Αθήνα

12 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Κορωπί: Ανατροπή στο θρίλερ με την εξαφάνιση της 19χρονης Άρτεμις (vid)

OPINION

Νέα εποχή μετά τη συμφωνία

Νέα εποχή για την Ευρώπη τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης  ξεκίνησε, με  την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των αρχηγών των κρατών μελών  για  τον νέο πολυετή προϋπολογισμό της  Ένωσης για την περίοδο 2021-2027 και την δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης.

Δείτε επίσης

Μητσοτάκης: Αυστηρό μήνυμα σε Τουρκία – Απειλεί την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο
Κων. Καλέμης: Ποιος είναι ο «σύμβουλος του υπ. Παιδείας» που αποκαλεί «μαϊμού» τον Αντετοκούνμπο

Μετά την αποτυχία της  Ε.Ε. στην αντιμετώπιση της οικονομικής  κρίσης του 2009 με την σχεδόν μηδενική της διάθεση για κοινή Ευρωπαϊκή διαχείριση  εξαιτίας κυρίως της δυσπιστίας με την οποία οι χώρες του βορρά αντιμετωπίζουν αυτές του νότου, αλλά και μετά από μια πολύμηνη αρχική αμηχανία  που επέδειξε η Ευρώπη κατά την διάρκεια της πανδημίας, αρκετοί πίστεψαν ότι για ακόμα μια φορά η Ε.Ε. θα βαλτώσει στην γραφειοκρατία. Ευτυχώς όμως ήρθε το πρώτο αποφασιστικό βήμα προς την πραγματική Ευρωπαϊκή ενοποίηση με την συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης. Για πρώτη φορά η Ε.Ε θα δανειστεί από τις αγορές στο όνομα της ένα τεράστιο ποσό ύψους 750 δις ευρώ, προχωρώντας  επίσης για πρώτη φορά στην αμοιβαιοποίηση του χρέους.

Οποιαδήποτε αμφισβήτηση της σημαντικότητας της απόφασης αυτής  λόγω των  υποχωρήσεων  που έγιναν στο αρχικό σχέδιο  για την πραγματοποίηση της (μείωση τελικού ποσού, αλλαγή  αναλογίας  επιχορηγήσεων δανείων), χάνει το δάσος  των ιστορικών στιγμών για το μέλλον της Ε.Ε και βλέπει το δένδρο των λεπτομερειών μιας μεμονωμένης συμφωνίας. Η αποφασιστικότητα που επέδειξαν  οι περισσότερες χώρες  προς την πολιτική και οικονομική ενοποίηση της Ε.Ε. δείχνει την αναπόφευκτη έλευση μιας νέας εποχής για την Ευρώπη.

Σε αυτή την ιστορική στιγμή βρίσκεται και η μεγάλη ευκαιρία για την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία. Η επιδίωξη της για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης, της ισονομίας, της κοινωνικής  δικαιοσύνης πρέπει να είναι η απάντηση στον λαϊκίστικο ευρωσκεπτικισμό, στο φόβο, στον εθνικισμό. Σε συνεργασία με άλλες δυνάμεις της πραγματικής προόδου πρέπει να δώσει μάχες και να επιβάλλει  υπερεθνικές πολιτικές για την  ενίσχυση της αιρεσιμότητας  του κράτους δικαίου, την  αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων, την δημιουργία νέων  πηγών  εσόδων από την φορολόγηση  των  χρηματοπιστωτικών συναλλαγών μεγάλων ψηφιακών  εταιρειών, κ.α.

Τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλα κράτη της Ε.Ε. δεν έλειψαν εκείνοι που βιάστηκαν να κατηγορήσουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για κωλυσιεργία και υποχώρηση. Είναι οι ίδιοι που ονειρεύονται επιστροφή σε εθνικά νομίσματα και διακατέχονται από φοβικά αισθήματα απέναντι στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Η συμφωνία που επετεύχθη την περασμένη Τρίτη αποτελεί (ακόμα) μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τα κόμματα της Σοσιαλδημοκρατίας σε ολόκληρη την Ευρώπη να αποδείξουν με συνετό και κοινωνικά δίκαιο τρόπο ότι το μέλλον μας βρίσκεται εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι η πραγματική πολιτική και κοινωνική πρόοδος δεν μπορεί παρά να στηρίζεται στην συνεννόηση και την ειλικρινή συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους μας.

*Ο Κώστας Πανδής είναι στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής, μέλος γραμματείας της πολιτικής κίνησης Ανανεωτική Αριστερά

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

«Σόου» Ερντογάν στην Αγιά Σοφιά – Σε εξέλιξη η προσευχή μουσουλμάνων (LIVE)

Απανθρωπιά: Το εμετικό σχόλιο σε μητέρα αυτιστικού παιδιού που προκάλεσε σάλο στα social media

Η Κεραμέως διέταξε άμεση έρευνα για τον Καλέμη, μετά τα ρατσιστικά σχόλια για τον Αντετοκούνμπο

Μήτσος Παλαιολογόπουλος: Ένας αυτοδίδακτος άνθρωπος που άφησε το αποτύπωμα του και στην ιστορική γραφή
Οι λίγοι πού θεωρούν τον Κουφοντίνα ήρωα είναι βουτηγμένοι στην παράνοια
Η Προεδρία Μπάιντεν, η Ελλάδα, ο Αλβανικός παράγοντας και η προοπτική ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων στους Ευρωατλαντικούς θεσμούς
Αποφασισμένη για Σχέδιο «Β» στον Τουρισμό η κυβέρνηση
Περί συμμαχιών ο λόγος
«Καλύτερα να κάνει πίσω η Πολιτεία παρά να ηρωοποιήσει τον Κουφοντίνα»