Αθήνα

 

19 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

tzolakis olympiacos 190424
Ο Τζολάκης αποκρούει και Τούρκος οπαδός κλωτσάει ό,τι βρίσκει μπροστά του – Δείτε βίντεο

OPINION

Είναι καιρός για δημοκρατική επανάσταση και αλλαγή πλεύσης της πολιτικής ηγεσίας

«Η φτώχεια είναι ο γονιός της επανάστασης και του εγκλήματος», Αριστοτέλης

Λαός σαστισμένος, πληγωμένος, οργισμένος από τα δεινά της οικονομικής κρίσης αλλά και της διαχείρισης των κοινών μας υποθέσεων από την πολιτική ηγεσία.

Τα όνειρα για την έξοδο από την κρίση τα ακύρωσε η πανδημία. Τις προσδοκίες για ένα καλύτερο αύριο τις ακυρώνει η ανθρωπιστική κρίση με τις συνέπειες στην αγοραστική δύναμη των πολιτών. Ο κόσμος γίνεται όλο και περισσότερο πολύπλοκος και τα όνειρα για το μέλλον δεν είναι καλά.

Ο λαός μας αναμένει από την πολιτική ηγεσία έναν νέο μεγάλο κύκλο ιδεών, πολιτικών και αντιλήψεων για το μέλλον της πατρίδας και την ευημερία των πολιτών. Είναι πιστεύω κοινή παραδοχή ότι, ο πλανήτης, η Ευρώπη και η χώρα μας, βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κοσμογονικών αλλαγών, γεωπολιτικών, ενεργειακών, περιβαλλοντικών και ανθρωπιστικής διατροφικής κρίσης.

Η Ελλάδα, ως γέφυρα πολιτισμών ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή, αντιμετωπίζει άμεσες απειλές πολέμου και αμφισβήτησης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στα νησιά, στον αέρα και τη θάλασσα. Οι σύμμαχοι και εταίροι μας (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε) έχουν τη ματιά και το ενδιαφέρον τους στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ιστορικά έχει επιβεβαιωθεί πολλάκις ότι οι μεγάλες κρίσεις στην ιστορική διαδρομή της ανθρωπότητας δημιουργούν νέες ευκαιρίες για μία νέα επανεκκίνηση. Βασικές προϋποθέσεις για αυτή τη νέα αρχή η δημιουργία ενός οράματος, ενός ονείρου που να ανταποκρίνεται στο πραγματικό αλλά και στο φαντασιακό, διερμηνεύοντας σωστά τα συναισθήματα και τις ανάγκες του κόσμου.

Ας συλλογιστούμε τη ρήση, «Η φτώχεια είναι ο γονιός της επανάστασης και του εγκλήματος», που έλεγε ο Αριστοτέλης. Η ανέχεια σήμερα απλώνεται σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Η διατροφική ανθρωπιστική κρίση, καθώς και η ενεργειακή, φουντώνουν τη φτώχεια σε μεγάλες πληθυσμιακές κατηγορίες της Ευρώπης και της χώρας μας. Εμείς σ’ αυτή τη δοκιμασία κατέχουμε και πάλι την πρωτιά, βιώνοντας επίσης καθημερινά τις απειλές και τις παραβιάσεις της Τουρκίας.

«Αν η φτώχεια είναι ο γονιός της επανάστασης», όπως αναφέρει ο Αριστοτέλης, είναι καιρός φαίνεται για δημοκρατική επανάσταση και αλλαγή πλεύσης της πολιτικής ηγεσίας. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών η αντιμετώπιση της φτώχειας της αγοραστικής δύναμης, με στόχο την ευημερία του λαού.

Σε περιόδους κρίσης, όλοι προσφεύγουν στην προστασία του κράτους και ασφαλώς δεν είναι η αγορά που λύνει τα προβλήματα. Πρόσφατα στην κρίση 2008-2009, τα κράτη χρηματοδότησαν με χορό δις και τρις τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τράπεζες και προσχώρησαν και σε εθνικοποιήσεις μεγάλων επιχειρήσεων.

Σήμερα, που πρωτίστως η κρίση είναι ανθρωπιστική, το κράτος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Και αν δεν το πράξει, η δημοκρατική επανάσταση είναι γέννημα της ανάγκης (φτώχειας) των καιρών.

Στο πεδίο αυτό της κρατικής εξουσίας και της διαχείρισης των κοινών μας υποθέσεων δοκιμάζονται, κρίνονται και συγκρίνονται οι αντιλήψεις, τα προγράμματα των πολιτικών κομμάτων.

Στα 200 χρόνια της Πολιτείας μας βιώσαμε τις διάφορες μορφές του κράτους και τις συνέπειες για την ευημερία του λαού: Με την ίδρυση του κράτους γνωρίσαμε την απολυταρχική μορφή του, με τον Όθωνα να ασπάζεται τη ρήση «L’ etat c’ est moi». Η δημοκρατική επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 περιόρισε αυτή την αντίληψη και την άσκηση της εξουσίας.

Οι απολυταρχικές αυτές αντιλήψεις είτε με τον βασιλέα είτε με την κάθε στρατιωτική χούντα και την πολιτική διαίρεση του λαού μας σώρευσαν πολλά δεινά στην πατρίδα. Ανάγκασαν πάνω από 10 εκ. Έλληνες να βρίσκονται στη διασπορά και ο τόπος μας να κλαίει σήμερα για τις χαμένες πατρίδες (Μικρασιατικός και Ποντιακός πληθυσμός).

Αλλά και σήμερα η οικονομική κρίση, οδήγησε στη μετανάστευση εκατοντάδες χιλιάδες νέους και εξειδικευμένους επιστήμονες.

Από τους αναλυτές και τους πολιτικούς ανταγωνισμούς, έχουμε γνωρίσει όλες τις μορφές της κρατικής εξουσίας με τις χαρακτηριστικές λέξεις: «Το κράτος της δεξιάς», «Το κράτος λάφυρο», «Το πελατειακό κομματικό κράτος», «Το παρακράτος (φακελώματα και υποκλοπές)», ως «μπάμπουσκα» στο επίσημο κράτος. Και στα μνημονιακά χρόνια βιώσαμε το «κράτος της ανάγκης» που εκφράσθηκε σε όλα τα πεδία των πολιτικών επιλογών και των κρίσεων της κρατικής εξουσίας (νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική). Σήμερα βιώνουμε το λεγόμενο «επιτελικό κράτος», που όλα τα έχει φορτώσει στον «αυτόματο πιλότο», των νεοφιλελεύθερων πολιτικών ερήμην.

Το «κράτος της ανάγκης» των δημοσιονομικών ελλειμάτων «ζει και βασιλεύει». Πρόσφατα μαθαίνουμε ότι στον πυρήνα της λειτουργίας του, έχει εγκατασταθεί το «παρακράτος» των υποκλοπών», πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων για ζητήματα «εθνικής ασφάλειας»;

Σε αυτές τις συνθήκες ανέχειας της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας, η δημοκρατική επανάσταση προβάλλει ως ανάγκη των καιρών για την αποκατάσταση του κράτους δικαίου, που έχει ως κεντρικό μέλημα και φροντίδα την ευημερία των πολιτών. Τη δίκαια διανομή, περιφερειακά τοπικά, κλαδικά και ατομικά του εθνικού εισοδήματος. Η αγοραστική δύναμη των πολιτών προβάλλει ως το υπ’ αριθμόν ένα εθνικό ζήτημα. Αυτό καταγράφουν και οι δημοσκοπικές μετρήσεις που ιχνηλατούν τις πραγματικές συνθήκες επιβίωσης του λαού μας.

Στην καρδιά της Ευρώπης ο Μακρόν μίλησε για το τέλος της «αφθονίας» και την επερχόμενη «ανέχεια» που απλώνεται απειλητικά σε ολόκληρο τον πλανήτη. Μας θύμισε της «παχιές και ισχνές αγελάδες» του Φαραώ. Ανάμεσα στην «αφθονία», την «ανέχεια» έχουν αναπτυχθεί και εκφρασθεί διαφορετικές οικονομικές και κοινωνικές θεωρίες που συγκρούονται αδιαλείπτως.

Στο επίκεντρο αυτής της σύγκρουσης η διανομή του εθνικού πλούτου και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Σχηματικά οι σοσιαλδημοκρατικές θεωρίες που επιδιώκουν ένα κοινωνικό κράτος δικαίου που νοιάζεται για τον άνθρωπο και οι οικονομικά φιλελεύθερες θεωρίες και πολιτικές που αναγορεύουν ως ρυθμιστή την αγορά στην διανομή του εθνικού πλούτου.

Οι δύο αυτές αντιλήψεις κυριάρχησαν  σε όλες τις σχέσεις εξέλιξης του καπιταλιστικού – βιομηχανικού – χρηματοπιστωτικού και ψηφιακού κόσμου. Και στην τωρινή κρίση που βιώνουμε, το κράτος έρχεται στο προσκήνιο και αποτελεί τον βασικό παράγοντα για τη δίκαιη διανομή του πλούτου και όχι η αγορά. Το κράτος φροντίζει για την «αφθονία» και καταπολεμά την ανέχεια και τη φτώχεια.

Το διαχρονικό διακύβευμα  με την κοινωνία ή την αγορά έχει κεντρική συμβολική και ουσιαστική αξία για την ευημερία των πολιτών και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Η δημοκρατική επανάσταση σήμερα, ως καρπός, ανάγκη για την αντιμετώπιση της ανέχειας  και της ανθρωπιστικής κρίσης, έχει συγκεκριμένο στόχο και περιεχόμενο, τη δημιουργία ενός Κοινωνικού Κράτους Δικαίου που θα έχει ως βασικό μέλημα και προτεραιότητα  την ευημερία των πολιτών.

Την αγοραστική δύναμη, την ένταξη στην παραγωγική διαδικασία, την πρόσβαση στη γνώση, στην εξειδίκευση και την πληροφόρηση, καθώς και τη συμμετοχή των νέων (στο αναπτυξιακό  γίγνεσθαι) της χώρας για το σήμερα και το μέλλον. Οι στόχοι αυτοί  αποτελούν, τις βασικές πολιτικές προτεραιότητες για ένα ευνομούμενο κοινωνικό κράτος  δικαίου, που έχει ανάγκη η πατρίδα μας.

Σε αυτά τα πολιτικά πεδία θα συγκριθούν οι διαφορετικές αντιλήψεις των κομμάτων στις επερχόμενες εκλογές. Το πέρασμα από το «κράτος της ανάγκης» στο κοινωνικό κράτος δικαίου είναι ένας δύσκολος δρόμος, όπου ακούγονται και συγκρούονται διαφορετικές φωνές και πολιτικές, αλλά αποτελεί μονόδρομο για την ευημερία των πολιτών.

Όταν οι θεσμοί, τα συλλογικά κοινωνικά υποκείμενα έχουν τη δυνατότητα να συζητούνε με το κράτος, να συνδιαλέγονται, να συγκρούονται και να αποφασίζουν, το πέρασμα στο κράτος δικαίου γίνεται με ευνοϊκότερους και συναινετικούς όρους στην εξυπηρέτηση του δημόσιου και του ιδιωτικού συμφέροντος, καθώς και άνισης διανομής κεφαλαίου εργασίας. Ανάγκη επιτακτική για να λειτουργήσουν οι θεσμοί κοινωνικού διαλόγου, διαφορετικά η δημοκρατική επανάσταση και ανατροπή ενάντια στις αυταρχικές αντιλήψεις είναι προ το πυλών.

Η συλλογική διαπραγμάτευση των κοινωνικών εταίρων για μισθούς, συνθήκες και χρόνο εργασίας για κατοικία, υγεία και ασφάλιση αποτελεί το πρώτο αποφασιστικό βήμα για τη δημοκρατική ανατροπή.

Ο περιφερειακός διάλογος για αποκέντρωση της ανάπτυξης γεωγραφικά και κλαδικά για δίκαια διανομή, ανάπτυξης και εισοδήματος των ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων (Ε.Ε.Π.Α, Ταμείο Ανάκαμψης, κ.ά.) είναι το δεύτερο αποφασιστικό βήμα για τη δημοκρατική ανατροπή.

Η επαναθεσμοθέτηση του θεσμικού κοινωνικού και αναπτυξιακού διαλόγου των συλλογικών κοινοτήτων και θεσμών (επαγγελματικών, συνδικαλιστικών και τις Τ.Α.-Περιφέρειες κ.ά.) με το κράτος αποτελούν τα βασικά εργαλεία, μέσα για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση, η φτώχεια και η ανέχεια.

Αυτά τα στοιχεία ορίζουν τόσο την ποιότητα της δημοκρατίας, όσο και την ποιότητα άσκησης και διαχείρισης της εξουσίας.

Διαφορετικά η φτώχεια, ως γονιός της επανάστασης και της εγκληματικότητας, ήδη οδηγεί σε βίαιες καταστάσεις στην οικογένεια και την κοινωνία. Καιρός ο πολίτης να πάρει τις τύχες του στα χέρια και να συμμετέχει ενεργά στην απονομή δικαιοσύνης και την άσκηση της εξουσίας, όπως μας θυμίζει μια ρήση του Αριστοτέλη.

Η κοινωνική συνοχή, η εμπιστοσύνη και η στρατηγική εξόδου από τη ζώνη της φτώχειας και της ανέχειας αποτελούν τα βασικά στοιχεία για την κοινωνική επανεκκίνηση και τη  δημοκρατική κοινωνική επανάσταση. Με βασικές προτεραιότητες και διακύβευμα για τις πολιτικές εξουσίες:

  • Το βιοτικό επίπεδο και η ευημερία των πολιτών.
  • Οι κοινωνικοί πόροι για την ψυχική και πνευματική υγεία των πολιτών, την ενδοοικογενειακή βία, την παιδική ευτυχία.
  • Η κοινωνική οικονομία για στέγη, παιδική φροντίδα, φροντίδα ηλικιωμένων και ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.
  • Η πράσινη οικονομία, πράσινη ενέργεια και στέγη για τους πολλούς και όχι για τους λίγους των ολίγων.

Οι βασικές αυτές προτεραιότητες στον κοινωνικό χώρο, στο ανθρώπινο δυναμικό σημαίνουν την επανεκκίνηση μιας δημοκρατικής επανάστασης ενάντια στις ανισότητες εισοδήματος, πλούτου και ευκαιριών.

Σ’ αυτά τα πεδία θα συγκριθούν οι ιδέες, οι πολιτικές και οι εναλλακτικές προτάσεις διακυβέρνησης των πολιτικών κομμάτων στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Ήδη στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης διατυπώθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για τα ως άνω διακυβεύματα και ο κάθε ένας πιστεύω πρέπει να προβληματιστεί και να κάνει τις επιλογές του.

*Ο Λουκάς Αποστολίδης είναι δικηγόρος και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ

Ροή Ειδήσεων

epixeiriseis pexels scaled 1

20/04/2024 | 15:30

Κίνητρα για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και αύξηση της απασχόλησης των γυναικών 

20/04/2024 | 15:20

Κ. Χατζηδάκης: Η Ελλάδα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωπαϊκής οικονομίας

20/04/2024 | 15:10

Σταματίνα Τσιμτσιλή: “Δεν δέχομαι αυτήν την ταμπέλα για τον Δημήτρη Παπανώτα, τον αδικεί”
ap556922174002

20/04/2024 | 15:00

Ολλανδία: Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων καλεί την κυβέρνηση να μην χρησιμοποιεί το Facebook

20/04/2024 | 14:50

Σε Καρδίτσα και Σκόπελο καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα προβλήματα – Σε επιφυλακή οι αρχές

20/04/2024 | 14:40

Καίτη Κωνσταντίνου: Το απίστευτο περιστατικό την εποχή των Εγκλημάτων – «Ήταν σοκαριστικό αυτό»
astynomia 768x439 1

20/04/2024 | 14:40

Καταγγελία σε βάρος Αμερικανού μπασκετμπολίστα του Περιστερίου για ενδοοικογενειακή βία

20/04/2024 | 14:30

Κατώτατος μισθός: Πόσο και πότε θα αυξηθεί

20/04/2024 | 14:20

Δημήτρης Μακαλιάς για Σταματίνα Τσιμτσιλή: “Δεν μου αρέσει καθόλου να το ακούω σαν δικαιολογία”
kontogeorgis 1

20/04/2024 | 14:10

Κοντογεώργης για την ακρίβεια: Φαίνεται ότι υπάρχει μια σταδιακή βελτίωση

20/04/2024 | 14:00

Gaming: Ζωή μπροστά σε μία οθόνη – Η σύγχρονη μάστιγα του εθισμού σε βιντεοπαιχνίδια

20/04/2024 | 13:50

Ο Δημήτρης Παπανώτας παρενέβη στο «Χαμογέλα και πάλι» μετά τις δηλώσεις Αχτσιόγλου
unnamed file 66

20/04/2024 | 13:40

Ρωμανός για Ν. Φαραντούρη: Όταν σε όλη την Ευρώπη «έβρεχε» ανάπτυξη στον ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι κρατούσαν ομπρέλα

20/04/2024 | 13:30

Συντάξεις: Αλλαλούμ με αναδρομικά – Πότε αυξάνονται

20/04/2024 | 13:20

Μπέττυ Μαγγίρα κατά Παπανώτα: «Είναι ντροπή να τα λέμε αυτά δημόσια, κρύβουν ένα μισογυνισμό»
maria mosxopoulou 160424
Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών: Αναγκαίος αλλά όχι Επαρκής
milliordos
«Καιρός να ζήσουμε παιδί μου, ξημερώνει..»
lazaros lavasidis kentriki
Λάζαρος Λαβασίδης: Ένα πείραμα εν αναμονή
screenshot 14
Κρείττον του λαλείν το σιγάν
280699874 2173598039475106 5681344062880807178 n
Στέλλα Μπελιά: «Αριστερά με ακροδεξιά επιχειρήματα»
231204123225 01 gaza attack 120323
Σφοδροί βομβαρδισμοί του Ισραήλ, στη νότια Γάζα