Αθήνα

25 oC

αίθριος καιρός

Κεντροαριστερά: Η «Ωραία Ελένη» της πολιτικής σκηνής

Στην Ομηρική Ιλιάδα, αναφέρεται ότι για τα μάτια της Ωραίας Ελένης, οι Έλληνες έκαναν εκστρατεία εναντίον της Τροίας. Οι νεώτεροι αναλυτές και ιστορικοί, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τον Αγαμέμνονα και τους υπόλοιπους βασιλιάδες, ουδόλως τους απασχολούσε το καζίκι του Μενέλαου, συζύγου της Ελένης που την κοπάνησε με τον Πάρη το βασιλόπουλο της Τροίας.

Στην Ομηρική Ιλιάδα, αναφέρεται ότι για τα μάτια της Ωραίας Ελένης, οι Έλληνες έκαναν εκστρατεία εναντίον της Τροίας. Οι νεώτεροι αναλυτές και ιστορικοί, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τον Αγαμέμνονα και τους υπόλοιπους βασιλιάδες, ουδόλως τους απασχολούσε το καζίκι του Μενέλαου, συζύγου της Ελένης που την κοπάνησε με τον Πάρη το βασιλόπουλο της Τροίας.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Ιωάννης Αναστασάκης

Τα πραγματικά αίτια της εκστρατείας ήταν κυριαρχικά, δηλαδή η προσπάθεια να ανακοπεί η εξάπλωση της κυριαρχίας της Τροίας στο Αιγαίο και τον έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας.

Τα αίτια και η αφορμή του Τρωικού πολέμου, μεταφορικά προσομοιάζουν με τα σημερινά έργα, τα δράματα και τις κωμωδίες που παίζονται στην πολιτική σκηνή, εις βάρος των ψηφοφόρων και προσβάλλοντας τις  Δημοκρατικές Αρχές.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, αντιλαμβάνεται ότι το κέντρο βάρους της πολιτικής της έχει μετατοπιστεί προς τα δεξιά. Προς αυτή την δεξιά κατεύθυνση όμως δεν μπορεί πλέον  να επεκταθεί, διότι αντιμετωπίζει ένα τοίχο που υψώνουν εθνικιστικά ακροδεξιά κόμματα και άλλα ακραία μορφώματα. Η μόνη πιθανή διεύρυνση της εκλογικής της βάσης, είναι προς το κέντρο. Τα ανοίγματα λοιπόν και η κάθε είδους προσέγγιση των κεντρώων ή των κατά δήλωση κεντροαριστερών πολιτευτών δεν έχει καμία ιδεολογική βάση, αλλά είναι απλώς μία ψηφοθηρική εξάπλωση κυριαρχίας. Η εκλογική επομένως δεξαμενή που επιχειρεί να πλαγιοκοπήσει για να την εκμεταλλευτεί, είναι η κεντροαριστερά.

Στο κυβερνών κόμμα από την άλλη, η προεκλογική ρητορική με υποσχέσεις και αριστερές δεσμεύσεις αποδείχθηκαν φρούδες ελπίδες για τους αγνούς κεντροαριστερούς, σοσιαλοδημοκράτες που τις πίστεψαν και στις εκλογές, εξαπατούμενοι δεκαπλασίασαν τα ποσοστά του. Η πολιτική πρακτική διαχείρισης των θεμάτων τα τελευταία τρία χρόνια απογοήτευσε, τόσο στα  οικονομικά όσο και στα εθνικά θέματα. Κυρίως απογοήτευσε στα θεσμικά και διαδικαστικά θέματα όπου εφαρμόστηκαν αντιδημοκρατικές και αδιαφανείς διαδικασίες. Η μόνη σχέση του κυβερνόντος κόμματος με την ιδεολογία της κεντροαριστεράς είναι ο επιθετικός προσδιορισμός «ριζοσπαστική» που παραπέμπει σε υπόγειες διεργασίες κάτω από την γη, στις ρίζες. Κάτι δηλαδή σαν τον τυφλοπόντικα που τρώει τα καρότα του γεωργού.

Η αμπελοφιλοσοφία ότι το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό και επομένως το κυβερνών κόμμα θα απορροφήσει ή έστω θα μειώσει τα ποσοστά του Κινήματος Αλλαγής είναι καθαρά προπαγανδιστική. Όπως προαναφέρθηκε, τα έργα και ημέρες του κυβερνώντος κόμματος έχουν αποδείξει στην πράξη ότι δεν υπάρχει συνάφεια με κεντροαριστερή φιλοσοφία και ιδεολογία. Μόνο συνδιαλλαγή και αποχρώσες ενδείξεις διαπλοκής, χρηματισμού και συμφωνιών κάτω από το τραπέζι, ώστε να εξασφαλιστεί η παραμονή στην εξουσία και η νομή του δημόσιου πλούτου, με ότι αυτό συνεπάγεται. Η προσπάθεια της έμμεσης καταστολής της ελευθερίας του τύπου, που κατά καιρούς επιχειρήθηκε τα τελευταία χρόνια, είναι το κερασάκι στην τούρτα που επισημαίνει την έλλειψη δημοκρατικής ευαισθησίας.

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι την αριστερά και τον σοσιαλισμό στην εποχή της μεταπολίτευση, την εισήγαγε στην Ελλάδα ο Ανδρέας Παπανδρέου. Την πολιτική αυτή κληρονομιά του Αντρέα, σήμερα η κεντροαριστερά όχι μόνο την εκφράζει, αλλά και πολιτικά την εκπροσωπεί με το Κίνημα Αλλαγής, που συνδυάζει το αγνό ΠΑΣΟΚ απαλλαγμένο από τα βαρίδια του παρελθόντος, μαζί με τις υγιείς δυνάμεις της αριστεράς. Η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση, διαγκωνίζονται να καταπατήσουν το κεντροαριστερό οικόπεδο, όχι για την ιδεολογία, αλλά για την διεύρυνση της εκλογικής τους βάσης, δηλαδή της εξουσίας τους. Κάτι σαν τον Τρωικό πόλεμο δηλαδή.

Εν κατακλείδι, είναι στη διακριτική ευχέρεια κάθε κεντροαριστερού δημοκράτη να αξιολογήσει και να αποφασίσει, κατά πόσο έχει εφαρμογή η λαϊκή ρήση, μεταφορικά και κατά την περίπτωση: «δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα». Τότε θα προστατεύσουν τον πολιτικό χώρο τους από τους καταπατητές, με τα μέσα που τους επιτρέπουν οι δημοκρατικοί θεσμοί.

* Ο αντιπτέραρχος ε.α. Ιωάννης Αναστασάκης είναι  σύμβουλος και στρατηγικός αναλυτής σε Ελληνικά και διεθνή Ιδρύματα για θέματα σχετικά με την «ασφάλεια για την οικονομική ανάπτυξη». Είναι υποψήφιος για τις εθνικές εκλογές, στον Νότιο Τομέα της Β΄ Αθήνας με το Κίνημα Αλλαγής

Send this to a friend