Αθήνα

18 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Συγκλονίζει η Ελένη Ψυχούλη: «Έφυγε νωρίς από καρκίνο κι αυτό μου έμαθε να είμαι ταπεινή»

OPINION

Μετά την 3η του Σεπτέμβρη

Όποιος δεν έχει να πει τίποτα για το παρόν και για το μέλλον πιάνεται από το παρελθόν, όπως ο πνιγμένος από τα μαλλιά του.

Δεν είναι κακές και περιττές οι γιορτές και οι επετειακές εκδηλώσεις, όταν όμως διοργανώνονται και αντιμετωπίζονται σαν τέτοιες και δεν ανάγονται σε κυρίαρχα πολιτικά γεγονότα που έχουν στόχο να καλύψουν το κενό πολιτικού προσανατολισμού και πολιτικής πρότασης.

Όποιος θέλει σήμερα να επικαλείται τη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη δε μπορεί να τη χρησιμοποιεί για να υψώνει τείχη μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων, εξυπηρετώντας προσωπικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Όποιος θέλει σήμερα να επικαλείται τη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη πρέπει να δουλεύει για τη συγκρότηση μιας μεγάλης προοδευτικής, δημοκρατικής  παράταξης ώστε να είναι σε θέση να σταθεί απέναντι στη συντηρητική παράταξη, στη Νέα Δεξιά που ενσαρκώνει η ΝΔ στη χώρα.

Όποιος παρακολουθεί χωρίς παρωπίδες τις εξελίξεις στη χώρα, στην Ευρώπη και στον κόσμο, καταλαβαίνει ότι αυτό είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε.

Από την επικράτηση του Ρήγκαν και της Θάτσερ η Ευρώπη και η Δύση γενικότερα έχουν εισέλθει στην τροχιά της διεύρυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων και αυτό συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα του δόγματος που επικράτησε, αυτό είναι που παρουσιάστηκε και στη χώρα μας σαν μονόδρομος στις τελευταίες εθνικές εκλογές.

Αυτές τις ιδέες ενστερνίστηκε στην πορεία και η Ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και στην πραγματικότητα συμμάχησε με την Ευρωπαϊκή Δεξιά, όσον αφορά στους πολιτικούς στόχους είτε σε εθνικό, είτε σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τα αποτελέσματα αυτής της σύγκλισης είναι γνωστά, για όποιον θέλει να τα δει.

Η αύξηση των ανισοτήτων, η σταδιακή αποδόμηση του Κράτους πρόνοιας, η αδυναμία αντιμετώπισης του οικολογικού ζητήματος, η αντίστροφη πορεία στο εγχείρημα της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, η ανικανότητα αντιμετώπισης του μεταναστευτικού με σοβαρό τρόπο, η ραγδαία άνοδος της ακροδεξιάς, η αποστασιοποίηση των πολιτών από τα δημόσια πράγματα και η αυξανόμενη απονομιμοποίηση της ίδια ς της Δημοκρατίας στη συνείδηση των πολιτών, δεν ήρθαν τυχαία, ούτε ήταν νομοτελειακό να συμβούν, όπως οι Δεξιοί θέλουν να μας πείσουν.

Ήταν αποτέλεσμα αυτού του δόγματος και της εφαρμογής των πολιτικών που απέρρεαν από αυτό στην Ευρώπη και στη Δύση γενικότερα.

Στη χώρα μας βέβαια, παρά τις προσπάθειες που έγιναν σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους στη μεταπολίτευση, μόνο κατά την περίοδο της κρίσης κατάφεραν να επιβληθούν και να κυριαρχήσουν, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Οι αιτίες της κρίσης ήταν άλλες, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς.

Όμως η απώλειες που υπέστη η χώρα και οι πολίτες κατά τη διάρκεια της κρίσης, απώλειες που μόνο μετά από πόλεμο έχουν βιώσει άλλες χώρες, οφείλονται στις πολιτικές που εφαρμόστηκαν για την αντιμετώπιση της κρίσης, πολιτικές οι οποίες εμφορούνταν από το δόγμα που επικράτησε στη Δύση στις προηγούμενες δεκαετίες.

Είναι φανερό ότι αν δεν ανατραπεί, το μέλλον της Ευρώπης και της χώρας μας είναι αβέβαιο.

Το δείχνουν συνεχώς οι πολιτικές εξελίξεις σε όλες σχεδόν τις χώρες.

Σήμερα λοιπόν δεν υπάρχει η πολυτέλεια για εσωστρέφεια και για ανούσιες αψιμαχίες χωρίς  ουσιαστικό επίδικο, ούτε στο εσωτερικό των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων, ούτε πολύ περισσότερο μεταξύ τους .

Υποχρέωση όλων είναι η δημιουργία της μεγάλης δημοκρατικής, προοδευτικής παράταξης, με σύγχρονο λόγο και νέο αφήγημα που θα διεκδικήσει ξανά την ιδεολογική και πολιτική ηγεμονία στη χώρα και θα αναζητήσει τις απαραίτητες πολιτικές συμμαχίες στην Ευρώπη.

Αυτό είναι το μήνυμα της 3ης του Σεπτέμβρη, για μετά την 3η του Σεπτέμβρη.

Μήτσος Παλαιολογόπουλος: Ένας αυτοδίδακτος άνθρωπος που άφησε το αποτύπωμα του και στην ιστορική γραφή
Οι λίγοι πού θεωρούν τον Κουφοντίνα ήρωα είναι βουτηγμένοι στην παράνοια
Η Προεδρία Μπάιντεν, η Ελλάδα, ο Αλβανικός παράγοντας και η προοπτική ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων στους Ευρωατλαντικούς θεσμούς
Αποφασισμένη για Σχέδιο «Β» στον Τουρισμό η κυβέρνηση
Περί συμμαχιών ο λόγος
«Καλύτερα να κάνει πίσω η Πολιτεία παρά να ηρωοποιήσει τον Κουφοντίνα»