Αθήνα

9 oC

ψιχάλες μικρής έντασης

Όταν λοιδορείται το 80% που πήγε και ψήφισε επειδή είναι γέροντες, φως φανάρι ότι η κοινωνία μας πάσχει

ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ της Κεντροαριστεράς της 12ης Νοεμβρίου ψήφισαν κατά πλειοψηφίαν οι γέροντες.

Οι ψηφοφόροι σε ηλικία 17-24 ετών ήταν μόλις το 3%. Σε ηλικία 25-34 ετών το 11%, σε ηλικία 35-44 ετών το 10%, σε ηλικία 45-54 ετών το 15%, σε ηλικίας 55-64 ετών το 26% και άνω των 65 ετών το 39%.

Γράφει ο Παντελής Φλωρόπουλος

ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ με ηλικία άνω των 55 ετών που πήγαν στην κάλπη, ήταν το 65% των ψηφοφόρων, 137.000 σε σύνολο 210.000 πολιτών! Και σε ηλικία άνω των 45 ετών, το 80% των ψηφοφόρων, δηλαδή 170.000 περίπου άτομα σε σύνολο 210.000!

ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ των 210.000 που ψήφισαν, οι νέοι αντίστοιχα, ηλικίας μέχρι 34 ετών, ήταν μόλις το 14%, δηλαδή 30.000 περίπου. Η δε παραγωγική ηλικία, 35 – 44 ετών, εκπροσωπήθηκε μόλις από το 10%, δηλαδή από 21.000 πολίτες!

ΦΟΒΕΡΟ, ε; Όλα τα πολιτικά ρεύματα που έγιναν μετά κυρίαρχες ιδέες, γεννήθηκαν στα πανεπιστήμια, από φοιτητές, από νέους δηλαδή ηλικίας μέχρι 24 ετών, αυτοί που στις εκλογές της κεντροαριστεράς εκπροσωπήθηκαν με ένα 3%.

ΟΜΩΣ... τα πολιτικά ρεύματα, οι εξεγέρσεις, οι επαναστάσεις που, όντως, συνέβαιναν στα πανεπιστήμια (μέχρι και το μπάσκετ γεννήθηκε στα Αμερικάνικα πανεπιστήμια, αλλά και οι Ταλιμπάν στα Πακιστανικά) θεμελιώθηκαν ιστορικά στα διαβάσματά τους.

ΟΛΩΣ ΤΥΧΑΙΩΣ, οι συγγραφείς των βιβλίων και οι δημοσιογράφοι των εφημερίδων που έδιναν τότε “τροφή για σκέψη” στους ζωηρούς φοιτητές των πανεπιστημίων, όλοι, μα όλοι, ανήκαν ηλικιακά στην κατηγορία... άνω των 45 ετών! Θα λέγαμε λοιπόν σχηματικά, ότι αυτό που αποτυπώθηκε αριθμητικά στις παραταξιακές εκλογές της Κυριακής, είναι το ίδιο που συνέβαινε πάντα: Η γερουσία είναι που καθοδηγούσε πάντα τη νεολαία! Αλλά, σήμερα, δεν έχει τρόπο να το κάνει...

ΟΠΟΤΕ οι νέοι δεν έχουν μπούσουλα. Μαλθακοί, πλαδαροί, απαθείς, ασυγκίνητοι, αδιάφοροι, ναι... Όχι όμως γιατί σιχαίνονται την πολιτική και τους πολιτικούς, καθώς βλακωδώς υποστηρίζεται, αλλά γιατί, σήμερα, δεν έχουν διαβάσματα. Δεν διαβάζουν βιβλία, ούτε εφημερίδες. Η διακίνηση των ιδεών πάγωσε. Στην θέση τους η ιντερνετική και η τηλεοπτική εικόνα. Τα sites ελκύουν επισκεψιμότητα με τη γύμνια της γυναίκας, που ενεργοποιεί ένστικτα, όχι το νου.

ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ να έχει στο μυαλό του ο νέος; Ο ζωτικός χώρος του εγκεφάλου του κατακλύστηκε από εικόνες. Ο λόγος έχει περιοριστεί στα απολύτως απαραίτητα, σ' ένα λεξιλόγιο εκατό κραυγών όλο κι όλο.

Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ, η απάθεια, εν τέλει δε, η αποχή των νέων από την πολιτική, όχι μόνο στην κεντροαριστερά, αλλά σε όλα τα πολιτικά κόμματα, δεν οφείλεται στην αναξιοπιστία της πολιτικής και των πολιτικών, αλλά στην απαξίωση των Παραγωγών Λόγου, στην περιφρόνηση και την απώθηση του ηλικιωμένου ατόμου. Αλλ' αυτό δεν απέχει από τον εφαρμοσμένο φασισμό.

ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ του ο Bottomore εξηγεί πώς διαμορφώθηκε το φαινόμενο της εξουσίας: Οι γέροντες της φυλής που δεν μπορούσαν να πάνε στον πόλεμο, συμβούλευαν τους νέους που μπορούσαν. Οι γέροντες είχαν εμπειρία και γνώση, οι νέοι δύναμη και ορμή. Αυτή η θεμελιακή αρχή της ανθρωπότητας στις μέρες μας.. περιφρονείται!

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ μόνο η δύναμη στοιχείο του φασισμού. Είναι και η χοντράδα. Όταν λοιδορείται το 80% που πήγε και ψήφισε, επειδή είναι γέροντες, φως φανάρι, η κοινωνία μας πάσχει. Δεν ξέρει τι της γίνεται...

Send this to a friend