Αθήνα

20 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Έλενα Κρεμλίδου: Αποκαλυπτικό ατύχημα on air – «Τι έγινε παραβγήκε; Σήμερα κερνάω τον… κόσμο» (ΒΙΝΤΕΟ)

OPINION

Κλασσικά γράμματα και Αριστερά

Η πρόθεση του υπουργού Παιδείας να εξοβελίσει το μάθημα των Λατινικών από τη μέση εκπαίδευση προκάλεσε και δίκαια μεγάλες αντιδράσεις...

Η διαφαινόμενη πρόθεση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου να εξοβελίσει το μάθημα των Λατινικών από τη μέση εκπαίδευση προκάλεσε και δίκαια μεγάλες αντιδράσεις.

Γράφει ο Γαβρίλης Λαμπάτος 

Ορισμένοι παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας την απέδωσαν στην απέχθεια της αριστεράς απέναντι στα κλασικά γράμματα και στις αξίες τους. Παραγνωρίζουν τη συμβολή ανθρώπων της αριστεράς όπως του Γιάννη Κορδάτου, Παναγή Λεκατσά, Δημήτρη Γληνού, Ηλία Ηλιού, Κώστα Βάρναλη στη γνωριμία του ελληνικού κοινού με την αρχαία Ελληνική γραμματεία μέσα από τις μεταφράσεις τους στο εκδοτικό πρόγραμμα του οίκου Ζαχαρόπουλου.

Ο Γληνός δημοσίευσε στα χρόνια της δικτατορίας Μεταξά τα περίφημα προλεγόμενά του στο Σοφιστή του Πλάτωνα με ψευδώνυμο.

Ο συμπολεμιστής του Άρη Βελουχιώτη, Γιώργος Κοτζιούλας ασχολήθηκε συστηματικά με τη μετάφραση Λατίνων συγγραφέων στη γλώσσα μας. Παράλληλα ήταν ο πρώτος που μετέφρασε το έργο του Αριστοτέλη «Αθηναίων Πολιτεία» στη νέα ελληνική.

Άλλο η νεόκοπη αριστερά του Αλέξη Τσίπρα και άλλο η ιστορική αριστερά. Πολλά μπορούσες να της καταλογίσεις, αλλά οι άνθρωποί της αντιμετώπισαν με σεβασμό την κλασική κληρονομιά.

*Ο Γαβρίλης Λαμπάτος είναι Στέλεχος της ΔΗΜ.ΑΡ

Θα αλλάξει o Μπάιντεν την Ευρώπη;
Η απειλητική «σύνοδος» τριών ειδών πληθωρισμού
Ο «εκσυγχρονισμός» της γαλέρας
Διδάγματα και αποφάσεις της πανδημίας Covid-19
Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Από το «θαύμα» με την ανεργία στην επίθεση κατά της εργασίας
Πώς θα αναπνεύσουν πάλι οι Δημοκρατίες