Αθήνα

22 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Μαργαρίτα Παπανδρέου: Χώρισε η κόρη του πρώην πρωθυπουργού

OPINION

Κλειστά κέντρα, 1% και επιπολιτισμός

Εις μάτην η διαφυγή από τη δεινή πραγματικότητα. Η χώρα, εγκλωβισμένη στα δεινά της μεταναστευτικής εισροής από την παρελκυστική πολιτική των «φίλιων συμμάχων», βρίσκεται στα πρόθυρα μιας πρωτοφανούς κοινωνικής κρίσης.

Εκ νέου, δηλαδή, μια μικρή χώρα, εξαιτίας τελικά της δύσμοιρης γεωγραφικής της θέσης υποβάλλεται σε μαρτύρια που δεν της αναλογούν. Αναλαμβάνει τις ευθύνες για τις πράξεις και τις παραλείψεις άλλων. Και το κόστος… ανυπέρβλητο.

Ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση τα πρώτα μέτρα. Κατασκευή κλειστού τύπου προσφυγικών κέντρων, μετεγκατάσταση στην επικράτεια της Ελλάδας σε ποσοστό 1% επί του πληθυσμού καθώς και διορισμοί σχετιζόμενων με το μεταναστευτικό ζήτημα ειδικοτήτων.  Εύλογα, τα εγειρόμενα ερωτήματα. Η κατασκευή κλειστών κέντρων με χωρητικότητα έως 5.000 μετανάστες ουσιαστικά νοηματοδοτεί τη δημιουργία μιας μικρής κωμόπολης, που προφανώς και δικαίως θα ενέχει όλα εκείνα τα πολεοδομικά και τα συνακολούθα κοινωνικά χαρακτηριστικά που την ορίζουν. Ήτοι, κατοικίες, δρόμους και πεζόδρομους, ενδεχομένως κτίρια τέλεσης των θρησκευτικών καθηκόντων , σχολείο αλλά και τα εμπλεκόμενα δημόσιου χαρακτήρα κτίρια (αστυνομία, υπηρεσία ασύλου κ.α.).

Η δε, ιδιαιτέρως,  κατασκευή ή μη σχολικού κτιρίου θα προκαθορίσει ή θα επιβεβαιώσει και την ειλημμένη εκπαιδευτική πολιτική που θα έχει προκρίνει η κυβέρνηση. Η εκπαίδευση, ως θεσμοθετημένος φορέας εκπαιδευτικής και κατά συνέπεια, οικονομικής και κοινωνικής κινητικότητας αποτελεί διαχρονικά και παγκοσμίως τον αντικειμενικότερο δείκτη της πολιτικής βούλησης των κρατούντων. Αν προχωρήσει, επομένως, στη δημιουργία εκπαιδευτηρίων εντός της «κωμόπολης» η κυβέρνηση θα έχει επιλέξει αναφορικά με τη διαδικασία του επιπολιτισμού, το διαχωρισμό (separation). Ο επιπολιτισμός αναφέρεται «στο σύνολο των φαινομένων που συνδέονται με τη διαπολιτισμική επαφή και τις συνακόλουθες μεταβολές που επισυμβαίνουν στις πολιτισμικές ομάδες» (Μπεζεβέγκης & Παυλόπουλος, 2008, σελ. 19.) Η επιπολιτισμική διαδικασία του διαχωρισμού προσδιορίζει τη βούληση της πλειοψηφικής ομάδας, όπως αυτή αντιπροσωπεύεται από την κυβέρνηση, στη διατήρηση της εθνοπολιτισμικής ταυτότητας των μελών της μειοψηφικής ομάδας καθώς και στην ταυτόχρονη αποστασιοποίηση από την ευρύτερη κοινωνία. Ως μακροχρόνιο προκύπτον αποτέλεσμα του διαχωρισμού, η γκετοποίηση της μειονοτικής ομάδας.

Από την άλλη, η ποσοστιαία κατανομή της μειοψηφικής ομάδας στην ενδοχώρα της Ελλάδας παραπέμπει στα μοντέλα της αφομοίωσης, περισσότερο, και της εναρμόνησης, λιγότερο.  Στην μεν πρώτη περίπτωση, τα μέλη της μειοψηφικής ομάδας εγκαταλείπουν πλήρως την εθνοπολιτισμική τους ταυτότητα και αποδέχονται τις πολιτισμικές αξίες και νόρμες της χώρας υποδοχής. Στη δεύτερη περίπτωση, οι μεταναστευτικές ομάδες διατηρούν τις πολιτισμικές τους αξίες ενώ παράλληλα είναι διαθέσιμες στην υιοθέτηση στοιχείων της εθνοπολιτισμικής ταυτότητας της πλειοψηφικής ομάδας. Βασική προϋπόθεση και στις δύο περιπτώσεις η σκόπιμη, η εμπρόθετη θέληση της μειοψηφικής ομάδας για αλλαγή στερεοτυπικών αξιών και στάσεων του φερόμενου τους πολιτισμικού κεφαλαίου.

Ποια είναι η αποτελεσματικότερη στρατηγική μεταναστευτικής πολιτικής; Ακανθώδες ερώτημα μιας και στην υιοθέτησή της εμπλέκονται πολλοί παράγοντες. Στο εξωτερικό, κυρίως, αλλά και στο εσωτερικό. Σε ιδεατό και με γνώμονα την ανθρωπιστική προσέγγιση, προφανώς και προκρίνεται το μοντέλο της εναρμόνισης. Αλλά, δυστυχώς, υφίσταται και η ρεαλιστική πολιτική. Και η οποία αναδεικνύει και υποδεικνύει ότι, ιστορικά, λαοί και έθνη που ζούσαν αρμονικά για χρόνια, με μία τεχνητή, αληθοφανή ή αληθινή σπίθα, αλληλοεξοντώθηκαν.

Δύσκολα χρόνια έρχονται…

 

Ο «εκσυγχρονισμός» της γαλέρας
Διδάγματα και αποφάσεις της πανδημίας Covid-19
Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Από το «θαύμα» με την ανεργία στην επίθεση κατά της εργασίας
Πώς θα αναπνεύσουν πάλι οι Δημοκρατίες
Το ρεπό και η ελιά…
Είναι η ώρα των προοδευτικών δυνάμεων να συναντηθούν μέσα από μία ευγενή άμιλλα