Αθήνα

18 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Συγκλονίζει η Ελένη Ψυχούλη: «Έφυγε νωρίς από καρκίνο κι αυτό μου έμαθε να είμαι ταπεινή»

OPINION

Ποιος φοβάται να μιλήσει για τη μετανάστευση;

Η κυβέρνηση πολύ συνειδητά και συστηματικά αξιοποιεί τον φόβο των πολιτών απέναντι στους ξένους και στη μετανάστευση, μια με την κατάργηση της εγκυκλίου για την παροχή ΑΜΚΑ...

Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει και συνέχεια, το απαιτεί η συσπείρωση των ψηφοφόρων της. Το φαινόμενο, συντηρητικά κόμματα του δημοκρατικού τόξου να αξιοποιούν αυτόν τον φόβο για κομματικά οφέλη δεν είναι ελληνική ιδιαιτερότητα.

Συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, πολλά συντηρητικά κόμματα ενσωμάτωσαν μεγάλο μέρος της πολιτικής ατζέντας των ακροδεξιών και των ρατσιστών στη δική τους.

Σε κάποιες περιπτώσεις παρόμοιες προσπάθειες έγιναν και από κόμματα του υπόλοιπου πολιτικού φάσματος με τον τρόπο που ταιριάζει στο καθένα.

Για τα συντηρητικά κόμματα αυτό δεν είναι κάτι το παράξενο, ταιριάζει μια χαρά με την πολιτική τους ατζέντα, γι αυτό και τους αποφέρει κέρδη.

Τι γίνεται όμως με τους υπόλοιπους;

Αρκεί άραγε η καταγγελία εναντίον της κυβέρνησης μετά από κάθε σχετικό συμβάν;

Ποιο είναι το αποτέλεσμα από τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και από τη δική τους απάντηση; Όποιος θέλει να παρεμβαίνει στη δημόσια σφαίρα σε σχέση με το θέμα αυτό, πρέπει να γνωρίζει ότι η καταγγελία εναντίον της κυβέρνησης για ρατσισμό είναι αναγκαία, αλλά δεν αρκεί, αφού στην παράσταση που έχει στηθεί με θέμα τη μετανάστευση και θεατές τους Ευρωπαίους πολίτες και άρα και τους Έλληνες, τα δεξιά κόμματα έχουν αναλάβει οικειοθελώς τον ρόλο του σκληρού, επειδή κερδίζουν από αυτό, άρα οι επικρίσεις όχι μόνο δεν τους ενοχλούν, αλλά μάλλον τις επιδιώκουν.

Το κρίσιμο ερώτημα για όλα τα προοδευτικά κόμματα είναι γιατί δεν τολμούν να θέσουν και να συζητήσουν το πρόβλημα ανοιχτά, σε όλες του τις διαστάσεις στη δημόσια σφαίρα;
Μήπως φοβούνται ότι θα αναγκαστούν να έρθουν μπροστά σε δύσκολα ερωτήματα και σε ακόμα πιο δύσκολες απαντήσεις;

Στην πολιτική δεν είναι πάντα εύκολο να πείσεις για την ορθότητα των θέσεων και των προτάσεων σου, όμως αν δεν το επιχειρείς, τότε είναι σίγουρο ότι θα επικρατήσουν οι αντίθετες απόψεις.

Ξέρουν ότι με αυτόν τον τρόπο δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, αλλά αντίθετα τελικά ενισχύουν την επιχειρηματολογία των αντιπάλων, μάλλον όμως το προτιμούν προκειμένου να αποφύγουν τα δύσκολα.

Όσο όμως κρατούν αυτή τη στάση θα χάνουν, γιατί όσοι ενοχλούνται από τέτοιου είδους «πρωτοβουλίες» της κυβέρνησης είναι πολύ λιγότεροι από όσους νοιώθουν ανακούφιση, όχι απαραίτητα επειδή είναι ρατσιστές και ξενοφοβικοί, αλλά επειδή οι συντηρητικοί κατάφεραν να καταστήσουν το θέμα της ασφάλειας κυρίαρχο και οι προοδευτικοί δεν κάνουν τίποτα για να το αλλάξουν, ή να το θέσουν στη σωστή του διάσταση.

Η μόνη λύση λοιπόν είναι να θέσουν το θέμα ανοιχτά στη δημόσια συζήτηση και να προσπαθήσουν να απαντήσουν στα κρίσιμα ερωτήματα με σαφήνεια και να αποκαλύψουν όλες τις πλευρές του.

Το θέμα πλέον τίθεται επιτακτικά σε όλη την Ευρώπη, πολλοί το συνδέουν με την ίδια την επιβίωση του Ευρωπαϊκού εγχειρήματος και δεν είναι απαραίτητα συντηρητικοί.

Μερικές φορές δεν είναι εύκολο να συνδυάσεις τις αρχές, τις αξίες και την κοσμοθεωρία σου, με τον ρεαλισμό και την ανάγκη διατήρησης και βελτίωσης της ζωής που έχεις, ή ακόμα και της επιβίωσης της χώρας σου, ή και της Ευρώπης, αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να το επιχειρήσουμε, αν θέλουμε να είμαστε συνεπείς και να ανταποκριθούμε σε όλα αυτά, διαφορετικά υπάρχουν έτοιμα τα αφηγήματα των ακραίων.

Ανάμεσα στην ανέγερση τειχών που προτείνουν οι ακροδεξιοί και υπονοούν οι συντηρητικοί με τις πράξεις τους χωρίς να το λένε και στην απολύτως ελεύθερη μετακίνηση και εγκατάσταση ανθρώπων που προτείνει η άλλη πλευρά, υπάρχουν και άλλες λύσεις και προτάσεις που είναι δυνατόν να αποβούν προς όφελος τόσο των ίδιων των μεταναστών, όσο των χωρών προορισμού, αλλά και των χωρών προέλευσης.

Το ζήτημα είναι εξαιρετικά σημαντικό, για να αφήνεται η αντιμετώπιση του στις ιδεοληψίες της μιας, ή της άλλης πλευράς.

Μήτσος Παλαιολογόπουλος: Ένας αυτοδίδακτος άνθρωπος που άφησε το αποτύπωμα του και στην ιστορική γραφή
Οι λίγοι πού θεωρούν τον Κουφοντίνα ήρωα είναι βουτηγμένοι στην παράνοια
Η Προεδρία Μπάιντεν, η Ελλάδα, ο Αλβανικός παράγοντας και η προοπτική ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων στους Ευρωατλαντικούς θεσμούς
Αποφασισμένη για Σχέδιο «Β» στον Τουρισμό η κυβέρνηση
Περί συμμαχιών ο λόγος
«Καλύτερα να κάνει πίσω η Πολιτεία παρά να ηρωοποιήσει τον Κουφοντίνα»