Αθήνα

 

25 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

kokkalis 280324
Τα λόγια αγάπης του Πέτρου Κόκκαλη για τη Δήμητρα Ματσούκα

OPINION

Δεν είναι «μύθος το Πολυτεχνείο», είναι ιστορία

Με τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τα μηνύματα της γενιάς μου αρνούμαι στον δημόσιο διάλογο να διατυπώνονται απόψεις ότι το Πολυτεχνείο είναι «Μύθος».

Είναι ιστορία που την έγραψαν παιδιά. Μια δικαιολογημένη εξέγερση της νιότης στον ουρανό της Ελευθερίας. Ο ποιητής μας θυμίζει πως:

Ήταν μια λέξη μονάχα που είπαν πως την έγραψαν παιδιά: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Τι μαγική λέξη και πόση δύναμη κρύβει μέσα της. Οι λέξεις φωτίζουν τον νου και την καρδιά, όπως μας θυμίζει ο Αριστοφάνης στις Όρνιθες, στίχος 1.446:

«Οι λόγοι δίνουν φτερά. Με τα λόγια ο νους υψώνεται κι αναπτερώνεται ο άνθρωπος».

Και αυτές τις μέρες της εξέγερσης στο Πολυτεχνείο, οι λέξεις βγάλανε όλη τη δύναμή τους. Βγήκανε έξω από τα τείχη των ΑΕΙ. Θέλανε να αναπνεύσουν ελεύθερα καθαρό αέρα, χωρίς επιτηρητές και προστάτες για «φρόνιμα παιδιά».

Οι λέξεις «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» ξεχύθηκαν στους δρόμους της Αθήνας και σε άλλες πόλεις, όπου κτυπούσε η ευαίσθητη καρδιά των φοιτητών και των πολιτών. «Κάτω η Χούντα!» ηχούσαν οι λέξεις και δημιουργούσαν, μια μαγική ατμόσφαιρα και το τραγούδι  «Πότε θα κάνει ξαστεριά» ακουγόταν ως κάλεσμα για μάχη.

Αυτή είναι η γενιά του Πολυτεχνείου, που έγραψε τη δική της ιστορία και δρομολόγησε εξελίξεις. Έσπασε με τη δύναμη των λέξεων και των πράξεων τον γύψο που η Χούντα των συνταγματαρχών είχε βάλει στην πολύπαθη Δημοκρατία μας. Διέλυσε τη συνοχή της και άρχισε ο αλληλοσπαραγμός. Διέλυσε τα όνειρα της φιλελευθεροποίησης της χούντας με τον Μαρκεζίνη.

Αυτή είναι η ιστορική αλήθεια, που ξήλωσε το αφήγημα της χούντας. Ανιστόρητοι πιστεύω όσοι εκφράζουν δημόσιο λόγο ότι δήθεν «Μύθος το Πολυτεχνείο» και ότι δε συνέβαλε στην πτώση της χούντας. Ανιστόρητη η προσέγγιση αυτή. Είναι λυπηρό να υποβαθμίζει κανείς τη δύναμη των ιστορικών γεγονότων. Είχα την τιμή να συμμετέχω και να ιστορήσω τα γεγονότα, αυτής της εποχής.

Με λέξεις και εικόνες προσπάθησα να μεταφέρω σε ένα βιωματικό ιστορικό την εξέγερση των φοιτητών με τους μεγάλους ιστορικούς και διαχρονικούς συμβολισμούς των μηνυμάτων. Λέξεις που σήμερα και στο μέλλον θα συγκινούν κάθε δημοκράτη πολίτη.

«Τα μηνύματα αυτής της εξέγερσης είναι διαχρονικά και καθολικά για κάθε ανθρώπινη ύπαρξη. Με το πέρασμα του χρόνου οι φωνές ακόμη ηχούν στα αυτιά μας και συγκινούν πιστεύω τη νέα γενιά. Τα συνθήματα αυτής της εξέγερσης διαμόρφωσαν μια ηλεκτρισμένη μαγική ατμόσφαιρα στις μέρες της κατάληψης του Πολυτεχνείου.

Οι νέοι έκαναν επίθεση στον ουρανό φωνάζοντας «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία». Και οι φωνές τους έφθασαν στα πέρατα της της οικουμένης. Ακολούθησαν και οι μαθητές γεμάτοι από όνειρα για να κατακτήσουν ό,τι καλύτερο στη ζωή τους. Οι φοιτητές σχεδόν σε όλες τις σχολές ξεσηκώθηκαν και άρχισαν να τραγουδάνε «Πότε θα κάνει ξαστεριά» αυτή η αβάσταχτη κατάσταση έπρεπε να αλλάξει. Και η γενιά μας τόλμησε. Με λέξεις γέμισαν οι νέοι την καρδιά τους. Αχ, Ελλάδα πόσο σε αγαπώ, με τις μοναδικές ομορφιές σου.

Η θάλασσα, ο ουρανός και ο απέραντος ανθόκηπος του πολιτισμού μας, όπου καρποφόρησαν οι πανανθρώπινες αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας. Κάπως έτσι το σκέφτηκα. Ήθελα να καταγράφω λεύτερα, λυρικά και από καρδιάς τα γεγονότα αυτής της γενιάς ενάντια στο στρατιωτικό καθεστώς.

Τα ιστορικά γεγονότα της εξέγερσης του πολυτεχνείου έχουν καταγραφεί στις καρδιές όλων αυτών που τα έζησαν, όλων αυτών που κατέγραψαν στον νου και την ψυχή τους τα μηνύματα για «Ψωμί, Παιδεία και Ελευθερία», που παραμένουν διαχρονικά και επίκαιρα σήμερα. Δεν είναι μύθος ότι το Πολυτεχνείο συνέβαλε καθοριστικά στην πτώση της Χούντας. Για να μην ξεχνάμε την ιστορία και τα γεγονότα.

Μετά από λίγες μέρες από την εξέγερση στο Πολυτεχνείο στις 25 Νοεμβρίου ο Ιωαννίδης έκανε το δικό του πραξικόπημα, ανατρέποντας τον Παπαδόπουλο, που τον έθεσε υπό περιορισμό και ανέτρεψε τη δήθεν φιλελευθεροποίηση του Μαρκεζίνη, τοποθετώντας ανδρείκελα στην κορυφή της εξουσίας ως Πρόεδρο τον Γκιζίκη και τον Ανδριτσόπουλο ως Πρωθυπουργό. Οι φοιτητές γκρέμισαν με την εξέγερσή τους τη συνοχή της χούντας. Έστειλαν το μήνυμα της λευτεριάς στις καρδιές των Ελλήνων.

Τίποτε πλέον δεν μπορούσε να σταματήσει τη λαϊκή οργή, τη δύναμη για να σπάσει ο «γύψος», που είχε επιβάλλει τη χούντα στη Δημοκρατία μας.

Από το Πολυτεχνείο και μετά η χούντα «ξέφτισε», «πέθανε» ακόμα και σε αυτούς που τη στήριξαν στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Ακολούθησε ο επιθανάτιος ρόγχος της με το τραγικό πραξικόπημα για την ανατροπή του Μακαρίου στις 15 Ιουλίου 1974 και στη συνέχεια στις 20 Ιουλίου ο στρατός της Τουρκίας σκόρπισε τον θάνατο και τον διχασμό.

Είναι ολέθριο ιστορικό λάθος να απαξιώνεται η εξέγερση των φοιτητών ως «Μύθος το Πολυτεχνείο» και να ακυρώνονται τα μηνύματα που εξέπεμψε, της Λευτεριάς, της Δημοκρατίας, της Ανεξαρτησίας, της Παιδείας και της Ευημερίας. Αξίες πανανθρώπινες που τόλμησαν μια χούφτα νέα παιδιά να τις υπερασπισθούν.

Αξίες που σήμερα δοκιμάζονται στον αυλόγυρο της Ευρώπης. Είναι ιστορικό λάθος να ακυρώνεις αυτά τα μηνύματα, ως μύθους και όχι ως ιστορικά γεγονότα που θα συνεχίσουν να εμπνέουν τις νέες γενιές για να κάνουν τις δικές τους εξεγέρσεις.

*Ο Λουκάς Αποστολίδης είναι δικηγόρος και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, συγγραφέας του βιβλίου «Μαρτυρία από το Ματωμένο Φοιτητικό Κίνημα 1967-1974»

Ροή Ειδήσεων

screenshot 20

29/03/2024 | 14:00

Ο Δημήτρης Κόκοτας υπεβλήθη σε αξονική εγκεφάλου: Σε λίγη ώρα θα προσπαθήσουν να τον “ξυπνήσουν” οι γιατροί

29/03/2024 | 13:51

Ρούλα Πισπιρίγκου: Η πρώτη αντίδρασή της μετά την εκφώνηση της απόφασης – «Έχω ήδη ασκήσει έφεση»

29/03/2024 | 13:30

Σταμάτης Μαλέλης: Το χειρότερο που υπάρχει και μπορεί να ρίξει τους ανθρώπους στην κατάθλιψη είναι η ματαιοδοξία
screenshot 17

29/03/2024 | 13:14

«Χαμός» με Πέτρο Τατσόπουλο-Ανδρέα Καραγιάννη στην Καινούργιου: «Με διακόπτει, σκ@σε» – «Βρίζεις την αγία φλόγα της Παναγίας. Είναι ντροπή»

29/03/2024 | 13:05

Κούγιας για Πισπιρίγκου: Πρόκειται για μεγάλη δικαστική πλάνη – Γιατί δεν ζητήσαμε ελαφρυντικά

29/03/2024 | 12:33

Sin Boy: Άγριος ξυλοδαρμός ενώ έκανε live στο Instagram
pispirigkou2352

29/03/2024 | 12:26

Ομόφωνα ισόβια η Ρούλα Πισπιρίγκου που κρίθηκε ομόφωνα ένοχη για την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας

29/03/2024 | 12:23

Ελένη Μενεγάκη: Γενέθλια για την κόρη της, Μαρίνα Παντζοπούλου – Η τρυφερή φωτογραφία τους

29/03/2024 | 12:08

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: «Βλέπω τη ζωή με άλλα μάτια» – Οι πρώτες δηλώσεις μετά τo έμφραγμα
6168017

29/03/2024 | 11:57

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυξάνεται στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου

29/03/2024 | 11:45

Το Jeep Compass 4xe Business είναι ετοιμοπαράδοτο

29/03/2024 | 11:45

Oμόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για την ανθρωποκτονία της κόρης της Τζωρτζίνας – Ισόβια προτείνει η εισαγγελέας για τη Ρούλα Πισπιρίγκου
screenshot 11

29/03/2024 | 11:33

Κολωνός: Η πρώτη αντίδραση της 12χρονης στο άκουσμα της απόφασης – Ξέσπασε σε κλάματα η μητέρα

29/03/2024 | 11:08

Χριστίνα Λαμπίρη: «Δε μπορούσα να διαχειριστώ αυτά τα θέματα, πάλευα μέσα μου»

29/03/2024 | 11:02

Κολωνός: Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για τον βιασμό και μαστροπεία της 12χρονης
lazaros lavasidis kentriki
Λάζαρος Λαβασίδης: Ένα πείραμα εν αναμονή
screenshot 14
Κρείττον του λαλείν το σιγάν
280699874 2173598039475106 5681344062880807178 n
Στέλλα Μπελιά: «Αριστερά με ακροδεξιά επιχειρήματα»
231204123225 01 gaza attack 120323
Σφοδροί βομβαρδισμοί του Ισραήλ, στη νότια Γάζα
Η πρώην καγκελάριος και η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη
salteri
Νέο φορολογικό νομοσχέδιο- Ασκήσεις κοινωνικού αυτοματισμού