Αθήνα

8 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Ποια είναι η καθηγήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών που κάνει απεργία πείνας για να στηρίξει τον Κουφοντίνα (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

OPINION

Κράτη εν κράτει

Η Μήδεια, κατέχουσα την τέχνη της μαγείας, από την θεία της Κίρκη, διασκέδασε, τρόπον τινά, την επικράτεια της Ελλάδας.

Έντυσε ολόλευκα όλο το κορμί της, προσφέροντας μαγευτικές, παραμυθένιες  εικόνες,  σε απόκρυφα της μέρη. Σε μέρη που σπανίως ένιωθαν την λευκή δαντελένια και παγωμένη φορεσιά να τα καλύπτει, προσδίδοντας μια αντιφατική και αντιθετική αίσθηση. Της σμίξης της λευκής αθωότητας με την παγερότητα.

Τα μέρη αυτά δεν είχαν εθιστεί σε τέτοιου είδους μαγείες. Και αρχικά, απόλαυσαν τη μαγική εικόνα.  Ήταν εξωπραγματική. Διέφευγε από την κοινή λογική. Άλλωστε, ήταν μαγεία. Ο Παρθενώνας, μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού, ολόλευκος και φωταγωγημένος,  στην καταχνιά, έμοιαζε σαν ψευδαίσθηση. Σαν κάποιο θεϊκό χέρι να επανέφερε από το καλά σφραγισμένο χρονοντούλαπο της ιστορίας  την εικόνα της ακμής και της αίγλης που βίωσε ο ευλογημένος αυτός τόπος αιώνες πριν.

Η μαγεία ήταν, όμως, ως συνήθως, σύντομη. Και η αρχική ψυχική ευφορία έδωσε τη θέση της στον προβληματισμό. Έναν προβληματισμό που εδράζεται στη διαχείριση των επιπτώσεων της Μήδειας, με αποκορύφωση την διακοπή της ηλεκτροδότησης που σημειώθηκε, κυρίως στα βόρεια προάστια της πρωτεύουσας.

Αλλά το κράτος ήταν εκεί. Με συνοπτικές διαδικασίες και κατόπιν εντολής του ίδιου του Πρωθυπουργού, «ο ΔΕΔΔΗΕ, αναγνωρίζοντας την ταλαιπωρία χιλιάδων νοικοκυριών που επλήγησαν από την πρωτοφανή κακοκαιρία και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, αποφάσισε να αφαιρέσει από τους λογαριασμούς τη Χρέωση Δικτύου Διανομής, που αντιστοιχεί στον μήνα Φεβρουάριο».

Επρόκειτο για μια σπουδαία κυβερνητική απόφαση με ιδιαίτερο κοινωνικό συμβολισμό, που αποδεικνύει την κοινωνική πρόνοια που επιδεικνύει η κυβέρνηση προς τους πολίτες της.  Ιδίως αυτών, των πληγέντων, δηλαδή,  από τη θεομηνία, των βορείων προαστίων.

Η Μήδεια, φέτος, αλλά και κάθε Μήδεια, διαχρονικά, σε άλλα μέρη της Ελλάδας, δεν είναι επισκέπτης, ούτε μουσαφίρης. Είναι ο ίδιος ο νοικοκύρης.  Είναι τα μέρη που οι χιονοπτώσεις  επικαλύπτουν τα εδάφη τους για τουλάχιστον την τρίμηνη περίοδο του χειμώνα, ενώ η χαμηλή θερμοκρασία, τις περισσότερες φορές στα όρια του ολοκληρωτικού παγετού, αποτελεί σύνηθες φαινόμενο.  Είναι τα μέρη που οι κάτοικοι της, ως σύγχρονοι Γαλάτες, αψηφούν τις ακραίες καιρικές συνθήκες, και έχουν μάθει να τηρούν την καθημερινή τους ζωή απρόσκοπτα. Μάλιστα, ενίοτε διακωμωδούν, όταν αντικρίζουν, τις «σκληρές εικόνες» της βαρυχειμωνιάς που προβάλλονται. Μάλλον, πρόκειται για μηχανισμό άμυνας του εγώ, με ψυχαναλυτικούς όρους, που παραπέμπει στο χιούμορ.

Είναι, συνήθως, τα μέρη, τα ακριτικά. Τα μέρη που παλεύουν να διατηρήσουν και να διατηρηθούν για να διασφαλίσουν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Τα μέρη, που σε παλαιότερες εποχές, στη βυζαντινή περίοδο, θα εκλάμβαναν ξεχωριστά προνόμια.  Τα μέρη που έχουν ποτιστεί από το αίμα των προγόνων μας. Αίμα και αδελφικό.

Είναι τα μέρη που τα θυμούνται και τα επισκέπτονται οι διάφοροι πολιτικοί ταγοί, προεκλογικά, σαν σύγχρονοι πραματευτάδες για να διαλαλήσουν  την πραμάτεια τους, τη ψήφο τους, δηλαδή. Και έπειτα… επιστροφή στην κανονικότητα, στην πραγματικότητα. Χωρίς  ευνοϊκές ρυθμίσεις ΔΕΔΔΗΕ, αν και η παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος, ως επί το πλείστον, πραγματοποιείται εκεί.  Χωρίς την πρόσληψη και υλοποίηση διαφοροποιήσιμων κοινωνικών μέτρων, εξαιτίας και των ιδιαίτερων γεωγραφικών, κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών.

Είναι τα μέρη που λογαριάζονται ως κράτη εν κράτει. Κυριολεκτικά, εκλαμβάνονται ως ανεξάρτητα κρατίδια που είναι εντασσόμενα σε ένα μεγαλύτερο κράτος.  Σε ένα κράτος που είναι λογικό, εξαιτίας και του συγκεντρωτισμού που το διακρίνει, να μεριμνά για τους πολλούς  και όχι για όλους.

Αλλά και για τον συγκεντρωτισμό και την συνεπαγόμενη γραφειοκρατία, ο πρωθυπουργός ανέλαβε πρωτοβουλίες, καθώς δήλωσε με τον πιο εναργή τρόπο ότι «κι εγώ και πολλοί άλλοι πιστεύω ότι ενοχληθήκαμε από αυτό το πινγκ πονγκ των ευθυνών ανάμεσα στους διάφορους αρμόδιους, γι’ αυτό και είναι απόφασή μας να προχωρήσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα σε μία κεντρική μας προεκλογική δέσμευση που δεν είναι άλλη από την αποκρυστάλλωση των αρμοδιοτήτων σε όλα τα επίπεδα κρατικής λειτουργίας ξεκινώντας από το κεντρικό κράτος».

Μήτσος Παλαιολογόπουλος: Ένας αυτοδίδακτος άνθρωπος που άφησε το αποτύπωμα του και στην ιστορική γραφή
Οι λίγοι πού θεωρούν τον Κουφοντίνα ήρωα είναι βουτηγμένοι στην παράνοια
Η Προεδρία Μπάιντεν, η Ελλάδα, ο Αλβανικός παράγοντας και η προοπτική ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων στους Ευρωατλαντικούς θεσμούς
Αποφασισμένη για Σχέδιο «Β» στον Τουρισμό η κυβέρνηση
Περί συμμαχιών ο λόγος
«Καλύτερα να κάνει πίσω η Πολιτεία παρά να ηρωοποιήσει τον Κουφοντίνα»