Αθήνα

17 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Γρηγόρης Πετράκος: Παραλήρημα σε βίντεο για τον κορονοϊό! «Μας μεταχειρίζονται ως μπαταρίες…»

OPINION

Περισσότερη δημοκρατία, αλληλεγγύη και ελευθερία, περισσότερη Ευρώπη

Στις 26 Μαΐου ψηφίζουμε για περισσότερη Ευρώπη. Αυτή την Κυριακή καλούμαστε να αποφασίσουμε, αν θα συνεχίσει η Ευρώπη να αποτελεί παράδειγμα δημοκρατίας, αλληλεγγύης και ελευθερίας ή θα αναδιπλωθεί στην εθνικιστική και ακροδεξιά ατζέντα.

Δείτε επίσης

«Τα νησιά και η Ελλάδα δεν είναι μια μεγάλη αποθήκη ψυχών»: Το νέο βίντεο του υπ. Ευρωβουλευτή της ΝΔ Μιχάλη Αγγελόπουλου
Χρήστος Πρεκετές: Ο υποψήφιος δήμαρχος Αγ. Δημητρίου μάς βάζει στην καθημερινότητά του, μάς μιλά για τα φοιτητικά χρόνια αλλά και το όραμά του για τον δήμο

Η σημερινή Ε.Ε συντίθεται από ένα δύσκολο συμβιβασμό: αποτελεί  μια διεθνή διακυβέρνηση την οποία καλούνται να εφαρμόσουν εθνικές κυβερνήσεις. Οι αποφάσεις και οι νόμοι αποφασίζονται σε διακυβερνητικό επίπεδο και υλοποιούνται σε εθνικό. Εδώ παράγεται και το δημοκρατικό της έλλειμμα. Η λύση όμως μπορεί να βρεθεί όχι στη λογική της επιστροφής στον εθνικισμό, αλλά στον διάλογο και στον συμβιβασμό μεταξύ των πολιτών της Ευρώπης.

Η Ευρώπη δεν μπορεί να ξεφύγει από τα ελαττώματα των αρετών της. Επειδή δεν είναι κράτος, μπορεί και ενώνει τόσους λαούς, αλλά ακριβώς επειδή δεν είναι κράτος δεν έχει τη δυνατότητα να εκφράσει τη λαϊκή κυριαρχία. Ο δρόμος για την «περισσότερη Ευρώπη» δεν μπορεί να είναι ο δρόμος της συνέχισης στο διηνεκές της πολιτικής της λιτότητας, δεν μπορεί όμως να είναι και ο δρόμος των δημοσιονομικών αυθαιρεσιών. Ο χειρότερος δρόμος όμως για την Ευρώπη είναι ο αυτός του εθνολαϊκισμού, της δημαγωγίας, της απόλυτης διαστρέβλωσης της αλήθειας και της πραγματικότητας.

Η Ευρωπαϊκή Δεξιά που κυβερνά την Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία 15 χρόνια επέβαλλε ένα σύστημα διακρατικής διακυβέρνησης της Ευρώπης, όπου οι πιο σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες και ο νόμος του ισχυρού επικρατεί. Η πραγματικότητα απέδειξε ότι το σύστημα αυτό έχει αποτύχει. Η λύση όμως δεν είναι λιγότερη αλλά περισσότερη Ευρώπη.

Σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον όπως αυτό που ζούμε σήμερα, καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, η φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή των επιχειρήσεων και η ανεξέλεγκτη δύναμη των μεγάλων εταιρειών. Χρειαζόμαστε μία πιο δυνατή, πιο δημοκρατική, πιο αλληλέγγυα και πιο ενωμένη Ευρώπη, που θα μπορεί να προστατεύσει αποτελεσματικά τους πολίτες της.

Σ’ αυτό το πλαίσιο καταθέτω μερικές προτάσεις μου για την Ευρώπη που χρειαζόμαστε:

  • Αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας για δημοσιονομικό συντονισμό σε συνδυασμό με την προώθηση ενός «Συμφώνου για το Ευρώ».
  • Ενίσχυση του Κοινοτικού Προϋπολογισμού.
  • Υπογραφή ενός δεσμευτικού Συμφώνου  για την Απασχόληση.
  • Φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και διαμόρφωση πλαισίου λειτουργίας για τις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης.
  • Άμεση προώθηση της τραπεζικής ένωσης και της ενιαίας τραπεζικής εποπτείας, έκδοση ευρωομολόγου (eurobonds) με εμπλοκή της Ε.Κ.Τ για την αλληλέγγυα αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους των χωρών – μελών και ειδικά αναπτυξιακά ευρωομόλογα (project bonds) για επενδύσεις σε υποδομές ευρωπαϊκής κλίμακας, κυρίως στους τομείς των μεταφορών και της ενέργειας.
  • Άμεση αντιμετώπιση των δημοκρατικών ελλειμμάτων με πλήρη αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με δημοκρατικά εκλεγμένη κυβερνώσα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με ανάδειξη του Προέδρου της Ένωσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
  • Επαναφορά στην ημερήσια διάταξη της αναγκαιότητας ενός νέου συνταγματικού χάρτη που θα θεμελιώνει την Ευρωπαϊκή Δημοκρατική Ένωση (ΕΔΕ) και θα ενισχύει τις πολιτικές παρεμβάσεις απέναντι στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις αγορές, θα εξασφαλίζει τον ενισχυμένο αντιπροσωπευτικό κοινοβουλευτικό έλεγχο στις αποφάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων και θα επαναθεμελιώνει το στόχο της αλληλεγγύης και της μείωσης των ανισοτήτων μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών.

Η Ενωμένη Ευρώπη δεν είναι απλώς μια ενιαία αγορά αλλά ένα σύνολο αξιών που συνθέτουν ένα όραμα για μια ήπειρο της ειρήνης, της συνεργασίας και της αλληλεγγύης. Τώρα περισσότερο από ποτέ η φωνή της περισσότερης Ευρώπης πρέπει να ακουστεί δυνατά. Αν είμαστε ευρωπαϊστές στα λόγια είμαστε και στις πράξεις, γιατί αν δεν είμαστε στις πράξεις, τότε δεν είμαστε ούτε στα λόγια.

Ισμήνη Μώρου είναι υποψήφια ευρωβουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής

«Άραγε πόση αξία έχει η ανθρώπινη ζωή;»
Μήπως πρέπει να μαθαίνουμε καλά την ιστορία μας;
Από τα λόγια στα έργα: Πολιτική αρχών και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη!
Κόσμος… Άκοσμος!
«Ογδόντα χρόνια από το ΄40»
Ας το ξανασκεφτούν …