Αθήνα

 

23 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

simos vasilis
Βασίλης Σίμος: Ο πρόεδρος της ιχθυαγοράς Αθηνών αναλαμβάνει πολιτικός εκπρόσωπος στο κόμμα Δημοκράτες

OPINION

Λατρεμένοι μου γείτονες…

Ομολογουμένως, αποτελεί ιδιαίτερη χαρά των Ελληνικών κυβερνήσεων, όσο και της παρούσας, να έρχονται σε διπλωματικές επαφές με τα γειτονικά κράτη. Αυτό το γεγονός έχει αποτυπωθεί ιδιαιτέρως πολύ κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα. Και προπάντων, είναι προφανής η διάθεσή των γειτόνων μας για εποικοδομητικό διάλογο, συνεργασία, αλληλεγγύη και φιλία!

Γράφει ο Νίκος Κούτρας

Μου φαίνεται όμως ότι βρίσκομαι στη δική μου διάσταση… Μιας και μόνο αυτά, ούτε εν μέρει, δεν συμβαίνουν! Τα όσα διαδραματίζονται με διαψεύδουν! Ωστόσο, θα πρέπει να καταγραφεί πως δεν φταίνε μόνο οι «σημερινοί» κυβερνώντες για την όποια υπόληψη χαίρει η πατρίδα μας στο πρόσωπο των γειτόνων. Δεν την έφερε την καταστροφή μόνο η κυβέρνηση της πρώτης φοράς αριστερά… Δεν θα ήταν ωραία τέτοια προσέγγιση που συνηθίζει να υιοθετεί, ωστόσο, η παρούσα κυβέρνηση της γνήσιας αριστεράς… (ας το αλλάξουμε και λίγο!) Καλώς ή κακώς οφείλει να υπάρχει συνέχεια, ακολουθία στον τρόπο αντιμετώπισης ζητημάτων εθνικής σημασίας. Το ότι εξελέγη κυβέρνηση που έφερε για πρώτη φορά πραγματικά αριστερή προσέγγιση ως προς την διακυβέρνηση…δεν υποδηλώνει ότι τώρα είμαστε και λιγότεροι Έλληνες!!!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη συνάντηση των υπουργών εξωτερικών Ελλάδας (κ. Νίκος Κοτζιάς) και Αλβανίας (κ. Ντιτμίρ Μπουσάτι). Συγκεκριμένα, θέματα τα οποία ουδέποτε στο παρελθόν είχαν συζητηθεί συζητήθηκαν κατά την διάρκεια συνάντησης των υπουργών στις 19 Ιανουαρίου στην Κορυτσά. Τρεις προτάσεις επίλυσης…(και ποια ακριβώς τα προβλήματα που οφείλουν να επιλυθούν, άραγε…) σημαντικών προβλημάτων, όπως προτάθηκαν εκ μέρους του κ. Μπουσάτι (σημαντικά προβλήματα και μόνο για την Αλβανική εκπροσώπηση…) συζητήθηκαν κατά τη συγκεκριμένη συνάντηση.

Ο Αλβανός υπουργός εξωτερικών έκανε λόγο για την άρση του εμπολέμου, η οποία περιλαμβάνει και το ζήτημα της «τσαμουριάς» και μεταξύ άλλων το ζήτημα του νεκροταφείου ή του προσκυνήματος των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Επίσης, ανέφερε ότι εγείρονται ζητήματα άμεσης επίλυσης για περαιτέρω διευκόλυνση των συμπατριωτών του που διαμένουν στην Ελλάδα σχετικά με την έκδοση αδειών οδήγησης όσο και την προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων τους.

Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι, ο υπουργός εξωτερικών της Αλβανίας περιέγραψε και το «πακέτο του μέλλοντος», λέγοντας ότι αφορά θέματα που σχετίζονται με την τελική διευθέτηση του συνοριακού καθεστώτος, καθώς υπάρχει η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και η υφαλοκρηπίδα από τη μία πλευρά και από την άλλη η απόφαση του 2009 (του συνταγματικού δικαστηρίου που ακύρωσε την Συμφωνία) μαζί με τις θέσεις των δύο πλευρών. Με λίγα λόγια έκανε κι αυτός με τη σειρά του ξεκάθαρες τις θέσεις του όσον αφορά ζητήματα που εγείρονται… (κατ’ αυτόν) σχετικά με την οριοθέτηση των χερσαίων συνόρων Ελλάδας και Αλβανίας… Βαλλόμεθα πανταχόθεν!

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αλβανικής διπλωματίας, τουλάχιστον επί του παρόντος, οι συνομιλίες μεταξύ Αθήνας και Τιράνων αναπτύσσονται με διερευνητική διάθεση και όχι με στόχο τη διαπραγμάτευση. Οπότε, μπορούμε να μείνουμε ήσυχοι για τώρα… Δόξα τω Θεώ!

Παρά το ότι οι δηλώσεις του υπουργού εξωτερικών της Αλβανίας έχουν γίνει γνωστές στην Αθήνα, δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από το υπουργείο εξωτερικών. Καμία μα καμία δήλωση! Και πάλι εν κρυπτώ και παραβύστω! Ανύπαρκτη κοινωνική λογοδοσία! Κι αν όχι κοινωνική λογοδοσία, μιας και τα πλήθη είναι ετερόκλιτα όταν διαφωνούν με την παρούσα και μόνο κυβέρνηση… συνεννόηση με την αξιματική αντιπολίτευση αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα του Ελληνικού κοινοβουλίου για ποιο λόγο δεν έγινε!;!

Δε θα συμμεριστώ την καταστροφολογική άποψη ορισμένων οι οποίοι καταγγέλλουν τον υπουργό εξωτερικών περί ανικανότητας, χαμηλού και ευτελούς επιπέδου γνώσεως σχετικών ζητημάτων καθώς και μηδαμινής ευαισθησίας επί ζωτικής σημασίας θεμάτων για την χώρα μας. Σίγουρα, όμως υπάρχουν και καλύτεροι!

Απαράδεκτη όμως και η στάση της κυβέρνησης για τον τρόπο που αντέδρασε μετά και τον εμβολισμό του «Γαύδος». Είναι ποτέ δυνατόν τα δελτία τύπου του υπουργείου να χαρακτηρίζουν ως αγεωγράφητους τους γείτονες όταν χαίρει πρώτος ανάλογων «δεξιοτήτων» ο ίδιος ο πρωθυπουργός μας;; Είναι ποτέ δυνατόν;;; Μυτιλήνη και Λέσβος… το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του… Η κυβέρνηση δεν είναι παρεάκι φίλων και γνωστών που αποφάσισαν ‘ας πάμε να κυβερνήσουμε’… Όχι ότι και κάποιοι προηγούμενοι κυβερνώντες ήταν καλύτεροι μιας και στο ίδιο σημείο την Ελληνική σημαία την πήρε ο αέρας!!

Αλλά μια στιγμή… γιατί κάτι σημαντικό ξεχνάμε να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο! Τα Ελληνικά σύνορα δεν είναι και Ευρωπαϊκά; Δηλαδή, δεν εμβολίσθηκε Ελληνικό σκάφος που προστατεύει τα Ευρωπαϊκή σύνορα; Ή μήπως είμαστε Ευρώπη όποτε αρέσκονται οι απ’ έξω;

Μα τόσο πολύ φοβούνται τον Σουλτάνο;

Ροή Ειδήσεων

dani alves

28/03/2024 | 13:51

Πρώτη παρουσία του Ντάνι Αλβες στα δικαστήρια για να τηρήσει τους όρους αποφυλάκισης

28/03/2024 | 13:38

Γιώργος Λιάγκας: «Αυτά που έκανε ο Μάρκος Σεφερλής πριν 20 χρόνια ήταν τέρατα, τώρα έχει λειάνει τον λόγο του»

28/03/2024 | 13:26

Αντίνοος Αλμπάνης: «Μετά την περιπέτεια της υγείας μου έχω αλλάξει λιγότερο από αυτό που πιστεύω»
mitsotakis diloseis maximou

28/03/2024 | 13:18

Δεν θα γίνει το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

28/03/2024 | 13:14

Η Duffy σε μία σπάνια ανάρτηση: «H αληθινή ευτυχία έρχεται από μέσα μας»

28/03/2024 | 13:07

Γιάννης Ραγκούσης: «Βεβαίως και μία επίορκη κυβέρνηση μπορεί να κάνει νοθεία»
xrimata euro

28/03/2024 | 12:56

Αύριο στο υπουργικό Συμβούλιο ανακοινώνεται η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό

28/03/2024 | 12:47

Καταδικάστηκαν οι ιδιοκτήτες κέντρου φροντίδας ηλικιωμένων για τον θάνατο από φωτιά 66χρονου

28/03/2024 | 12:37

Το «αντίο» του Παύλου Γερουλάνου στον Μιχάλη Χαραλαμπίδη: «Βαθιά δημοκράτης, ουσιαστικός σοσιαλιστής, ο Ανδρέας τον άκουγε, το κίνημα τον σεβόταν»
petros lagoutis 280324

28/03/2024 | 12:30

Πέτρος Λαγούτης: «Όταν κάποιος γίνεται αδιάκριτος και ξεπερνά τα όριά μου με νευριάζει»

28/03/2024 | 12:17

Tο Dads Retreat έρχεται για δεύτερη χρονιά στην Villa Amfiario στις 15-17 Ioυνίου!

28/03/2024 | 12:07

Δείτε εικόνες: Η αφρικανική σκόνη «σκέπασε» την Αθήνα – Πότε έρχεται το νέο κύμα
despoina kampouri 280324

28/03/2024 | 11:52

Το σαρδάμ της Δέσποινας Καμπούρη που… διέλυσε το πλατό του «Πάμε Δανάη»

28/03/2024 | 11:45

Παναθηναϊκός AKTOR – Αταμάν: «Στόχος μας να υπερασπιστούμε την δεύτερη θέση»

28/03/2024 | 11:36

Νίκος Παππάς: «Υπήρξε συνεννόηση, δεν έγιναν αιφνιδιαστικά τηλεφωνήματα» απαντά μετά την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ
lazaros lavasidis kentriki
Λάζαρος Λαβασίδης: Ένα πείραμα εν αναμονή
screenshot 14
Κρείττον του λαλείν το σιγάν
280699874 2173598039475106 5681344062880807178 n
Στέλλα Μπελιά: «Αριστερά με ακροδεξιά επιχειρήματα»
231204123225 01 gaza attack 120323
Σφοδροί βομβαρδισμοί του Ισραήλ, στη νότια Γάζα
Η πρώην καγκελάριος και η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη
salteri
Νέο φορολογικό νομοσχέδιο- Ασκήσεις κοινωνικού αυτοματισμού