Αθήνα

 

11 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

tzolakis olympiacos 190424
Ο Τζολάκης αποκρούει και Τούρκος οπαδός κλωτσάει ό,τι βρίσκει μπροστά του – Δείτε βίντεο

OPINION

Και, ξαφνικά, η πλάστιγγα που έγερνε, ισορρόπησε

Χίλιοι λόγοι να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Όχι ένας. Χίλιοι. Να έρθει άλλη. Θέλουμε αυτή την άλλη κυβέρνηση όχι για να κάνει κάτι, αλλά για να… μην κάνει τίποτα! Εκτός από ένα: Να βγάλει τη θηλιά από το λαιμό των επιχειρήσεων.

Μόνο αυτό.

Για να πάρει μπρος η χώρα.

Γράφει ο Παντελής Φλωρόπουλος

Θέλουμε να είναι… ανάξια και ανίκανη κυβέρνηση, ώστε να… μη μπορεί να καθοδηγεί την αγορά με καπιστράνες, να μη θέλει να ελέγξει τον Τύπο, να μη νομίζει ότι τα ξέρει όλα εν πάση περιπτώσει και ν’ απαιτεί να γίνονται στην επικράτεια όλα όπως τα “σχεδιάζουν” κάτι ξέμπαρκοι τεμπελχανάδες στα Υπουγεία.

Μόνο αυτό.

Για να πάρει μπρος η χώρα.

Αν αυτό το ΕΝΑ τ’ ονομάζουν από τώρα φιλελευθερισμό οι σύντροφοι, δεν πειράζει.

Αυτό έκαναν χθες. Αυτό κάνουν σήμερα. Το ίδιο θα κάνουν αύριο. Το “ποίημα” είναι γνωστό από δεκαετίες. Ο αφορισμός και το ανάθεμα επίσης.

Ούτε ξέρουν να κάνουν κάτι άλλο από την απαξίωση οποιασδήποτε ιδέας ή σκέψης που δεν ανήκει στη “γραμμή” τους.

Δεν ξέρουν να κάνουν κάτι άλλο από τη λοιδορία οποιουδήποτε προσώπου δεν ανήκει στην κομματίλα τους. Ακόμα κι αν είναι ο ευφυέστερος ή ο εντιμότερος όλων. Δεν είναι απαραίτητο να είναι δεξιός ή φασίστας για να του ριχτούν. Φτάνει που δεν αντέχει την πορδή τους και “κόβει λάσπη”.

Αν αυτό το ΕΝΑ το λένε από τώρα “νεοφιλελευθερισμό” οι σύντροφοι, δεν πειράζει.

Γιατί εμείς δεν θέλουμε την κυβέρνηση του ενός ή του άλλου αρχηγού. Θέλουμε γενικώς (και προσωρινώς) μία κυβέρνηση που να κάαααααθεται ολημερίς και να μην κάνει τίποτα εκτός από ΕΝΑ σου λέω: Να βγάλει την φορολογική θηλιά από το λαιμό των επιχειρήσεων.

Για να πάρει μπρος η χώρα.

Αν αυτή την “απουσία εξουσίας” που θέλουμε, τη λένε “δεξιά” οι αριστεροί, δεν πειράζει και πάλι.

Αν βγει τώρα ο κάθε επιδοτούμενος φαφλατάς και μας πει φιλελέδες, πειράζει, αλλά “δεν θα τα βάψουμε και μαύρα”. Εδώ λέει φιλελέ τον “Αρκά” ο “Πιτσιρίκος”… Ποιοι είμαστε μεις να προσβληθούμε; Η Νίνα Κασιμάτη που τον είπε “νοσταλγό της χούντας” δε μετράει…

Δεν κολλάμε σ’ αυτά.

Αυτόν τον καιρό οι σύντροφοι “έχουν το πάνω χέρι” στα Μέσα Ενημέρωσης και περνούν ωραία την προπαγάνδα τους. Δεν είναι γνωστό πόσο πείθουν, αλλά δεν είναι αυτό που τους απασχολεί. Θέλουν τον αριθμημένο στρατό τους έτοιμο για την κάλπη. Αλλά για την συγκρότησή του ένας τρόπος υπάρχει, ο γνωστός από πάντα: Η εξαγορά συνειδήσεων.

Κι εμείς τώρα…να περιμένουμε καρτερικά να τελειώσει ο σκυλοπνίχτης, να φύγει αυτή η κυβέρνηση των φραπόγαλων για να έρθει άλλη.

Λες αυτό… και το δικό τους μυαλό πάει στον δικό τους αντίπαλο: Τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ξέρουν ότι είναι και δικός σου πολιτικός αντίπαλος ο Μητσοτάκης, αλλ’ αυτό – με τα Μέσα Ενημέρωσης και τα social media που ελέγχουν – το αποσιωπούν (είναι “μανούλες” σ’ αυτά) για να τονίσουν γκαιμπελικά ό,τι βολεύει το δικό τους αφήγημα: Σε εντάσσουν φασιστικά στο νεοφιλελεύθερο και καλά στρατόπεδο του Μητσοτάκη.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερος φασισμός από αυτή την πάγια μεθοδολογία της αριστεράς.

Είναι ίδιος με τον παλιό φασισμό της χριστιανικής Ελλάδας να ονομάζει Τούρκους τους μουσουλμάνους, αποσιωπώντας το γνωστό: Ότι ήταν βιαίως εξισλαμισμένοι Έλληνες.

Έτσι έγιναν Τούρκοι οι Πομάκοι. Έτσι έγιναν δεξιοί και οι Δημοκράτες.

Πιάνει όμως. Με αυτή τη μέθοδο η αριστερά εγκλωβίζει, για παράδειγμα, τη ρητορική του όμορου χώρου, της ΔΗΣΥ. Εξαναγκάζει τη Φώφη Γεννηματά να εξαπολύει “διμέτωπη επίθεση” κατά της Νέας Δημοκρατίας ΚΑΙ του Σύριζα. Ό,τι όμως και να πει στον “διμέτωπο” Φιλιππικό της, η Φώφη “είναι χαμένη”. Επειδή στο υποσυνείδητο της μάζας “νομιμοποιείται το “νέο δίπολο” που, εν τέλει, συνθλίβει στις συμπληγάδες όσους κινούνται πολιτικά στη “νεκρή ζώνη”. Ταυτόχρονα προδίδει την πολιτική αμηχανία του κεντρώου χώρου, που στοχοποιείται για άλωση αριστερόθεν και δεξιόθεν…

Τα κόμματα που η συγκυρία έφερε να κινούνται σ’ αυτή τη “νεκρή ζώνη”, πάσχουν φανερά και υποφέρουν. Αν δεν καταφύγουν στην “υψηλή πολιτική”, θα εξαερωθούν.

Αλλά… ποιος κατέχει σήμερα την “υψηλή πολιτική”; Οι κομματικοί σωλήνες δίδαξαν μόνο ίντριγκα. Οι σύγχρονοι πολιτικοί μας είναι αμύητοι σ’ αυτήν, κοινώς αδιάβαστοι, απολύτως εμπειρικοί. Δεν έχουμε “μυαλά” ρε παιδί μου…

Για όσους έχουν εντρυφήσει στα μυστικά της Πολιτικής Τέχνης, αυτό το παιγνίδι, όταν μπορεί να γίνεται, είναι πράγματι μαγικό. Είν’ εκείνο που έλεγε ο Φρανσουά Μιττεράν: “Πολιτική είναι η διαχείριση των συμβόλων”.

Την Πολιτική αυτή κατέχουν καλά οι αριστεροί, όχι όμως και οι δεξιοί. Οι οποίοι χάνουν “κατά κράτος” σε όλες αυτές τις στημένες αναμετρήσεις.

Έχουμε ξαναπεί ότι ο αγώνας της ΔΗΣΥ να διεκδικήσει την κεντροαριστερά, είναι άγονος. Τίποτα λιγότερο ή περισσότερο από μια περιττή σκιαμαχία. Το ίδιο ισχύει και για τον “αγώνα” του Τσίπρα να κερδίσει μόνιμα το κεντροαριστερό εκλογικό σώμα και να συγκροτήσει το κόμμα που (από κάτω του) δεν έχει πια. Ο Τσίπρας αυτή την στιγμή, κομματικά, είναι “στον αέρα”. Μετά το ρεσάλτο στην εξουσία, υλοποιεί τώρα το ρεσάλτο στο κεντροαριστερό εκλογικό σώμα.

Δεν θα το πετύχει. Κι ό,τι λίγο πετύχει, θα το χάσει, όταν χάσει την εξουσία.

Είναι άγονοι και οι δύο “αγώνες” (του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ) για έναν πολύ απλό λόγο: Το εκλογικό σώμα δεν ψηφίζει πια με βάση την ιδεολογία. Μπορεί να το κάνουν αυτό οι ακροδεξιοί και οι ακροαριστεροί, όχι όμως οι πολλοί, καθόλου δε οι φιλήσυχοι Δημοκράτες.

Η πλειοψηφία ψηφίζει με βάση την τσέπη. Μια μειοψηφία ψηφίζει βέβαια με την λογική “το μη χείρον βέλτιστον”.

Αλλ’ αυτό δεν υπακούει σε ετικέτες του τύπου “κεντροαριστερά” ή “κεντροδεξιά”.

Όσο για τους στοχαστές που – μακριά από σκοπιμότητες – θέλουν να θέσουν ζητήματα για περίσκεψη, δεν τολμούν να πουν ευθέως τη γνώμη τους, επειδή τα μίσθαρνα τελώνια του διαδικτύου τους ρίχνουν αμέσως στ’ άγρια θηρία της Ρωμαϊκής αρένας.

Το εκλογικό σώμα που διεκδικείται από τους μεν ή τους δε, κερδίζεται μόνο από το κόμμα που μπορεί και διορίζει. Αυτόν τον καιρό διορίζει ο Τσίπρας. Διορίζει κόσμο και, φυσικά, κερδίζει ψήφους, άρα και τη μάχη της κεντροαριστεράς. Ο πρωθυπουργός χάνει μόνο τους ψηφοφόρους που ψυχανεμίζονται ότι τα ηνία της εξουσίας αλλάζουν χέρια όπου νά ‘ναι.

Όμως η κεντρώα παράταξη δεν μπορεί να στηθεί πάνω σ’ αυτή την αποχυμωμένη κατηγορία των ψηφοφόρων, ούτε βέβαια σ’ αυτή την ευτελή ιδεολογία, ακόμα κι αν η “κεντροαριστερά” ακούγεται ακόμα σήμερα παχιά και ζουμερή. Δεν είναι.

Η Νέα Δημοκρατική Πράταξη χρειάζεται αισθαντικούς πολίτες, όχι αναίσθητους, πολλώ δε μάλλον, δεν χρειάζεται καιροσκόπους και ιδιοτελείς πολίτες που βρήκαν ασμένως στέγη στον ΣΥΡΙΖΑ όταν είδαν ότι “είναι στα πάνω του” και διεκδικεί με απαιτήσεις την εξουσία.

Αν αυτό δεν είναι επιχείρημα για επείγουσα αλλαγή αντίληψης και τακτικής της ΔΗΣΥ στην “διαχείριση των συμβόλων”, ε, τότε, ο ενδιάμεσος χώρος είναι άξιος της ιστορικής του μοίρας.

Για να τον αναστήσει λοιπόν ο νέος αρχηγός που θα βγει από την λαϊκή βάση τον Οκτώβριο, θα χρειαστεί αλλαγή πλεύσης.

Όμως η αλλαγή πλεύσης δεν γίνεται χωρίς στέρεο ιδεολογικό αφήγημα. Που σημαίνει πρακτικά ότι δεν φτάνει ο αρχηγός από την βάση, χρειάζεται δίπλα του και η Δημοκρατική Διανόηση, κατεξοχήν παραγωγός πολιτικής σκέψης. Όπως το είχε πει ο Ανδρέας Παπανδρέου μετά τον εκλογικό θρίαμβό του το 1981: “Πιστεύουμε ότι θα συναντήσουμε την διανόηση στην πορεία”.

Δεν την συνάντησε όμως. Και το πλήρωσε ακριβά η ίδια η χώρα.

Αυτή τη φορά, ο νέος αρχηγός, εκλεγμένος από την λαϊκή βάση πια, πρέπει να πετύχει εκεί που απέτυχε ο Ανδρέας: Να μετατρέψει σε θεμελιώδη πολιτικό όρο και κοινή αξία την διανόηση (και τον Τύπο) που απ’ άκρη σ’ άκρη το πολιτικό σύστημα της χώρας εδώ και σαράντα χρόνια περιφρονεί.

Ροή Ειδήσεων

6193266 1

20/04/2024 | 07:46

“Επίθεση” των φίλων της Φενερμπαχτσέ στον Μπονούτσι στα social media

20/04/2024 | 07:00

Βίντεο: Σπάνια πλάνα της χρυσής πεταλούδας Kaiser-i-Hind καταγράφηκαν στην Κίνα

19/04/2024 | 23:59

Μαθητικό Συνέδριο για τον Ρίτσο στην Πόλη με σημαντική συμμετοχή από εκπροσώπους των γραμμάτων και τεχνών
standard

19/04/2024 | 23:53

Standard & Poor’s: Αναβάθμιση σε θετικό outlook για το ελληνικό αξιόχρεο

19/04/2024 | 23:50

Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το Σάββατο στην Αθήνα

19/04/2024 | 23:40

Τόνια Σωτηροπούλου: “Μόνο στον σκύλο μου δεν πρότειναν να κατέβει για δημοτικός σύμβουλος”
peripoliko

19/04/2024 | 23:30

Κακουργηματική δίωξη σε 43χρονο για ενδοοικογενειακή βία

19/04/2024 | 23:30

Χ. Δούκας: Το έργο της Διπλής Ανάπλασης αποκτά σφυγμό – Η συστηματική προσπάθεια που κάναμε αποδίδει καρπούς

19/04/2024 | 23:20

Βουλή: Ερώτηση του ΠΑΣΟΚ για την κυβερνοασφάλεια και τη διαρροή προσωπικών δεδομένων
xatzidakis 071223

19/04/2024 | 23:20

Κ.Χατζηδάκης: Η λέξη – κλειδί για Ελλάδα και Ευρώπη είναι η ανταγωνιστικότητα

19/04/2024 | 23:13

Παναθηναϊκός AKTOR: «Καθάρισε» στο φινάλε κόντρα στο Περιστέρι

19/04/2024 | 23:10

ΔΥΠΑ: Μειώθηκαν κατά 4% οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Μάρτιο του 2024 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα
ioanna maleskou 170424

19/04/2024 | 23:01

Μαλέσκου για Περρή: «Μιλάει για μένα με τα χειρότερα λόγια, χωρίς καν να με γνωρίζει»

19/04/2024 | 23:00

Τέλος Επιτηδεύματος: Βαρύς ο λογαριασμός για τις επιχειρήσεις με βραχυχρόνιες μισθώσεις  

19/04/2024 | 22:50

Πιο κοντά στην 16η θέση η Ελλάδα
maria mosxopoulou 160424
Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών: Αναγκαίος αλλά όχι Επαρκής
milliordos
«Καιρός να ζήσουμε παιδί μου, ξημερώνει..»
lazaros lavasidis kentriki
Λάζαρος Λαβασίδης: Ένα πείραμα εν αναμονή
screenshot 14
Κρείττον του λαλείν το σιγάν
280699874 2173598039475106 5681344062880807178 n
Στέλλα Μπελιά: «Αριστερά με ακροδεξιά επιχειρήματα»
231204123225 01 gaza attack 120323
Σφοδροί βομβαρδισμοί του Ισραήλ, στη νότια Γάζα