Αθήνα

24 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Έξαλλη η Σκορδά με τον Ιατρόπουλο που έβλεπε την Παναγιώταρου να κάνει μπάνιο στη Φάρμα! (vid)

OPINION

Κυκλική Οικονομία: Η Αθόρυβη Κοσμογονική Αλλαγή

Μπορεί εδώ και λίγο παραπάνω από ένα χρόνο η παγκόσμια κοινή γνώμη και οι κυβερνήσεις να παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του covid-19, ωστόσο στη γωνία καραδοκεί μια ακόμα μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα, που δεν είναι άλλη από το φαινόμενο της Κλιματικής Αλλαγής.

Η καταπολέμηση του φαινομένου δείχνει να αποτελεί ζήτημα μείζονος σημασίας για τη πλειονότητα των κρατών του Δυτικού κόσμου και κυρίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις πολιτικές που εφαρμόζονται να βασίζονται σε πολλές διαφορετικές συνιστώσες. Και αν το ευρύ κοινό είναι περισσότερο εξοικειωμένο με έννοιες όπως η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ή η ανακύκλωση συσκευασιών και υλικών όπως χαρτί, πλαστικό, γυαλί κ.α., πολύ λιγότερο διαδεδομένη είναι η έννοια της Κυκλικής Οικονομίας.

Για πολλές δεκαετίες μέχρι σήμερα, το μοντέλο που ακολουθείται για τη παραγωγή αγαθών συνοψίζεται στο τρίπτυχο «Παραγωγή – Κατανάλωση –Απόρριψη», ένα μοντέλο γραμμικό, το οποίο πια έχει καταστεί μη βιώσιμο, καθότι όχι μόνο εξαντλεί με ταχείς ρυθμούς τους διαθέσιμους φυσικούς πόρους του πλανήτη μας, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί μεγάλους όγκους αποβλήτων και επακόλουθα ζητήματα διαχείρισης αυτών. Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει και το ίδιο το ΥΠΕΝ, η παγκόσμια κατανάλωση υλικών όπως ορυκτά καύσιμα και μέταλλα αναμένεται να διπλασιαστεί στα επόμενα 40 έτη, ενώ και η ετήσια παραγωγή αποβλήτων θα αυξηθεί κατά 70% έως το 2050. Ακόμη, η εξόρυξη και επεξεργασία όλων αυτών των απαιτούμενων για τη παραγωγική διαδικασία φυσικών πόρων ευθύνεται για το 50% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου αλλά και για περισσότερο από το 90% της απώλειας βιοποικιλότητας.

Η μεταστροφή λοιπόν σε νέα παραγωγικά μοντέλα που θα βασίζονται στις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας, όπου τα προϊόντα και τα υλικά θα παραμένουν σε χρήση για όσο δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και μετά το τέλος του χρόνου ζωής τους θα υφίστανται επεξεργασία και θα επαναχρησιμοποιούνται, δεν αποτελεί πια απλά ανάγκη, αλλά πραγματικότητα. Επιχειρηματικοί κολοσσοί όπως η Nike, η NorthFace, το E-Bayέχουν το τελευταίο διάστημα θέσει σε εφαρμογή businessplansπου προσπαθούν να ενσωματώσουν αυτήν ακριβώς τη μεταστροφή που περιγράψαμε παραπάνω. Βέβαια, ήδη από το 2015 η Κομισιόν είχε εγκρίνει ένα σχέδιο δράσης για να στηρίξει τη μετάβαση αυτή της Ευρώπης με τη πρώτη αποτίμηση να είναι μάλλον θετική. Ενδεικτικά, το 2016 στους τομείς που σχετίζονται με την Κυκλική Οικονομία είχαμε απασχόληση 4 εκ. εργαζομένων (6% αύξηση από το 2012), ενώ οι κυκλικές δραστηριότητες (επισκευή, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση) δημιούργησαν προστιθέμενη αξία περίπου 147 δις. ευρώ, με τις σχετικές επενδύσεις να ανέρχονται στα 17,5 δις. ευρώ.

Στην ίδια κατεύθυνση, το νέο σχέδιο Δράσης της Ευρώπης για την Κυκλική Οικονομία στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, αλλά και το εθνικό Σχέδιο Δράσης του ΥΠΕΝ δείχνουν πως είμαστε εν μέσω κοσμογονικών -πλην αθόρυβων- αλλαγών δομικού χαρακτήρα για το παραγωγικό μοντέλο της Ευρώπης. Η πανδημία, όπως και σε πολλούς άλλους τομείς, αναμένεται να δράσει και εδώ ως επιταχυντής των εξελίξεων, με μεγάλο μέρος των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας να προορίζονται για επενδύσεις στη Κυκλική Οικονομία.

Μένει πια μόνο να φανεί στο τέλος της διαδρομής, αν τελικά, ο αγώνας για το μέλλον του πλανήτη μπορεί να διεξαχθεί με όρους οικονομικής ανάπτυξης…

*O Γιάννης Ταρνάρης είναι Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ, Υπεύθυνος Δικτύου Νέας Γενιάς Κινήματος Αλλαγής για θέματα Πράσινης Ανάπτυξης, Κυκλικής Οικονομίας και Ανακύκλωσης

Το φάντασμα της προόδου
Οι μαθητές των Εσπερινών Λυκείων αξίζουν τη φροντίδα της Πολιτείας
Ποιοι νέοι;
Ο Τουρισμός εκτός και εντός πανδημίας
Κάνουν Πάσχα οι Έλληνες καθολικοί;
Ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα