Αθήνα

19 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Βαγγέλης Παπαθανασίου: Είχε πάρει ως αμοιβή έναν τενεκέ λάδι και ένα τενεκέ ελιές για να γράψει το σήμα της ΕΡΤ-Η αποκάλυψη Κουίκ

OPINION

Κυβέρνηση & Αντιπολίτευση προσέβαλαν το Κράτος Δικαίου με μία μόλις ημέρα διαφορά!

Σκοπός και αποστολή του Ποινικού Δικαίου είναι αφενός μεν η προστασία των θεμελιωδών αξιών που είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της κοινωνικής ειρήνης και ευημερίας (έννομα αγαθά) αφετέρου δε η εξασφάλιση των ατομικών ελευθεριών των Πολιτών από κάθε μορφής κρατική αυθαιρεσία.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε γίνει όλοι γνώστες καταγγελιών που έλαβαν χώρα δημόσια και σε πρώτο χρόνο μέσα από τα ΜΜΕ ή μέσα από τις ιδιωτικές πλατφόρμες των social media.


Πρόκειται για καταγγελίες που αφορούν τη διάπραξη πολύ σοβαρών ποινικών αδικημάτων από πρόσωπα που διατηρούσαν μία θέση ισχύος έναντι του θύματος.

Πρόκειται για καταγγελίες που αφορούν τη διάπραξη πολύ σοβαρών ποινικών αδικημάτων από πρόσωπα που καταχράστηκαν τη θέση ευθύνης που η ίδια η Πολιτεία τους είχε εμπιστευθεί για να προσφέρουν “στο Ολον” ή που ο ίδιος ο λαός τους επέδωσε αναγνωρίζοντας την αξία τους και την προσφορά τους.

Δεν θα σταθώ στο εάν κάποια από τα αδικήματα αυτά έχουν παραγραφεί.

Είναι άλλωστε το πρώτο που μαθαίνει κανείς όταν αποφασίσει συνειδητά να καταγγείλει δημόσια μία πράξη.

Δεν θα σταθώ επίσης στο εάν αυτές οι καταγγελίες έγιναν αυθόρμητα από τα θύματα ή αν κάποιες από αυτές έγιναν συντονισμένα γιατί οι καταχραστές της εξουσίας δεν παραιτούνταν με κανέναν άλλον τρόπο από τη θέση τους και είχαν γίνει τρόπον τινά “Αθάνατοι” στο σύστημα εξουσίας που κινούνταν.

Θα σταθώ πρωτίστως στο θετικό σκέλος αυτής της ιστορίας που η γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας σε άμεσο χρόνο έδειξε συμβολικά ότι ενθαρρύνει όλες τις γυναίκες να προασπίσουν τα δικαιώματά τους και ότι η Πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό τους.

Θα σταθώ επίσης στη θετική σοβαρή πολιτική παρέμβαση επιφανών Ελλήνων Πολιτικών.

Θα σταθώ όμως και στην αρνητική πλευρά αυτής της ιστορίας που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις ημέρες.

Θα σταθώ λοιπόν στην συνειδητή εκμετάλλευση των καταγγελιών από το πολιτικό σύστημα της χώρας και κυρίως από την εκτελεστική εξουσία και την αντιπολίτευση.

Παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες μία κυνική εκμετάλλευση που δεν συνάδει με τον θεσμικό ρόλο και την αποστολή της Πολιτικής σε ένα Κράτος Δικαίου.

Όταν διενεργείται μία έρευνα από τις αρμόδιες αρχές κατά ενός προσώπου (όποιο πρόσωπο κι αν είναι αυτό), δεν έχει ασκηθεί ακόμη Ποινική Δίωξη πολλώ μάλλον δεν έχει κληθεί ακόμη το πρόσωπο αυτό να καταθέσει για αυτά που τον κατηγορούν είναι αδιανόητο να χαρακτηρίζεται το πρόσωπο αυτό επισήμως από την εκτελεστική εξουσία ως “επικίνδυνο”.

Αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι ότι όλοι πρέπει να είμαστε ίσοι απέναντι στο Νόμο.

Και θα είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο όχι στη θεωρία αλλά στην πράξη, όταν αγωνιζόμαστε για τη δική μας ασφάλεια σε ένα Κράτος Δικαίου αλλά και για την ασφάλεια του γείτονα που θα χρειαστεί τη βοήθειά μας και του κάθε Πολίτη είτε αυτός είναι καλλιτέχνης είτε είναι πολιτικός, τρομοκράτης, βοσκός, πανεπιστημιακός, καθαριστής, Δικηγόρος, ψαράς, δάσκαλος κ.λπ.

Είναι αδιανόητο η Αντιπολίτευση να αποφαίνεται πριν τη Δικαιοσύνη, τη στιγμή μάλιστα που ο ανώτερος θεσμικός της εκπρόσωπος μόλις πριν από 1 μήνα κατέθεσε αγωγή κατά δημοσιογράφων για προσβολή της τιμής και της υπόληψής του από ψευδή δημοσιεύματα αιτούμενος την καταβολή 1.000.000€.

Θα με ρωτούσε όμως κάποιος εμφορούμενος από κάθε κίνητρο:

“Μα είναι δυνατόν να μην πάρουν θέση οι πολιτικοί φορείς για θέματα που απασχολούν και συγκλονίζουν την κοινή γνώμη;”

Θα απαντούσα λοιπόν ότι όχι μόνον επιβάλλεται να τοποθετηθούν αλλα και επιβάλλεται να συνδράμουν όταν απαιτηθεί προκειμένου κανείς να μην μείνει αβοήθητος από καταχραστές της εξουσίας σε κάθε χώρο ύπαρξης συστήματος εξουσίας, ξεκινώντας οι πολιτικοί φορείς από τον ίδιο το χώρο τους.

Δεν μπορούν όμως τα κόμματα να μετατρέπουν το Κράτος Δικαίου σε ζούγκλα.

Και το γράφω αυτό με βαθειά συγκίνηση και ανησυχία γιατί η εικόνα που κάνω προβολή μπροστά μου δεν είναι ο Χ ισχυρός άνθρωπος της εξουσίας που σήμερα βρίσκεται σε μία ποινική διαδικασία έρευνας και πιθανόν καταστολής.

Αυτός να είστε βέβαιοι ότι θα έχει την οικονομική δύναμη να προσλάβει το καλύτερο νομικό επιτελείο και να χρησιμοποιήσει όποιο δίκτυο εξουσίας διαθέτει προκειμένου να αντιμετωπίσει πρακτικά την υπόθεση.

Αν στη θέση αυτού του ισχυρού ανθρώπου τοποθετήσουμε σήμερα έναν αδύναμο άνθρωπο χωρίς οικονομική και κοινωνική επιφάνεια, εξουσία και δικτύωση τα πράγματα αλλάζουν τραγικά και οδηγούμαστε σε εποχές Μεσαίωνα.

Η Πολιτική έχει από τη φύση της τη δύναμη να προστατεύσει την ίδια την Πολιτεία που οραματίζεται και φτιάχνει, δηλαδή το σώμα της, δηλαδή όλους εμάς αλλά πάντα με θεσμικό τρόπο και δείχνοντας πρώτη αυτή το παράδειγμα ότι σέβεται το Κράτος Δικαίου και το θεσμό της Δικαιοσύνης.

Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση προσέβαλαν το Κράτος Δικαίου με μία μόλις ημέρα διαφορά.

Κι οφείλουν να επανορθώσουν άμεσα και με συμβολικό τρόπο!

*Η Σπυριδούλα Γεωργίου είναι Δικηγόρος Παρ΄Αρείω Πάγω – Mediator, Συντονίστρια Τομέα Δικαιοσύνης ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών

Ροή Ειδήσεων

20/05/2022 | 23:21

Συνεχίζουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι: «Η Ελλάδα παραβίασε τον εναέριο χώρο μας και απαντήσαμε»

20/05/2022 | 23:14

State Department για Τουρκία: «Το όχι σε Σουηδία και Φινλανδία δεν επηρεάζει τις σχέσεις μας»

20/05/2022 | 23:07

MasterChef: Κέρδισαν στην ομαδική και μπήκαν απευθείας στη χρυσή πεντάδα

20/05/2022 | 22:58

ΑΕΚ – Μ. Αλμέιδα: «Ενθουσιασμένος για το νέο κεφάλαιο της καριέρας μου»

20/05/2022 | 22:52

Θεσσαλονίκη: Ήταν παντρεμένη εδώ και τέσσερα χρόνια αλλά… δεν το ήξερε!

20/05/2022 | 22:43

Θεσσαλονίκη: Στο νοσοκομείο 9χρονος μετά από ατύχημα σε παιδική χαρά

20/05/2022 | 22:31

H Ρωσία ανακοίνωσε την «απελευθέρωση» του Αζοφστάλ

20/05/2022 | 22:15

Το repost του Μητσοτάκη στον μικρό Τάσο από τον Βόλο

20/05/2022 | 22:01

Σημίτης: Η πιο εντυπωσιακή έναρξη Συνεδρίου που έχω δει-Δύσκολο το έργο μας, αλλά και απαραίτητο για την πρόοδο της χώρας

20/05/2022 | 21:58

Καιρός: Σαββατοκύριακο με 30άρια και άρωμα… Νότιας Γαλλίας

20/05/2022 | 21:45

Γαλλία: Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν

20/05/2022 | 21:35

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στο Κάστρο Βοιωτίας

20/05/2022 | 21:29

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Θάνο Πλεύρη για περιστατικά παραμέλησης ασθενών

20/05/2022 | 21:25

Ανδρουλάκης: «Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε ως πρωταγωνιστής» – Πανηγυρικό κλίμα στο Συνέδριο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

20/05/2022 | 21:11

Χρήστος Μάστορας: Η φωτογραφία που αναστάτωσε τις θαυμάστριές του
Κερδίζονται οι εκλογές στο Κέντρο;
Χαράζουμε τον προοδευτικό δρόμο για τη χώρα
Η αγωνία ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ μετά τα πέναλτι
Βαριές οι κυβερνητικές ευθύνες για τη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής
Τι είναι η «μεγάλη παραίτηση» και τι ισχύει στην ελληνική αγορά εργασίας – Αναλύει ο Χρ. Γούλας (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ)
Ο μήνας των πολιτικών μηνυμάτων