Αθήνα

 

34 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Σοκ στον αέρα για την Κατερίνα Καινούργιου: «Γαμ…» – «Κλείστε παιδιά, κλείστε»

OPINION

Επανεκκίνηση του ΠΑΣΟΚ, με το βλέμμα στο αύριο

Μπορεί η ακρίβεια και ο πόλεμος να κυριαρχούν. Η πολιτική όμως ζωή έχει ανάγκη από εναλλακτικές προτάσεις για τη διαφύλαξη του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και το εθνικό συμφέρον.

Η ευημερία του λαού, το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, το ζην και το ευ ζην, βρίσκονται στο επίκεντρο του νου και των συναισθημάτων τους, παρά το ότι η ακρίβεια και ο πόλεμος έχουν καθηλώσει την ανθρωπότητα και τη γηραιά Ευρώπη.


Τα δυσβάσταχτα προβλήματα της οικογένειας (εισόδημα, υγεία, απασχόληση, οικογενειακές σχέσεις – βία, διαζύγια κ.ά.) που σώρευσε η κρίση και η πανδημία, καθώς και η ακρίβεια, που χτυπά την πόρτα του κάθε νοικοκυριού, αναζητούν απαντήσεις και λύσεις.

Ελπίζουν οι πολίτες, να αναδειχθούν στο πολιτικό προσκήνιο νέες εναλλακτικές και ρεαλιστικές προτάσεις διαχείρισης του εθνικού πλούτου, όπου οι φτωχοί δεν θα «πεθαίνουν» και οι πλούσιοι δεν θα «χορταίνουν».

Να μη χάσουμε το πολυτιμότερο αγαθό της ειρήνης και της ελευθερίας που κατάκτησε η Ευρώπη μετά τον πόλεμο.

Να χαλιναγωγηθούν τα κοινωνικά θηρία (της ανεργίας, της φτώχειας, των κραυγαλέων ανισοτήτων και αδικιών που βιώνουν οι πολίτες), με Αλληλεγγύη, Κοινωνική Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη με ανθρώπινο πρόσωπο.

Τα δυσβάσταχτα εθνικά προβλήματα, που αφορούν την ειρήνη, το δημόσιο χρέος και την ανάπτυξη για όλους και όχι για τους λίγους, παραμένουν να είναι «καυτά» και να απαιτούν πιο αποτελεσματικές απαντήσεις και λύσεις.

Όταν ο Αν. Παπανδρέου ρωτήθηκε για το μέλλον της Ελλάδας (1989, συνέντευξη στην ERΤ) σε μια κρίσιμη και τότε περίοδο, σε λίγες λέξεις περιέγραψε το όραμά του: «Πρώτα απ’ όλα ειρήνη. Δεύτερον, άνοδο του βιοτικού επιπέδου…, Τρίτον, κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατικοί θεσμοί… και ανάπτυξη που να πονάει τον άνθρωπο».

Είναι γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ από την ανημποριά βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κεντροαριστεράς. Αυτό καταγράφουν και τα δημοσκοπικά ευρήματα. Βήμα – βήμα διαμορφώνονται τρεις νέοι πολιτικοί πόλοι στο πολιτικό τοπίο (ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ – ΣΥΡΙΖΑ).

Καλείται γι’ αυτό η νέα ηγεσία να αξιοποιήσει τη δυναμική της εποχής. Η επανεκκίνηση της παράταξης με κανόνες εσωκομματικής δημοκρατίας και πολιτική ταυτότητα, αποτελεί την αναγκαία συνθήκη για την αξιοποίηση του μομέντουμ (momentum) που έχει δημιουργηθεί από τις επιτακτικές πολιτικές και κοινωνικές ανάγκες της χώρας και του λαού.

Σε μια κατακερματισμένη κοινωνία με «ασθενείς» επαγγελματικούς και κοινωνικούς παίκτες (υποκείμενα) η επανασύνδεση και έκφραση των συλλογικών αναγκών, είναι μια δύσκολη υπόθεση. Οι νέες μορφές εργασίας, άλλαξαν άρδην τις κοινωνικές και οικογενειακές δομές (τηλεργασία, μερική απασχόληση κ.ά.).

Η συλλογική προστασία εισοδημάτων και δικαιωμάτων βρίσκεται στην κατιούσα. Αντί σύγκλησης με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, οδεύουμε ολοταχώς προς το βαλκανικό.

Τα Μ.Μ.Ε. και ελευθεροεπαγγελματίες βρίσκονται στη διακεκαυμένη ζώνη. Η Περιφέρεια και ιδιαίτερα η ύπαιθρος «μαραζώνουν» και «ερημώνουν», καθώς οι περιφερειακοί θεσμοί βρίσκονται αποδυναμωμένοι.

Αυτή η κοινωνική – οικονομική πραγματικότητα έχει μια διπλή ανάγνωση και διαφορετικές στρατηγικές αντιμετώπισης. Η Ν.Δ προσπαθεί με επιδοματικές, πρόσκαιρες επιδοτήσεις, προφανώς στο πλαίσιο μιας πελατειακής πολιτικής, να δώσει απαντήσεις στο κύμα της ακρίβειας που σαρώνει, αλλά και στην εισοδηματική κατάσταση φτώχειας μεγάλου μέρους του πληθυσμού.

Όλα τα υπόλοιπα περί Ανάπτυξης, έχουν φορτωθεί στο «Ταμείο Ανάκαμψης», δυστυχώς όμως με διαχείριση που διευρύνει τις ανισότητες στο οικονομικό και κοινωνικό πεδίο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε μια κρίσιμη μεταβατική περίοδο, προσδιορισμού της πολιτικής του ταυτότητας, ακολουθεί την προσφιλή τακτική του «όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω». Με μια «πολιτικοσυντεχνιακή» λογική και πρακτική επιδιώκει να διαμορφώσει ένα νέο πολιτικό διακύβευμα των λαϊκών δυνάμεων ενάντια στον φιλελευθερισμό, την ακρίβεια, τη δεξιά.

Το αφήγημα όμως αυτό δεν έχει φαίνεται θεατές και ακροατές. Τα δημοσκοπικά ευρήματα επιβεβαιώνουν συνεχώς τη στασιμότητα στις επιδόσεις αυτής της πολιτικής. Και τα πράγματα φαίνεται να δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο οδεύοντας προς τις κάλπες.

Το ΠΑΣΟΚ στο νέο εγχείρημα του, προς την εξουσία και τη δημοκρατική διακυβέρνηση της χώρας, έχει πολλά θετικά στοιχεία για να αξιοποιήσει.

Ο Ν. Ανδρουλάκης και ο πολιτικός λόγος του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να κερδίζει πολιτικό έδαφος, ως πιο φρέσκος και ανατρεπτικός, ενώ για το ΣΥΡΙΖΑ να φαντάζει «μπαγιάτικος» και «συντηρητικός».

Μάλιστα σε μια περίοδο που οι πρώην εχθροί του ΣΥΡΙΖΑ (μνημόνια, παλαιό σύστημα, γερμανοτσολιάδες κ.ά.), χάθηκαν από τον ορίζοντα και τώρα τι θα γίνουμε χωρίς εχθρούς. Αναζητά νέους εχθρούς με παλιές συνταγές και όπλα.

Φαίνεται, όπως παρατηρούμε τις πολιτικές τάσεις της εποχής, η επιχείρηση πολιτική άλωση του ΠΑΣΟΚ, με βάση τα μνημόνια, δε θα έχει «αίσιο» τέλος, για τους εμπνευστές. Γι’ αυτό ουδένα προ του τέλους μακάριζε.

Όπως το «βρώμικο» 1989, με την «ανίερη συμμαχία» δεξιάς – αριστεράς, το ίδιο και σήμερα οι εξελίξεις σηματοδοτούν μια νέα πραγματικότητα. Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει, αναφέρει ο Ν. Ανδρουλάκης.

Σ’ αυτή την εξόχως μεταβατική περίοδο, περίπλοκη και ταχύτατα εξελισσόμενη, στον ευρωπαϊκό και εθνικό χώρο, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να «σπεύσει βραδέως» για να μην χάσει ένα μοναδικό «μομέντουμ» που διαμόρφωνε ο ίδιος ο λαός και έχει εναποθέσει πολλές προσδοκίες.

*Ο Λουκάς Αποστολίδης είναι δικηγόρος και πρώην υφυπουργός

Ροή Ειδήσεων

01/07/2022 | 15:22

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Χωρίς ίχνος μακιγιάζ μας δείχνει το ειδικό μασάζ που κάνει στο πρόσωπο μετά τις επεμβάσεις

01/07/2022 | 15:12

Healthcare: Νέο σύστημα ασύρματης παρακολούθησης ασθενών

01/07/2022 | 15:07

Κορoνοϊός: Έκτακτη ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ τη Δευτέρα

01/07/2022 | 15:02

ΛΑΜΨΑ: Eπιβραβεύει με 1 εκατ. ευρώ τους εργαζόμενους των ξενοδοχείων Μεγάλη Βρεταννία, King George και Athens Capita

01/07/2022 | 14:55

Θεσσαλονίκη: Ληστεία με αρπαγή στη Νέα Ευκαρπία

01/07/2022 | 14:52

Αποκάλυψη Καινούργιου για Σκορδά: «Πάει στον ΣΚΑΪ, στη ζώνη 9-12, οπότε θα είναι απέναντί μας…»

01/07/2022 | 14:45

Γεωργία Μπικά: Απαλλάσσεται με βούλευμα ο 27χρονος που είχε καταγγελθεί για βιασμό

01/07/2022 | 14:44

Βοιωτία: Φωτιά σε δασική έκταση κοντά στην Ασωπία

01/07/2022 | 14:36

Ουκρανία-ΕΕ: «Τώρα είμαστε μαζί», λέει ο Ζελένσκι

01/07/2022 | 14:35

Mad Clip: Η αδελφή του κυκλοφόρησε τραγούδι που είχε ηχογραφήσει μαζί με τον τράπερ

01/07/2022 | 14:24

Αττική Οδός: Τροχαίο με νταλίκα – Μεγάλο μποτιλιάρισμα στο ρεύμα προς Ελευσίνα

01/07/2022 | 14:22

Πληθωρισμός & Ακρίβεια θηλιά στην Ελληνική Κοινωνία

01/07/2022 | 14:17

Ανδρουλάκης: Ο πρωθυπουργός περιφρονεί τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού

01/07/2022 | 14:09

Πάτρα 3 παιδιά: Αυτό είναι το πόρισμα για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας – Ασφυκτικός ο θάνατος, δεν βρέθηκαν παθολογικά αίτια

01/07/2022 | 14:04

Κεραμέως: Πριν τις 15 Αυγούστου οι βάσεις των Πανελλαδικών – Όλες οι αλλαγές για τη νέα σχολική χρονιά
Πληθωρισμός & Ακρίβεια θηλιά στην Ελληνική Κοινωνία
Η επόμενη μέρα των αναδρομικών
Οι αναπτυξιακές προοπτικές του Νομού Δράμας
Ηθική και πολιτική υποχρέωση της κυβέρνησης η επιστροφή των αναδρομικών σε όλους τους δικαιούχους
Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου
Οι Γαλλικές εκλογές στέλνουν μηνύματα…