Αθήνα

18 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Συγκλονίζει η Ελένη Ψυχούλη: «Έφυγε νωρίς από καρκίνο κι αυτό μου έμαθε να είμαι ταπεινή»

OPINION

Η Μεταπολίτευση συνεχίζεται…

Η περίοδος της Μεταπολίτευσης ήταν η καλύτερη περίοδος του Νεοελληνικού Κράτους από πάρα πολλές απόψεις.

Το βιοτικό επίπεδο και η ζωή των ανθρώπων βελτιώθηκε αισθητά, σταθεροποιήθηκε το δημοκρατικό πολίτευμα, καθιερώθηκαν νέοι θεσμοί, ενώ οι παλιοί ενισχύθηκαν και επεκτάθηκαν, δημιουργήθηκε η ελληνική εκδοχή του Κράτους πρόνοιας.

Όμως μαζί με όλα αυτά, αναπαράχθηκαν και όλες σχεδόν οι παθογένειες που χαρακτηρίζουν  το ελληνικό Κράτος από την ίδρυση του, ενώ γεννήθηκαν και νέες.

Ο πελατειασμός, η αναξιοκρατία, η αδιαφάνεια, ο νεποτισμός, η διαφθορά, ο παρασιτισμός, η εργαλειοποίηση των θεσμών και του Κράτους για αλλότριους σκοπούς, συνέχισαν να υπάρχουν, πολλές φορές αλλάζοντας απλώς τρόπους εμφάνισης και έκφρασης.

Μαζί με αυτά πήρε μορφή, αναπτύχθηκε  και έπαιξε σημαντικό ρόλο ένα φαινόμενο που υπήρχε και υπόβοσκε και πριν, μια ανάρμοστη, παράνομη και αδιαφανής σχέση ανάμεσα στην πολιτική, στην οικονομική εξουσία και στα ΜΜΕ, φαινόμενο που ονομάστηκε διαπλοκή.

Η έξαρση των φαινομένων αυτών κατά την περίοδο 2004- 2009, οδήγησαν στην κρίση.

Η κρίση ενώ ακύρωσε ή μείωσε πολλές από τις κατακτήσεις της Μεταπολίτευσης, κράτησε τις παθογένειες της σε όλο τους το μεγαλείο.

Πολλές φορές κατά τη διάρκεια αυτών των σαράντα πέντε χρόνων εξαγγέλθηκε το τέλος της Μεταπολίτευσης, υπό τη μορφή  της υπόσχεσης για την αντιμετώπιση και την υπέρβαση αυτών των παθογενειών.

Στην πραγματικότητα επρόκειτο για την υπόσχεση εγκαθίδρυσης ενός γνήσιου Κράτους Δικαίου.

Αν όμως οι υποσχέσεις δίνονται για να διαψεύδονται, αυτό ισχύει στην περίπτωση μας.

Ωστόσο, προσπάθειες έγιναν και κάποιες ήταν σημαντικές, αλλά είτε ήταν αποσπασματικές και στόχευαν στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων φαινομένων και όχι το σύνολο, είτε είχαν την ατυχία να συμπέσουν με δύσκολες συγκυρίες για τη χώρα και δε συνεχίστηκαν.

Η θεσμοθέτηση του ΑΣΕΠ, η καθιέρωση των ανεξάρτητων αρχών και μάλιστα συνταγματικά, η μεταρρυθμιστική ατζέντα 2009-2011 με τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, το OPEN GOV και τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις, ήταν οι πιο χαρακτηριστικές από αυτές.

Κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις αυτές υπάρχουν ακόμα, κόντρα στις προσπάθειες που έγιναν για να ακυρωθούν, κάποιες άλλες ακυρώθηκαν, ενώ κάποιες  παρακάμπτονται και ακυρώνονται στην πράξη από την εκτελεστική εξουσία.

Την περίοδο που διανύουμε ξεκίνησε με εξαιρετικά μεγάλη ταχύτητα και εκκωφαντικό τρόπο, η διάψευση της τελευταίας υπόσχεσης για το τέλος της Μεταπολίτευσης που έγινε προεκλογικά με τη μορφή μιας απροσδιόριστης επιστροφής σε κάποια κανονικότητα.

Ποτέ άλλοτε μια κυβέρνηση δε διέψευσε τόσο γρήγορα και με τέτοιο τρόπο τις υποσχέσεις  που είχε δώσει, ειδικά περί σεβασμού των θεσμών και περί αξιοκρατίας, όπως η σημερινή, ούτε καν η κυβέρνηση Καραμανλή.

Είναι φανερό ότι, δυστυχώς, η Μεταπολίτευση συνεχίζεται, υπό την έννοια ότι οι παθογένειες της αναπαράγονται και γιγαντώνονται.

Καλύτερη ευκαιρία για τις προοδευτικές δυνάμεις για να επεξεργαστούν και να παρουσιάσουν στους πολίτες μια σύγχρονη ολοκληρωμένη μεταρρυθμιστική ατζέντα που επιτέλους θα δημιουργήσει τις συνθήκες για ένα πραγματικό Κράτος Δικαίου δεν θα υπάρξει.

Μπροστά τους βρίσκονται εξελίξεις και διαδικασίες, τις οποίες πρέπει να αξιοποιήσουν.

Στο χέρι τους είναι.

Μήτσος Παλαιολογόπουλος: Ένας αυτοδίδακτος άνθρωπος που άφησε το αποτύπωμα του και στην ιστορική γραφή
Οι λίγοι πού θεωρούν τον Κουφοντίνα ήρωα είναι βουτηγμένοι στην παράνοια
Η Προεδρία Μπάιντεν, η Ελλάδα, ο Αλβανικός παράγοντας και η προοπτική ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων στους Ευρωατλαντικούς θεσμούς
Αποφασισμένη για Σχέδιο «Β» στον Τουρισμό η κυβέρνηση
Περί συμμαχιών ο λόγος
«Καλύτερα να κάνει πίσω η Πολιτεία παρά να ηρωοποιήσει τον Κουφοντίνα»