Κάλπικη λίρα φέτος ο Τουρισμός της Ελλάδας | TheCaller Κάλπικη λίρα φέτος ο Τουρισμός της Ελλάδας - TheCaller

Αθήνα

29 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Γλυκά Νερά: Συγκλονίζει ο μαραγκός που επισκεύασε τη σπασμένη πόρτα της μεζονέτας – «Είχε σπάσει από κάποιον που είχε πάρει φόρα»

OPINION

Κάλπικη λίρα φέτος ο Τουρισμός της Ελλάδας

Κρύος ιδρώτας λούζει την πλειοψηφία των τουριστικών επιχειρήσεων. Οι τουριστικές εταιρείες οφείλουν πλέον να ανοίξουν δεδομένου ότι δεύτερη χρονιά κλειστή επιχείρηση ελλοχεύει ο κίνδυνος να βγει εκτός αγοράς, ενώ και αυτοί που άνοιξαν το 2020 δυστυχώς και το 2021 θα συσσωρεύσουν επιπλέον ελλείμματα

Την αναθέρμανση για μόνο μια εβδομάδα της υποτονικής μέχρι πρότινος ζήτησης, με αύξηση των κρατήσεων έως και 20%, σηματοδότησε η σημειολογική επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού, τη στιγμή που το 20% των ξενοδοχείων πανελλαδικά έχει επαναλειτουργήσει για την υποδοχή των πρώτων ταξιδιωτών και το 5% από αυτές να κλείνουν σχεδόν αμέσως και να επαναπροσδιορίζουν το άνοιγμα τους για την 1η Ιουλίου.

Ο Μάιος να θεωρείται ένας χαμένος τουριστικά μήνας, ως ένας Μάρτιος και Απρίλιος σε μια κανονική σεζόν τύπου 2019, και ο Ιούνιος να αναμένεται να κριθεί στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, υπό την προϋπόθεση ότι θα το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις χώρες που αποτελούν πηγές ταξιδιωτών για τη χώρα μας.

Αρχικός στόχος τον τουριστικών επιχειρήσεων να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των τουριστών το αναιμικό δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου, οι επιχειρηματίες προχωρούν σε προσφορές, μειώνοντας τις τιμές ακόμη και κατά 55%, προσπαθώντας να τονώσουν τη ζήτηση πριν από το ελπιδοφόρο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, κατά το οποίο μπορεί σε κάποιες περιοχές να καταγραφούν μεγέθη στο 40% με 50% με εκείνα του 2019, έτους ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό.

Τα μέχρι στιγμής μηνύματα όμως δεν αφήνουν σημάδια αισιοδοξίας με:

Γαλλική αγορά

Πάρα την ανακοίνωση του Υπουργού Τουρισμού για 3 επιπλέον πτήσεις από γαλλική αεροπορική εταιρεία, αυτές δεν θα ξεκινήσουν πριν την 1η Ιουλίου και το κόστος τους είναι απαγορευτικό για τους T.O.’s στην Γαλλική Επικράτεια.

Επίσης τα συστήματα κρατήσεων των περισσοτέρων T.O.’s της Γαλλίας από τα μέσα Απριλίου  και δεν δέχονται νέες κρατήσεις έως της 15 Ιουνίου, ενώ προωθούν τους πελάτες που έχουν κράτηση πριν της 15 Ιουνίου για μετάθεση των διακοπών τους σε άλλες ημερομηνίες μέσα στο 2021.

Γερμανική Αγορά

Το γερμανικό κράτος προωθεί μετά από πολλά χρόνια των εσωτερικό τουρισμό στους πολίτες του κι κυρίως στα θέρετρα της βορείου θάλασσας. Η εικόνα αυτή αποτυπώνεται και στις πληρότητες των ξενοδοχείων που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας και αναφέρουν έως και 98% πληρότητα σε ορισμένες τουριστικές περιοχές.

Τσεχία και Πολωνία

Με περιορισμένες αεροπορικές θέσεις οι δυο αυτές αναδυόμενες αγορές με μεγάλο ποσοστό αφίξεων και guarantee συμβολαίων στην Ελλάδα προσπαθούν να ενισχύσουν το πρόγραμμα τους για 3 μήνες Ιούλιο – Σεπτέμβριο, ενώ ετοιμάζονται για την επόμενη μέρα.

Σκανδιναβικές αγορές

Δανοί, Νορβηγοί και Σουηδοί «μετέθεσαν» την έναρξη τους για μετά της 21 Ιούνιο.

Οι Σουηδοί ειδικά, οι οποίοι θα ταξιδέψουν, μόνο μία πτήση έχουν για την Κρήτη και στις κρατήσεις καταγράφονται μόλις 60 θέσεις από τις 220 που διαθέτει το αεροπλάνο!

Οι Φιλανδοί τελικά ανακοίνωσαν την ακύρωση όλων των ταξιδιών στην Ελλάδα έως 31 Αυγούστου 2021 με ενδεχόμενο επέκτασης της απαγόρευσης.

Ηνωμένο Βασίλειο

Με την Ελλάδα να είναι στην πορτοκαλί ζώνη, πάρα την προσπάθεια ορισμένων ΜΜΕ στην Ελλάδα να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη ότι η χώρα είναι «πράσινη»,  η αρνητική στάση της Βρετανίας προκαλεί επιπλέον ανησυχία και ουσιαστικά αποτελεί το σοβαρότερο πρόβλημα για την περιοχή μας και την χώρα ολόκληρη. Οι Άγγλοι τείνουν να πραγματοποιούν και φέτος διακοπές σε τουριστικά θέρετρα της χώρας τους και με τους T.O.’s του Ηνωμένου Βασιλείου να ανακοινώνουν διαδοχικά την παράταση της έναρξης των πτήσεων στην Ελλάδα έως και της 31 Αυγούστου.

Την ίδια στιγμή, πάντως, μείζον πρόβλημα παραμένει η έλλειψη ρευστότητας των τουριστικών επιχειρήσεων, ειδικά αυτών που άνοιξαν την σεζόν του 2020 και στήριξαν την ελληνική οικονομία και κατ’ επέκταση έμμεσα την κυβέρνηση. κάτι που ενδεχομένως να οδηγήσει σε λουκέτα πολλά ξενοδοχεία που δεν θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις συσσωρευμένες υποχρεώσεις τους.

Άμεσα μέτρα για την πραγματική ενίσχυση του τουρισμού αποτελούν:

  • Παράταση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων για 1 χρόνο σε όσους δεν άνοιξαν το 2020 και για 2 χρόνια σε όσους άνοιξαν την σεζόν του 2020 και στήριξαν την ελληνική οικονομία που έχουν χορηγηθεί μέσω του ΕΤΕΑΝ (ΤΕΠΙΧ και Ταμείο Εγγυοδοσίας).
  • Διπλάσιο ποσοστό επιδότησης από τον εγκεκριμένο ποσοστό μέσω του ΕΣΠΑ για το πρόγραμμα ενισχύσεις (όπως της εστίασης) των ξενοδοχείων που λειτουργήσαν την σεζόν του 2020
  • Μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή έως τέλος του 2022 (ώστε να εξεταστούν τα αποτελέσματα με δυνατότητα επέκτασης και το 2023), το οποίο θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων στη δύσκολη προσπάθεια επανεκκίνησης του ελληνικού τουρισμού και θα αποδώσει στο τέλος στα δημόσια ταμεία περισσότερα έσοδα.
  • Παράταση του μέτρου των αναστολών των συμβάσεων εργασίας έως τις 31-10-2021 για τις εποχικές επιχειρήσεις και έως την 31-12-2021 για τις συνεχούς λειτουργίας επιχειρήσεις με στόχο τον περιορισμό των απολύσεων.
  • Παράταση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως το τέλος του 2021 (για εποχικής και συνεχούς λειτουργίας επιχειρήσεις) με επιδότηση του συνόλου των εργοδοτικών εισφορών. Ειδικά για τις εποχικές επιχειρήσεις παροχή της δυνατότητας εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου και τον μήνα Ιούνιο.
  • Απαλλαγή των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων από το συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.

Κατά την εφαρμογή του μέτρου της επιδότησης παγίων δαπανών μη συνυπολογισμό του επιστρεπτέου μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής, το οποίο άλλωστε αποτελεί δάνειο.

Ροή Ειδήσεων

24/06/2021 | 22:21

Έντονη κινητικότητα Γερουλάνου

24/06/2021 | 22:07

Τζόκερ – κλήρωση 2302: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί για σήμερα Πέμπτη 24/6

24/06/2021 | 22:07

Θρήνος στην Καβάλα: Αυτοκτόνησε αγρότης! Είχε χάσει σύζυγο και παιδί από κορονοϊό

24/06/2021 | 21:57

Στο Βερολίνο ο Τσίπρας με τους Σοσιαλιστές και με ατζέντα τις κοινωνικές ανισότητες

24/06/2021 | 21:56

Σταύρος Δαϊλάκης: Πέθανε ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας

24/06/2021 | 21:51

H Microsoft παρουσίασε τα Windows 11- Δωρεάν η αναβάθμιση από τα Windows 10

24/06/2021 | 21:42

Κορονοϊός – Σουρβίνος για μετάλλαξη Δέλτα: Νέοι και ανεμβολίαστοι τα νέα κρούσματα

24/06/2021 | 21:39

Γλυκά Νερά: «Ρουκέτα» Κατερινόπουλου – «Μήπως ήξερε κάτι η Καρολάιν για τον 32χρονο και απειλούσε να τα βγάλει στη δημοσιότητα»;

24/06/2021 | 21:23

Τσίπρας: Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι σημαντικό βήμα, αλλά πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα

24/06/2021 | 21:12

Δημοσκόπηση Interview: 14,8% μπροστά η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ- Στο 7% το Κίνημα Αλλαγής

24/06/2021 | 21:06

Αθωώθηκε ο Mr Bitcoin για τη συντριπτική πλειονότητα των κατηγοριών- Η δήλωση της Κωνσταντοπούλου

24/06/2021 | 20:55

Snik: Έκανε άνω-κάτω με τα «καμώματά» του την πρόβα των MAD VMA 2021 – Άλλαξε το πρόγραμμα εξαιτίας του

24/06/2021 | 20:55

Γιαννακόπουλος: «Δεν ασχολούμαι με τον Παναθηναϊκό- Όποιος θέλει, μπορεί να αγοράσει την ΚΑΕ»

24/06/2021 | 20:41

Σάκης Ρουβάς: Πώς αντέδρασε on camera οταν τον ρώτησαν για συνεργασία με τον Τριαντάφυλλο

24/06/2021 | 20:30

Κορονοϊός: ΠΟΥ – Ετήσιος εμβολιασμός για ηλικιωμένους – ευπαθείς, ανά δύο έτη για τον γενικό πληθυσμό
Γιώργος Σιακαντάρης: Μόνο ο σύζυγος είναι δολοφόνος;
«Έμπνευση για την νέα αλλαγή»
Ανδρέας Παπανδρέου – Τα αίτια μιας διαχρονικής δημοφιλίας
«Η Καρολάιν, η Δήμητρα, ο Βαγγέλης, η Ελένη…»
Σπουδές και Εργασία!
Θα αλλάξει o Μπάιντεν την Ευρώπη;