Αθήνα

12 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Survivor: Να γιατί δεν αποχωρεί οικειοθελώς ο Τριαντάφυλλος – Η ρήτρα για τα μισά λεφτά στο συμβόλαιο (vid)

OPINION

Κοινωνική συμμαχία για μια προοδευτική διακυβέρνηση

Με κοινό άρθρο τους ο Αντώνης Κοτσακάς, μέλος της πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, και ο Χάρης Τσιόκας, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με αφορμή την πρόσφατη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ υπερτονίζουν την ανάγκη να μετασχηματίσει η υπάρχουσα κοινωνική πλειοψηφία σε προοδευτική πολιτική πλειοψηφία διακυβέρνησης.

 

Αναλυτικά το άρθρο τους:

Η πρόσφατη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με την προεδρία του Α. Τσίπρα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα όχι μόνο γιατί με σύγχρονες επεξεργασίες ανέδειξε θέσεις διαλόγου για επίκαιρα κοινωνικά , οικονομικά και γεωστρατηγικά θέματα, αλλά και επειδή άνοιξε το δρόμο για ένα πρόγραμμα διακυβέρνησης εναλλακτικό στην πολύπλευρη κρίση που παράγει ο νεοφιλελευθερισμός στην Ελλάδα και την Ευρώπη:

  1. Τα νέα δεδομένα

-Οι νέες αντιθέσεις που κυριαρχούν στον σύγχρονο κόσμο και τροφοδοτούνται επιπλέον από τη σύγκρουση του χρηματοπιστωτικού  με το παραγωγικό  κεφάλαιο, δεν μπορούν να αφήσουν αδιάφορη  τη  προοδευτική κοινωνική  και πολιτική  πλειοψηφία.

Γράφουν οι Αντώνης Κοτσακάς και Χάρης Τσιόκας*

Πολύ περισσότερο δεν μπορούν, ούτε πρέπει, να περιορίσουν τις δυνάμεις της κοινωνικής πλειοψηφίας μόνο στην υπεράσπιση των κοινωνικών και παραγωγικών κατακτήσεων, σε ρόλους μόνο κοινωνικής αλληλεγγύης.

-Η 4η βιομηχανική επανάσταση, οι τεχνολογίες, η ρομποτική, η βιοηθική και η κλιματική αλλαγή εξελίσσονται σε μεγάλες προκλήσεις όσον αφορά τα οικονομικά μοντέλα που θα υπηρετήσουν, την πρόσβαση στα  μέσα και τη διαχείριση των αγαθών που παράγουν.

Η αριστερά σε συμπόρευση με την προοδευτική κοινωνική πλειοψηφία είναι τώρα η ώρα να αναδείξουν  ενα κοινωνικό και παραγωγικό μοντέλο που δίνει διέξοδο ανασυγκρότησης και συνοχής στις δυνάμεις της πραγματικής οικονομίας και τους συντελεστές της .

Και αυτό αφορά και την Ελλάδα και την Ευρώπη.  Ο διογκούμενος ευρωσκεπτικισμός  σε συνδυασμό με την οριζόντια κοινωνική κινητικότητα  ως συνέπεια των κυβερνητικών επιλογών συνηγορούν.

  1. Ανάπτυξη με ποιους και για ποιους και με ποια μέσα

Απέναντι στα αδιέξοδα και τον κοινωνικό διχασμό που παράγει η νεοφιλελεύθερη διαχείριση της πολύπλευρης κρίσης, επείγει να αναδειχθεί  το παραγωγικό μοντέλο που θα δίνει διέξοδο δίκαιης ανάπτυξης.

Με τις αρχές της ριζοσπαστικής αριστεράς, του σοσιαλισμού και της οικολογίας, είναι τώρα η ώρα , στην Ευρώπη και την Ελλάδα , να γίνονται διακριτά  προγράμματα με τα οποία αίρονται αποκλεισμοί συμμετοχής στην πράσινη ανάπτυξη, τις τεχνολογικές κατακτήσεις και την 4η βιομηχανική επανάσταση της μεγάλης κοινωνικής και παραγωγικής πλειοψηφίας.

Η ένταση της κρίσης  θέτει πλέον ως αδιαπραγμάτευτο στόχο μιας προοδευτικής διακυβέρνησης την ισότιμη πρόσβαση όλων, τόσο στα μέσα παραγωγής ,τα  κοινωνικά αγαθά όσο  και την δημοκρατία!

  1. Οι πολιτικές της ΝΔ απορρυθμίζουν τον κοινωνικό και παραγωγικό ιστό… περιθωριοποιούν το ρόλο των μεσαίων στρωμάτων και της χώρας!

Η πολύπλευρη κρίση στις μέρες μας έγινε άλλοθι συνειδητών επιλογών προκειμένου να εκχωρηθούν μερίδια αγοράς σε λίγους και ισχυρούς. Είναι διακριτή πλέον  η νεοφιλελεύθερη στόχευση και στην Ελλάδα που συμπιέζει  ένα πολύ μεγάλο τμήμα από τα 700000 περίπου μεσοστρώματα αδιαφορώντας για τις δραματικές κοινωνικές επιπτώσεις

Αποτέλεσμα είναι  να συνθλίβεται ένας τεράστιος αριθμός μεσοστρωμάτων και δυνάμεων της επισφαλούς εργασίας .Και ταυτόχρονα να περιορίζεται η πρόσβαση πολύ μεγάλου αριθμού πολιτών στα κοινωνικά αγαθά, όπως αυτά  της υγείας, της παιδείας και της ασφάλισης.

Αυτές οι πολιτικές  βγάζουν  κερδισμένες κύρια τις δυνάμεις του μη παραγωγικού χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου και ελάχιστες μεγάλες επιχειρήσεις που οδηγούν σε ολιγοπώλια με αποτέλεσμα οι  ανισότητες και η  ανασφάλεια να είναι κυρίαρχο κοινωνικό χαρακτηριστικό

Το χειρότερο, δε, είναι πως και τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από το Ταμείο Ανασυγκρότησης με «κατάλληλες» ρυθμίσεις γίνονται προσβάσιμα μόνο σε μεγάλα ολιγοπωλιακά συγκροτήματα που νοθεύουν την αγορά , αντί να στηρίξουν τις δυνάμεις της πραγματικής οικονομίας.

Οι λεγόμενες «μεταρρυθμίσεις» έγιναν συνώνυμο της απορρύθμισης και της γεωγραφικής και κοινωνικής ανισότητας.

  1. Το αίτημα της προοδευτικής διακυβέρνησης

Είναι τώρα λοιπόν η ώρα το αίτημα της πολιτικής αλλαγής να ταυτισθεί με ένα άλλο παραγωγικό και κοινωνικό μοντέλο ανάπτυξης.

Με ευδιάκριτη την κοινωνική συμμαχία που έχει λόγους να το διεκδικήσει, να το στηρίξει και να το υπερασπιστεί: Τις δυνάμεις της παραγωγής, τα μεσαία στρώματα,την αγροτική οικονομία , την επισφαλή εργασία, τη νεολαία και την περιφέρεια.. κοινωνικές ομάδες που στην καλλίτερη εκδοχή επιδοτούνται  τώρα  για την … αναστολη δραστηριοτήτων.

Η Ελλάδα έχει ανάγκη ένα άλλο μοντέλο, που θα στηρίζει την πραγματική οικονομία, με ενίσχυση της προσφοράς και της ζήτησης, όπου η αύξηση της παραγωγικότητας δεν θα επιτυγχάνεται με μείωση του κόστους εργασίας, αλλά με κίνητρα που θα ενισχύουν την ποιότητα, τις υψηλές προδιαγραφές, τις εξαγωγές, τις συνέργειες, την καινοτομία, την διαφοροποίηση, την ονομασία προέλευσης κτλ.

  1. Κράτος εργαλείο ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής για όλους

Ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο το αίτημα για μια προοδευτική διακυβέρνηση δεν αφορά την κατάληψη του κράτους από ημέτερους, όπως κάνει η ΝΔ. Αφορά τη μετεξέλιξή του σε «εργαλείο» που θα σέβεται τους νόμους.

Για να διαμορφώνει αξιόπιστα όρους πρόσβασης όλων των παραγωγικών και κοινωνικών δυνάμεων, ιδίως της νέας γενιάς, στη χρηματοδότηση μέσω των αναπτυξιακών νόμων, της αναπτυξιακής τράπεζας, των αποκεντρωμένων θεσμών, των προγραμμάτων κτλ.

  1. Κοινωνική ανάγκη οι πρωτοβουλίες ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με τον Αλέξη Τσίπρα για μια πλειοψηφία με προγραμματική ενότητα

Προϋπόθεση για την αναγκαία πολιτική αλλαγή είναι ο συντονισμός δράσεων στην κοινωνία -και με την κοινωνία- ώστε να μετασχηματίσει η υπάρχουσα κοινωνική πλειοψηφία  σε προοδευτική πολιτική πλειοψηφία διακυβέρνησης

Στο πεδίο αυτό είναι ανάγκη να πολλαπλασιαστούν εκδηλώσεις διαλόγου και δράσεων με εκπροσωπήσεις και συμμετοχές όλων των δυνάμεων και των στελεχών!  Για να εξελίσσεται σε κοινωνική διεκδίκηση το αίτημα πολιτικής  αλλαγής που έχουν ανάγκη η χώρα, η πραγματική οικονομία και οι πολίτες.

Και γι’ αυτόν τον αγώνα αξίζει η συμβολή όλων

*Ο Αντώνης Κοτσακάς είναι μέλος της πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

*Ο Χάρης Τσιόκας είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Η χώρα των πανηγυρισμών
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αναλάβει τον ρόλο που είχε το ΠΑΣΟΚ – Δεν χρειάζεται τον κολοβό δικομματισμό η χώρα
Κυκλική Οικονομία: Η Αθόρυβη Κοσμογονική Αλλαγή
Η κρίση μέσα στην κρίση
Δένδιας -Τσαβούσογλου: Ο σκοπός της επίσκεψης και ο τουρκικός αναθεωρητισμός
Φιμωμένη Βουλή σημαίνει φιμωμένη δημοκρατία