Αθήνα

12 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Κορωπί: Ανατροπή στο θρίλερ με την εξαφάνιση της 19χρονης Άρτεμις (vid)

OPINION

Σοβαρή αντιπολίτευση

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 26ης Μάη ανάγκασε τον πρωθυπουργό να επισπεύσει τις εθνικές εκλογές...

Είναι ίσως η πρώτη φορά από το 1974 και μετά που οι ψηφοφόροι θα κληθούν να αποφασίσουν όχι για το ποιό κόμμα θα κυβερνήσει, αλλά με το τι είδους αντιπολίτευση θα πορευτεί η χώρα τα επόμενα χρόνια.

Η βαθιά μελαγχολία ενός σημαντικού κομματιού του εκλογικού σώματος που είδε τις προσδοκίες του να ματαιώνονται με κρότο από την αλλοπρόσαλλη και βαθύτατα συντηρητική διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έχει δημιουργήσει τις εκλογικές προϋποθέσεις για μια σίγουρη νίκη της ΝΔ την 7η Ιουλίου. Την επομένη των εκλογών όμως, αυτό που αποκτά μεγαλύτερη σημασία είναι ο συσχετισμός των δυνάμεων στο πεδίο της αντιπολίτευσης και η ποιότητα του αντιπολιτευτικού λόγου. Εκεί συγκεντρώνεται το ενδιαφέρον πλέον των ψηφοφόρων και εκεί πρέπει το Κίνημα Αλλαγής να δώσει την μάχη του για την αποτροπή του ενδεχομένου να υπερισχύσει για ακόμα μια φορά ο στείρος και αντιπαραγωγικός λαϊκισμός.

Ο ρόλος μιας συγκροτημένης, σοβαρής αντιπολίτευσης που διαθέτει πρόγραμμα και προτάσεις δεν περιορίζεται μόνο στον κοινοβουλευτικό έλεγχο της πλειοψηφίας, αλλά μέσα από τις παρεμβάσεις της δύναται να παράγει και κυβερνητικό έργο. Μπροστά στην παντοδυναμία της ΝΔ στην επόμενη βουλή αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι μια ισχυρή αντιπολίτευση με προοδευτικό πρόσημο που αφενός θα λειτουργήσει ως ανάχωμα στις συντηρητικές επιλογές της αυριανής κυβέρνησης και αφετέρου θα συμβάλλει δίχως ιδεολογικές περιχαρακώσεις σε οτιδήποτε θετικό για τους πολίτες. Η εμπειρία του αντιπολιτευτικού λαϊκισμού τα προηγούμενα χρόνια, τόσο του Ζαππείου όσο και της πλατείας Συντάγματος, απέδειξε ότι οι πολίτες δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τον στείρο καταγγελτικό λόγο και από τις στρατηγικές της ακραίας πόλωσης με σκοπό την κατάληψη της εξουσίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον εξαντλήσει το πολιτικό του κεφάλαιο και ο λαϊκιστικός του λόγος αδυνατεί να ασκήσει σήμερα την επιρροή που ασκούσε σε μεγάλη μερίδα των προοδευτικών ψηφοφόρων τα προηγούμενα χρόνια. Η αποστολή του Κινήματος Αλλαγής είναι να επαναφέρει την ελπίδα σε αυτούς που επιθυμούν την δημιουργία ενός σύγχρονου σοσιαλδημοκρατικού πόλου στην χώρα. Το πρώτο βήμα για το δύσκολο αυτό έργο πρέπει να γίνει στις 7 Ιουλίου με την ανάδειξη του Κινήματος Αλλαγής σε σημαντικό παράγοντα εξελίξεων και κύριο αντιπολιτευτικό πόλο. Το πρόσφατο μήνυμα  διεύρυνσης σε όλο το φάσμα της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας με αφορμή την κατάρτιση του ψηφοδελτίου επικρατείας, καθώς και η ανάδειξη νέων στελεχών σε όλη την χώρα υπογραμμίζουν την αποφασιστικότητα με την οποία το Κίνημα Αλλαγής προσέρχεται σε αυτή την μάχη. Οι πολίτες την επομένη των εκλογών χρειάζονται μια ισχυρή αντιπολίτευση-αντίβαρο στις πολιτικές της ΝΔ και τον ρόλο αυτό μπορεί να τον διαδραματίσει μόνο μια γνήσια σοσιαλδημοκρατική παράταξη σαν το Κίνημα Αλλαγής. Αυτό είναι το μοναδικό ανοιχτό διακύβευμα για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και σε αυτό θα κληθούν να τοποθετηθούν οι προοδευτικοί πολίτες. Είτε θα αναδειχθεί μια σοβαρή αντιπολίτευση με παραγωγικό ρόλο και προοδευτικό πρόσημο, είτε θα κυριαρχήσει εκ νέου ένας στείρος αντιπολιτευτικός λαϊκισμός με μοναδικό στόχο την επανακατάληψη της εξουσίας.

*Ο Κώστας Πανδής είναι μέλος Συντονιστικής Επιτροπής της Πολιτικής Κίνησης «Ανανεωτική Αριστερά»

Μήτσος Παλαιολογόπουλος: Ένας αυτοδίδακτος άνθρωπος που άφησε το αποτύπωμα του και στην ιστορική γραφή
Οι λίγοι πού θεωρούν τον Κουφοντίνα ήρωα είναι βουτηγμένοι στην παράνοια
Η Προεδρία Μπάιντεν, η Ελλάδα, ο Αλβανικός παράγοντας και η προοπτική ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων στους Ευρωατλαντικούς θεσμούς
Αποφασισμένη για Σχέδιο «Β» στον Τουρισμό η κυβέρνηση
Περί συμμαχιών ο λόγος
«Καλύτερα να κάνει πίσω η Πολιτεία παρά να ηρωοποιήσει τον Κουφοντίνα»