Αθήνα

 

23 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

kokkalis 280324
Τα λόγια αγάπης του Πέτρου Κόκκαλη για τη Δήμητρα Ματσούκα

OPINION

Η λογική σειρά των πραγμάτων

Έχοντας τελειώσει το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, και καθώς έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για τις επερχόμενες κινήσεις του χώρου, οφείλουμε να δούμε πως κρίνουμε τις διάφορες προτάσεις που κατατέθηκαν και αφορούν την οργανωτική πορεία του εγχειρήματος.

Γράφει ο Γιάννης Λίτινας*

Από τη Πρόεδρο κ. Γεννηματά κατατέθηκε πρόταση – χρονοδιάγραμμα για άμεση εκλογή του επικεφαλής του νέου κόμματος από τη βάση, τον ερχόμενο Οκτώβριο. Η πρόταση βέβαια αυτή, δεν μπήκε σε ψηφοφορία τη τελευταία ημέρα του Συνεδρίου, όπως και οι υπόλοιπες που αφορούσαν τα οργανωτικά της ΔΗΣΥΜ, με αποτέλεσμα να μην είναι δεδομένο το χρονοδιάγραμμα που πρότεινε η Πρόεδρος. Έχουμε όμως την πρόθεση και όχι την οριστική κατάληξη. Και η καθυστέρηση αυτή είναι τώρα θετική, καθώς η πρόταση της Προέδρου δημιουργεί προβλήματα τα οποία πρέπει να επιλυθούν πριν την εκλογή του επικεφαλής του νέου σχήματος.

Ο τρόπος να θεμελιώσεις ένα πολιτικό κόμμα, όπως έχω γράψει και σε παλαιότερο άρθρο μου (Το χτίσιμο της πυραμίδας), δεν μπορεί να γίνεται ανάποδα. Είναι λάθος να ξεκινάμε από τη κορυφή όταν θέλουμε να θεμελιώσουμε κάτι στέρεο και συμπαγές.

Το εγχείρημα για να είναι επιτυχημένο πρέπει να είναι και στέρεο. Πρέπει να προχωρήσουμε με γρήγορο μεν, αλλά όχι με βιαστικό βήμα. Και πρέπει να είμαστε σίγουροι πως ξέρουμε τη κατεύθυνση που θέλουμε να τραβήξουμε. Όταν θέλεις να φτιάξεις κάτι πραγματικά νέο, τότε πρέπει να το εξασφαλίσεις πολλαπλώς. Οργανωτικά, ιδεολογικά, στελεχιακά, πολιτικά.

Από τη στιγμή που όλοι μιλάμε για ΝΕΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ πρέπει να τα κόμματα που τον συναποτελούν να αποφασίσουν τη πραγματική ενοποίησή του. Και αυτό δεν μπορεί να συμβεί διατηρώντας τη μορφή της συνομοσπονδίας. Δεν μπορεί να υπάρξει ομογενοποίηση με ποσοστώσεις και αναλογίες. Οφείλουν λοιπόν τα κόμματα που συμμετέχουν στο εγχείρημα, αλλά και όσα θελήσουν να εισέλθουν σε αυτό, να αποφασίσουν, το κάθε ένα για τον εαυτό του, τον μόνο τρόπο συμμετοχής τους στο νέο φορέα.

Δεν είναι βεβαίως δυνατόν τα μέλη ενός κόμματος να αποφασίζουν για το άλλο κόμμα. Και από τη στιγμή που είναι ζητούμενο η ώσμωση και η ομογενοποίηση, τα κόμματα που θα συναποτελούν τον νέο φορέα θα πρέπει να αποφασίσουν το καθένα για τον εαυτό του, να συμμετέχουν χωρίς τη διατήρηση των δομών τους. Είναι διακηρυγμένη δημόσια η άποψή μου πως ο χώρος οφείλει να προχωρήσει μέσα από ένα νέο ΕΠΙΝΕ.

Για να είναι τα βήματα σταθερά, πρέπει να ορίσουμε και το ιδεολογικό και πολιτικό εύρος μέσα στο οποίο τοποθετείται η νέα αυτή πολιτική πρόταση. Όπως φάνηκε και από το πρόσφατο Συνέδριο, ο χώρος οροθετείται μεταξύ αυτού που αποκαλείται μεταρρυθμιστική αριστερά, έως και τα όρια του Προοδευτικού Κέντρου. Οφείλει να πραγματοποιηθεί σε αυτό το στάδιο το Ιδρυτικό Συνέδριο Αρχών και Θέσεων του νέου πολιτικού φορέα. Με τη συμμετοχή εκείνων που τα μέλη του θα υποδείξουν. Χωρίς οφίκια και προαπαιτούμενα.

Μέσα από τα πολιτικά και ιδεολογικά παραπάνω όρια, θα προέλθουν έπειτα και οι συγκεκριμένες προτάσεις που το νέο πολιτικό κόμμα θα προτείνει στην κοινωνία. Προτάσεις συγκεκριμένες, μετρήσιμες, απτές και πρακτικές. Γιατί η κοινωνία δεν ενδιαφέρεται πλέον για γενικολογίες και αοριστολογίες. Για να στρέψει το βλέμμα της επάνω σου, για να κερδίσεις τη προσοχή της  θα πρέπει να της απευθυνθείς μετρήσιμα, συγκεκριμένα και με σχέδιο.

Όλο το εγχείρημα για να μπορεί να σταθεί στα πόδια του αυτόνομα και λειτουργικά, θα πρέπει να έχει τη μορφή ενός σύγχρονου πολιτικού σχηματισμού. Οφείλει να έχει ξεκάθαρες, απόλυτα δημοκρατικές και πλήρως συμμετοχικές διεργασίες, θα πρέπει να είναι διακριτή η οργανωτική του πυραμίδα, οφείλει να εξασφαλίζει την πλήρη οικονομική αυτοτέλειά του και μέσα από τα παραπάνω να προδιατίθεται η συμμετοχή των πολιτών.

Το νέο πολιτικό κόμμα θα πρέπει να προβλέπει την απόλυτη συμμετοχή των μελών του στις καίριες αποφάσεις, θα πρέπει να προβλέπει τη διαρκή συμμετοχή τους μέσα από τους νέους τρόπους συμμετοχής που εξασφαλίζει η τεχνολογία, θα οφείλει να απλώνεται σε όλο το φάσμα των κοινωνικών και πολιτικών δραστηριοτήτων ενός πολιτικού κόμματος και να έχει αφήσει πίσω του παλιά μοντέλα λειτουργίας.

Η εποχή του Μεγάλου Αρχηγού που τα ξέρει όλα, η εποχή της Αυλής που αποφασίζει, η εποχή του μεγαλοστελέχους που δίνει τη γραμμή έχει παρέλθει οριστικά. Τα νέα πολιτικά κόμματα οφείλουν να απευθύνουν όλο και περισσότερο τον λόγο στο μέλος τους, να του δίνουν τη δυνατότητα να λέει την άποψή του και αυτή να λαμβάνεται υπόψιν πριν τις αποφάσεις, τις οποίες βεβαίως θα λαμβάνει ένα πολυπρόσωπο σχήμα και όχι ο Ένας, ο Μοναδικός. Η εποχή των πολιτικών αυθεντιών έχει παρέλθει.

Αφού οριστούν τα παραπάνω, και βεβαίως, αφού πρώτα όλοι όσοι συμμετάσχουν στο εγχείρημα δεσμευθούν δημόσια και ξεκάθαρα πως θα συνεχίσουν να στηρίζουν το εγχείρημα με όλες τους τις δυνάμεις, ώς επιστέγασμα των προηγούμενων σημαντικών και κοπιαστικών διαδικασιών, πανηγυρικά και αποφασιστικά, γνωρίζοντας πως το όλο εγχείρημα πατάει σταθερά στα πόδια του, το νέο πολιτικό κόμμα ζητάει από τα μέλη του να εκλέξουν τον επικεφαλής του.

Οι υποψήφιοι καταθέτουν το δικό τους στίγμα, την πλατφόρμα προτάσεων, θέσεων και οράματος στο οποίο θέλουν να κινηθεί ο νέος φορέας. Και τα μέλη, με την προσωπική τους επιλογή, αναδεικνύουν τον άνθρωπο εκείνο που θα γίνει το κεντρικό πρόσωπο του νέου σχήματος.

Ο δρόμος είναι απλός αλλά όχι απλοϊκός.  Τα βήματα οφείλουν να είναι γοργά αλλά όχι βιαστικά. Η επιτυχία του εγχειρήματος θα κριθεί από τη σοβαρότητα των σταδίων που θα επιλεγούν. Και δεν έχουμε κανένα δικαίωμα στην αποτυχία. Και για τον ίδιο τον πολιτικό μας χώρο αλλά και για τη Χώρα.

*Ο Γιάννης Λίτινας είναι πολιτικός μηχανικός

Ροή Ειδήσεων

kardia

29/03/2024 | 17:32

Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία

29/03/2024 | 17:23

Στέλιος Λεγάκης: «Από τη στιγμή που έγινα πατέρας μαθαίνω κάτι καινούργιο κάθε μέρα»

29/03/2024 | 17:17

«Τουρισμός για όλους 2024»: Έως τις 8 Απριλίου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα
kakokairia daniel9 100923

29/03/2024 | 17:08

Στα 171 εκατ. ευρώ μέχρι σήμερα η πρώτη αρωγή για τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου

29/03/2024 | 17:01

Ζάζαρη: Η άγνωστη ελληνική λίμνη – καθρέφτης

29/03/2024 | 16:53

Βρέθηκε σώος ο 34χρονος που ήταν αγνοούμενος 2 μέρες στην Καβάλα
athina oikonomakou 290324

29/03/2024 | 16:48

Αθηνά Οικονομάκου: «Δεν με σκεφτόντουσαν για την τηλεόραση φέτος γιατί…»

29/03/2024 | 16:40

Αύξηση κατώτατου μισθού: Φτάνει τα 1.079 ευρώ – Ποια επιδόματα αυξάνονται τον Απρίλιο

29/03/2024 | 16:26

Πρόγραμμα δράσης του Δήμου Αθηναίων για την πρόληψη και αντιμετώπιση σεξουαλικής παρενόχλησης σε εργασιακό χώρο
lapis lazuli»

29/03/2024 | 16:22

«Lapis Lazuli»: Η νέα ιδιότυπη παράσταση του Ευριπίδη Λασκαρίδη έρχεται στην Στέγη

29/03/2024 | 16:19

Euroleague: «Διπλό» στην Μπολόνια για να παραμείνει 2ος ο Παναθηναϊκός AKTOR

29/03/2024 | 16:13

Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Κοτόπουλο κοκκινιστό
syriza sima 220324

29/03/2024 | 16:06

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αδιανόητη η ευκολία με την οποία εκστομίζει ψέματα ο Κώστας Καραμανλής

29/03/2024 | 16:00

Δ.Κουτσούμπας: Αναγκαίο να παλέψουμε για μια Κύπρο ενιαία και ανεξάρτητη

29/03/2024 | 15:56

Στέφανος Κασσελάκης: Έσβησε τούρτα στη Θήβα μαζί με τον Τάιλερ Μακμπέθ
lazaros lavasidis kentriki
Λάζαρος Λαβασίδης: Ένα πείραμα εν αναμονή
screenshot 14
Κρείττον του λαλείν το σιγάν
280699874 2173598039475106 5681344062880807178 n
Στέλλα Μπελιά: «Αριστερά με ακροδεξιά επιχειρήματα»
231204123225 01 gaza attack 120323
Σφοδροί βομβαρδισμοί του Ισραήλ, στη νότια Γάζα
Η πρώην καγκελάριος και η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη
salteri
Νέο φορολογικό νομοσχέδιο- Ασκήσεις κοινωνικού αυτοματισμού