OPINION
Η Αττική κυριολεκτικά φλέγεται από τη μία στην άλλη άκρη. Από τα Γεράνια Όρη στην Πάρνηθα, την Πεντέλη και τον Υμηττό, μέσα σε αστικές περιοχές οι φλόγες ταξιδεύουν.
Οι καταστροφές είναι τραγικές στο δασικό και αστικό οικοσύστημα με μεγάλες καταστροφές και απώλειες ιδίως σε ιδιωτικές και δημόσιες περιουσίες, καθώς και σε ανθρώπινες ψυχές.
Η Μάνδρα και το Μάτι θα «γαργαλούν» ως εφιάλτες πάντα τη μνήμη μας για τις ευθύνες και τις συνέπειες των αρχόντων τοπικών και κεντρικών. Χόρτασαν οι πολίτες από εξαγγελίες για μέτρα και προληπτικές πολιτικές.
Το κακό όμως είναι ότι εύκολα ξεχνάμε. Όλα τα αντιμετωπίζουμε στο πόδι και πάμε παρακάτω. Εξουσία και πολίτες είμαστε εγκλωβισμένοι στο άμεσο και το επίκαιρο και δεν πάει η ματιά μας κάποια μέτρα παρακάτω. Διαχειριζόμαστε με έκτακτα και κατασταλτικά μέτρα το παρόν.
Προληπτικά μέτρα για το αύριο δεν βρίσκονται στην ατζέντα της πολιτικής εξουσίας για έργα και υποδομές. Μονάχα εξαγγελίες ακούγονται ή κραυγές και καβγάδες στο πολιτικό τοπίο για το ποιος είναι ο πιο κακός και καταστροφικός για το περιβάλλον. Αυτές οι αντιλήψεις κυριαρχούν.
Οι δικαιολογίες είναι η καραμέλα που πιπιλίζεται συνεχώς: Τι να κάνουμε βρε παιδιά, η Ευρώπη, ο Πλανήτης καίγεται απ’ άκρη σ’ άκρη. Το Μάτι και η Μάνδρα θα γεμίζουν τις δικαστικές αίθουσες για να αποδοθούν ευθύνες αλλά και την πολιτική ατζέντα για εκλογική πελατεία. Τα δικαστήρια ερευνούν ευθύνες και ποινές. Η Δικαιοσύνη τιμωρεί και νουθετεί.
Τα διοικητικά δικαστήρια και ιδιαίτερα το Ακυρωτικό ΣΤΕ καλείται κατ’ εξοχήν να εξετάσει, να κρίνει και με τις αποφάσεις του να νουθετήσει την Πολιτεία και πολίτες να αναλάβουν τις ευθύνες τους .
Πολυδαίδαλη η περιβαλλοντική και δασική νομοθεσία όπως πολύ δαιδαλώδες είναι και οι παρεμβάσεις και οι παραβάσεις στα φυσικά και αστικά οικοσυστήματα.
Όταν οι αποφάσεις του ΣτΕ θέτουν αυστηρούς κανόνες, στη βάση των ευρωπαϊκών Οδηγιών, του Συντάγματος και της νομοθεσίας η πρώτη αντίδρασή μας είναι ότι το ΣτΕ είναι συντηρητικό δικαστήριο και εμποδίζει την ανάπτυξη.
Εδώ και αρκετά χρόνια βιώνουμε τη μεγάλη δοκιμασία των νησιών μας μέσα στο Αιγαίο με τα μεταναστευτικά κύματα.
Λέσβος, Χίος, Σάμος που βρίσκονται συνεχώς στην επικαιρότητα. Οι νησιώτες ζητάνε να αδειάσουν τα νησιά τους από το μεγάλο βάρος των μεταναστών και τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές συνέπειες που δημιουργούνται.
Από το 2020 έχουν επιχειρηθεί από το Αρμόδιο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, παρεμβάσεις σε δασικές εκτάσεις των νήσων για τη δημιουργία κατ’ επίφαση πρόσκαιρων δομών, αλλά στην πραγματικότητα μόνιμων δοθούν, που υποθηκεύουν το μέλλον των νησιών Επιχειρούνται να γίνουν δομές 3000 και 5000 ατόμων, ως μόνιμος σταθμός βασανισμένων «ψυχών», οικογενειακών και παιδιών.
Επιχειρήθηκε σε πευκόδασος, προστατευμένης δικαστικής έκτασης η δημιουργία δομής στον δήμο Δυτικής Λέσβου με την παρουσία της αστυνομίας των ΜΑΤ.
Ζήσαμε τις βίαιες σκηνές αυτής της εποχής και ευτυχώς η κυβέρνηση έκρουσε πρύμναν. Αλλά από το 2020, το αρμόδιο Υπουργείο βήμα-βήμα, με τροπολογίες επί τροπολογιών και συνεχείς εκδόσεις υπουργικών αποφάσεων επιχειρεί να δημιουργήσει μια νέα κλειστή δομή 5000 ατόμων λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, από τον προηγούμενο χώρο, στην καρδιά του δάσους χωρίς περίσκεψη για τις καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον, στο δασικό οικοσύστημα.
Στο κέντρο του μεγαλύτερου και μοναδικού πευκοδάσους της Λέσβου πολλαπλασιάζοντας τους κινδύνους πυρκαγιάς. Διπλά σε προστατευόμενη περιοχή NATURA, που θα χωρίζει τη δομή μονάχα ένας αγροτικός δρόμος.
Η Περιφέρεια και πέριξ του χώρου της δομής, κοινότητες προσέφυγαν στη δικαιοσύνη με ασφαλιστικά μέτρα. Το δικαστήριο εξέδωσε προσωρινή διαταγή για την αναστολή εργασιών χωρίς την έκδοση άδειας επέμβασης από τη Διεύθυνση Δασών Λέσβου.
Προσφύγαμε με αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ για την ακύρωση των κανονιστικών πράξεων και των υπουργικών αποφάσεων διότι η χωρητικότητα της δομής στα 5.000 άτομα θα δημιουργούσε μεγάλες σημαντικές και ίσως ανεπανόρθωτες συνέπειες στο περιβάλλον με κίνδυνο καταστροφής του πευκοδάσους.
Με πρόσφατη απόφαση η Ολ. του ΣτΕ έκρινε ότι οι δομές χωρητικότητας 5.000 ατόμων, που έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Δεν δύναται να κατασκευασθούν χωρίς περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, όπως ορίζονται από την ευρωπαϊκή οδηγία, το Σύνταγμα και την περιβαλλοντική και δασική νομοθεσία.
Το αρμόδιο Υπουργείο εκδίδοντας συνεχώς νέες υπουργικές αποφάσεις υποβάθμισε τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις στην κατηγορία Β, όπου ουσιαστικά οι περιβαλλοντικές μελέτες εγκρίνονται από τον ίδιο τον εντολοδόχο, δηλαδή τις υπηρεσίες του Υπουργείου. Δηλαδή με απλά λόγια κατά παρέκκλιση της περιβαλλοντικής και δασικής νομοθεσίας για λόγους δημοσίου συμφέροντος!!
Το ΣτΕ με την υπ’ αριθμ. απόφαση της Ολ. ΑΓ 1285/2022 έκρινε ότι δομές χωρητικότητας 5.000 ατόμων είναι ουσιαστικά παράνομες, όταν υποβαθμίζονται οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις σε κατηγορία Β, όπως στην προκειμένη περίπτωση.
Άμεση η αντίδραση του Υπουργείου για να μην κριθούν παράνομες όλες οι μέχρι σήμερα διαδικασίες και κοινωνικές πράξεις, προχώρησε σε ενέργειες περιορισμού της χωρητικότητας της δομής. Το Υπουργείο με διαδικασίες express του μεσονυκτίου στις 18 Ιουλίου μετέτρεψε τη χωρητικότητα της δομής στη Βάστρια από 5.000 σε 3.000. Η κατάθεση αίτησης ακύρωσης της Περιφέρειας και των Κοινοτήτων πέριξ του χώρου της δομής «φρενάρισε» εν μέρει τις παράνομες κανονιστικές πράξεις για έγκριση δομής 5.000 ατόμων.
Επίσης με διαδικασίες express του μεσονυκτίου η Διεύθυνση Δασών Λέσβου, στις 11/07/2022 «χορήγησε έγκριση επέμβασης για το έργο Κατασκευή περιφερειακών υπηρεσιών, δομών και διακριτών χώρων του άρθρου 8 του ν.4375/2016, στη νήσο Λέσβο και Κατασκευή οδού πρόσβασης της προσωρινής δομής ως έργο επί δασικού χαρακτήρα έκτασης συνολικού εμβαδόν 71.263τ.μ από την Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Η εκτελεστική εξουσία, το αρμόδιο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, μετά από τους δικαστικούς αγώνες της Περιφέρειας και των Κοινοτήτων περιόρισε «σε μια βραδιά» τη χωρητικότητα της δομής από 5.000 στις 3.000, διότι συνολικά το έργο θα κρινόταν παράνομο με πολύ σοβαρές και εκτεταμένες συνέπειες στο περιβάλλον.
Ομοίως και η Διεύθυνση Δασών στους ίδιους ρυθμούς προέτρεξε να χορηγήσει άδεια επέμβασης σε έκταση 71 τ.μ. δασικής έκτασης για έργο διάνοιξης οδού πρόσβασης στη δομή.
Ο δικαστικός αγώνας έφερε ήδη κατ’ αρχήν ένα θετικό αποτέλεσμα με τον περιορισμό της χωρητικότητας της δομής κατά 2.000 λιγότερα άτομα κατά τα λεγόμενα του δημοσίου ενώπιον της δικαιοσύνης.
Ο αγώνας θα συνεχιστεί, διότι οι περιβαλλοντικές συνέπειες είναι τραγικές στο κύριο και μοναδικό πευκοδάσος της Λέσβου. Φαίνεται οι πυρκαγιές που καίνε τη χώρα μας και μέσα στον αστικό οικισμό της πρωτεύουσας, της Αθήνας δεν συγκινούν την κεντρική εξουσία. Στο τέλος όμως της ημέρας αν συμβεί το μοιραίο στο κεντρικό πευκοδάσος της Λέσβου θα ζητηθούν ευθύνες. Αλλά ίσως είναι αργά.
Θα παρηγορούμαστε ότι τα ποινικά δικαστήρια τιμωρούν και επιβάλλουν ποινές στους υπεύθυνους, το ΣτΕ με τις αποφάσεις που νουθετεί, αλλά και την Πολιτεία που πολλάκις δεν «καίγεται καρφί».
*O Λουκάς Αποστολίδης είναι δικηγόρος και πρ. βουλευτής του ΠΑΣΟΚ
Ροή Ειδήσεων
20/09/2024 | 22:12
Διονύσης Πρώιος: Τα συγκινητικά λόγια για την απώλεια του γιου του – Είχε σκοτωθεί και ο ίδιος σε τροχαίο
20/09/2024 | 21:39
Όλγα Γεροβασίλη: Ο κύριος Κασσελάκης θα έπρεπε να έχει αποσυρθεί – Δε θα έχει δεύτερη ευκαιρία στη χώρα
20/09/2024 | 21:23
Aπίστευτη τραγωδία στην Πάτρα: Η γυναίκα που βρέθηκε νεκρή στη θάλασσα είχε χάσει δύο παιδιά σε τροχαίο
20/09/2024 | 20:54
Σοφία Λόρεν: Η τελευταία ντίβα σβηνει 90 κεράκια – Το πάρτι προς τιμήν της στη Ρώμη
20/09/2024 | 20:21
Η Ματθίλδη Μαγγίρα παίρνει θέση για Λαζόπουλο-Σεφερλή: «Με έδειχναν και έβαζαν το τραγούδι Μωρή Κοντούλα Λεμονιά»
20/09/2024 | 20:07
Ντόναλντ Τραμπ: «Αν δεν με ψηφίσετε, το Ισραήλ θα εξαλειφθεί», λέει στους Εβραίους ψηφοφόρους
20/09/2024 | 19:54
Χριστίνα Μπόμπα: «Επαναπροσδιόρισα τη σχέση μου με τα social media, δεν με νοιάζει αν κρίνομαι από αυτό»
20/09/2024 | 19:35
Μαργαρίτα Θεοδωράκη: «Όταν ήταν να κάνουμε συναυλία στην Αλβανία ζήτησα να έρθει η Φουρέιρα, οι αντιδράσεις ήταν τρομακτικές»
20/09/2024 | 19:23
Ξεσπά ο Γιώργος Λιάγκας για Μαλλιωτάκη – Σταυράκη: «Σαν να είναι φτιαγμένες με πλαστελίνη, κέρινα ομοιώματα, σαν τον Σον το πρόβατο»
20/09/2024 | 19:07
Ισραήλ: Έρευνα του στρατού για τα βίντεο με στρατιώτες να σπρώχνουν πτώματα στο κενό από ταράτσα στη Δυτική Όχθη
19/09/2024 | 07:00
Γιώργος Παπακώστας: “Μύριζαν τα φαγητά μου στην Ελένη Μενεγάκη και έβγαινε με τις πιτζάμες από το καμαρίνι της”
19/09/2024 | 09:00
Λάκης Γαβαλάς για Στέλιο Κουδουνάρη στο My Style Rocks: “Νομίζεις ότι έχει πάει στα 40 ενός θανάτου”
19/09/2024 | 11:48
Πάνος Κατσαρίδης: «Κόλαφος» κατά του Μάρκου Σεφερλή – «Μαζί του είχα την πιο τραυματική μου εμπειρία στο θέατρο»
19/09/2024 | 12:35
Γιώργος Λιάγκας κατά Θέμη Αδαμαντίδη: «Κλείσ’ το το ρημάδι, μη τα λες αυτά, είναι δυνατόν;» – Δείτε βίντεο
19/09/2024 | 10:14
Μαρία Σολωμού: Έφτασα κοντά στο one night stand με τον Μάριο Αθανασίου, στα 19 η πρώτη μου σχέση»
19/09/2024 | 11:30
Το «τερμάτισε» ο Θέμης Αδαμαντίδης: «Ο Απόστολος Λύτρας φαντάσου πόσο δίκιο μπορεί να είχε για να φτάσει στο σημείο να σηκώσει χέρι»
19/09/2024 | 13:13
Ξέσπασε η Σταματίνα Τσιμτσιλή για τον σύζυγό της: «Με πνίγει το δίκιο όλους αυτούς τους μήνες»
19/09/2024 | 12:05
ΟΑΣΘ: Είσοδος των επιβατών μόνο από την μπροστινή πόρτα από τις 23 Σεπτεμβρίου για την καταπολέμηση της εισιτηριοδιαφυγής
20/09/2024 | 09:50