Αθήνα

13 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Γιώργος Καραϊβάζ: Θρήνος στο τελευταίο αντίο στον δημοσιογράφο (ΒΙΝΤΕΟ)

OPINION

Κάλπη και Δημοκρατία: Έννοιες πάντα ταυτόσημες;

Έγινε πολύ μεγάλη κουβέντα όσον αφορά τη σύνθεση του Ιδρυτικού μας συνεδρίου και τον τρόπο συγκρότησης της Κεντρικής Επιτροπής.

Έγινε πολύ μεγάλη κουβέντα όσον αφορά τη σύνθεση του Ιδρυτικού μας συνεδρίου και τον τρόπο συγκρότησης της Κεντρικής Επιτροπής.

Και έχει σημασία ότι το συνέδριο ήταν ιδρυτικό.

Γράφει ο Βασίλης Κίτσιος*

Γιατί εάν συμφωνούμε ότι στη δημοκρατία ισχύει η αρχή της πλειοψηφίας με διασφαλισμένο όμως το δικαίωμα έκφρασης της άποψης της μειοψηφίας, τότε σε ένα ιδρυτικό συνέδριο είναι  άλλο η κάλπη και άλλο η δημοκρατική εκλογή. Είναι άλλο το εκλεγμένο όργανο και άλλο το όργανο που εκφράζει αναλογικά τις απόψεις.

Η δημοκρατική εκλογή (όχι η σκέτη εκλογή), έχει μια αναγκαία (όχι αναγκαστικά και ικανή) συνθήκη. Την λειτουργία των οργανώσεων βάσης.

Η λειτουργία των οργανώσεων βάσης είναι αυτή που δημιουργεί τον κοινό τόπο έκφρασης, λειτουργίας και δράσης. Ο κοινός τόπος όπου τα μέλη γνωρίζονται και βάσει των απόψεών τους, ψηφίζουν και εκλέγουν συνέδρους-φορείς απόψεων ώστε να εκπροσωπηθούν σε ένα συνέδριο.

Ποιες ήταν όμως οι οργανώσεις βάσεις, που σύμφωνα με κάποιους θα έπρεπε να εκλέξουν «δημοκρατικά» το σύνολο των συνέδρων;

Στην κάλπη της κάθε γειτονιάς ψήφισαν πολίτες προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΔΗΣΟ, το Ποτάμι και τη ΔΗΜΑΡ. Πολίτες που τα τελευταία χρόνια είχαν αποσυρθεί από τις οργανώσεις. Πολίτες που ποτέ πριν δεν είχαν ασχοληθεί με κάποιο κόμμα αλλά θέλησαν να στηρίξουν το εγχείρημα του Κινήματος μέσω κάποιας υποψηφιότητας. Ψήφισαν πολίτες που ποτέ πριν δεν είχαν ανταλλάξει απόψεις. Το γεγονός της συνεύρεσης στην κάλπη της ίδιας γειτονιάς τους καθιστά ικανούς να εκλέξουν «δημοκρατικά» συνέδρους-φορείς απόψεων; Και που αυτοί οι υποψήφιοι σύνεδροι θα είχαν εκφράσει τις προθέσεις τους για το τι θα στηρίξουν στο συνέδριο ώστε να ψηφιστούν δημοκρατικά από τα μέλη;

Πού στηρίζεται η απαίτηση, ο κάθε υποψήφιος που δεν είχε μέχρι σήμερα εμπλοκή με κομματικές οργανώσεις, να γνωρίζει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας ποιος τον ψήφισε, ώστε να τον «κινητοποιήσει» ξανά υποδεικνύοντάς του παράλληλα και ποιος είναι ο υποψήφιος σύνεδρος που θα στηρίξει τις απόψεις του σε ένα ιδρυτικό συνέδριο; Γιατί αυτό είναι «δημοκρατικό»;

Πού στηρίζεται η απαίτηση να προσαρμοστούν από τη μια στιγμή στην άλλη στελέχη που στους χώρους τους και στα κόμματά τους λειτουργούσαν με διαφορετικούς όρους και κανόνες, στην εσωκομματική λειτουργία και εκλογική πρακτική του ΠΑΣΟΚ (μέτρα, γραμμές, υπολογισμός ποσοστώσεων κλπ); Που είναι δίκαιο να παίξουν κυνηγητό ο λαγός και το ψάρι; Στη θάλασσα ή στη στεριά;

Μήπως είναι αυτές οι απαιτήσεις που οδήγησαν τα τελευταία χρόνια στην παραγωγή «στελεχών»  γραφείου που η μόνη τους «προσφορά» είναι η λειτουργία του ενδιάμεσου; Σχετίζεται αυτή η απαίτηση με επαγγελματικά μεν, πολιτικά ανεπαρκή δε «στελέχη» που η όποια αναφορά τους στηρίζεται στην προνομιακή σχέση με την εκάστοτε ηγεσία;

Η ορθή αρχική επιλογή για δισδιάστατη συγκρότηση (εκλογή και ορισμός) και του σώματος του συνεδρίου και της Κεντρικής Επιτροπής, άλλαξε άκομψα την παραμονή του συνεδρίου. Αλλιώς σχεδιάστηκε η προσυνεδριακή περίοδος και άλλα εν τέλει εφαρμόστηκαν. Όποιες και αν ήταν οι ενστάσεις της τελευταίας στιγμής, έπρεπε να υπάρξει και εκλογή παράλληλα με τον ορισμό. Και αυτός ήταν ο  κύριος λόγος για την πικρία όσων συμμετείχαν στις διαδικασίες και  με ειλικρίνεια εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους στη συνέχεια

Δεν μπορεί όμως να αποτελεί τη διαρκή καραμέλα όσων εσκεμμένα θέλουν να μειώσουν το Κίνημα Αλλαγής. Δεν μπορεί να είναι επιχείρημα όσων στάθηκαν απέναντι στο Κίνημα και όσων θα ήταν απέναντι σε κάθε περίπτωση.

Αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι όσο μεγάλο πρόβλημα ήταν η άποψη του κόσμου για κάποια προβεβλημένα στελέχη του χώρου μας, άλλο τόσο και ίσως ακόμη μεγαλύτερο ήταν η άποψη των στελεχών αυτών για τον εαυτό τους.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνει σαφές, ότι ο τρόπος συγκρότησης των οργάνων δεν μπορεί για κανένα να αποτελέσει δικαιολογία για την υποβάθμιση της λειτουργίας τους και τον παροπλισμό τους. Δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για την παράκαμψη των καταστατικών προβλέψεων. Δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για την καθυστέρηση της υλοποίησης του οργανωτικού σχεδιασμού.

Το στοίχημα πλέον είναι η περιφερειακή συγκρότηση και η δημιουργία των οργανώσεων βάσης. Έτσι ώστε να υπάρξει ο κοινός τόπος για την ώσμωση των απόψεων που συγκροτούν το Κίνημα και τη δημιουργία των προϋποθέσεων της δημοκρατικής εκλογής των οργάνων.

*Ο Βασίλης Κίτσιος είναι μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Κινήματος Αλλαγής

Κι όμως, η Μάνια Τέκου ήταν ειλικρινής – A Tribute
Πολιτική διαχείριση της πανδημίας στην Ελλάδα
Κοινωνίες των «ευτυχισμένων» άξιων ή της αξιοπρέπειας;
Μετά το 2023 η ανάκαμψη… και ΕΑΝ
Παγκόσμια Ημέρα στο “Φάσμα του αυτισμού”  
Το δηλητήριο του διχασμού