Αθήνα

 

30 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Σοκ στον αέρα για την Κατερίνα Καινούργιου: «Γαμ…» – «Κλείστε παιδιά, κλείστε»

OPINION

Καθένας με τα όπλα του…

Το ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, είναι ηλίου φαεινότερο, το ότι οι εκλογές θα γίνουν με την λήξη της τουριστικής περιόδου και αυτό είναι επίσης φανερό.

Γράφει ο Γιάννης Σουλαδάκης


Όμως σήμερα, δεν θα μπω σε αναλύσεις και εκτιμήσεις για το πως και το γιατί η κυβέρνηση και προσωπικά ο κύριος Μητσοτάκης οδηγείται σ αυτή την απόφαση.

Στην πολιτική και στην εκλογική αναμέτρηση κρίνονται και πολιτικές και πρόσωπα, Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ετοιμάζουν τα όπλα τους γι αυτήν την εκλογική αναμέτρηση.

Η Νέα Δημοκρατία, με δεδομένο ότι σε σημαντικούς τομείς δεν τα πήγε καλά, θα επιχειρήσει να αναδείξει κυβερνητικό έργο και πρόσωπα, εκεί που εκτιμά ότι η κοινωνία έχει θετική εικόνα.

Το ενδιαφέρον είναι, ότι κοινό χαρακτηριστικό στους εμφανιζόμενους ως επιτυχημένους τομείς, επικεφαλής βρίσκονται πρόσωπα μη προερχόμενα από την Νέα Δημοκρατία, είναι κυρίως ΠΑΣΟΚογενείς.

Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ ως εμπροσθοφυλακή, ως γραμμή κρούσης, τους ΠΑΣΟΚογενείς βάζει μπροστά.

Μια ενδιαφέρουσα διαπίστωση είναι, ότι και Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, τελικά η δεν έχουν δικά τους στελέχη προερχόμενα από τον χώρο τους για να βάλουν εμπροσθοφυλακή, μονάδες πρώτης γραμμής και κρούσης για τις επόμενες εκλογές, η φοβούνται το ΠΑΣΟΚ και νομίζουν ότι με αυτές τις επιλογές θα ανακόψουν την άνοδό του, τελικά μάλλον ισχύουν και τα δυό.

Το ΠΑΣΟΚ αντίθετα, ετοιμάζεται για τις εκλογές πλήρως ανανεωμένο, με νέα φρέσκα κυρίως πρόσωπα, ιδέες και προγράμματα κι αυτό είναι το μεγάλο του πλεονέκτημα, το ΠΑΣΟΚ και πάλι ανανεώνει την πολιτική ζωή του τόπου.

Εδώ όμως χρειάζονται απαντήσεις, κυρίως στο γιατί στην πολιτική τους πρακτική, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ μοιάζουν και γιατί το ΠΑΣΟΚ διαφέρει κι αυτή η διαφορά είναι το τεράστιο πλεονέκτημά του.

Νέα Δημοκρατία, μια ματιά στην ανθρωπογεωγραφία του βασικού κυβερνητικού, στελεχιακού δυναμικού της, του προερχομένου από την Νέα Δημοκρατία, θα διαπιστώσει ότι κατά κανόνα, προέρχονται, είναι γόνοι από τα λεγόμενα πολιτικά τζάκια, στην ουσία από την παλιά πολιτική κομματική φεουδαρχία.

Στην πραγματικότητα, η Νέα Δημοκρατία δεν ανανεώνεται με δυνάμεις μέσα από την κοινωνία, αλλά από την κομματική, οικογενειακή φεουδαρχία, διαπαιδαγωγημένη στην μικροπολιτική διαχείριση του κράτους και μέχρι εκεί, πουθενά στην εξέλιξη της Νέας Δημοκρατίας δεν θα βρείτε μια καινοτόμο πολιτική πρόταση, ένα πραγματικό εκσυγχρονισμό.

ΣΥΡΙΖΑ, στην πραγματικότητα λειτουργεί ως περιχαρακωμένος χώρος του 3%, που κάθε μεγαλοπαράγοντας λειτουργεί ως εσωκομματικός φεουδάρχης, στην ουσία η ανανέωση. η άμεση παρουσία της δυναμικής της ανανέωσης απουσιάζει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και παραμένει ένα γραφειοκρατικό μόρφωμα, με σκληρούς εσωτερικούς συσχετισμούς και κομματικά συμφέροντα, γι αυτό δεν ανανεώνεται, ούτε ιδεολογικά, ούτε πολιτικά, ούτε προγραμματικά, αν ψάξει κανείς στην πολιτική και κυβερνητική εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα βρεί ούτε μια καινοτόμα πολιτική, η προγραμματική πρόταση.

Το ΠΑΣΟΚ, είναι ένα βασικά κινηματικού χαρακτήρα πολιτικό ρεύμα, ένα πολιτικό κόμμα που συνεχώς ανανεώνεται από την ίδια την κοινωνία, στην πραγματικότητα, αυτό που επιχειρούν να εμφανίσουν ως αδυναμία, ως μειονέκτημα του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή τα νέα άγνωστα πρόσωπα, είναι η δύναμή του.

Το ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του, ανοικτό στην κοινωνία, συνεχώς τροφοδοτεί την πολιτική με νέες ιδέες, με καινοτόμες πολιτικές, με πραγματικές αλλαγές, με νέα πρόσωπα από τα δυναμικά στρώματα της κοινωνίας, είναι ένας κινηματικός φορέας συνεχούς ανανέωσης. Δεν είναι τυχαίο ότι στο ΠΑΣΟΚ, όσοι θεώρησαν ότι είναι αναντικατάστατοι, ότι το ΠΑΣΟΚ εξαρτιόταν από τους ίδιους, είτε ηττήθηκαν, είτε εξαφανίστηκαν, είτε αναζήτησαν στέγη «της προσκολλήσεως» σε άλλους πολιτικούς χώρους.

Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά του ΠΑΣΟΚ από την Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, τα κινηματικά του χαρακτηριστικά, κίνημα συνεχούς ανανέωσης σε ιδέες και σε στελέχη μέσα από την κοινωνία.

Πηγαίνομε προς εκλογές, ο καθένας με τα όπλα του λοιπόν και τις εμπροσθοφυλακές του.

Η Νέα Δημοκρατία, με συνεχή επικοινωνιακά, λαϊκίστικα τερτίπια και εμπροσθοφυλακή τους ΠΑΣΟΚογενείς .

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με επαναλαμβανόμενες παντομίμες του Τσίπρα και εμπροσθοφυλακή κάτι κουρασμένους κι απελπισμένους ΠΑΣΟΚογενείς

Το ΠΑΣΟΚ ανανεωμένο από την κοινωνία, σε ιδέες και πρόσωπα, με κινηματική δυναμική, φέρνει νέο πνεύμα, νέες ιδέες, νέους ανθρώπους στο προσκήνιο, κίνημα συνεχούς ανανέωσης ιδεών και προσώπων, το ΠΑΣΟΚ πάλι θα ξαναφέρει την ελπίδα, πάλι θα επιβεβαιώσει το ότι τα τελευταία 50 χρόνια, κάθε πρόοδος, κάθε θετική εξέλιξη, είναι αποτύπωμα, είναι έργο ΠΑΣΟΚ.

Τελικά, το ανανεωμένο ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει, διότι εκφράζει τις νέες ανάγκες της κοινωνίας, διότι είναι δύναμη προόδου και προοπτικής, διότι οι πολίτες επιλέγουν την πρόοδο και όχι την στασιμότητα και την οπισθοχώρηση, διότι η δύναμή του είναι αυτό που επιχειρούν οι πολιτικοί του αντίπαλοι να εμφανίσουν ως αδυναμία, η δύναμη του ΠΑΣΟΚ ήταν, είναι και θα είναι πάντα, το ΝΕΟ.

Ροή Ειδήσεων

01/07/2022 | 21:46

Νίκαια: Το βενζινάδικο που έκλεισαν για νοθεία καυσίμων – Τι απαντά ο δικηγόρος πρατηριούχου

01/07/2022 | 21:36

Χίος: Πήγε να χαϊδέψει σκυλί και τής δάγκωσε τον λαιμό! Ατάραχος ο ιδιοκτήτης του ζώου

01/07/2022 | 21:17

Βρισηίδα Ανδριώτου – Σπύρος Μαρτίκας: «Τα έφτιαξαν» μετά το Survivor; Η πρώτη κοινή ανάρτηση!

01/07/2022 | 21:06

Θέμης Αδαμαντίδης: Συνελήφθη επειδή τον κατήγγειλε η σύντροφός του για ξυλοδαρμό

01/07/2022 | 20:59

Ραφήνα: Έτσι ξεκίνησαν όλα – Η στιγμή της μοιραίας συμπλοκής στο μπαρ

01/07/2022 | 20:57

Γεωργία Μπίκα: Ξέσπασε για την απαλλαγή Λεβέντη- «Θα συνεχίσω τις προσπάθειές μου…»

01/07/2022 | 20:51

Κορονοϊός: Ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε την 4η δόση του εμβολίου- Το μήνυμά του

01/07/2022 | 20:47

Μπέζος: Σιχαίνομαι απίστευτα τον χαβαλέ – Όσοι βλέπουν ανοησίες, είναι αυτό που βλέπουν

01/07/2022 | 20:44

Κρήτη: Φρικτό εργατικό ατύχημα για 30χρονο! Υπέστη ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων από αλυσοπρίονο

01/07/2022 | 20:40

Ρούλα Πισπιρίγκου: Γιατί αποχώρησε από την υπεράσπισή της ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Ζάρδας

01/07/2022 | 20:35

Αν είναι δυνατόν! Φθηνότερες οι διακοπές στο Ντουμπάι παρά στην Πάρο

01/07/2022 | 20:29

Πανελλήνιες 2022: Η μητέρα 4 παιδιών που εργάζεται ως συνοδός απορριμματοφόρου και πέρασε στο Πανεπιστήμιο!

01/07/2022 | 20:20

Γερουλάνος για τριμερή συμφωνία Σουηδίας-Φινλανδίας-Τουρκίας: Η Ευρώπης θυσιάζει βασικές αξίες της

01/07/2022 | 20:12

Πάτρα 3 παιδιά: Η ιατροδικαστής Τσάκωνα κατέθεσε ότι οι νυχιές στην Μαλένα έγιναν μετά το θάνατο!

01/07/2022 | 20:02

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κάνει παράπονα για τις τιμές στον «Μουστάκα»: «Δείξτε λίγο έλεος»
Η επόμενη μέρα των αναδρομικών
Οι αναπτυξιακές προοπτικές του Νομού Δράμας
Ηθική και πολιτική υποχρέωση της κυβέρνησης η επιστροφή των αναδρομικών σε όλους τους δικαιούχους
Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου
Οι Γαλλικές εκλογές στέλνουν μηνύματα…
Το ΠΑΣΟΚ στο νέο ευρωπαϊκό και εθνικό περιβάλλον