Αθήνα

 

17 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

kokkalis 280324
Τα λόγια αγάπης του Πέτρου Κόκκαλη για τη Δήμητρα Ματσούκα

OPINION

ΚΙΝΑΛ: Όλα από την αρχή ή τέλος διαδρομής

Μάλιστα, σε σχετικό δημοσίευμά μου, είχα τονίσει ότι σε πρώτη φάση, το κεντρικό ζήτημα ήταν η διαμόρφωση ενός σταθερού γενικού πλαισίου ιδεολογικής και πολιτικής αναφοράς και όχι η ανάδειξη επί μέρους διαφορών, σημαντικών μεν αλλά όχι στρατηγικού ενδιαφέροντος, τουλάχιστον σε πρώτο επίπεδο.

Από την εποχή των πρώτων πρακτικών κινήσεων προς την κατεύθυνση της συνεύρεσης των δυνάμεων που επιθυμούσαν και επιθυμούν να συμπλεύσουν και να συνδιαμορφώσουν τους γενικούς όρους συνεργασίας, έχουν γίνει βήματα, όχι τέτοια όμως που να επιτρέπουν μια σχετική αισιοδοξία για την υλοποίηση του επιδιωκόμενου στρατηγικού στόχου.

Από το σκηνικό βέβαια δεν έλειψαν, ούτε λείπουν, οι αντιπαραθέσεις γραμμών και τάσεων που άλλοτε έχουν ένα ελάχιστο ή και μεγαλύτερο πολιτικό και ιδεολογικό έρεισμα και άλλοτε, τις περισσότερες φορές,  είναι απλά «προσωπικές μάχες» για την επιβίωση σε ένα περιβάλλον που δύσκολα αλλάζει.  Αυτές οι αντιπαραθέσεις, πολιτικά τεκμηριωμένες ή μη, εκδηλώνονται τόσο στο εσωτερικό περιβάλλον των δυνάμεων που κινούνται προς την κατεύθυνση της συνεργασίας και συμπόρευσης όσο και στον περίγυρό τους.

Ιδιαίτερο δε ενδιαφέρον έχει το ζητούμενο πλαίσιο αρχών και θέσεων που αποτελεί το πεδίο σύγκλισης αλλά και το κυρίαρχο διαφοροποιητικό και ιδιαίτερο στοιχείο της παράταξης (του ΚΙΝΑΛ εν προκειμένω) στο υπάρχον πολιτικό σκηνικό. Είναι το γενικό εγχειρίδιο αλλά και το προσδιοριστικό χαρακτηριστικό που θα εγγυάται την ένθεν κακείθεν ιδεολογική και πολιτική αυτονομία της συμπαράταξης.

Στις προθέσεις μου δεν είναι να παίξω το ρόλο του υποβολέα ούτε και να υποκαταστήσω, έστω και στον ελάχιστο βαθμό, όσους κινούνται , αν κινούνται, προς την παραπάνω κατεύθυνση. Θεωρώ όμως ότι υπάρχουν μια σειρά λιγότερο ή περισσότερο ανοιχτά ζητήματα που πρέπει να απασχολήσουν όσους ακόμη ευελπιστούν στην (ανα)δημιουργία και ανάπτυξη ενός φορέα μέσα στις νέες δεδομένες συνθήκες ενός υπαρκτού δηλαδή κομματικού και πολιτικού διπολισμού. Αναφέρομαι σε όσους θεωρούν ότι υπάρχει σήμερα ζωτικός πολιτικός χώρος για την αυτόνομη παρουσία τους, δηλαδή ένας ….τρίτος δρόμος….

Η οπτική λοιπόν του όλου εγχειρήματος με όρους πολιτικής στρατηγικής θέτει επί τάπητος αυτό καθεαυτό το ίδιο το ζήτημα της στρατηγικής. Ποιο είναι το ιδεολογικό και πολιτικό όραμα και η αποστολή του ΚΙΝΑΛ αν υποθέσουμε ότι εκπροσωπεί τις δυνάμεις εκτός του σημερινού δίπολου ; Ποιοι είναι οι μεσοπρόθεσμοι πολιτικοί στόχοι ; Ποιες είναι οι επί μέρους πολιτικές στρατηγικές;

Περνώντας δε στο στάδιο της εφαρμογής, προκύπτουν άλλα σημαντικά ερωτήματα της μορφής : Ποια είναι τα επί μέρους προγράμματα ανά θεματική κατηγορία, ποιος είναι πολιτικός προϋπολογισμός που τα συνοδεύει και ποιες οι ενδεδειγμένες πολιτικές και οργανωτικές διαδικασίες για την υλοποίησή τους στον ενεστώτα και μέλλοντα χρόνο ;

Τέλος, ποιο είναι το σύστημα πολιτικού ελέγχου , αξιολόγησης και αναθεώρησης των επί μέρους στόχων στο βαθμό που αυτό κριθεί απαραίτητο ;

Η διαμόρφωση του οραματικού στόχου και της γενικής πολιτικής στρατηγικής  θα έχει αξία αν παράλληλα ανοίξει ένα μέτωπο εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης Οφείλουν, κατά τη γνώμη μου, στο ΚΙΝΑΛ να (επανα)προσδιορίσουν, (ανα)διαμορφώσουν και να επικαιροποιήσουν ή επιβεβαιώσουν το πολιτικό και οργανωτικό τους οπλοστάσιο μελετώντας και αναδεικνύοντας τους πολιτικούς πόρους και το δυναμικό που διαθέτουν, την πολιτική τεχνολογία και τις οριακές και θεμελιώδεις ικανότητές τους, σε συνδυασμό με τις διαχρονικές αξίες και την κουλτούρα τους. Αυτή η ενδοσκόπηση σε αντιστοίχιση με την διαρκή και επισταμένη μελέτη τόσο του μακρο – πολιτικού περιβάλλοντος σε όλες του τις εκδοχές (οικονομική, πολιτική, κοινωνική, τεχνολογική, δημογραφική και παγκόσμια), όσο και του μικρο – πολιτικού (με την αποκωδικοποίηση των χαρακτηριστικών του τωρινού και μελλοντικού πολιτικού ακροατηρίου, τον πολιτικό ανταγωνισμό, την πολιτική επιχειρηματολογία, κλπ), αποτελούν εγγυητική δύναμη αλλά και προϋπόθεση για τη χάραξη της νέας πολιτικής στρατηγικής.

Όλα αυτά βέβαια δεν υλοποιούνται με συνέδρια  τριών χιλιάδων περιπατητών – συνέδρων που δεν μπορούν, ακόμη και αν θέλουν, να αρθρώσουν λόγο σε συγκεντρώσεις  καλλιέργειας προσωπικών επαφών στους διαδρόμους του ΣΕΦ…. Πρέπει να είναι το αποτέλεσμα διεξοδικών πραγματικά συμμετοχικών διαδικασιών που θα εκκινούν από κάτω, με όσους επιθυμούν να συμμετέχουν χωρίς την παρέμβαση και επιβολή των διαχρονικά αλάθητων. Αυτών που αποτελούν την σταθερή κομματική νομενκλατούρα και απολαμβάνουν μια διαρκή ασυλία και παρουσία στις ίδιες κομματικές θέσεις. Είναι αυτοί που ποτέ δεν απολογούνται αλλά πάντοτε προϋπολογίζουν.

Οι δημοκρατικές δυνάμεις διαθέτουν μεγάλη και μακρά πολιτική εμπειρία, είτε ως κόμματα εξουσίας είτε ως αντιπολίτευση. Η μελέτη και η ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών της πολιτικής αλυσίδας αξίας των δυνάμεων αυτών, όπως διαμορφώθηκε με την πολυεπίπεδη παρουσία τους στην Ελληνική πολιτική σκηνή, σε συνδυασμό με την έντιμη και χωρίς εκπτώσεις καταγραφή και παραδοχή των ιστορικών πολιτικών τους ευθυνών, θα λειτουργήσει ενισχυτικά και ευεργετικά για την ευδοκίμηση του επιδιωκόμενου στόχου. Του στόχου της (επανα)συγκρότησης  του πολιτικού φορέα που σήμερα είναι το επιτακτικό ζητούμενο στην Ελληνική πολιτική σκηνή.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια που οι επικεφαλής εμμένουν σε συναισθηματικού τύπου επιχειρήματα περί του ευκλεούς παρελθόντος ως μοναδικού ενοποιητικού στοιχείου σε λεκτικούς και πρακτικούς ακροβατισμούς και ενίοτε σε κοπτάτσιες και βυζαντινισμούς, τόσο το παρόν όσο και το άμεσο μέλλον είναι και θα παραμείνει τουλάχιστον ζοφερό. Με αυτό τον τρόπο όσοι επιμένουν στο μονόδρομο της επιλογής ανάμεσα στους δύο μεγάλους κυρίαρχους κομματικούς χώρους θα δικαιώνονται είτε έχουν δίκιο είτε άδικο !  Γιατί δεν μπορείς να επικαλείσαι το «ούτε με τον αστυφύλαξ ούτε με τον χωροφύλαξ» και να είσαι με τον αλήστου μνήμης αγροφύλαξ !

*O Γιώργος Μεντζελίδης είναι σύμβουλος διεθνούς εκπαίδευσης, καριέρας και προσανατολισμού               

 

Ροή Ειδήσεων

6167830

28/03/2024 | 23:01

Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα «Τέμπη» με 159 «Όχι»

28/03/2024 | 22:46

Θοδωρής Αθερίδης: Μου αρέσει πάρα πολύ το Ζάρι της Μαρίνας Σάττι, σίγουρα θα είναι μέσα στην τριάδα

28/03/2024 | 22:42

Νέο τζακ ποτ στο Τζόκερ – Δείτε ποιοι αριθμοί κληρώθηκαν
6167625

28/03/2024 | 22:26

Σωκράτης Φάμελλος: Σχέδιο συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών με ευθύνη Μητσοτάκη, να γίνει Προανακριτική για τον Καραμανλή

28/03/2024 | 22:20

MasterChef-Απών ο Σωτήρης Κοντιζάς: «Δεν είμαστε όλοι καλά, δεν ακολούθησε τις οδηγίες»

28/03/2024 | 22:05

Νίκος Ανδρουλάκης: Εδραιωμένη η πεποίθηση στον λαό πως η κυβέρνηση λειτουργεί ως μηχανή διαφθοράς
screenshot 21

28/03/2024 | 21:57

Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού- Ένας τραυματίας

28/03/2024 | 21:53

Survivor-Αλέξης Παππάς: Η Χρύσα απείλησε την ομάδα ότι στη μονομαχία θα περπατά

28/03/2024 | 21:47

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν ντρέπεστε να λέτε ότι μέλημά μου ήταν να αλλάξω τους διαλόγους;» – Ουδέποτε υπήρξε εντολή για συγκάλυψη, κοιτώ στα μάτια τους συγγενείς των θυμάτων
 ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ

28/03/2024 | 21:34

Κασσελάκης σε Μητσοτάκη: Επαναφέρω την πρόταση για αξιοπρεπή αποχώρηση προτού το παρακράτος καταρρεύσει πάνω σας

28/03/2024 | 21:23

ΚΚΕ για παραιτήσεις υπουργών: Αδιαμφισβήτητες οι σχέσεις της κυβέρνησης με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα

28/03/2024 | 21:12

Δημήτρης Κόκοτας: Σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο μετά το έμφραγμα
zestos kairos

28/03/2024 | 20:57

Καιρός αύριο Παρασευή: Ανοιξιάτικος σε όλη τη χώρα με θερμοκρασίες μέχρι και 26 βαθμούς Κελσίου

28/03/2024 | 20:51

Αλέξης Χαρίτσης: Δεσμευτείτε για σύσταση Προανακριτικής – Ο Φλωρίδης οφείλει να παραιτηθεί

28/03/2024 | 20:40

ΣΥΡΙΖΑ για παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου: Καλή τύχη στους επόμενους…
lazaros lavasidis kentriki
Λάζαρος Λαβασίδης: Ένα πείραμα εν αναμονή
screenshot 14
Κρείττον του λαλείν το σιγάν
280699874 2173598039475106 5681344062880807178 n
Στέλλα Μπελιά: «Αριστερά με ακροδεξιά επιχειρήματα»
231204123225 01 gaza attack 120323
Σφοδροί βομβαρδισμοί του Ισραήλ, στη νότια Γάζα
Η πρώην καγκελάριος και η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη
salteri
Νέο φορολογικό νομοσχέδιο- Ασκήσεις κοινωνικού αυτοματισμού