Αθήνα

 

18 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Κάλυμνος: 72χρονος ασελγούσε σε ανήλικη επί τέσσερα χρόνια – Την εξέδιδε ο πατέρας της αντί αμοιβής

OPINION

ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Οι μονομάχοι του β’ γύρου

Καθώς βαδίζουμε για την κάλπη, οι συζητήσεις και οι δημοσκοπικές μετρήσεις δείχνουν τρία πρόσωπα να αγωνίζονται  για το β’ γύρο της 12ης Δεκεμβρίου. Το νέο εγχείρημα για την ανασύνταξη της παράταξης, έχει αποκτήσει ζωηρό ενδιαφέρον στην κοινωνία.

Στο νου και τα συναισθήματα των ψηφοφόρων, μελών και φίλων, καταγράφονται οι βασικές πολιτικές τάσεις των υποψηφίων πέρα από τις προσωπικές φιλίες και παρέες.

Ο Γ. Παπανδρέου, φέροντας το βαρύ όνομα της οικογένειας, καταγράφεται ως η «παπανδρεϊκή συνείδηση» της παράταξης. Από γενιά σε γενιά, με πολλά επικοινωνιακά εφόδια. Με μεγάλο επικοινωνιακό χώρο. Η κοσμοπολίτικη παρουσία του προβάλει ως ένα στοιχείο καλής γνώσης των διεθνών εξελίξεων, της κλιματικής αλλαγής κ.ά.

Υπάρχει όμως και το πρόβλημα της διαχείρισης της οικονομικής κρίσης (2009-2010) που βαραίνει και οδηγεί την πολιτική συζήτηση προς τις μεγάλες δοκιμασίες του λαού με τα μνημόνια. Το «ξόδεμα» της μεγάλης εντολής του λαού του 43% παραμένει μία ανοιχτή πληγή για τον κόαμο που ψήφισε το 2009. Η ιστορία θα κρίνει αυτά τα γεγονότα και η πολιτική ατζέντα οδηγεί προς τα πίσω. Οι πολίτες αναζητούν λύσεις για το σήμερα και το αύριο. Να γνωρίσουν τα προτάγματα του μέλλοντος και την προοπτική της παράταξης. Υπάρχει και η «γκρίζα» εικόνα που έχει ο δημοκρατικός λαός για την κατάρρευση της παράταξης, αλλά και της διάσπασης με το ΚΙΔΗΣΟ.

Ο Α. Λοβέρδος καταγράφεται ως η φωνή του πολιτικού κέντρου, της κεντροαριστεράς. Ως οραματιστής της ρεαλιστικής πολιτικής. Με καθαρές κουβέντες προτείνει συγκεκριμένες θέσεις για την οργανωτική και ιδεολογικο-πολιτική ανασύνταξη της παράταξης του ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα, την κεντροαριστερά της νέας εποχής. Οριοθετεί επίσης την ιδεολογικοπολιτική ταυτότητα έναντι των πολιτικών αντιπάλων: «Στρατηγικός ιδεολογικός και πολιτικός αντίπαλος η Ν.Δ., υπαρξιακός αντίπαλος ο ΣΥΡΙΖΑ». Έχει προβάλλει συγκεκριμένες θέσεις για τα προβλήματα και τις ανάγκες της χώρας και των πολιτών. Κατευθύνσεις που συγκλίνουν με τις ρεαλιστικές πολιτικές της κεντροαριστεράς.

Προβάλλει την μακρά κοινοβουλευτική του εμπειρία και με τον αυθόρμητο αλλά αυθεντικό του χαρακτήρα λέει αλήθειες που πληγώνουν. Αρνείται με καθαρό λόγο την συνεργασία με όλα τα στελέχη που «μετανάστευσαν πολιτικά» από το ΠΑΣΟΚ προς το ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ. Υπάρχει βέβαια και ο υπόγειος πόλεμος της «ρετσινιάς» ότι είναι δεξιός, παρά το ότι ήταν παλιός Κνίτης.

Ο Ν. Ανδρουλάκης εκφράζει τη συνείδηση της αριστεράς σοσιαλδημοκρατίας, και θυμίζει τον Γκόρμπιν του εργατικού κόμματος στην Αγγλία. Καταγράφεται ως η αριστερή φωνή ανανέωσης και προοπτικής της παράταξης. Το πρόταγμα «Αφήστε χώρο, ευκαιρία στη νέα γενιά» αποτελεί τον πυρήνα των πολιτικών του θέσεων. Προβάλλει ως «καθαρός», «ατσαλάκωτος» και εκφραστής της νέας γενιάς στην πολιτική σκηνή. Η εμπειρία του στο ευρωκοινοβούλιο αποτελεί θετικό στοιχείο. Εκφράζει λένε οι σχολιαστές την «ήρεμη» δύναμη της παράταξης. Αποφεύγει να δημιουργεί αιχμές στο χθες και το σήμερα της παράταξης. Υπάρχει βέβαια και η απουσία από την κεντρική πολιτική σκηνή συμπληρώνουν οι σχολιαστές. Σχολιάζεται επίσης η δυνατότητά του να κερδίσει η παράταξη το «πολιτικό κέντρο».

Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του καθενός σίγουρα θα αποτελέσουν κριτήριο αξιολόγησης των ψηφοφόρων.

Είναι σημαντικό όμως να ακούσουμε και τη φωνή των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις.

Ένα 70 έως και 80% κλείνει το μάτι προς τις ρεαλιστικές πολιτικές του κέντρου, και όχι των άκρων, δεξιά και αριστερά.

Να αφουγκρασθούμε και τις εξελίξεις των σοσιαλιστικών κομμάτων στην Ε.Ε..

Οι πολιτικές της κεντροαριστεράς. Οι ρεαλιστικές πολιτικές του κέντρου βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής, με συμμαχικές δημοκρατικές κυβερνήσεις. Κλασικό παράδειγμα η σοσιαλδημοκρατία στη Γερμανία. Τα κόμματα εξουσίας με προγραμματικές συμφωνίες αναλαμβάνουν την ευθύνη της διακυβέρνησης. Πάμε στο κέντρο της πολιτικής σκηνής. Κλασικό παράδειγμα ο Μακρόν με το σύνθημα «ούτε δεξιά – ούτε αριστερά». Παλαιότερα ο Μπλερ και άλλοι σοσιαλδημοκράτες αρχηγοί στον βορρά και τον νότο της Ε.Ε, συγκλίνουν σε πολιτικές ρεαλιστικές που αλλάζουν τα πράγματα και τη ζωή των πολιτών.

Πρόσφατο παράδειγμα σοσιαλδημοκρατικής νίκης με ρεαλιστικές πολιτικές, που όλοι την επικαλούνται, (ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ κα.) στη Γερμανία με τον Σουλτς, πρώην υπουργό οικονομικών της Μέρκελ σε συμμαχική κυβέρνηση.

Αντίθετα «η ριζοσπαστική αριστερά», όπου σε περίοδο κρίσης ανέλαβε εξουσία (ΣΥΡΙΖΑ, Ροδέμος, νυν Πορτογαλία) έχασε την εξουσία και την επιρροή της. Οι λαϊκίστικες πολιτικές ευδοκιμούν μόνο στην αναμπουμπούλα, αλλά πάντα παραμένουν όνειρο θερινής νυκτός στην εφαρμογή τους.

Παρατηρούμε ότι η πολιτική μάχη για στρατηγική εξουσίας του ΠΑΣΟΚ, για το μεγάλωμα της παράταξης, σημαίνει ρεαλιστικός προγραμματισμός, που να απαντάει στις ανάγκες και τα προβλήματα της χώρας και των πολιτών. Στο πολιτικό κέντρο οι πολιτικές αναμετρώνται με το πολιτικά εφικτό και την εξισορρόπηση των συμφερόντων για τη διασφάλιση κοινωνικής συνοχής και ειρήνης.

Η κυβερνώσα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, αποτυγχάνοντας στο «ριζοσπαστικό» πρόταγμά της, άλλαξε τις πολιτικές της  στον γενικό και αόριστο όρο της «προοδευτικής διακυβέρνησης», που όλα τα χωράει και όλα τα συγχωράει. Βγαίνουν δεν βγαίνουν  τα νούμερα. Υπάρχουν ή δεν υπάρχουν οι αντικειμενικές και υποκειμενικές προϋποθέσεις, οι διακηρύξεις να λέγονται.

Η πολιτική μάχη στον κόσμο της δημοκρατικής παράταξης έχει ως κεντρικό στόχο να επαναφέρει στο προσκήνιο τις σοσιαλδημοκρατικές πολιτικές για την ανάπτυξη. Να αλλάξει τη «μίζερη» εικόνα της χώρας και να την καταστήσει ισχυρή και ικανή να κερδίσει το χώρο, τη θέση και το ρόλο που της ταιριάζει στην Ε.Ε. και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Συμπέρασμα:

Για να κερδίσει την πολιτική μάχη για τη διακυβέρνηση του τόπου το ΠΑΣΟΚ πρέπει να «προελάσει» στο πολιτικό κέντρο, πριν λεηλατηθεί από τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολιτικές που πρέπει να αντιμάχονται τον λαικισμό και τη συντήρηση δεξιά και αριστερά. Με καθαρό λόγο να διατυπώνονται θέσεις ρεαλιστικές και εφικτές.

Είναι κρίσιμο γι’ αυτό, ο ηγέτης που θα εκλεγεί να έχει καθαρό ορίζοντα στις βασικές πολιτικές κατευθύνσεις για τη διαχείριση της εξουσίας. Ο νέος ηγέτης και η ηγεσία που θα προκύψει αν δεν προσγειωθεί και δεν προσαρμοσθεί με την πραγματικότητα θα χάσει οριστικά τον πόλεμο για το μεγάλωμα της παράταξης, για τη διακυβέρνηση του τόπου.

*Ο Λουκάς Αποστολίδης είναι δικηγόρος και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ

Ροή Ειδήσεων

05/10/2022 | 01:26

Champions League: Ιστορικός διασυρμός του Άγιαξ, Ίντερ από ατσάλι, άνοιξε λογαριασμό η Πόρτο

05/10/2022 | 00:52

Γιάννης Αντετοκούνμπο: «Δεν είμαι ο παίκτης με τις περισσότερες ικανότητες, έχω όμως ψύχωση και πειθαρχία»

05/10/2022 | 00:35

Η Μάρω Κοντού μιλάει για την Αλίκη και συγκλονίζει

05/10/2022 | 00:20

GNTM: Η πληθωρική εμφάνιση της Mary Vitinaros που καθήλωσε

05/10/2022 | 00:14

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Απαράδεκτα και καταδικαστέα τα φαινόμενα ψυχολογικής και σωματικής βίας εις βάρος των γυναικών

05/10/2022 | 00:05

O καιρός της Τετάρτης: Νέα πτώση της θερμοκρασίας

05/10/2022 | 00:01

Στιβ Τζομπς: Ο ιδιοφυής συνιδρυτής της εμβληματικής Apple που έφυγε νωρίς

05/10/2022 | 00:01

Τα ζώδια σήμερα Τετάρτη 5 Οκτωβρίου

05/10/2022 | 00:01

5 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών

04/10/2022 | 23:56

Πάτρα – Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη: Η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη όλων των Ελλήνων που κοιτούν μπροστά

04/10/2022 | 23:49

Τραγικό δυστύχημα στη Σύρο: Τον χτύπησε κατά λάθος με το αυτοκίνητο η σύζυγος του

04/10/2022 | 23:38

Ο Έλον Μασκ αποφάσισε τελικά να αγοράσει το Twitter, «κλείνει» τις επόμενες εβδομάδες το deal – Ποιο είναι το τελευταίο εμπόδιο

04/10/2022 | 23:22

Νέο ράπισμα των ΗΠΑ στον Ερντογάν: «Η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης δεν δικαιούται να κάνει νέες συμφωνίες»

04/10/2022 | 23:10

Η συγκλονιστική επιστολή των γονιών του 27χρονου αστυνομικού που συνήλθε από το κώμα

04/10/2022 | 22:54

Στα χέρια του Γ.Γ του ΝΑΤΟ η αίτηση της Ουκρανίας για ένταξη στη Συμμαχία
Η μονοθεματική παγίδευση στο ΠΑΣΟΚ
Άλλα τα προβλήματα…Όχι η Τζώρτζια!
Η ΝΔ δεν διδάχτηκε από την υπερδεκαετή κρίση του 2009
Το δυΝΑΤΟ σημείο στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Οι άνθρωποί μας είναι η δύναμή μας
Είναι καιρός για δημοκρατική επανάσταση και αλλαγή πλεύσης της πολιτικής ηγεσίας