Αθήνα

 

18 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

screenshot 21
Ο Γιώργος Λιάγκας ξέσπασε για Αλεξάνδρου – Τούνη: «Είναι χυδαίο, είναι άνανδρο»

OPINION

Το ιδιαίτερο 8% του Κινήματος Αλλαγής

Οι δημοσιογράφοι και πολιτικοί αναλυτές που επικρίνουν το Κίνημα Αλλαγής, γιατί δεν υπερβαίνει το 7-8% παρά τις αδυναμίες του ΣΥΡΙΖΑ, δεν λαμβάνουν υπόψιν τους ότι στην πραγματικότητα το ποσοστό αυτό είναι ως τώρα άθλος.

Δείτε επίσης

Μύθοι & αλήθειες για τον κορονοϊό
Σπίρτζης: Η εξαφάνιση του Χρήστου Παππά αποδεικνύει την πλήρη ανετοιμότητα των Αρχών

Παραβλέπουν έναν από τους κύριους λόγους, ίσως τον κυριότερο, εξαιτίας του οποίου δυσχεραίνεται η αύξηση του ποσοστού του. Δηλαδή ότι έχει χυθεί πολύ δηλητήριο για το ΠΑΣΟΚ. Δηλητήριο που επηρεάζει ακόμη την κοινή γνώμη. Ο στιγματισμός είναι μια κατάσταση που δεν ξεπερνιέται εύκολα. Έστω κι αν το Κίνημα Αλλαγής δείχνει, μετά τις εκλογές, ώριμο κόμμα, που δεν καταγγέλλει μόνο αλλά αντιπροτείνει –ενεργώντας σαν αξιωματική αντιπολίτευση– και τεκμηριωμένες παρεμβάσεις.

Και επιπλέον, παραβλέπουν ότι το Κίνημα Αλλαγής υπονομεύεται στον δημόσιο διάλογο από την πρώτη στιγμή ίδρυσής του. Είναι γνωστό το «τροπάρι» περί δήθεν ουράς είτε της ΝΔ είτε του ΣΥΡΙΖΑ και ανεπαρκούς ηγεσίας, που κορυφώθηκε προεκλογικά, με προφανή στόχο την απορρόφησή του από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Πώς να βελτιωθεί αισθητά το ποσοστό του, όταν η δημόσια κριτική το απαξιώνει κατ’ επανάληψη και σκοπίμως; Μην ξεχνάμε ότι η εκάστοτε κρατούσα δημόσια κριτική έχει πολύ μεγάλη ισχύ στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης.

Εδώ χρειάζεται ν’ ανοίξουμε μία παρένθεση που σχετίζεται με το κυρίως θέμα.

Η κυρίαρχη ανάλυση, που αφορά τις αλλαγές που συντελούνται στο πολιτικό σκηνικό την τελευταία δεκαετία, παρακάμπτει δύο κρίσιμα σημεία:

1ον. Ότι η ΝΔ προκειμένου να διασωθεί, ενόψει της δεδομένης υπαιτιότητάς της για τον εκτροχιασμό της οικονομίας το 2004 – 2009, κινητοποίησε και «κρύφτηκε» πίσω από έναν ισχυρό επικοινωνιακό μηχανισμό. Ο οποίος κατάφερε να ενοχοποιήσει το ΠΑΣΟΚ για τη χρεωκοπία (από κει και πέρα ήταν εύκολο να γίνει το ΠΑΣΟΚ αποδιοπομπαίος τράγος για κάθε στραβό κι ανάποδο της Ελλάδας, ιδίως από τη στιγμή που δεν παρέμεινε ενωμένο μπροστά στη σφοδρή επίθεση που δεχόταν), και βρήκε τον αντικαταστάτη του στο πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συγκάλυψε την υπαιτιότητα της ΝΔ για τη χρεωκοπία.

Δηλαδή, όλα αυτά τα χρόνια, αποσιωπάται κάτι πολύ σημαντικό: Ότι το δίπολο ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε προϊόν κυρίως επικοινωνιακής χειραγώγησης παρά συνειδητής επιλογής των πολιτών, με σκοπό τη διάσωση της συντηρητικής παράταξης. Και ότι η χειραγώγηση αυτή απέβη εις βάρος της χώρας, καθώς άνοιξε την πόρτα του λαϊκισμού και του διχασμού – οι οποίοι έφεραν επιπλέον μνημόνια, βάθυνση των θυσιών, μεγαλύτερο ενδοτισμό στους δανειστές και διακινδύνευση του πολιτεύματος με την άνοδο κάθε λογής μορφωμάτων.

2ον. Ότι η ΝΔ παρά την προαναφερθείσα πραγματικότητα (που στοίχησε στη χώρα και δεν επέτρεψε να εξετάσουμε θεσμικά και με ειλικρίνεια ποιοι ήταν οι λόγοι της χρεωκοπίας, άρα και οι υπαίτιοί της) προβάλλεται ως η πλέον σοβαρή παράταξη. Και εργάζεται για τη μονοκρατορία της, ενώ δεν έχουμε το εθνικό αφήγημα «νίκης» –δεν έχει γίνει εμβριθής θεσμική συζήτηση επ’ αυτού–, που ακολουθώντας το πιστά θ’ αποκτήσουμε μακροπρόθεσμα ισχυρή θέση στο μεταβαλλόμενο διεθνές γίγνεσθαι.

Με άλλα λόγια, αν σκεφτόμαστε συνετά και ρεαλιστικά, καταλαβαίνουμε ότι για να βγούμε από τις κρίσεις έχοντας βάλει τις βάσεις για μια ισχυρή θέση στον παγκόσμιο χάρτη, δεν αρκούν μόνο τ’ αποσπασματικά μέτρα, η βελτίωση των όρων για επενδύσεις, η βελτίωση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης κ.ο.κ. (που έτσι κι αλλιώς είναι σημαντικά), ούτε η μακρά παραμονή της ΝΔ στην εξουσία. Απαιτείται κάτι σπουδαιότερο.

Δηλαδή ένα συναινετικό σχέδιο με αρχή, μέση και τέλος που θα κινητοποιήσει μεθοδικά τις δυνατότητες της ελληνικής κοινωνίας και του ελληνισμού. Π.χ. ένα τέτοιο σχέδιο ακολούθησε, πριν λίγες δεκαετίες, το Ισραήλ –που είναι μια μικρή χώρα σαν τη δική μας– και κατάφερε σε βάθος χρόνου ν’ αποκτήσει ισχυρή θέση στον παγκόσμιο χάρτη, και κυρίως να είναι αυτοκυρίαρχο. Το κατάφερε, όμως, γιατί πρώτ’ απ’ όλα παραμερίστηκαν ισχυρές διαφωνίες και «μικροπολιτισμοί» – είναι μια από τις περιπτώσεις που αξίζει να μελετήσουμε.

Επιστρέφοντας στο κυρίως θέμα μπορούμε να σημειώσουμε το εξής: Επειδή είναι προφανής η ανάγκη να έχει η χώρα αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση –το οποίο αρχίζει να γίνεται κατανοητό από όλο και περισσότερους–, η δημόσια ανάλυση θα μπορούσε να επιστήσει την προσοχή της στα εξής δύο σημεία:

1ον. Ότι είναι μάταιη η «γραμμή» που θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ ν’ αποκτά κεντροαριστερό – σοσιαλδημοκρατικό προφίλ.

Η ηγεσία του –και πριν απ’ όλους ο Τσίπρας– έχει αποδείξει ποικιλοτρόπως (ο κατάλογος των αποδείξεων είναι μακρύς) ότι δεν μπορεί, και ίσως δεν θέλει, ν’ αποκτήσει συνείδηση τι σημαίνει στην πράξη συνεπής παραγωγή τεκμηριωμένων προοδευτικών θέσεων, διάθεση συναινέσεων, χτίσιμο διεθνών συμμαχιών, υποστήριξη άνευ όρων των δημοκρατικών θεσμών και αρχών κ.ο.κ. Είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεφεύγει από τον φαύλο κύκλο των σοβαρών μειονεκτημάτων του. Ως εκ τούτου είναι αδύνατον να σηκώσει το βάρος της κεντροαριστεράς. Συν τοις άλλοις, εδώ και έναν χρόνο, υπολείπεται φανερά του Κινήματος Αλλαγής στην άσκηση αντιπολίτευσης. Μάλιστα δεν διστάζει να προβάλλει επιδερμικά θέσεις και κατευθύνσεις, τις οποίες έχει ήδη επεξεργαστεί και προβάλει το Κίνημα Αλλαγής.

2ον. Ότι είναι καιρός να πάψει η στοχευμένη υπονόμευση, στον δημόσιο διάλογο, του Κινήματος Αλλαγής.

Όχι γιατί αποδεικνύεται αδύνατη ως τώρα η απορρόφησή του από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά γιατί παρά την υπονόμευση που έχει υποστεί, και παρά τα εσωτερικά του προβλήματα, καταφέρνει να ενεργεί –όσο καλύτερα μπορεί κάθε φορά– βάσει της αρχής άσκησης υπεύθυνης αντιπολίτευσης. Στην πραγματικότητα τον τελευταίο χρόνο λειτουργεί σαν αξιωματική αντιπολίτευση.

Συνεπώς, αν γίνεται αντιληπτό ότι οι μονοκρατορίες όπως αυτή της ΝΔ πληρώνονται αργά ή γρήγορα –και από τους ίδιους τους μονοκράτορες και κυρίως από τις χώρες τους–, κι επίσης ότι το Κίνημα Αλλαγής διατηρεί το DNA κυβερνησιμότητας και των θετικών γνωρισμάτων της κεντροαριστεράς –που είναι απαραίτητη για την ισορροπία του πολιτικού συστήματος–, τότε το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να γίνει, είναι να πάψει η στοχευμένη απαξίωση από δημοσιογράφους, αρθρογράφους, πολιτικούς αναλυτές, του Κινήματος Αλλαγής και του ΠΑΣΟΚ. Από κει και πέρα εξαρτάται αποκλειστικά από το Κίνημα Αλλαγής πώς και αν ο λόγος του θα φτάσει στους πολίτες, το δυνατόν γρηγορότερα και περισσότερο.

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Κορονοϊός: «Καίγονται» Αττική, Θεσσαλονίκη και Σέρρες – Πού βρέθηκαν τα 882 κρούσματα

Η Ουρανίτσα με το στόμα μεθυσμένου «νταλικέρη»

Σκορδά για Γεωργούλη: Τρελαίνομαι με κάποιους ανθρώπους και με το πόσο ύπουλα θέλουν να λειτουργούν

Ροή Ειδήσεων

screenshot 24

28/03/2024 | 22:46

Θοδωρής Αθερίδης: Μου αρέσει πάρα πολύ το Ζάρι της Μαρίνας Σάττι, σίγουρα θα είναι μέσα στην τριάδα

28/03/2024 | 22:42

Νέο τζακ ποτ στο Τζόκερ – Δείτε ποιοι αριθμοί κληρώθηκαν

28/03/2024 | 22:26

Σωκράτης Φάμελλος: Σχέδιο συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών με ευθύνη Μητσοτάκη, να γίνει Προανακριτική για τον Καραμανλή
screenshot 22

28/03/2024 | 22:20

MasterChef-Απών ο Σωτήρης Κοντιζάς: «Δεν είμαστε όλοι καλά, δεν ακολούθησε τις οδηγίες»

28/03/2024 | 22:05

Νίκος Ανδρουλάκης: Εδραιωμένη η πεποίθηση στον λαό πως η κυβέρνηση λειτουργεί ως μηχανή διαφθοράς

28/03/2024 | 21:57

Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού- Ένας τραυματίας
screenshot 20

28/03/2024 | 21:53

Survivor-Αλέξης Παππάς: Η Χρύσα απείλησε την ομάδα ότι στη μονομαχία θα περπατά

28/03/2024 | 21:47

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν ντρέπεστε να λέτε ότι μέλημά μου ήταν να αλλάξω τους διαλόγους;» – Ουδέποτε υπήρξε εντολή για συγκάλυψη, κοιτώ στα μάτια τους συγγενείς των θυμάτων

28/03/2024 | 21:34

Κασσελάκης σε Μητσοτάκη: Επαναφέρω την πρόταση για αξιοπρεπή αποχώρηση προτού το παρακράτος καταρρεύσει πάνω σας
screenshot 19

28/03/2024 | 21:23

ΚΚΕ για παραιτήσεις υπουργών: Αδιαμφισβήτητες οι σχέσεις της κυβέρνησης με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα

28/03/2024 | 21:12

Δημήτρης Κόκοτας: Σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο μετά το έμφραγμα

28/03/2024 | 20:57

Καιρός αύριο Παρασευή: Ανοιξιάτικος σε όλη τη χώρα με θερμοκρασίες μέχρι και 26 βαθμούς Κελσίου
6167307

28/03/2024 | 20:51

Αλέξης Χαρίτσης: Δεσμευτείτε για σύσταση Προανακριτικής – Ο Φλωρίδης οφείλει να παραιτηθεί

28/03/2024 | 20:40

ΣΥΡΙΖΑ για παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου: Καλή τύχη στους επόμενους…

28/03/2024 | 20:34

Συγκλονίζει η Ρίτα Αντωνοπούλου για τον Θάνο Μικρούτσικο: «Με έπιασαν τα κλάματα, δεν είπε τίποτα, απλά με αγκάλιασε»
lazaros lavasidis kentriki
Λάζαρος Λαβασίδης: Ένα πείραμα εν αναμονή
screenshot 14
Κρείττον του λαλείν το σιγάν
280699874 2173598039475106 5681344062880807178 n
Στέλλα Μπελιά: «Αριστερά με ακροδεξιά επιχειρήματα»
231204123225 01 gaza attack 120323
Σφοδροί βομβαρδισμοί του Ισραήλ, στη νότια Γάζα
Η πρώην καγκελάριος και η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη
salteri
Νέο φορολογικό νομοσχέδιο- Ασκήσεις κοινωνικού αυτοματισμού