Αθήνα

 

18 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

liagas kaluva
O Γιώργος Λιάγκας «μαλλιά κουβάρια» με την Άρια Καλύβα: «Δεν θα συνεχίσω το παιχνιδάκι σου, με προσβάλει η στάση σου»

OPINION

ΚΙΝΑΛ, τρεις λαλούν και δυο χορεύουν κι ο Μπίστης τον χαβά του…

Στο ΒΗΜΑ της Κυριακής 16 Σεπτέμβρη 2018 στην σελίδα Α14, υπάρχει ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ του Δημήτρη Χονδρού με τίτλο, Δημοσκοπήσεις- Ευρωσοσιαλιστές πιέζουν Κίνημα Αλλαγής.

Γράφει ο Γιάννης Σουλαδάκης

Το ρεπορτάζ που συνοδεύεται και με στοιχεία πολιτικής ανάλυσης, αφορά τον χώρο γενικότερα της Κεντροαριστεράς και του ΚΙΝΑΛ.

Αναφέρομαι σε αυτό το ρεπορτάζ, διότι έτσι διαμορφώνεται η κοινή γνώμη, διότι το ΒΗΜΑ έχει μεγάλη κυκλοφορία  και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως εχθρικά διακείμενο προς το ΚΙΝΑΛ.

Το πιο πάνω ρεπορτάζ που έχει το δικό του ενδιαφέρον,  σκέφτηκα προς στιγμήν να κάνω μόνο μια υπόμνηση, για όσους ενδιαφέρονται να το διαβάσουν, χωρίς κανένα σχολιασμό δικό μου.

Τελικά όμως προβαίνω σε μιας μορφής σχολιασμό, με βάση τα ερεθίσματα του ρεπορτάζ για τις αγωνίες και τους προβληματισμούς του ΚΙΝΑΛ, τα ονόματα και τα στοιχεία είναι όλα από το ρεπορτάζ του ΒΗΜΑτος και του Δημήτρη Χονδρού, χωρίς εγώ να προσθέσω ούτε ένα και.

-Αγωνία για την δημοσκοπική καχεξία του ΚΙΝΑΛ, χωρίς κανένας από τους αναφερομένους ΚΙΝΑΛιους πολιτικούς να δίνει ερμηνεία.

-Αγωνία του πολιτικού γυρολόγου Νίκου Μπίστη, που παγίδευσε τον Βενιζέλο με τους 58 και την Ελιά, που καλόπιασε τον Σημίτη και τον έκανε υπουργό, που την έπεσε στον Γιώργο και τον έκανε μέλος της Κ.Ε του ΠΑΣΟΚ, που παγίδευσε την Φώφη και τον έβαλε επικεφαλής σε ότι έκανε, ακόμη και πρόεδρο του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Κύριε Μπίστη σταματήστε επιτέλους την πολιτική ίντριγκα, την πολιτική ραδιουργία, σταματήστε να αγωνιάτε πολιτικά αποσταθεροποιώντας το ΠΑΣΟΚ, διότι αυτός είναι ο στόχος σας.

Μπίστης, Θεοχαρόπουλος, Θεοδωράκης, αφού κατάφεραν να κατεβάσουν τα σύμβολα και το όνομα του ΠΑΣΟΚ, άλλοι μεν την κοπάνησαν, άλλοι φαίνεται ότι παραμένουν, αλλά τους βρωμάει πλέον και το έργο τους, το ΚΙΝΑΛΛ και φταίει πάλι το ΠΑΣΟΚ, τώρα θέλουν να διαλύσουν και το ΚΙΝΑΛΛ για να τα δώσουν όλα στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά γιατί όχι και στον Μητσοτάκη.

Όλους αυτούς που προανέφερα, Βενιζέλο και Σία, τους είχα προειδοποιήσει, δεν με άκουσαν ποτέ, διότι νόμιζαν ότι ήθελα να τους παίξω, δεν ξέρω τι… ήρθε το σήμερα και ο κύριος Μπίστης, τι είχε τι έχασε, με πολιτικό θράσος χιλίων πιθήκων βγάζει μούρη, βγάζει γλώσσα, έλεος κύριε Μπίστη βάλε κάποια όρια… κι συ Φώφη επιτέλους, ξεφορτώσου τους και στηρίξου στο ΠΑΣΟΚ.

-Αγωνία της Φώφης Γεννηματά για τους Ευρωσοσιαλιστές, που την πιέζουν και ερωτοτροπούν με τον Τσίπρα.

Βέβαια η κυρία Γεννηματά θα πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά, ότι στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα πηγαίνει ελέω ΠΑΣΟΚ που είναι μέλος του και όχι βέβαια ως ΚΙΝΑΛ.

Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, δεν ταυτίζεται με την Ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, έχει δικό του καταστατικό, έχει διαδικασίες για να γίνει ένα κόμμα μέλος.

Συμμετέχουν ακόμη και σοσιαλιστικά κόμματα χωρών, που δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ΚΙΝΑΛ δεν αντικαθιστά το ΠΑΣΟΚ αυτόματα στο Ε.Σ.Κ.

Το ΚΙΝΑΛ για να γίνει μέλος του Ε.Σ.Κ πρέπει να υποβάλει νέα αίτηση και να κριθεί από την αρχή, που όμως για να γίνει μέλος πρέπει να διαγραφεί το ΠΑΣΟΚ, όμως πιστεύω να είναι γνωστό, ότι σχεδόν κατά κανόνα, εκτός εξαιρετικών ειδικών περιπτώσεων, από κάθε χώρα συμμετέχει ένα κόμμα.

Ας σκεφτούμε την περίπτωση που το ΚΙΝΑΛ ως νέο Κόμμα, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, υποβάλουν αίτηση για να γίνουν μέλη του Ε.Σ.Κ, σήμερα επικεφαλής του Ε.Σ.Κ είναι ο Βούλγαρος Σεργκέι Στανίσεφ, συμμετέχουν όλα τα μεταλλαγμένα κομμουνιστικά σε Σοσιαλιστικά κόμματα  της τέως Ανατολικής Ευρώπης, συμμετέχει ακόμη και το κόμμα του πρωθυπουργού των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, της Αλβανίας Εντυ Ραμμα, συμμετέχουν Σοσιαλιστικά κόμματα από 10 Ευρωπαϊκές χώρες, που δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με αυτά τα δεδομένα, φαντάζομαι πως είναι αντιληπτό γιατί περιποιούνται τόσο τον Τσίπρα με ότι σημαίνει αυτό.

-Αγωνία  που θα είναι υποψήφιοι οι διάφοροι επιφανείς.

-Αγωνία του Θεοχαροπούλου αν το ποσοστό του ΚΙΝΑΛ στις εκλογές θα είναι πάνω από 10%, ο Θεοχαρόπουλος, που κυκλοφορεί πολιτικά διαπραγματευόμενος με την σφραγίδα της ανύπαρκτης ΔΗΜΑΡ,  που της έδωσε και του έδωσε πολιτικό χώρο το ΠΑΣΟΚ.

Κύριε Θεοχαρόπουλε που αγωνιάτε για τα ποσοστά, έχετε σκεφτεί ποτέ πόσο αρνητικός είναι πολιτικά ο ρόλος σας από τότε που σας έκανε Βουλευτή επικρατείας το ΠΑΣΟΚ; και τώρα, με τέτοια αρνητική προσφορά αγωνιάτε για το ΚΙΝΑΛ; το έργο σας;

-Αγωνία του φίλου μου Κώστα Σκανδαλίδη, που θεωρεί και εκτιμά, ότι παρά τα δημοκοπικά 7 με 8% του ΚΙΝΑΛ, το ποσοστό στις εκλογές θα είναι διψήφιο.

Ώστε έτσι Κώστα κι συ αγωνιάς για το πόσο πάνω από το 10% θα κάτσει η μπάλα, Κώστα εσύ που ήσουν γραμματέας της Κ.Ε του ΠΑΣΟΚ τις ηρωικές εποχές, π.χ του 1996 με την εκλογή του Κώστα Σημίτη που διετέλεσες και υποψήφιος Προέδρος του ΠΑΣΟΚ, εκεί βρίσκονται οι αγωνίες σου, στα δημοσκοπικά ποσοστά του ΚΙΝΑΛ και δεν βρίσκονται οι αγωνίες σου για το ίδιο το καταταλαιπωρούμενο ΠΑΣΟΚ, που το έχουν μετατρέψει σε πολιτικό πειραματόζωο;

Κώστα, έχω καλέσει Γιώργο Παπανδρέου, Φώφη Γεννηματά, Βαγγέλη Βενιζέλο, να γράψουν γιατί θέτουν στο περιθώριο το ΠΑΣΟΚν, αλλά δεν γράφουν ούτε μια γραμμή.

Κώστα φίλε μου, εσύ που έχεις γράψει τόσα και τόσα για την κυβερνώσα αριστερά, γράψε κάτι για να δούμε μια ερμηνεία, το γιατί το ΚΙΝΑΛ είναι προτιμότερο από το ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ στο ψυγείο;

Φίλε μου Κώστα, έχεις σοβαρές ικανότητες πολιτικής ανάλυσης και πιστεύω ότι το προφανές, ότι οι επόμενες εκλογές για τον χώρο μας, τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι απλώς εκλογές κάποιου ποσοστού, είναι εκλογές ζωής η θανάτου με τον ΣΥΡΙΖΑ, για το ποιος τελικά θα καταλάβει οριστικά τον ένα από τους δυο κύριους πόλους του πολιτικού συστήματος, τον πόλο της κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας. Κώστα γνωρίζεις από την πολιτική ιστορία, ότι όποιος χάσει δεν θα μείνει ένα μικρό μεσαίο κόμμα, η έστω μεσαίο κόμμα για να διαπραγματεύεται στο πολιτικό παζάρι, θα εξαερωθεί, θα πεθάνει…

-Αγωνίες του Νίκου Ανδρουλάκη. του Καμίνη, του…..του……και της…της…κλπ. κλπ. κλπ.….

Όλοι τους κολλημένοι με την μπάλα και τις προσωπικές τους ανησυχίες κι ένα δήθεν πολιτικό επιτελείο, που ενώ βλέπει ότι το σχήμα ΚΙΝΑΛ δεν τραβά, έχουν κολλήσει, θεωρώντας ότι ο γιαλός είναι στραβός…

Βλέπουμε να εξελίσσεται πολιτικά μπροστά μας, μια μορφή σε μεταφορά, του «τυφλός τυφλόν οδηγεί» με εσωτερικές ισορροπίες και συμβιβασμούς προσώπων, ισορροπίες που δεν τις αντιλαμβάνεται η κοινωνία, η οποία αδιαφορεί παντελώς.

Σύντροφοι που έχετε και είχατε από το 2012 την ευθύνη του ΠΑΣΟΚ του ΠΑΣΟΚ που το 13% των διπλών εκλογών του 2012, τότε που το ΠΑΣΟΚ κατέβηκε στις εκλογές ως ΠΑΣΟΚ για τελευταία φορά, ποσοστό που σας σόκαρε και το θεωρήσατε μεγάλη ήττα, τώρα το προσδοκάτε, το επιθυμείτε, αλλά προς το παρόν φαίνεται να μην είναι κοντά.  Ακολουθήσατε και ακολουθείτε λάθος δρόμο, λάθος συμβουλές διαφόρων πολιτικών γυρολόγων που σας έπεισαν, σας παρέσυραν στο μέγα λάθος, ότι την βασική ευθύνη της ήττας την είχε και συνεχίζει να την έχει το ΠΑΣΟΚ, που έχει κατασυκοφαντηθεί και έχει κακό όνομα στην πολιτική αγορά, που έχει κουράσει.

Σύντροφοι, εσείς που έχετε κολλήσει σε λάθος πολιτικό σχεδιασμό και εμμένετε κολλημένοι, αλλάξτε ρότα, η αυτοκριτική είναι μέσα στην πολιτική, αν δεν μπορείτε, η δεν θέλετε, μην μας τραβάτε στον δρόμο του «τυφλός τυφλόν οδηγεί»,  αν είναι έτσι, τότε παραμερίστε.

Σήμερα ο ΠΑΣΟΚος εκτός από μας που μείναμε συνεχώς στον χώρο, δεν είναι μόνο στους προσωρινούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι μόνο σ αυτούς που οδεύουν κατευθείαν από τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ν.Δ, η στους άλλους που δεν βλέπουν άλλο τρόπο πλην Μητσοτάκη για ν απαλλαγεί η χώρα από την πολιτική συμμορία Τσίπρα-ΣΥΡΙΖΑ, είναι στον τεράστιο χώρο των αποσυρμένων, της αποχής, του λευκού και του άκυρου.

Εκεί είναι ο κόσμος που περιμένει, δώστε του προοπτική, δώστε του σημαία, σύμβολα, ιστορία, προσφορά και προοπτική, δώστε του πάλι την ταυτότητα του, την σημαία και τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ, μ αυτά πρέπει να δοθούν οι μάχες που έρχονται και πρέπει και μπορούμε να τις κερδίσουμε.

Σύντροφοι αλλάξτε τώρα ρότα και μην περιμένετε άβουλοι τις κάθε δημοσκοπήσεις, να αναζητείτε συνεχώς πολιτικούς φορμαλισμούς για να τις ερμηνεύετε και να αφήνετε χρήσιμο και κρίσιμο χρόνο να φεύγει, οι καιροί ου μενετοί…

Ροή Ειδήσεων

kaili5 1

25/04/2024 | 21:49

Εύα Καϊλή: Θα πάω να ζήσω στην Ιταλία – Αιχμές κατά της Μέτσολα και της Ευρωβουλής

25/04/2024 | 21:40

Δέσποινα Καμπούρη: Την πρώτη φορά που βγήκε ο Νίκος Συρίγος στην τηλεόραση είχα καρδιοχτύπι σαν να έβγαινα εγώ

25/04/2024 | 21:22

Ράδιο Αρβύλα-Ο Αντώνης Κανάκης έριξε καταγγελτική αυλαία: «Δυστυχώς η σεζόν είχε δυο πρόσωπα»
screenshot 14

25/04/2024 | 21:08

Στέλιος Κουδουνάρης: Αποκαλύπτει τον λόγο που φοράει πάντα μαύρα ρούχα

25/04/2024 | 20:37

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανατριχιαστικό το επεισόδιο στη Βουλή, δεν γίνεται η Βουλή να μετατρέπεται σε αρένα

25/04/2024 | 20:17

Αλέξης Κούγιας για Εύη Βατίδου: «Έδωσε το 25% σε πέντε δικηγόρους για να πάρουν την περιουσία των παιδιών μας»
pana0372

25/04/2024 | 20:09

Στέφανος Κασσελάκης: Θέλω δύο θητείες ως πρωθυπουργός – Θέλω μέχρι τα 40 μου να αποκτήσω παιδί

25/04/2024 | 19:51

Δημήτρης Μακαλιάς: «Ήταν η πρώτη μου κουβέντα με τον ΑΝΤ1 και αυτό περιμένω να συμβεί»

25/04/2024 | 19:47

Κατερίνα Καινούργιου για Στέφανο Κωνσταντινίδη: «Έφυγε από δω που ήταν καλά και δεν του βγήκε, τον περιμένουμε πίσω από Σεπτέμβρη»
elliniko vomves

25/04/2024 | 19:34

Ελληνικό: 314 γερμανικές βόμβες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έχουν βρεθεί στη διάρκεια εργασιών

25/04/2024 | 19:08

Το υπόμνημα που κατέθεσε ο Φλώρος στην ανακρίτρια – «Ατυχές το περιστατικό, ουδέποτε τον χτύπησα στο πρόσωπο»

25/04/2024 | 18:55

Γιάννης Καλλιάνος: Ξεσπά ο αδερφός του για τον πατέρα τους – «Η Ελλάδα δεν είναι κράτος πρόνοιας – Ζείτε σε μια χώρα που έχουν καταλυθεί τα πάντα»
screenshot 8

25/04/2024 | 18:25

Σπύρος Χατζηαγγελάκης: «Κάνω γυμνισμό και ελεύθερο κάμπινγκ»

25/04/2024 | 18:13

Γιάννης Καλλιάνος: «Μακάρι να μπορούσα να κουνήσω τα βουνά» «σπαράζει» για το θάνατο του πατέρα του

25/04/2024 | 18:01

Έκλαψε με αναφιλητά η Μαρίνα Σάττι στον αέρα της ΕΡΤ
milliordos
Η βαρβαρότητα
maria mosxopoulou 160424
Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών: Αναγκαίος αλλά όχι Επαρκής
milliordos
«Καιρός να ζήσουμε παιδί μου, ξημερώνει..»
lazaros lavasidis kentriki
Λάζαρος Λαβασίδης: Ένα πείραμα εν αναμονή
screenshot 14
Κρείττον του λαλείν το σιγάν
280699874 2173598039475106 5681344062880807178 n
Στέλλα Μπελιά: «Αριστερά με ακροδεξιά επιχειρήματα»