Αθήνα

17 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Συγκλονίζει η Ελένη Ψυχούλη: «Έφυγε νωρίς από καρκίνο κι αυτό μου έμαθε να είμαι ταπεινή»

OPINION

Κανένας μόνος!

Έκλεισαν τα σχολεία, μετά τα δικαστήρια, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, ύστερα τα καφέ, τα εστιατόρια και τα εμπορικά, ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται, το ίδιο συμβαίνει

Όλα σχεδόν τα κράτη παίρνουν έκτακτα μέτρα, κηρύσσουν πολιτείες και χώρες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στη γειτονική Ιταλία ο αριθμός των θανάτων καθημερινά αυξάνεται και το άκουσμα τους προκαλεί σύγκρυο. Υπεύθυνοι και ΜΜΕ επαναλαμβάνουν μονότονα τα μέτρα προφύλαξης, αλλά όταν οι ερωτήσεις γίνονται πιο συγκεκριμένες και απαιτούν απαντήσεις για το αύριο, η αμηχανία είναι διάχυτη παντού, τη νιώθεις.

Μόνο ένα σίγουρο, μόνο αυτό επαναλαμβάνουν όλοι ξανά και ξανά: μείνετε σπίτια σας, όσο λιγότερες επαφές και συναναστροφές, τόσο καλύτερα.

Το μόνο μέσο άμυνας είναι η απομόνωση.
Είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί, αλλά συγχρόνως ο καθένας χωριστά. Είναι και αυτό ένα είδος συλλογικότητας, να πρέπει να προσπαθήσεις μόνος για κάτι, μόνο αν όλοι κάνουν το ίδιο θα πετύχει, αλλά αν βρίσκονται μαζί το καταστρέφουν. Ακούγεται εύκολο, θα δούμε πόσο είναι.

Σε μια κοινωνία που η ελευθερία του ατόμου, ειδικά η ελευθερία της επιλογής είναι ταμπού. Ειδικά όταν επίσημα χείλη λένε ότι η συμπεριφορά είναι θέμα ατομικής επιλογής και ευθύνης, ξεχνώντας ασυλλόγιστα ότι υπάρχει και η κοινωνική ευθύνη. Ο φόβος, ο φόβος που απλώνεται παντού σα σκιά βοηθάει. Ήδη γίνεται φανερό. Όσο και να γκρινιάζουν κάποιοι για την αιώνια ελληνική επιπολαιότητα και ανωριμότητα, οι κλειστοί χώροι αδειάζουν όλο και περισσότερο πριν τους κλείσουν.

Ακόμα και το παράδοξο της προτροπής “όσοι πιστεύουν δεν κολλάνε”, δεν εισακούγεται από πολλούς, φάνηκε χθες. Εκτός και αν όσοι πιστεύουν είναι πολλοί λίγοι και οι υπόλοιποι αποφάσισαν να κάνουν τα κουμάντα τους. Όμως το ερώτημα είναι πόσο θα κρατήσει, πόσο θα αντέξει ο καθένας τη μοναξιά του.

Όταν οι μέρες θα περνούν, όταν τα κρούσματα θα αυξάνονται, όταν θα περιμένουμε την ημερήσια ανακοίνωση των απωλειών.Κανένας δε μπορεί να προβλέψει πόσο θα διαρκέσει. Υπάρχουν μοντέλα, αλλά τα μοντέλα κάποτε διαψεύδονται. Πρέπει να ετοιμαστούμε, είναι πρωτόγνωρα όσα θα ζήσουμε.

Αν η διάρκεια είναι πολύ μεγάλη θα έρθουν και άλλα προβλήματα.
Προβλήματα που μόνο η αντίδραση του κράτους δε θα αρκεί για να τα αντιμετωπίσει, θα χρειαστεί η συμβολή όλων μας.

Όμως δεν θα είναι εύκολο, ακριβώς επειδή θα είναι ο καθένας μόνος στο σπίτι.

Γι αυτό από τώρα πρέπει να ετοιμάζονται νέα δίκτυα μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως τοπικά για να μπορούν να δράσουν άμεσα και αποτελεσματικά. Να σκεφτούμε τι ανάγκες θα υπάρξουν και τον τρόπο που θα τις αντιμετωπίσουμε.

Είναι και ένας τρόπος να νιώσουμε κοινότητα, να νιώσουμε μαζί, να αναπτύξουμε καινούριους δεσμούς, μέσα στην απομόνωση μας.Τα πράγματα πάντα έχουν δυο όψεις, ενυπάρχει το παράδοξο, κάθε δύσκολη στιγμή είναι και μια ευκαιρία, εκεί που φαίνεται ότι είναι το τέλος, ξεκινάει μια καινούρια αρχή.

Πρέπει να το φανταστούμε και να το προσπαθήσουμε. Δεν είμαστε μόνοι, κανένας δεν είναι.

Μήτσος Παλαιολογόπουλος: Ένας αυτοδίδακτος άνθρωπος που άφησε το αποτύπωμα του και στην ιστορική γραφή
Οι λίγοι πού θεωρούν τον Κουφοντίνα ήρωα είναι βουτηγμένοι στην παράνοια
Η Προεδρία Μπάιντεν, η Ελλάδα, ο Αλβανικός παράγοντας και η προοπτική ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων στους Ευρωατλαντικούς θεσμούς
Αποφασισμένη για Σχέδιο «Β» στον Τουρισμό η κυβέρνηση
Περί συμμαχιών ο λόγος
«Καλύτερα να κάνει πίσω η Πολιτεία παρά να ηρωοποιήσει τον Κουφοντίνα»