Αθήνα

22 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Θύμιος Μπουγάς: Ανοίγουν κλειστά στόματα για την εξαφάνιση – Ταυτοποιήθηκαν οι 11 της επίθεσης

OPINION

Ο μήνας των πολιτικών μηνυμάτων

Ο κ. Μητσοτάκης με το βλέμμα στις κάλπες, έθεσε ως βασικό διακύβευμα να κερδίσει μια «νέα τετραετία με αυτοδυναμία» και κάλεσε τους πολίτες να συγκρίνουν το κυβερνητικό μας έργο.

Οι κακές γλώσσες βέβαια λένε δεν έχει πραγματικά «χωνέψει» η Ν.Δ., ότι η αυτοδυναμία, χωρίς να προκαταλαμβάνουμε την κάλπη των εκλογών, έχει πετάξει;


Όσο για το κεντρικό μήνυμα του Συνεδρίου «Δίπλα σε κάθε πολίτη» οι σχολιαστές επιμένουν: Πώς είναι δυνατό να ισχυρίζεσαι ότι είσαι τόσο «δίπλα» στον πολίτη, όταν ο ίδιος «τσουρουφλίζεται» από την ακρίβεια των βασικών αγαθών επιβίωσης.

Όταν το βιοτικό του επίπεδο υποβαθμίζεται και οι ανάγκες και τα προβλήματα τον πολιορκούν ασφυκτιά οικογενειακά, κοινωνικά και επαγγελματικά.

Η σωφροσύνη δεν είναι κακό πράγμα. Η Ν.Δ. πρέπει να ξαναδιαβάσει και να αφουγκρασθεί την κοινωνική πραγματικότητα. Οι συνθήκες ζωής των πολιτών, των επαγγελματιών και των επιχειρηματιών, βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση.

Καμία κοινωνική κατηγορία, στο κατακερματισμένο κοινωνικό χώρο δεν εκφράζει ικανοποίηση, εκτός βέβαια από μια «χούφτα» ολιγαρχών.

Οι δημοσκοπικές μετρήσεις επιβεβαιώνουν, πέραν από τις ανάγκες, ότι τα συναισθήματα της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών είναι αρνητικά. Πολύς θυμός, βία και απογοήτευση. Ωσάν η ελπίδα και η αισιοδοξία να είναι είδος προς εξαφάνιση.

Οι πολιτικές σφυγμομετρήσεις επιβεβαιώνουν επίσης τα εκλογικά μεγέθη να μικραίνουν και να μην αφήνουν καμία ελπίδα «για νέα τετραετία με αυτοδυναμία».

Το Σαββατοκύριακο, στον απόηχο ενός Συνεδρίου χαμηλών πτήσεων του ΣΥΡΙΖΑ, εκλέγονται τα μέλη της ΚΕ και επανεκλέγεται ο κ. Τσίπρας, μιας και είναι ο μόνος υποψήφιος και ξέρουμε το αποτέλεσμα.

Υπάρχει όμως ένα σοβαρό πολιτικό στοιχείο σύγκρισης με τα αποτελέσματα των εκλογικών διαδικασιών του ΠΑΣΟΚ, τόσο του Δεκεμβρίου του 2021, όσο και των πρόσφατων που άγγιξαν τους 180.000 πολίτες – μέλη της δημοκρατικής παράταξης.

Τα εκλογικά αυτά μεγέθη, όπως και πάλι έχω αναφερθεί, αποτυπώνουν τη δυναμική του κάθε πολιτικού φορέα στο εκλογικό σώμα.

Τα μηνύματα του Συνεδρίου, πέραν από τις αψιμαχίες και αντιπαραθέσεις «προεδρικών» και «ομπρέλας» πιστεύω δεν άγγιξαν το εκλογικό σώμα.

Ούτε φαίνεται τα καταγγελτικά μηνύματα: να «φύγει άμεσα ο Μητσοτάκης, καταστρέφει τη χώρα» και «να διεξαχθούν άμεσα οι εκλογές», συγκινούν τους πολίτες.

Μόνιμο ρεφραίν το σύνθημα – δίπολο: «προοδευτικότητα» ενάντια στον «νεοφιλελευθερισμό» της Ν.Δ. Η προβολή, ανάδειξη «πολιτικό-συντεχνιακών» αιτημάτων, χωρίς να εντάσσονται σε πολιτικό σχέδιο και στρατηγικό σχεδιασμό για το μέλλον της χώρας, της οικονομίας και της κοινωνίας, δεν συγκεντρώνουν θεατές. Κερδίζουν μονάχα χώρο στην επικαιρότητα.

Αυτή η επικαιρότητα που συντηρείται από τα ΜΜΕ, εξυπηρετεί πρωταρχικούς κοινούς στόχους των δύο παρατάξεων. Η διατήρηση και τροφοδότηση καθημερινά του διπόλου ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στη λογική ότι εκφράζουν δύο διαφορετικούς κόσμους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει λησμονήσει παντελώς την επιστροφή για αυτοδύναμη κυβέρνηση και αναφέρεται στην «προοδευτική διακυβέρνηση» χωρίς όμως προς το παρόν να βρίσκει ανταπόκριση στο χώρο της κεντροαριστεράς.

Πολλά όμως ερωτηματικά και ρήγματα σε αυτό το πολιτικό παιχνίδι, έχουν αρχίσει με γοργό ρυθμό να δημιουργούνται με την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, όπως τελικά βαπτίσθηκε με πάνω από το 95% των μελών που ψήφισαν.

Ενισχυόμενο το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με την πράξη εμπιστοσύνης των χιλιάδων μελών που συμμετείχαν στις εκλογές για τα όργανα του κόμματος καταγράφεται καθημερινά και προοδευτικά στη συνείδηση των πολιτών, ως ο τρίτος πόλος εξουσίας, για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Η αναγεννητική αυτή κατάσταση δημιουργεί μια σημαντική κοινωνική και πολιτική δυναμική που μπορεί να οδηγήσει την παράταξη σε νέες μεγάλες εκπλήξεις.

Κοινή διαπίστωση, όπως και τα δημοσκοπικά ευρήματα επιβεβαιώνουν, το πολιτικό σκηνικό έχει αλλάξει. Η δημοκρατική παράταξη έχει πολλά πλεονεκτήματα για να αλλάξει ριζικά τους πολιτικούς συσχετισμούς.

Ένας νέος «λακωνικός» πολιτικός αρχηγός. Ο Ν. Ανδρουλάκης, κρύβει «γοητεία» και ολίγο «μυστήριο» για τις προθέσεις και τα όνειρά του.

Λακωνικά αλλά ρεαλιστικά με προτάσεις που έχουν αντίκρισμα στις ανάγκες των πολιτών, επιδιώκει να εμπεδώσει το δικό του αφήγημα, για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό κίνημα. Καλεί την κοινωνία των πολιτών από κοινού να πρωταγωνιστήσουν στα πολιτικά δρώμενα και «ψηφίδα» «ψηφίδα» να διαμορφώσουν ένα νέο πολιτικό σχέδιο για το μέλλον της χώρας.

Ο βηματισμός Ανδρουλάκη επιδιώκει να δώσει αναγεννητική πνοή στο τεράστιο ανθρώπινο δυναμικό του ΠΑΣΟΚ μελών, φίλων και ψηφοφόρων, για την επανεκκίνηση της δημοκρατικής παράταξης. Με αιχμή τη νέα γενιά επιδιώκει να οικοδομήσει ένα δημοκρατικό κόμμα. Βήμα – βήμα να διαμορφώνει συλλογική συνείδηση παράταξης με ιδεολογία και πολιτική ταυτότητα και όχι μια ομάδα, ένα σύνολο φίλων και παρέας.

Τα βασικά αυτά στοιχεία σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της συσσωρευμένης πολιτικής εμπειρίας και σοφίας του ΠΑΣΟΚ, μπορούν να οδηγήσουν την παράταξη γρήγορα να αναλάβει ευθύνες διακυβέρνησης της χώρας μας.

Δεν είναι υπερβολή να ισχυρισθούμε ότι μέρα με τη μέρα το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ μας ξαφνιάζει με νέες εκπλήξεις που σηματοδοτούν μια σταθερή και προοδευτική αλλαγή στους πολιτικούς συσχετισμούς στη Βουλή και την κοινωνία. Αυτό τον αέρα και της ανάγκες της εποχής πρέπει να αξιοποιήσει η παράταξη με λόγο ρεαλιστικό, δημοκρατικό και ανατρεπτικό.

Βαδίζοντας προς το Συνέδριο θα πρέπει να αναδείξει το νέο πολιτικό σχέδιο για το μέλλον της χώρας και προπάντων να δώσει απαντήσεις και εναλλακτικές προτάσεις στα σωρευμένα προβλήματα των πολιτών.

Τα μηνύματα αυτής της περιόδου θα σημαδέψουν τις εξελίξεις της δεκαετίας που διανύουμε. Ο πόλεμος και οι προκλήσεις της Τουρκίας θα βαραίνουν με τις συνέπειες τους το πολιτικό σκηνικό. Οι συνεδριακές  διαδικασίες στο δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, δεν έφεραν στο προσκήνιο κάτι καινούργιο σε ιδέες, σκέψεις και πολιτικές. Η δημοκρατική παράταξη φέρνει στο προσκήνιο αέρα ανανέωσης σε πρόσωπα και ιδέες και δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες.

Το πλεονέκτημα δε του νέου αρχηγού, μιας νέας ηγετικής ομάδας, του Ν. Ανδρουλάκη δημιουργεί ελπίδες ότι μπορεί αποφασιστικά  να αλλάξει την πολιτική ζωή μας. Να συμμετέχουν οι πολίτες στις μεγάλες πολιτικές και κοινωνικές μάχες για την ειρήνη στην Ευρώπη και το Αιγαίο, για την ευημερία των πολιτών και την ανάπτυξη, που να νοιάζεται τον άνθρωπο.

Σ’ αυτά τα μεγάλα πεδία, που αφορούν τις πραγματικές συνθήκες, που βιώνουμε, θα κληθούν οι πολίτες να αξιολογήσουν  και να συγκρίνουν τις θέσεις των κομμάτων και την αυριανή εξουσία διακυβέρνησης της χώρας.

*Ο Λουκάς Αποστολίδης είναι δικηγόρος και πρώην βουλευτής

Ροή Ειδήσεων

17/05/2022 | 00:01

Πέθανε o Ορέστης Παπαστρατής- Είχε διατελέσει υφυπουργός Εθνικής Άμυνας επί Ανδρέα Παπανδρέου

16/05/2022 | 23:55

Κυριάκος Μητσοτάκης – Τζο Μπάιντεν: Αυτό είναι το μενού της δεξίωσης στον Λευκό Οίκο

16/05/2022 | 23:42

Το απρόοπτο κατά τη διάρκεια των δηλώσεων Μητσοτάκη – Μπάιντεν και η γραβάτα με την ελληνική σημαία

16/05/2022 | 23:31

Κίνημα Αλλαγής: Αυτοί είναι οι εκλεγμένοι σύνεδροι- Αναλυτικά η λίστα

16/05/2022 | 23:22

Survivor – Εμμανουήλ: «Μαρτίκας και Βρισηίδα μιλάνε για γάμο… Κάνω εμετό»

16/05/2022 | 23:02

ΣΥΡΙΖΑ: Κόλαφος για την «Ομπρέλα» τα αποτελέσματα της Κεντρικής Επιτροπής

16/05/2022 | 22:54

Μαριούπολη: Ουκρανοί στρατιώτες εγκαταλείπουν το Azovstal

16/05/2022 | 22:35

Μπάιντεν σε Μητσοτάκη: Η σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ είναι πιο σημαντική από ποτέ

16/05/2022 | 22:29

Γαλάζιες Σημαίες: Δεύτερη η χώρα μας παγκοσμίως- Αυτές είναι οι 581 παραλίες στη λίστα

16/05/2022 | 22:11

Καταδίκη Αναγνωστόπουλου: «Είναι μια δικαίωση, αλλά το παιδί μας δεν υρίζει πίσω» λέει η οικογένεια της Καρολάιν

16/05/2022 | 21:59

Πάτρα – Αποκάλυψη: Η Μαλένα ήταν για 10 λεπτά νεκρή και η Πισπιρίγκου δεν ειδοποιούσε κανέναν

16/05/2022 | 21:53

Θεσσαλονίκη: Γυναίκα έπεσε στο κενό από τον τέταρτο όροφο πολυκατοικίας – Το ΕΚΑΒ τη βρήκε ζωντανή

16/05/2022 | 21:22

Κώστας Τσαούσης: Πέθανε ο γνωστός δημοσιογράφος

16/05/2022 | 21:16

Γλυκά Νερά: 10 χρόνια για τη θανάτωση του σκύλου στον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο

16/05/2022 | 21:10

Άννα Ανδριανού: «Μου έτυχε να βρεθώ στο νοσοκομείο με τη μητέρα μου και να μου την «πέσει» ο γιατρός»
Ο μήνας των πολιτικών μηνυμάτων
ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Γράφουμε τη σωστή πλευρά της ιστορίας στην Ελλάδα
Ούτε νομοθέτες, ούτε κυβερνήτες, μόνο δικαστές
Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα: Η λειτουργία ενός δείκτη είναι να εστιάσουμε στα προβλήματα
Παναγόπουλος: Πρέπει ως συνδικάτα να μην κοιτάμε μόνο πίσω, αλλά και εμπρός, έχουμε υποχρέωση διαρκούς μετασχηματισμού
Η οργανωτική ισχύς ως ατμομηχανή της Σοσιαλδημοκρατίας