 | 23:22

Στα χέρια της ΕΛΑΣ οι διαρρήκτες που είχαν ρημάξει τον Ωρωπό

26/01/2023 | 23:04

ΕΕ: Επιστολή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το μεταναστευτικό εν όψει της Συνόδου Κορυφής
pasok4
Αυτόνομα Αριστερά και ψηλά το κεφάλι
Παναγόπουλος: Έτοιμα τα ελληνικά συνδικάτα να εκπροσωπήσουν συλλογικά τους εργαζόμενους  στο χτίσιμο ενός σύγχρονου δικαιωματικού χάρτη
antonopoulos
Φοιτητικός συνδικαλισμός – Πολιτικές παρατάξεις – Η Ελλάδα του αύριο
Παναγόπουλος: Απαραίτητη η αύξηση του κατώτατου μισθού σε επίπεδα 60% του διάμεσου ή μέσου μισθού
2023 xronia2 3112
2022, μα τι χρονιά ήταν αυτή τέλος πάντων! (…και τι μας φυλάει το 2023)
stefanos papanotas11 2712
Στέφανος Παπανώτας: Έφυγε από τη ζωή ένας εθελοντής για όλους